ObGyn zasto ne odgovarate?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

I Vi i ja znamo ko to ima 64-slajsni skener! Kako je on kupljen??? Sto ga Vi niste kupili?? Ne bih da zvucim kao da smo poslednja zemlja na svetu, ako sto ste Vi rekli, ali nismo bas ni daleko.A bas zato sto ste lekar znate jos bolje kakve su stvari isopod povrsine, i na kraju Srbija je mala i tacno se zna ko je do cega dosao i na kakav nacin!
I nemojte mesati pozrtvovane lekare koji savesno obavljaju svoj posao sa ovim o cemu mi pricamo, je rje tema onda promasena. Peatite forum o vestackoj oplodnji pa ce Vam sve biti malo jasnije, i to samo iz razloga sto se tu radi o malo vecem novcu, pa su ljudi i ogorceniji! Pozdravljam Vas!!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Znamo ko je vlasnik, ali nije li to skretanje sa teme? Najpre je pisano da je srpska medicina nestrucna, sada se sve svodi na lopove, korupciju, sukob interesa, a IPAK se priznaje da strucnost i ljudski i tehnocki resursi postoje. U redu, da svedemo neke stvari na pravi okvir.

ObGyn, ja sam boravio kao sportista u nekoliko evropskih zemalja, putujem cesto u poslednjih nekoliko godina, pa sam koristio vreme da se upoznam i sa misljenjem tamosnjih ljudi o njihovoj zdravstvenoj zastiti, a i da porazgovaram sa njihovim lekarima. Govorim o zemljama kao sto su Engleska, Italija, Ceska, Grcka, Rusija, Slovenija, Hrvatska... - zemljama koje obilazim zbog sportova kojima se bavim... Moja rodjena sestra zivi u Torontu, pa je i otuda dosta informacija. Konacno, tu su i kolege koji rade u SAD, a poreklom su odavde, na primer Dr. Stanucevic, koji je u Milvokiju, a bio je nacelnik hirurgije ovde. Ako mislite da sam ceo zivot proveo setajuci pozarevackim ulicama i uljuljkujuci se da je svet samo ono sto se na njima vidi, gresite.

Obzirom da sam webmaster sajta podriznice Pozarevac Srpskog lekarskog Drustva, pozivam sve da pogledaju nacrt moralnog-etickog kodeksa lekarske komore koja je u osnivanju. Adresa je www.sld.co.sr

O licencama necu da pricam, dovoljno je da samo pomenem da postoji advokat pacijenta, koga sam i licno vise puta posecivao u raznim ustanovama kada sam bio nezadovoljan radom i ponasanjem pojedinih kolega. Za sada je ta institucija veoma efikasna, ko hoce i ume da je koristi. Kada su u pitanju privatnici, postoje i drugi nacini da se pacijent zastiti pre nego sto koristi njihove usluge. Licence ce zaziveti kad se formira Lekarska komora.

Privatni rad u Srbiji NIKO nema prava da kritikuje, sve dok se ne izjednace plate lekara u Srbiji i onih, na primer, u Sloveniji. U Hrvatskoj je plata lekara i do 2.000 evra. Srbi misle da je sasvim normalno da lekar ima istu platu kao ucitelj. E, pa nije! Ja radim PUNIH I CISTIH 8 sati dnevno, od ulaska ordinaciju do izlaska nemam ni minut vremena da razmisljam o bilo cemu drugome osim o onome sto pricaju pacijenti i o tome kako da im pomognem. Ne koristim ni pauze, pijem kafu u ordinaciji dok pregledam, pisem milion papira, operisem aterome, finrome, keratozne bradavice, lipome, fisure..., sijem rane, obradjujem ulkuse na nogama, snimam EKG-e, tumacim ih, gledam spirograme, radim reumatologiju kao da sam subspecijalista, rendgene citam sam, ultrazvuk takodje, gledam lab. izvestaje, razgovaram sa neuroticnim pacijentima, propisujem terapije, spasavam ljude svaki dan... I onda smo mi isti kao neki ucitelj koji dodje u skolu u 8, sedi tamo do 12 i ide kuci, ima normu od 20 casova od 45 minuta nedeljno i to je to??? Oni se "pripremaju za nastavu kod kuce", a mi smo, zaboga, zanatlije, kao da ja ne citam svako vece Medscape i udzbenike koje imam, kao da i ovo pisanje nije dokaz da se medicinom bavim maltene kadgod sam budan...??? Pisem ovo zato sto mi je majka bla 35 godina uciteljica, kum mi je profesor, zena mi je ekonomista, imam prijatelje pravnike... - i svaki dan gledam kako, sta i koliko rade svi ti koji hoce istu platu kao lekari i koji prvi dizu bune kadgod se pomene zdravstvo. Uostalom, i neka imaju istu platu, ali bar neka od nje moze da se zivi. Kadgod se u Srbiji nekome prohte, dize hajku na lekare. Zasto prvo neko ne ode ispred skupstine da trazi da se poslanici odreknu plata od 1.500 i 2.000 eura?

