pisem Vam u nadi da cete me posavetovati koje sledeće korake da preduzmem da bih ostala u drugom stanju. Naime, muž i ja pokušavamo dve godine, ali za sada prilično je neuspešno. I moji i njegovi rezultati su ok (moja lekarka ih tako tumači) što me još više zbunjuje. Posavetovala me je da treba da uradim ili laparoskopiju ili veštačku oplodnju. Pa me zanima koje je vaše mišljenje. Postoji čak i neka mogućnost da radim veštačku oplodnju u Londonu, pa ako možete nekoga da mi preporučite.
Hvala Vam unapred, prilično sam očajna

Muž ima 35 godina, sportski aktivan, nepušač, vegetarijanac:
Spermogram:
Volumen ejakulata 3ml;
Likvefakcija:15min;
Morfologija spermatozoida:
Normalni oblici: 0,52
Ptološki oblici: 0,48
Mikroskopsko ispitivanje:
Broj spermatozoida/ml: 65 u milionima
Ukupan broj spermatozoida: 195 isto u milionima
Progresivno pokretnih: 0,46 %
Pokretnih: 0,14
Nepokretnih: 0,4
Leukociti: 0,04 mil/ml
Ostale aelije: 4,82
Vitalnost:0,76
Hipoosmotski test: 0,74
Ja imam 33 godine, radim posao koji nevolim te je iz tog razloga prilično stresan za mene (monitoring i kontrola kvaliteta vazduha – vrlo često sam u dodiru sa raznim polutantima) nepušač, ne jedem meso, veoma uredan ciklus (na 28-29 dana). Sve uobičajne kontole dobre (kolposkopija, papa, vaginalni ultrazvuk i brisevi sa povremenim sekretom).
Uradila HSG u aprilu, izveštaj sledeći:
Posle uobičajene pripreme i premedikacije (Amp. Spasmex i. M. I amp. Gentamicina a 120mg i.m.), kroz transcervikalno plasiran Cook-ov katetera sa balonom ubrizga se kontrasno sredstvo i dobije sledeći HSG nalaz:U normalnoj razvijenoj i oblikovanoj maloj karlici nativno nema patoloških promena. Uterus je normalno razvijen, lakog arcuatus oblika, sinistroponiran, u AVF. Obe tube su okludirane postinflamatornim mukusnim čepovima koji se protisnu u trbušnu duplju ubrizgavanjem kontrasnog sredstva i tube dezobliterišu. Kontrasno sredstvo ostaje zarobljeno u periampularnim adhezijama i ne sliva se u Duglasov špag. (Šta ovo znači?)
U oktobru ponovo bila na pregledu, izveštaj sledeći:
Ginekološki status: Spoljna genitalija b.o. Vagina normalno duboka, prolazna za dva prsta, glatkih, elastičnih zidova, slobodnih svodova. Pod ekarterima: umereno pojačana beličasta sekrecija normalnog izgleda. Grlić je dug oko 1,5 cm, čvrst, spoljašnje materično ušće je kružno, u cervikalnom kanalu bistra staklasta periovulatorna sluz. Telo materice je normalnog oblika i veličine, glatko, čvrsto, pokretno i neosetljivo. Adneksa i parametrija obostrano su slobodna, palpatorno neosetljiva. Duglasov prostor je neosetljiv. Kolposkopija: Površina grlića je pokrivena skvamoznim epitelom koji se homogeno boji jodom. Brisevi su svi bili u redu.Ultrazvuk: Uterus jasno ograničen, pravilnog oblika i normalne veličine, 61,8x34,5x44,6 mm, sa endometrijumom debljine 7.6 mm izgleda karakterističnog za proliferativnu fazu ciklusa. Desni jajnik 30,2x17,6mm, sonografski normalnog izgleda, sa folikulima prečnika do 7,8mm. Levi jajnik 33,2x20,2mm, sa vodećim folikulom prečnika 15,5mm. U Duglasovom špagu nema slobodne tečnosti.