čokoladna cista

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

hermana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 6:04 pm

čokoladna cista

Post od hermana »

molila bih vas da mi kažete da li čokoladna cista može pući sama ili nestaje samo operativnim putem? Pre oko mesec i po dana imala sam upalu ili već šta ove ciste i predloženo je operativno lečenje. Ona je veličine 6x5cm. inače upala je bila jaka sa jakim bolovima, visokom temperaturom, visokim brojem leukocita i sedimentacije. Lečena sam gentamicinom(15) i baktrimom ali pošto je ostala blago povišena temperatura i visoka sedimentacija(57)terapija je promenjena pa sam primila 10 longacefa i pila orvažil tablete.Upalni proces se smanjio ali je cista ostala.Da li je moguće da je ona pukla obzirom da imam dosta jaku menstruaciju, što inače nikad nemam, obično su mi menstruacije jako oskudne i traju tri dana a ova zadnja je dosta jaka i danas mi je četvrti dan a imam još uvek i to prilično. Inače, radiće mi laparoskopiju ovih dana pa vas molim da mi do odlaska kod ginekologa kažete da li postoji šansa da je ona pukla i da ne moram na operaciju od koje se inače jako bojim (ne operacije već anestezije). Imam 30 godina i sterilitet oko 5 godina. hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Cokolande ciste su posljedice procesa endometrioze na jajnicima ( nalaz endomterijuma ili sluznice materice ) . Upala endometrioma se rijetko javlja, tako da nisam sigurna da osim endometrioma niste imali i Pelvic Inflamatory Disease ili PID, zajedno sa postojecom cistom. Bactrim kod lijecenja PID je obicno nekoristan, tako da ne vidim svrhu davati ga, ali...razliciti dr i razliciti protokoli.

Endometriomi obicno imaju zadebljane zidove, sto je povezano sa staroscu ciste, odnosno koliko dugo traje proces antiiflamatorne reakcije...i rijetko puknu spontano. Obzirom na Vasu istoriju infertiliteta od 5 godina ja mislim da Vi svakako trebate ili laparoskopiju ili laparotomiju / ovisi od operativnih vjestina Vaseg ginekologa / da bi se ustanovio stepen endometrioze i odstranila ostala zarista jer to je postupak koji moze znacajno da popravi Vase sanse da ostanete trudni. Bilo bi preporucljivo / ukoliko vec niste imali HSG ili je uradjen ranije nego prije godinu dana / da se uradi proba metilenskim plavim da se provjeri propustljivost tuba.
Ako imate strah od anestezije, Vas ginekolog treba da Vas uputi da porazgovarate sa anesteziologom koji ce da Vam objasni rizike anestezije i postotke u kojima se pojedicne komplikacije desavaju. Ako nemate neke druge zdravstvene probleme ne biste trebali biti zabrinuti vise nego kada sjednete u auto i vozite se autoputom...nista nije 100% sigurno, pa ni hodanje ulicom...moze nam pasti cigla na glavu ?!?$#%...puno pozdrava i srecno.
Javite se poslije operacije sa nalazom.
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Hvala na odgovoru, što se tiče baktrima prepisao mi ga je lekar opšte prakse zajedno sa gentamicinom jer se uopšte i nije znalo o čemu se radi (tog dana kad sam imala jake bolove bila sam kod hirurga koji je mislio da je slepo crevo i hteo je da me operiše ali me je pre toga uputio i do ginekologa koji me je pogledao samo ginekološki i rekao da je sve u redu).Tek posle 20 dana ja sam ponovo otišla ali do svog privatnog ginekologa jer sam imala blagi bol izmedju materice i jajnika i često mokrenje (a i menstruacija mi je kasnila 15 dana i čim je prošla otišla sam kod gin.) i tek sam tada saznala o čemu se u stvari radi.On mi je i rekao da je u pitanju čok.cista, dok mi je lekar koji će me operistai rekao da nije baš potpuno siguran da se radi o čokoladnoj cisti,tako da sam tek sada zbunjena. Da li je odredjivanje vrste ciste ultrazvukom uopšte moguće, odnosno kako im se mišljenja oko vrste ciste ne slažu? Laparoskopija će mi se raditi u subotu 28.01.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ultrazvuk moze da opise velicinu ciste, lokaciju, odnos sa susjednim organima, i konzistenciju u grubo...mogu se lako vidjeti jednostavne 'simple' ciste, koje su ispunjene tekucinom i zovemo ih folikulinske...mogu da se vide endomteriomi / cokoladne ciste / i ovisno od vjestine ultrasonograficara da se dijagnostikuju prije laparoskopije / laparotomije, isto da se vide teratomi, kompleksne ciste sumnjive na malignit...dakle moze, ali to zahtijeva odredjene kvalifikacije u radu sa ultrazvukom.
Mozda se radi o obicnoj cisti koja uopste nema veze sa infetilitetom u Vasem braku? Javite se sa nalazima...pretpostavljam da imate operaciju u privatnoj bolnici, pa me zanima kolika je cijena usluge ?
Puno pozdrava i srecno
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Još jednom se zahvaljujem na vašem odgovoru, inače operacija će biti u državnoj bolnici i koštaće me oko 15000 dinara (oko 200 eura). Radiće mi je profesor iz Beograda pošto je u mom gradu laparoskopija počela tek od skoro da se radi (u ginekologiji) i koliko sam ja shvatila profesor tek obučava lekare u toj oblasti (znači biću zamorče :o ). Moj privatni gin. je stari lekar koji ima i dobar ultrazvuk za razliku od onog u bolnici na koji odlazim punom bešikom pa možda je i zbog toga lekar bio nesiguran kada je u pitanju vrsta ciste. Puno vas pozdravljam i javiću se čim ako Bog da sve bude gotovo.
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