Ja sam specijalista, koji je poreklom od radnicke porodice, koji zbog nepotizma nije uspeo da dobije specijalizaciju iz Interne medicine, hirirgije ili neke druge atraktivne oblasti. Imao sam najveci prosek na fakultetu medju svim kolegama iz Pozarevca koji su studirali samnom. Nisam pao ni na jednom ispitu. Vukovac u osnovnoj skoli, djak generacije, vukovac u srednjoj, nagradjivan svuda... Na diplomskom (koji je nasa generacija imala) radio sam rad iz plucnih bolesti i dobio najbolje preporuke sa Instituta da mi se odmah dodeli specijalizacija pulomogije ili pneumoftiziologije... Ali, nisam imao "pedigre"! Zavrsio sam u seoskoj ambulanti, dezurao dan i noc u Velikom Gradistu, bio mrtvozornik koji vadi leseve iz Dunava i konacno uspeo da se ratosiljam putovanja prelaskom u Zeleznicu. A i tamo sam cekao na specijalizaciju do pre 4 godine. I to da budem specijalista opste medicine, sto je skraceno "SOM". Za 12 godina sluzbe nisam zaradio ni kola, ni stan, niti sam kupio jedan jedini medicinski aparat. Da ne pominjem da sam otac dvoje dece, da mi je supruga diplomirani ekonomsta i putuje svaki dan za Beograd, gde radi kao savetnik u Ministartsvu Pravde. I sta smo zaradili? Nista. Prema tome - trebalo bi da prvi budem ogorcen svim i svacim, da nipodastavam sve i da se bunim. Ali od toga nema koristi. I dalje pokusavam da budem COVEK i da svojim pacijentima pruzim sve sto ljudski moze da se pruzi - od saveta, leka, tople reci, to pomoci u svakoj situaciji gde sam u stanju da pomognem.

Licno bih imao MILION stvari da zamerim srpskoj medicini i svemu sto se u njoj desavalo i desava - ali jedno NE MOGU: ne mogu da osporim strucnost ljudi koji su medjunarodno priznati i koji znaju svoj posao.
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Janica »

samo da cestitam dr Ivici na ovom gornjem postu, svaka vam cast, i
eto zasto mi je drago sto zivim u zemlji Srbiji, a to je jer imamo ovakve
ljude (dr) :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

odgovor za nadalinu

Post od obgyn »

Tema je skrenula sa Vaseg topika a i ja nemam vremena da se ubacim u polemiku sa kolegom Ivicom, ali hocu...cim nadjem pola sata...ono sto je bitno za Vas da znate, jeste da nazalost Vasa prica i razvoj situacije pokazuje da se Vas ginekolog igra Vasim vremenom i parama !

Raditi indukciju ovulacije i arteficijalnu inseminaciju sa 1.400.000 pokretnih spermatozoida je apsolutni promasaj i nepodrzan u svjetskoj praksi i literaturi.
Minimum pokretnih spermatozoida za OI/IUI jeste 5 miliona, a 10 miliona bi bilo idealno.

