kako da se pripremim za porodjaj?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

kako da se pripremim za porodjaj?

Post od kaca 33 »

Drage moje prijateljice sa foruma ( kao i lekari ),
sada sam 31.nedelja i polako se priblizava vreme porodjaju a ja sam nespremna. Ne znam koliko zena moze da bude spremna za to ali bi mi mnogo pomoglo kada biste mi opisale vasa iskustva kako bih znala sta me ceka.
Pre nedelju dana bila sam na ultrazvuku i beba je dobro. Sada 100% znamo da je devojcica! Doktor kaze da je malo naprednija a drugi kazu da se mama dobro hrani :lol: pa se to vidi i na bebi. Ja sam lepo raspolozena i ako mi je sve teze da se krecem jer mi se cini da mi se kukovi ( narocito levi ) koce s vremena na vreme pa kad hodam delujem kao neka baba. Ali i to je valjda normalno. Osecam i da mi je stomak sve tezi pa kada se okrecem u toku noci on samo prelazi sa jedne na drugu stranu sto ponekad ume i da zaboli dok se lepo ne namestim. Neki put malo vise nalegnem na stranu pa je osetim kako me udara kao da mi kaze: ej bre mrdaj malo ugnjavices me!". Ali sve je to dobro i meni je lepo kada je osetim i ako mi se ponekad cini da ce mi izaci na usta....
Medjutim kao sto rekoh, pocinjem da razmisljam o porodjaju. A i da se brinem kada sam od doktora cula da se zene koje prvi put poradjaju obicno poradjaju nekih 10h pa razmisljam kako li cu ja da izdrzim tih 10h najmanje bola? Sta se za to vreme u stvari desava? Da li cu moci da popijem bar vodu? Cula sam price o klistiranju ( praznjenju creva ) , brijanju dole... meni je to sve bas uzasno neprijatno...Skoro sam cula da posle porodjaja moram da lezim jos dva sata na stolu zbog krvarenja? O tim detaljima niko ne prica a mene bas sve zanima u detalje jer ako znam sve znam sta da ocekujem a najvise se uplasim kada mi rade nesto na sta nisam spremna.
I jos jedna stvar: gledajuci u moj stomak sada prosto ne mogu da verujem da tolika beba moze dole da izadje :o i to mora da uzasno boli?Ili kako - koliko boli? Unapred da kazem da na carski rez necu da idem kao ni na epidural jer me od toga jos vise strah. Ako mozete pricajte mi tj. pisite o normalnom porodjaju.
A da jos ovo: sta bi trebala da ponesem u bolnicu od stvari i za sebe i za bebu? Koliko dana se obicno ostaje? Kada bebu donose na prvi podoj? A cula sam i da grudi mnogo bole dok mleko ne krene i da nekima preporucuju hladne obloge a neke zene kazu da to nikako ne radim sa hladnim oblogama jer mleko hoce da stane nego da stavljam mlake obloge? Sta je u stvari istina?
Hvala svima unapred na odgovorima i verujte da cete mi svim savetima sigurno dosta pomoci!
BetiBup
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 6:08 pm

Post od BetiBup »

