laparoskopija/veštačka oplodnja pitanje za doktorku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

biotanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 5:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

laparoskopija/veštačka oplodnja pitanje za doktorku

Post od biotanja »

Poštovana,
pisem Vam u nadi da cete me posavetovati koje sledeće korake da preduzmem da bih ostala u drugom stanju. Naime, muž i ja pokušavamo dve godine, ali za sada prilično je neuspešno. I moji i njegovi rezultati su ok (moja lekarka ih tako tumači) što me još više zbunjuje. Posavetovala me je da treba da uradim ili laparoskopiju ili veštačku oplodnju. Pa me zanima koje je vaše mišljenje. Postoji čak i neka mogućnost da radim veštačku oplodnju u Londonu, pa ako možete nekoga da mi preporučite.
Hvala Vam unapred, prilično sam očajna :cry: .

Muž ima 35 godina, sportski aktivan, nepušač, vegetarijanac:
Spermogram:
Volumen ejakulata 3ml;
Likvefakcija:15min;
Morfologija spermatozoida:
Normalni oblici: 0,52
Ptološki oblici: 0,48
Mikroskopsko ispitivanje:
Broj spermatozoida/ml: 65 u milionima
Ukupan broj spermatozoida: 195 isto u milionima
Progresivno pokretnih: 0,46 %
Pokretnih: 0,14
Nepokretnih: 0,4
Leukociti: 0,04 mil/ml
Ostale aelije: 4,82
Vitalnost:0,76
Hipoosmotski test: 0,74

Ja imam 33 godine, radim posao koji nevolim te je iz tog razloga prilično stresan za mene (monitoring i kontrola kvaliteta vazduha – vrlo često sam u dodiru sa raznim polutantima) nepušač, ne jedem meso, veoma uredan ciklus (na 28-29 dana). Sve uobičajne kontole dobre (kolposkopija, papa, vaginalni ultrazvuk i brisevi sa povremenim sekretom).
Uradila HSG u aprilu, izveštaj sledeći:
Posle uobičajene pripreme i premedikacije (Amp. Spasmex i. M. I amp. Gentamicina a 120mg i.m.), kroz transcervikalno plasiran Cook-ov katetera sa balonom ubrizga se kontrasno sredstvo i dobije sledeći HSG nalaz:U normalnoj razvijenoj i oblikovanoj maloj karlici nativno nema patoloških promena. Uterus je normalno razvijen, lakog arcuatus oblika, sinistroponiran, u AVF. Obe tube su okludirane postinflamatornim mukusnim čepovima koji se protisnu u trbušnu duplju ubrizgavanjem kontrasnog sredstva i tube dezobliterišu. Kontrasno sredstvo ostaje zarobljeno u periampularnim adhezijama i ne sliva se u Duglasov špag. (Šta ovo znači?)
U oktobru ponovo bila na pregledu, izveštaj sledeći:
Ginekološki status: Spoljna genitalija b.o. Vagina normalno duboka, prolazna za dva prsta, glatkih, elastičnih zidova, slobodnih svodova. Pod ekarterima: umereno pojačana beličasta sekrecija normalnog izgleda. Grlić je dug oko 1,5 cm, čvrst, spoljašnje materično ušće je kružno, u cervikalnom kanalu bistra staklasta periovulatorna sluz. Telo materice je normalnog oblika i veličine, glatko, čvrsto, pokretno i neosetljivo. Adneksa i parametrija obostrano su slobodna, palpatorno neosetljiva. Duglasov prostor je neosetljiv. Kolposkopija: Površina grlića je pokrivena skvamoznim epitelom koji se homogeno boji jodom. Brisevi su svi bili u redu.Ultrazvuk: Uterus jasno ograničen, pravilnog oblika i normalne veličine, 61,8x34,5x44,6 mm, sa endometrijumom debljine 7.6 mm izgleda karakterističnog za proliferativnu fazu ciklusa. Desni jajnik 30,2x17,6mm, sonografski normalnog izgleda, sa folikulima prečnika do 7,8mm. Levi jajnik 33,2x20,2mm, sa vodećim folikulom prečnika 15,5mm. U Duglasovom špagu nema slobodne tečnosti.

Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Zdravo!
Nisam doktor ali imam vrlo slican problem kao i ti (dve god. bez uspeha, rezultati manje-vise OK, bila na vecini istih analiza kao i ti).
Neka me neko od doktora sa foruma ispravi ako gresim, ali citajuci tvoju poruku cini mi se da ti imas problem sa prohodnoscu jajovoda tj. da ti rezultat HSG-a nije bas onakav kakav bi trebalo da bude.
Obe tube su okludirane postinflamatornim mukusnim čepovima koji se protisnu u trbušnu duplju ubrizgavanjem kontrasnog sredstva i tube dezobliterišu. Kontrasno sredstvo ostaje zarobljeno u periampularnim adhezijama i ne sliva se u Duglasov špag.
Ovo je deo tvog nalaza koji mi ne deluje OK - tecnost se ne izliva u trbusnu duplju (kako bi trebalo) vec ostaje u jajovodima tj. oni nisu prohodni.
Cisto da mozes da uporedis, meni je npr. rezultat HSG-a bio super, a kod mene na nalazu pise sledece: "Obe tube bez otpora propustaju kontrast vidljive celom duzinom, propustaju kontrast u trbusnu duplju."
Nadam se da sam ti bar malo pomogla...
Zelim ti sve najbolje i nemoj da ocajavas! Znam kako ti je jer se i ja isto tako osecam, ali cula sam i za mnogo teze slucajeve koji su na kraju uspeli. Glavu gore! :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Draga Tanja ne vidim ni jedan razlog koji bi ukazivao na potrebu za vantelesnom oplodnjom.
Trebali bi ste još uraditi hormonski status, praćenje rasta folikula (obavezno trans vaginalnom sondom) i eventualno stimulaciju ovulacije.
Ne bave se svi ginekolozi sterilitetom!
Pozdrav i srećno Dr Peđa
biotanja
Novi član
Novi član

Post od biotanja »

Draga Ana19,
hvala ti na lepim recima i trudu, mislim da je vrlo verovatno da si u pravu sto se tice HSG-a. Ja sam posle razgovora sa doktorkom bila u fazonu ok vestacka oplodnja. Mada moram da priznam da uopste nije prijatno kada ti lekar kaze da treba da ides na vestacku oplodnju, otprilike zvuci kao nesto najgore.
Ali citajuci ovaj forum dosla sam do ideje da je vrlo moguce da je upravo tu problem. Tako da sam sada pocela da razmisljam o laparoskopiji.
Hvala ti jos jednom.
Sve najbolje. :D
biotanja
Novi član
Novi član

Post od biotanja »

Dragi Pedja Dj,
na moje pitanje da li postoje jos neke analize koje bih trebala da obavim, doktorka mi je rekla da posto imam vrlo redovan ciklus nema potrebe da radim hormone, a sto se tice folikulometrije ona svaki put kada dodjem (posto obicno idem kod nje pocetak-sredina ciklusa) vidi da imam dominantan folikul i da sve izgleda vrlo normalno za predovaltornu fazu. Sto se tice njenog misljenja ona misli da je gubljenje vremena bilo sta drugo osim laparoskopija ili vestacka oplodnja.
Ja sam vrlo sludjena.
Hvala na savetu, za koji ja licno mislim da je vrlo logican.
Pozdrav
biotanja
Novi član
Novi član

Post od biotanja »

