kako uraditi proveru genetskog nasledja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sana1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 22, 2006 11:21 pm

kako uraditi proveru genetskog nasledja

Post od sana1 »

Trudna sam 4 nedelje, prva trudnoca imam 21 godinu. Suprug ima sestru mladju sa dg. sindrom DOWN.
Kako da proverim da li je kod mene bezbedna trudnoca.
Molim strucan odgovor detaljno, hvala
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od trudnjaca »

Od 12. nedelje radices biohemijski prenatalni skrining. On podrazumeva dipl test, koji se radi od 12. do 14. nedelje i merenje vratnog nabora tzv. NT u istom periodu, a ako zatreba radi se i tripl test u 16.nedelji. O svemu ovome vec imas nekoliko tema, pa ako te ne mrzi potrazi.
Dipl test se radi iz krvi i odredjuju se free beta HCG i PAPP-A. Merenje NT-a se radi ultrazvucno. Ako su ti ovi rezultati OK nema potrebe da radis i tripl test, mada nasi ginekolozi insistiraju i na njemu (ovo ti kazem iz licnog iskustva, posto sam radila sve ove testove). Detaljnije o svemu ovome mozes da pitas svog ginekologa ili potrazis postove na forumu!
Inace, preciznost dipl testa i NT-a u odredjivanju Daunovog sindroma je oko 85-90% zbog cega je znacajnije uraditi ova dva nego tripl test, cija je pouzdanost oko 65%.
Naravno, ako nedaj Boze rezultati nisu dobri ili jasni, postoji i kvadripl (quadriple) test i aminocenteza. Mislim da o svemu ovome vec postoje teme na ovom forumu, pa ne bih da ponavljam!
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Odgovori