zaboravih da vam kažem da sam se raspitivala koja je cena u Bgd-u. Doduše, samo u jednoj klinici i rekli su mi da laparoskopija sa hsg-om i otklanjanjem ciste košta 3000EURA. Ujutru me operišu i uveče idem kući i dobijem na poklon CD sa čitavim tokom svoje operacije!!!!!Šta mislite, da li bih ga ikada odgledala?????
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

To sa CD-om je stvarno crni humor.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

3000 Eura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dakle ti u Beogradu mora da su jaaaaaaaaaaako dobri, kada su presisali cijenu Kanadjana za takvu obicnu operaciju....dok god ima onima kojima to treba...........sisaj ! Uzas, uzas, uzas...pa ko to moze da plati ?...ko su ti ginekolozi ? idem spavati laku noc i srecno Vam.
javite se kada se oporavite.
obGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Evo me!!!Preživela sam.Laparoskopija radjena 04.02.u totalnoj anesteziji koju sam odlično podnela. Inače, doktora sam videla narednog dana na 2 minuta i rekao mi je da cista nije bila čokoladna već da je bila cela u gnoju, da ne brinem ništa hsg će se raditi za tri meseca i otišao je.Nisam ga videla ni kada sam krenula kući. U otpusnoj listi piše: završna dijagnoza,Pyovar I.sin, Cystis paraovarialis I.dex, Videolaparoscopio facta est. Resectio ovarii I.sin (HPP), Cystectomio I.dex. Molim vas dr.obgyn pojasnite mi šta ovo znači, obzirom da ću svog lekara videti tek za par dana. Inače, osećam se odlično, bolove nemam, nisam ih ni imala posle operacije sam primila samo jednu injekciju i to po izlasku iz operacione sale. Hvala
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:( :-? Draga Hermana niste se raspitali, ja u Bogradu laparaskopsko uklanjanje ciste radim za 1000 eura, dijagnostičku laparaskopiju 500 eura. Mislim da je 3000 previše, predpostavljam po ceni da ste bili u Genesis kod bivšeg direktora N.Fronta AssDrAntića?
Čudna mi je i dijagnoza Pyoovariuma (ne tvrdim i nemoguća), jako, jako je retka, nalaz sličan gnoju uz ostalo srećemo kod dermoidne ciste...
Histopatologija će valjda razjasniti situaciju.
Znam od mojih pacijentkinja da običan ginekološki pregled u Londonu košta 150 funti, pa neće biti da je laparaskopija jeftinija nego ovde!?
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Da, kod dr.Antića sam pitala i nigde više jer nisam smela da se dalje raspitujem, mada je za mene i 1000 mnogo novca, ali nema veze, prošla sam sa 15000 dinara u državnoj bolnici. I ja sam začudjena zbog dijagnoze i pitam se kako mi ista cista ako je zaista takva nije ranije pravila problema obzirom da je imam više od tri godine, imala sam s vremena na vreme slobodnu tečnost u daglasu i par puta radila ca125 i