los spermogram

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Lampicao9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 11:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lampicao9 »

Drage moje,
imali smo slične probleme. Suprugov spermogram jako loš, retko kad se nadje po koji progresivno pokretan. Uglavnom su nepokretni, deformisani, spori i sl, da ne koristim sad stručnu dijagnozu. Operisao je varikokelu. Urolog je preporučio VTO. Pio je profertil tablete, razne meleme, Tešićevu terapiju i sl. Ali spermogram se nije nešto značajno popravljao. Sve je to trajalo više od godinu dana. Ono što je najvažniji ishod posle svega jeste TRUDNOĆA. Pred samu VTO, ostali smo trudni, a spermogram se nije u to vreme poboljšao. Tako da je poenta - ČUDA SE DEŠAVAJU! Jedino o čemu brinem sad je to što sam čula da je moguća oplodnja i sa nekim spermatozoidom koji nije progresivno pokretan, ali da je onda veća verovatnoća da sa plodom neće biti sve u redu, mada moj dr kaže da se ne brinem. Radili smo ekspertni i za sada se sve čini da je ok!
Puno sreće svima!
DaBa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 10:32 am

Post od DaBa »

Imam slicne probleme kao i vi,pa da sa vama podelim svoje misljenje i iskustvo. Suprugova dijagnoza je oligoastenospermia.Pio je proksid,ali su mu se rezultati pogorsali,pa je prestao.Vidim da su iskustva drugih sa proksidom isto ocajna.Dr. nam je preporucila profertil,tako da je poceo sa tim,vitaminom C,santegal e, a krenuo je i sa aloe verom.U aprilu treba raditi spermogram,pa cemo videti.Sa mnom je sve ok.
Lampicao9, verujem da ce se i nama desiti takvo jedno cudo kao i tebi!
:D Zelim vam puno srece!
JZM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 23, 2008 2:01 pm

Post od JZM »

Meni se desilo nesto slicno kao i Lampicao09 i ja sam imala trudnocu u januaru, jos dok nismo ni znali za los spermogram. Tako da je ipak moguce da se deci trudnoca u nekom malom procentu cak i kod loseg spermograma. Moja trudnoca je otkrivena jos na samom samom pocetku jer sam se razbolela i morala sam da vadim krv i da primam neku groznu terapiju. Tako sam i saznala da trudnoca postoji. Medjutim, verovatno zbog visoke temperature i iscrpljenosti tela nisam uspela da je zadrzim. Otisla je sa sledecom menstruacijom...

Lampicao09 nemoj da se brines, cim si ti dosla do ekspertnog UZ, predostavljam da si pregurala prvih 12 nedelja kada je najvaznija organogeneza. Opusti se i uzivaj u svojoj trudnoci, mora da ce bebac biti jako poseban i veliki borac jer je "cudom zacet"... :D

DaBa kod kog urologa ste bili?
Da li ste iz BGD ili okoline?
Lampicao9
Novi član
Novi član

Post od Lampicao9 »

JZM, hvala na rečima ohrabrenja. To da će biti poseban jako lepo zvuči. Nadam se da smo najgore prošli jer sam sad u 17. nedelji. Svima vama želim da što pre ugledate II crte, jer znam kroz šta prolazite. Prosto sam imala želju da vas ohrabrim, jer ponekad razočarenja zaista mogu da dovedu do toga da nada prosto nestane. Samo napred i neodustajte.
DaBa
Novi član
Novi član

Post od DaBa »

JZM
Suprug je vojno lice tako da se leci na VMA.Ovo mu je treci za godinu dana.Proksid je pio skoro 9 meseci,rezultati katastrofalni,tako da je prestao.Inace smo iz Novog Sada,pa smo sad krenuli u Genesis.Ako mu se ne poboljsa spermogram,odlucili smo da ne gubimo vise vreme sa terapijama, nego da krenemo nesto konkretno.U kojoj si ti prici?Nova sam na forumu,pa nisam stigla sve da iscitam...
DaBa
Novi član
Novi član

