čokoladna cista

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

hermana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 6:04 pm

Post od hermana »

stigao mi je histopatološki nalaz i u njemu piše sledeće:
1. dijagnoza:tu.ovari 1.sin.resectio 1.sin.d-27-
2. vrsta biopsije:deo levog ovara
3. makroskopski nalaz: dostavljeno je više isečaka tkiva opnastog izgleda i jedan loptasti isečak promera do 1cm.d-3

7 50376x1
750350x3
patohistološka dijagnoza:
CORPUS LUTEUM HAEMORRHAGICUM OVARII.
CYSTIS SIMPLEX OVARII.

šTA OVO ZNAČI?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Znaci da ste imali dvije obicne ciste na jajniku, obe dobrocudne ( ne sjecam se kolike su bile ? ali se sjecam da smo pominjali endometriom ):

1. hemoragicna cista zutog tijela...kada dodje do ovulacije...i folikul prsne, ostanu mali krvni sudovi koji krvare i ponekad napune taj folikul krvlju, porastu i nekad prsnu ( pa nas odvedu u operacionu salu zato sto pacijent ima cistu na UZ, bolove ! tako da moramo intervenisati )

2. obicna folikulinska cista sa bistrom tecnoscu, ali ako su bile zajedno, vjerovatno je bilo na UZ tesko protumaciti da li je endometriom ili hemoragicna cista.

Eto sad je sve u redu.
p.s. sto ne upitaste vaseg ginekologa da vam ovo objasni ?
Pozdrav,
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 6:04 pm

Post od hermana »

Najlepše Vam hvala na odgovoru. Rezultat je stigao tek juče (a operisana sam 4.2.06.), na kontrolu idem za par dana(čekam dežurstvo lekara, ne mogu pre podne da izlazim s posla), a bila sam jako zabrinuta i radoznala da što pre saznam o čemu se radi. Pozdrav
Odgovori