sve je bilo ok. Nisam rekla da je bilo i puno priraslica i da su otklonjene, ma ko zna šta se sve videlo, lekar me izbegava neće da mi kaže sve, rekao mi je da će raditi hsg za tri meseca a ja sam toliko zabrinuta da li ću ikada roditi dete............. :cry:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:) Draga Hermana, mislim da će histopatološki nalaz razjasniti situaciju, pogotovo ako je cista uklonjena u potpunosti.
Ne razumem zašto će vam raditi HSG? Zar nisu tokom laparaskopije kroz grlić materice ubrizgali metilensko plavo ili neki dr. kontrast da bi proverili stanje jajovoda?
U svakom slučaju žwlim vam puno sreće!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:) Draga Hermana, budite optimista, najčešće sve bude u redu.
Histopatološki pregled će razjasniti situaciju.
Čudime da vam nisu što je inače standardna procedura tokom laparaskopije, ubrizgali metilensko plavo kroz matericu i jajovode da bi ustanovili prolaznost i stanje istih, te ne biste morali da radite HSG. Ustvari HSG ste trebali uraditi pre Laparaskopije bar nekoliko ciklusa ranije.
Želim vam sve najbolje i da što pre rešite problem! :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:( Neznam kako sam uspeo da pošaljem dve slične poruke.
Što se tiče markera C-125 nažalost on detektuje samo epitelnu vrstu promena. Ne postoji idealna dijagnostička metoda, pogotovu ne za skrining.
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Ma, dešava se, zar malo odgovora prosledjujete svakog dana.......Što se hsg-a tiče trebala sam ga raditi u decembru, medjutim ja sam tada dobila upalu ciste sa zaista burnim simptomima (visoka temperatura preko 39 šest dana, leukocite 21, sedimentaciju 66, smrtne bolove, posle jedne terapije ostala je blago povišena temperatura još oko mesec dana, pa je drugom terapijom prošla) i odmah je rešeno da cista mora da se vadi, možda je zbog toga hsg odložen ali i dalje mi nije jasno zašto se laparoskopijom nije odradila i proba metilenskim plavim, to mi je čak i pre operacije rečeno da će se hsg raditi tri meseca nakon laparoskopije. Da nije možda zbog upaljene ciste? Ne sumnjam u stručnost lekara jer istu mi je radio neki profesor iz Beograda uz asistiranje mog ginekologa,zaključujem da je odlično odradjeno jer se zaista osećam kao da nisam operisana,maltene bez ikakvih bolova,danas su mi skinuli konce,rane minijaturne, ja od prvog dana na nogama bez problema i stvarno mi ništa nije jasno...........ma ne idem ja na hsg to kako kažu smrtno boli, ostaću ja trudna već idućeg meseca, videće oni mene tek na porodjaju :wink: Sada mi je samo bitno da histopatološki nalaz ne pokaže nešto maligno.Vama hvala na odgovorima i lepim željama i ja vama želim puno sreće
:P
Odgovori