Post od DaBa »

JZM
Suprug je vojno lice tako da se leci na VMA.Ovo mu je treci urolog za godinu dana.Svi su mislili da treba ovo,da treba ono i pogresno ga lecili i trosili nase dragoceno vreme... :cry: Proksid je pio skoro 9 meseci,rezultati katastrofalni,tako da je prestao.Inace smo iz Novog Sada,pa smo sad krenuli u Genesis.Ako mu se ne poboljsa spermogram,odlucili smo da ne gubimo vise vreme sa terapijama, nego da krenemo nesto konkretno.U kojoj si ti prici?Nova sam na forumu,pa nisam stigla sve da iscitam...
JZM
Aktivan član
Aktivan član

Post od JZM »

Mi pokusavamo nekih 9 meseci, znam da nije dugo posmatrajuci sa stanovista lekara ali meni je svaka nova menstruacija bila mali poraz. Tako da sam krednula sa pretragama i naravno pohlepni ginekolozi su izmisljali stalno neke nove "situacije" ili su bili potpuno nezainteresovani ili spremni da mi prodaju milion i jednu nepotrebnu uslugu. Sve je o trajalo dok nisam pronasla super docu u privatnoj klinici Analajf u Zemunu i on me je poslao kuci jer stvarno nije bilo razloga za dalje preglede, morfoloski sve Ok, hormonalni status odlican, ovulacija i men redovni itd.

Onda smo odlucili da uradimo spermogram. Buduci da suprug puno putuje odradio je sper. na jednoj privatnoj klinici u swiss. Rezultati porazavajuci, broj spermica 0.9 mill a milimalno je 20 mill, ukupna koncentracija 2.6 a minimalno je 40, 0% brzo progresivnih spermica, samo 1% normalnog oblika a minimalno je 14%. Smorila sam se skroz, veruj mi dva dana sam bila van sebe, pogotovo, sto je najcudnije, ja negde krajem decembra ostanem u drugom stanju cak i sa ovakvim spermogramom ali ne uspem da iznesem trudnocu zato sto sam se razbolela...

Prvi spermogram je radjen pocetkom februara i nekako ne verujem skroz u njega jer su lekari preko sto puta gori od nasih u smislu uvaljivanja nepotrebnih lekova i radjenja nepotrebnih analiza jer imaju procenat od svakog leka i analize koju urade ili preporuce. Jedan lekar drugom samo nabacue pacijente da bi zaradili sto vise parica jer sve preglede i terapije pokriva drzava tj. fond zdravstvenog osiguranja.

Cula sam ok stvari o TTC uroloskoj ordinaciji i zakazala za sledeci utorak. Ja nekako snazno verujem u medicinu i devojke sa foruma su imale dosta dobra iskustva sa VTO gde je moguca oplodnja i sa svega nekoliko normalnih spermica u ejakulatu i sigurna sam da cemo svi mi uspeti da dodjemo do cilja, neko pre neko kasnije...

Ja cu cekati do leta da vidimo da li ce se spermogram popraviti, ako ne odlucicemo se za neki vid vestacke oplodnje jer nem svrhe cekati. Spermatogeneza traje 72 dana, skoro 2.5 meseca i vreme jako brzo leti i ne zelim da dodjem u situaciju da mi bude frka i da sebe izlazem vecem pritisku.

Ne znam koliko godina imate ti i suprug, ja imam 29 a mm 40.