Dakle, trazite IVF / ICSI kliniku u kojoj Vam ljudi mogu pomoci da ostvarite potomstvo. Mozete kopirati moje pismo i poslati ga svom ginekologu sa slijedecim referencama koje bi on svakako trebao da zna ukoliko se bavi infertilitetom !

Van Voorhis B.J., Barnett M: Effect of the total sperm count on the efficacy and cost-effectivness of IUI and IVF

P.N.Barri, R.Tur, B.Coroleu: Cervical, Intrauterine and Tubal Insemination - What is the Evidence ?

p.s. za Dr. Ivicu...izgleda da je ovdje na forumu cujem samo za problematicne doktore, pogresne dijagnoze, pogresne terapije, povrsan management problema, bar kad se radi o infertilitetu, gdje se placa najvise ! gdje je potrebna i usluga visokog nivoa, kao i bazicno emocioalno i psiholosko razumijevanje pacijenata.

Vas pogled i tumacenje trenutne situacije u Srbiji je interesantan, a komentari o zdravstvu u svijetu su jos interesantniji...dakle, moramo to prodiskutovati !
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Nažalost u pravu je ObGyn! Ni meni ne prija istina, boli zar ne?
A to koliko su naši lekari stručni vidi se kada ih potražite u stranim knjigama i citiranoj literaturi a tamo ih nigde nema.
Svetski kongresi su čist turizam gde ode svako ko ima da plati kotizaciju 500-1000€ plus ostali troškovi, pa posle ovde prodaju maglu, kao jako zapažen rad.
U planu i programu specijalizacije recimo ginekologije piše da između ostalog treba da uradi 50 carskih rezova, a znam specijaliste koji ni posle par godina rada nisu taj broj dostigli, da ne nabrajam ostale komplikovanije vrste operacija i za šta su oni stručni!? Činjenica je i da su mnogi zalutali jer nemaju afiniteta ni manuelnih sposobnosti, a imaju želju i jake veze, pa su tu gde jesu.
Problem je pre svega u sistemu školstva i savesti autoriteta! Zašto bi neko nešto menjao kada mu lično dobro ide! Use, nase i podase! Monopol iz koga proističe materijalna korist!!!
Najveći deo svoje energije trošim na sistem koji ne funkcioniše, a ne na pacijente!
Ne zanosite se kolege da mi nekog negde učimo, broj takvih stručnjaka mogu se na prste jedne ruke izbrojati!

Da se vratim na Nadalinin problem, kao što reče ObGyn u potpunosti se slažem spermogram je suviše loš da bi se radila inseminacija, svaka dalja priča je suvišna.

Pozdrav Dr Peđa
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

I ti pojedinci koji negde i otputuju, to urade uz sponzorstvo najcesce farmaceutskih kompanija, sto opet ostavlja posledice na pacijenete, ali i to je tema sama za sebe, a ocigledno nam je tesko da pogledamo istini u oci, u ovom slucaju da realno razgovaramo ( pisemo) o stanju u sistemu.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Dragana Petrovic napisao:I ti pojedinci koji negde i otputuju, to urade uz sponzorstvo najcesce farmaceutskih kompanija, sto opet ostavlja posledice na pacijenete, ali i to je tema sama za sebe, a ocigledno nam je tesko da pogledamo istini u oci, u ovom slucaju da realno razgovaramo ( pisemo) o stanju u sistemu.

Stanje je katastrofalno i to se svima obija o glavu!! :cry:

Ali to ne znaci da su bas svi doktori kod nas "promaseni slucajevi"!! Ima i onih koji su na prvom mestu ljudi i koji se drze svoje H. zakletve!! :wink:
nadalina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 10, 2006 6:27 pm

Post od nadalina »

HVALA ObGyn i Pedja Dj,
Pomogli ste mi i ne znate koliko, odoh ja u Ljubljanu.
Odgovori