E,koleginice trudnice, ja mogu samo da ti kazem moja razmisljanja na istu temu ( 39-ta nedelja :D ) a kad se porodim, onda ces cuti iz prve ruke kako sve izgleda!
Prvo, sve o cemu ti razmisljas, razmisljam i ja 24h dnevno i to je verovatno normalno u tom periodu. Meni se jos priblizio termin,bas,bas i jako sam nestrpljiva!!! Otprilike mi se isto desava sto i tebi...hodam kao pingvin, beba sve veca, pritisak, bolovi, nespavanje, sutiranje..no, sve je to u rok sluzbe...
Ja ti sad ne mogu biti od velike pomoci, ali ono sto ti mogu reci jeste da imas masu foruma za trudnice i tu mozes da se informises o svemu sto te interesuje...samo malo prosurfuj i eto pregrst informacija.
Ono sto bih ti ja savetovala je da, ukoliko si se vec odlucila na prirodan porodjaj bez anestezije, jeste da ides na vezbe za trudnice (disanja, relaksacije....)cisto da znas kako se treba ponasati i sta mozes da ocekujes. Znaci, to pod obavezno. To ti govorim iz iskustva drugih, forumskih trudnica, jer sam porodjaj je veliki stres...a tebi se npr.moze desiti da imas super lak porodjaj i da prodjes bez ikakvih posledica a opet moze i ona druga strana medalje.
U svakom slucaju, na forume za trudnice i citaj sta sve moze a i ne mora. Hm, bar ja tako razmisljam i zato sam se odlucila na epidural jer sam veliki panicar i uzasan strah imam od porodjaja :cry: zato zelim sebi maximalno da olaksam.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Betibup hvala ti na odgovoru! Ti si stvarno blizu porodjaja! Volela bih i ja da kada bih mogla preskocim ovaj period pa da dodjem u tu 39-40-u nedelju i da se sve zavrsi sto pre i da vidim moje malo bepce...
Trazila sam i ja mnoge informacije o porodjaju na internetu ali nigde, kao sto rekoh, nema u detalje. Ima otprilike sa preskakanjima...kao pukne vodenjak pa kontrakcije pa se otvoris i beba izadje...otprilike tako u kracim crtama sem sto oni jedno te isto kazu na sto nacina. I onda kao odlezis jedno dva sata na stolu, donesu ti bebu i tako nista narocito ali onda se cuvaj kada bebu dovedes kuci.... :o pa ja mislim da ce tek onda da mi svane jer bolnice stvarno ne volim!
a sam mislila vise na iskustva drugih jer sto vise znam manje cu da se plasim.
Eto recimo pre jedno dve godine bila sam kod gastroenterologa i gledao mi je zeludac sondom ( ne znam kako se to strucno kaze ). I sad niko nije hteo da mi prica kako to u stvari izgleda vec samo da je neprijatno. Samo su mi rekli da kad pocne da gura ono crevo ja samo gutam i ja sam se pripremila za to: kad hoces djavola! Ja lepo zinem i sad cekam da ona sestra pocne polako to da gura kad ona kao da se ja ne uspanicim pa kad mi ubaci ono crevo odjednom do zeludca maltene ja sam se toliko uplasila da mi je srce sve vreme lupalo kao ludo i jedva sam izdrzala pregled! Na kraju sam mislila od tolikog lupanja da cu da se ugusim...a ona kao da mi olaksa. Nisam se uplasila sonde i pregleda vec tog njenog straha valjda da se ne uplasim pa mi je stvorila veci strah nego sto sam imala!To hocu da kazem: ja ne volim da me lazu kao nece da boli i nista nije strasno. Ne plasim se ja bolova vec onoga sto ne znam sta moze da se desi.
Da ne gnjavim vise nestrpljivo cekam na odgovore da znate! :D
Ivana_pa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 8:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ivana_pa »

Meni je bilo potrebno ovo i imali smo Beby friendly program, znači mame i bebe zajedno u sobi, ako ti zatreba još nešto, uvek mogu da ti naknadno donesu:

- 2 roze braunile (u slučaju da moraš infuziju, bolje je nego da te buše dva puta)
- Bebi vlažne maramice, bilo koje
- 20-ak Pampers pelena, najmanje veličine
- Klizma, tečna Medilaks 3 komada (da te ne bi oni crevom klistirali)
- Pavlovićeva mast
- 2 nove i 1 stara spavaćica za sam porođaj
- 5 paketa uložaka, mrežasti, nikako sa krilcima
- Čarape
- Bade-mantil
- Papuče
- 1 veliki peškir
- 2 mala peškira
- Pribor za ličnu higijenu (bebi sapun, četkica-futrola, pasta, češalj, plastična čaša)

Ponesi i neku laganu hranicu i flašu vode! Čućeš zbog čega...