Kako tvoj suprug ponosi cinjenicu da ima problema sa plodnoscu?
To je za njih jako osetljiva tema i moze da im poljulja samopouzdanje. Ja se toga najvise plasim, jer zelim da mi suprug bez obzira na sve ostane psihicki zdrav i prav i da ne pokupi neke komplekse. Jos uvek ne mogu sa njim da otvoreno pricam o tome jer cekam da prodje neko vreme i da se stvari malo stisaju...
DaBa
Novi član
Novi član

Post od DaBa »

JZM
mm ima 27,ja 29,vec dve godine pokusavamo, a skoro godinu dana se aktivno lecimo.Kod mene je sve ok,a mm ima dijagnozu oligoastenospermia i diskretnih naznaka varikokele (za koju nam dr na VMA nije ni rekao da postoji, dok nismo otisli privatno u Genesis,pa nam divna dr objasnila sve lepo i polako.Kaze da to nije za operaciju.Svi ostali rezultati su super,jedino spermogram.Na prvom spermogramu je imao 18.500.000 ,30% pokretnih a posle 9 meseci proksida (citaj pogresnog lecenja) palo je na 400.000,25% pokretnih :o .Tog dana ja sam vise bila sokirana nego on.Inace,rekla je da odmah izbacimo proksid i uvedemo neki novi lek profertil,da pije 3 meseca pa kontrolni spermogram koji treba da bude u aprilu..Pored toga uveli smo i aloe veru.
mm se dobro drzi,za svaki problem ima i resenje,tako da ne gubimo nadu da cemo jednog dana i mi biti roditelji.Mi smo od prvog dana otvoreno pricali o tome, jer sta je tu je i morali smo prihvatiti problem i nalaziti pravo resenje. Iz tog razloga cekamo april, i u zavisnosti od rezultata moramo se odluciti za neku metodu.
Ne znam sta bih ti rekla,osim da nikad ne verovati jednom urologu,uvek potraziti drugo misljenje (govorim iz iskustva).Koliko sam shvatila tm je davao samo jedan spermogram?Ne moze se doneti neki zakljucak samo na osnovu jednog spermograma.Ne treba puno vremena gubiti na razne terapije (sve je to individualno,meni je pomoglo-drugima nije).Ako vidis da nema efekta posle duzeg vremena,treba to prihvatiti i odluciti se za neku metodu.
Nadam se da te nisam "udavila",bitno je da se razumemo i da jedna drugoj pruzimo podrsku!
DaBa
Novi član
Novi član

Post od DaBa »

JZM,imas pp
maga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 1:10 am

Post od maga »

E pa drage forumasice, ja postavih temu i onda ne stizem da vam pisem.
Tj. dugo se niko nije nadoveyivao nista na ovu temu, pa sam malo cesce posecivala onaj drugi forum, koji je Gala pominjala.
Mi smo sad tj. MM je poceo sa eliksirom koji spravlja neki farmaceut sa VMA koji je u penziji, a koliko sam ga razumela, to je po recepturi Akademika Sulovica, koji je vazio za bas dobrog ginekologa i naucnika uopste. Kad samo pomislim da do pre dve godine nisam ni znala za neke stvari da postoje, a kamoli kako funkcionisu muka me hvata. mogla sam medicinu upisati koliko iscitavam ove forume.
Povremeno malo klonem duhom, ali danas sam bez obzira na ovaj uzas od vremena napolju bas raspolozena, pa eto i Vama upucejem malo dobrih ovacija ( ova rec podseca na ovulacija- a ja nam svima zelim istu sa bar dve jajne celije, pa da se jedan plivac zakaci i da istrazujemo neke druge lepse teme).
Saljem Vam poljubac.
A cim saznam ponesto o ovoj temi javljam se, a pisite i vi.
pozdravcic
DaBa
Novi član
Novi član

Post od DaBa »

maga :wink: :)
Lampicao9
Novi član
Novi član

Post od Lampicao9 »

Drage moje,
molim vas da neko napiše svoje (odnosno mm iskustvo) koje imao oligoastenospermiu da li je ikad došlo do normospermie i posle koliko. Imam utisak da se svi nešto vrtimo u krug, pokušavamo sa raznim eliksirima, pa opet ništa, a bude još i gore.
Pozivam Ljiljanu da nam se priključi na ovoj temi (da zvanično predjemo sa teme Dobar ginekolog u NS na ovu temu) i nastavimo započete razgovore.
Ljub svima :wink: :D :lol:
_ljiljana_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 12:36 pm

Post od _ljiljana_ »