Postovana doktorko,
molim vas da mi odgovorite, mnogo bi mi znacilo vase misljenje.
Znam da ste u guzvi i da moj problem i nije nesto u poredjenju sa drugim devojkama koje se ovde javljaju, ali za mene je ogroman.
Hvala Vam unapred
Pozdrav
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Tanja praćenje rasta folikula (mehurića na jajniku) radi se bar 10-12-14-16... dana ciklusa (TVUZ) da bi se videla dinamika rasta istog i njegovo prskanje, tj. ovulacija. Pošto ne radi tako, vaša doktorka se očigledno ne bavi ozbiljno sterilitetom, a opet daje svoje nestručno i ničim opravdano mišljenje. :wink: :-?
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Biotanja, moj predlog je laparaskopja jer kako sam videla tebi se ubrizgan kontrast ne izliva u trbusnu duplju sto je indikacija za nepropune jajovode. Uradi laparaskopiju pa tek onda odlucuj sta ces. Mozes ovulirati i 5 puta mesecno i mati u sekundu redovan ciklus ako su jajovodi nepropustni nema trudnoce! IVF je veoma slozen i tezak proces nemoj ga raditi bez detaljne dijagnostike. Ako postoje Hydrosalpinksi na jajovodima moraju se ukloniti pa tek onda IVF, mene su doktori tako navukli nadam se da nece i tebe!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Blonde,sta su to ti hydro... na jajovodima i kakve to veze ima sa IVF,pa zar se on ne radi upravo kada su sve druge metode iscrpljene,kada jajovodi nisu prohodni i iks drugih problema.? Molim te odgovori,meni niko nije rekao da snimam jajovode,posto je kod mene problem hormonske prirode,ne rade mi jajnici, pa IVF radim sa doniranim jc.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Pogledaj o tome imas i na temi Gde raditi IVF/ICSI! Sactosalpinx ili hydrosalpinx mu se svede na isto. To je kad se jajovod slepo zavrsava odnosno kad srastu fimbrije na kaju jajovoda i stvore se kesice koje se pune tecnoscu koju luci epitel jajovoda. Posto je jajovod zatvoren ta tecnost ne moze u trbusnu duplju vec se sliva u matericu i na taj nacin "spira" embrione. Kad radis IVF na hydrosalpinx 50% su ti manje sanse za uspeh. Ukucaj na trazenje hydrosalpinx pa ce ti izlistati sve teme gde se to pominje dosta se pisalo o tome.
Ovo ti je samo ukratko ali sustina problema sa hydrosalpinxom. Ja sam ga imala na desnom jajovodu i odstranjen mi je (hydrosalpinx sa sve jajovodom). Posto se na drugoj laparaskopiji tad kad su mi odstranjivali taj desni jajovod uspostavilo da je levi prohodan i dobar sad imam sanse za prirodnu trudnocu i IVF mi nije ni potreban. Da nisam promenila lekara i otisla kod Goce Ivanovic verovatno bi me jos uvek pumpali hormonima i pokusavali IVF koja nemoze da uspe zbog hydrosalpinxa! Goca mi je odmah rekla da ona IVF nece da mi radi na takav jajovod jer nemoze a uspe i hvala Bogu sad mogu i priodno i trenutno smo u radovima :D Goca je ustvari rekla isto sto i Dr.Obgyn da pre IVF mora da se odstrani hydrosalpinx!
Puno srece ti zelim,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

Blonde,nadam se da cete sada uspeti!!! Sve vi koje ste prosle kroz pakao medicine po srpski! Samo reeelax!!! Sve najj,naj najlepse ti zelim!
Ps. mali savet, tek onako uzgred, bacite se na med-sumski-cini cuda!!!! :wink:
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Hvala, nadam se da ce dzem od pcele da pomogne! Hvala na savetu, da li se uzima ono regularno po drvenu kasicicu ujutru ili...? :D
SlikaSlika
Slika
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

:D Pa da, ujutru, cim otvoris oci, drzi ga pored kreveta! Salim se, kad se malo razboravis. To nek postane ritual. Meni je skroz promenilo zivot, nabolje, naravno, a i lepe vesti su dosle veeeeoma brzo. Nista drugo sem ljubavi i meda nisam koristila! Srecno :P
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Vidis Marry to je stvarno interesantno - nisam mislila da to ima neke veze ali i ja sam od pre jedno dva tri meseca pocela da uzimam po kasicicu meda ujutru... :lol:
A sto se tice one doktorke sa pocetka mislim da treba da se prebaci na bacanje pasulja ... tako ce mozda tacnije da dodje do nekih rezultata :-?
Slazem se sa Pedjom da je itekako potrebno pracenje folikula jer se meni desavalo da mi jajnik naraste ali ne prsne. Znaci, to sto on naraste i pripremi se za ovulaciju ne znaci i da dodje do ovulacije sto opet nije strasno jer i za to postoje lekovi.
I mislim da su takvi doktori stvarno nesavesni jer ti stvore takvu tremu i paniku bez potrebe jer to daju dijagnozu a nisu sve ni ispitali ... pa mislim da je stvarno nenormalno da ako su ti i jajnici prohodni i imas ovulacije i kao sve je u redu da ides na vestacku oplodnju. Bolje ti promeni doktora.
Sve najbolje i ne brini se previse!
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

a ako ti jajnici i nisu prohodni pa i to moze u mnogo slucajeva da se izleci. Jedno je bitno a to da mozda ne treba mnogo da cekas i da razmisljas sta dalje jer dok ti cekas moze i da se zakomplikuje...
Odgovori