Draga Kaca i ostale trudnice,
postavljeno je jako mnogo pitanja, a ja imam malo vremena pa cu se potruditi da odgovorim na sto vise njih. Ako nesto izostavim pitajte.
Pre svega, preporucila bih svakoj trudnici da negde od osmog meseca trudnoce krene na psihofizicke pripreme. Raspitajte se kod svojih ginekologa da li tako nesto postoji u vasem domu zdravlja ili gde postoji u blizoj okolini. Kaca, cini mi se da si iz Nisa, znam da i tamo organizuju ove pripreme posto je moja sestra isla. A korisne su i tzv. skole za roditelje gde moze i vas suprug da prisustvuje predavanjima o trudnci, porodjaju i svemu posle njega tj. kad beba dodje kuci, od kupanja i povijanja pa do pravilnog razvoja i vaspitanja!
Sve sto cu ti napisati naucila sam na psihofizickim pripremama u svom DZ i zaista sam tacno znala sta mi se kog momenta na porodjaju dogadja, sta ce dalje biti i kako da se ponasam. Jako je bitno da budes PRISEBNA na porodjaju i SLUSAS STA TI GOVORE BABICA I DOKTOR!!!
Prosecan porodjaj kod prvorotki traje 8-10-12h, ali to nije kao iz filmova 12 sati uzasnih bolova, psovanja supruga i cuvene recenice - nikad vise! Zene koje imaju prirodne kontrakcije su, da kazem u povoljnijoj situaciji od onih koje moraju na indukciju (kao ja), jer su prirodne kontrakcije (trudovi) blaze, pocinju kao slabije, postepeno se ujacavaju, tako da se organizam navikava na sve vecu bol. A kod vestacki izazvanih (tj. kod davanja indukcije) odmah krene "diskoteka" sa svih strana. No, najbitnije je da zapamtis, da je u tom trenutku tvojoj bebi mnogo teze nego tebi. Tebi se grci samo jedan misic - materica a beba je unutra i kako se materica kontrahuje tako ju svu stegne! Najbolje je da na porodjaju mislis sve vreme na svoju bebu i onaj trenutak kad ces je po prvi put ugledati. Veruj mi, vise se neces secati ni bolova ni bilo kakvih muka!
U bolnicu treba krenuti na jedan od tri znaka:
1. ispadanje krvavog sluzavog cepa (koji je kod prvorotki PREDZNAK I TREBA SACEKATI KONTRAKCIJE ILI PUCANJE VODENJAKA),
2. kontrakcije - kod prvorotki izbrojati 20 kontrakcija gde je pauza izmedju kontrakcija manja od 10 minuta,
3. pucanje vodenjaka.
Ukoliko ti pre ulaska u porodiliste nije pukao vodenjak desice se da ti lekar probusi vodenjak, kad se formira. To ne boli!!! Osetices samo tecnost koja se sliva. E tad nastupa pravi porodjaj, tj. tad se kontrakcije ujacavaju.
(Moram da skracujem, beba mi se budi...)
Ovde bi bilo dobro da znas tehnike disanja, koje se uce na psihofizickim pripremama, kako bi sebi olaksala bolove i pomogla da se do bebe dopremi sto veca kolicina kiseonika.
Skracujem... u jendom trenutku osetices da su kontrakcije prestale, i osecaces kao da si se ponovo rodila - nista te ne boli. I onda...NAPON, snazan napon kao kad ti se ide u wc. Brzo zoves babicu i doktora, pogledaju da li si dovoljno otvorena i da li se beba spustila. Ako je sve ok pretvoris se u uvo i slusas sta ti babica govori. Kad kaze guraj -guraj! Ako kaze stani, ne napinji- slusaj je, jer zna zasto ti to govori. I onda za par trenutaka, prvo izadje glavica, beba gleda na dole, babica je okrece tako da gleda ka unutrasnjoj strani tvoje butine, izlazi jedno rame, pa drugo i uglavnom tad izadje i cela beba! Babica je podize, beba malo kasljucne pa UVAAAAAAAA! Presecaju pupcanu vrpcu, mogu da odnesu bebu da je okupaju i poviju, a nekad ti je i odmah stave na grudi, zavisi... I dok se ti divis svom malom andjelu, ceka te jos jedan poslic, a to je radjanje posteljice. Babica ce te malo stipnuti za stomak da vidi da li se posteljica oblubila i potrebno minimalno da se napnes i posteljica je izasla. Doktor ce pregledati posteljicu i ako je kompletna krece se na usivanje epiziotomije, a bebac odlazi u boks. Za epiziotomiju samo nisam napisala da se radi u najjacem naponu, ne boli, moze malo da pecka, a u tom slucaju se samo jace napni i nista neces osetiti. Kod usivanja epiziotomije daju lokalnu anesteziju, ne boli do pred kraj, kad dejstvo anestezije ponestane, samo je neprijatno. U slucaju da posteljica nije bila kompletna pristupa se reviziji, uvode te u totalnu anesteziju, i dok si u anest. usivaju i epiziotomiju.
Nakon toga, lezis u porodilistu 2 sata, da bi se videlo kako tvoj organizam reaguje. Ova dva sata su JAKO BITNA. Ako ti se ucini da ces se onesvestiti, da ti zuji u usima, ne vidis dobro, da ne cujes lepo ili imas utisak da ti se nesto sliva medju nogama ODMAH ZOVI DOKTORA ILI BABICU!
Za vreme porodaja ne smes da pijes nista, mozes jedino da zamolis da ti nakvase tupfer vodom da okvasis usta.
Inace, pre porodjaja u babickoj pripremi, daju ti klizmu i ako se nisi vec kod kuce izdepilirala obave i to. Mozes da proveris u tvom porodilistu da li dozvoljavaju da doneses klizmu od kuce (tj. da je kupis u apoteci), mada uglavnom babice preporucuju njihovu duboku klizmu. Nije nista strasno, malo neprijatno, ali ne boli. Bitno je da se po davanju klizme, suzdrzavas sto vise, kako bi se sto bolje ispraznila i da ne ides 20 puta u wc.
Znaj da te niko nece drzati na stolu dva dana. Obicno posle 12-16 sati se ide na carski rez, jer nesto "ne stima" (kratak pupcanik, velika beba...)
Sigurno sam nesto izostavila, pa me podsetite, nije frka, odgovoricu!!!
Inace i ja sam imala neopisiv strah jer nisam znala sta me ceka, ja sam dipl.ekonomista i u medicinu se razumem samo onoliko koliko moram, ali onda mi je moja dr. predlozila da idem na psihofizicke pripreme i na porodjaju sam bila "dipl. akuser"
U bolnici se obicno ostaje 3 dana, ja sam bila u Frontu gde je baby friendly tako da su bebe sa nama ceo dan i noc. U Nisu bebe spavaju nocu
u boksu 6 sati, a donose se na svaka 3 sata na podoj, koliko se secam.
Sad stvarno moram da idem, Lena vec vristi!!!
Pitajte ako sam nesto izostavila!
Sve najbolje i lep i lak porodjaj forumskim trudnicama od mene i Lene!!!
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15