Evo me, stigla sam :))
Pisala sam tamo o muzevom spermogramu.
Imao je normalan spermogram, pa los, pa normalan, pa losiji,...sad ima oligoasteno.
I ja mislim da se vrtimo u krug, zato sam i trazila dobrog dr-a za taj nas problem na toj temi.
Toliko sam citala i ima toliko uzroka, od obicnih infekcija do kombinacija uzroka koje traze dobrog dijagnosticara kako se ne bi lecili sami, u stvari kako bi dobio pravu terapiju.
Jedan ginekolog je rekla da se njemu infekcije spustaju dole, on nema bolove, niti sta oseca, ali obicna prehlada recimo napravi pometnju.
Ali i to ima uzrok, i moramo to resavati.
Pije dosta suplemenata, vitamina i ja bih napomenula da pije Speman, jedan biljni "lek".
I mislim da mu dosta pomaze, koliko sam cula i citala dosta je njih zadovoljno, a nisam citala ili cula lose o tom leku, znaci ne skodi.
Nama je dr rekla da skoditi nece, a sad hoce li pomoci ne zna, ali pomaze.
Proizvod iz Indije, Himalaya Drug Company, ...
Moja komsinica je pila njihov preparat za jetru i otklonila problem.
Pije ga mm vec 3 meseca, a pije se od 3 do 6 meseci.
Njihov sajt je www.himalayahealthcare.com.
PozZ
JZM
Aktivan član
Aktivan član

Post od JZM »

Pozdrav Devojke

Bili smo u utorak kod Doktorke Vinke u TTC-u na Zvezdari i toplo je preporucujem. Bila je ljubazna, direktna i otvorena i sto mi se najvise svidja nije nam radila milion analiza kako sam ocekivla od privatne ordinacije. Uradila je ultra zvuk mm, videla da je sve OK, spermogram i to je sve. Buduci da sam ja radila briseve na ureaplazmu, mikoplazmu i klamidiju receno je da mm ne treba to da radi.

Spermogram je jako los kako smo i ocekivali, mali broj (oko1.5 mill) i losa pokretljivost. Dobili smo Klomifen i Proxid i kontrola je za dva i pol meseca.

Mislim da bi trebalo da bude min 10 mill spermatozoida da bi smo mogli da razmisljamo o insemenaciji.

Pokusacemo sa tom terapijom pa cemo videti.

Ono sto je bitno, jeste da doktorka ne iskljucuje mogucnost normalnog zaceca cak i sa tako losim spermogramom ali da je verovatnoca mala...

Neki lekari kazu da je inseminacija poprilicno nepouzdana i da se u ovakvim slucajevima najcese sve zavrsava vectackom oplodnjom.

Mene to uzasno plasi jer je stav lekara da su ogromne kolicine hormona koje se dobijaju pri toj intervenciji veoma agresivne za zenu

Da li neko ima neka iskustva ili znanja vezano za uticaj velike kolicine hormon kod VTO na zdravlje zene. Negde sam cula da mogu da :probude" ili da izovu kancere u telu... (nadam se da je to dezinformacija ili da su me slagali)

sta vi mislite?
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

JZm drago mi je da ste zadovoljni dr Vikom.
Moj muz joj prilicno veruje i ima poverenja u nju sto je najvaznije. Mene ponekad iznervira jer malo prica, a ja bi stalno nesto da pitam.
Ona u pocetku uvek daje nadu za prirodno zacece, ali ce vam sigurno reci kada je dosta pokusavanja i kada je vreme da predjete na inseminaciju ili VTO.
To se i nama desilo, dala nam je fore jos tri meseca, pa inseminacije jer je uprvo ona najbezbednija za zenu jer se daje minimalna stimulacija.
Ja sam sada uradila laparo i histeroskopiju, pa znam da raspolazem jednim zdravim jajovodom i da je sve ostalo ok.
Dr Vinka je rekla da je sada bilo odlicno vreme za te intervencije jer se i spermogram popravio.
Pozdrav i uspesnu terapiju
Odgovori