Ja sam otišla uveče oko 1 u porodilište zbog bolova na 1 minut, polugladna, ali bolovi su od straha prestali, samo se na CTGu pokazivalo da imam kontrakcije, otvorena 3cm, čekala do jutra, otvorila se još 2cm, onda me u 8:30 stavili na sto, probušili vodenjak, prikačili na indukciju... Onda kreće pakao, TO STRAŠNO POJAČAVA BOLOVE, kontrakcije i bolovi su počeli opet na minut, moj suprug je svo vreme bio uz mene, grizla sam ga i vrištala, jesam bila jako razmažena :lol:, ali sam u tom trenutku mislila samo na sebe i bebu i baš me je bolelo uvo za ostale trudnice, porodilje, doktore, babice... Imala sam muku, i povraćala sam nekoliko puta (želudačnu kiselinu, jer sam bila jako gladna) Bitno je da sam slušala sve šta su mi govorili, radila po uputstvima i bilo je sve ok. E tako je taj pakao trajao do 13:30, kada je dr rekao: Sada moraš maksimalno da sarađuješ, i to sam i uradila. Secnuli su me (epiziotomija)ali nisam ni osetila. Porođaj boli, ali kontrakcije su mnogo gore. Sve u svemu, kada vidiš bebu, sve zaboraviš. U 13:45 rodila sam zdravog dečaka i sve je bilo gotovo. Nakon 10 min. doneli su mi ga čistog i lepog kao Sunce, ali odveli ga za pola minuta... Posle toga su me zašili, to malo boli, i ležala sam tako još dva sata. Kod nas u Pa bolnici, voze te kolicima do sobe, ali sam se ja onesvestila, bila sam jako gladna i izmorena, pa sam tu na stolu ležala još sat vremena i u sobu su me odvezli na krevetu. Tek u 19:00 je bila večera i jedva sam je dočekala. Zato sam ti rekla da poneseš nešto za jelo. Izašli bismo kroz tri dana, ali smo ostali još jedan jer je Nikola dobio žuticu. Sada su izgleda uveli da mora epiziotomija. Rana boli još nedelju dana, a zarasta još nedelju dana, onda više nemaš ništa. I posvetiš se bebuški...

To je bilo moje iskustvo, ima i lakših porođaja, moj baš niej bio lak, a ovo su moji saveti:

Počni odmah sa brijanjem, nikad ne znaš kad može da ti počne porođaj! Ja sam se porodila 10 dana pre termina. Neka te suprug obrija ili neko drugi. Bolje da to odradiš kod kuće, nego da te oni tamo brijaju, mada nije ni to tako strašno. Onda, gledaj da, ako ti je blizu porodilište, ne odeš odmah čim te malo zaboli, sačekaj da imaš jake bolove na minut, nemoj da te prime i da sediš tamo sama i da se bez veze umaraš kao i ja. E, kada stigneš tamo SLUŠAJ SVE ŠTA TI SAVETUJU, KAKO DA DIŠEŠ, TO MNOGO POMAŽE. Bolje ti je da sad počneš da se raspituješ, da znaš kad stigneš tamo, idi do porodilišta u kom planiraš da se porodiš i pitaj. Imaš mnogo saveta i iskustava porodilja na forumu u mom potpisu. A nakon porođaja će ti mnoge majke na tom forumu pomoći pri odgajanju bebe, a i kada ona poraste. Meni mnogo pomažu.

Baš sam se raspisala... Slobodno pitaj ako sam nešto zaboravila da napišem ili ti nije najjasnije :D .

Pozdrav i srećno na porođaju!!!
Upoznajte moju srećicu!
Ko ga ne bi voleo guza ga zaboleo!

Roditelj.com
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Ivana hvala ti puno na odgovoru!
Tvoje pismo mi je dosta znacilo a jos vise svi tekstovi sa foruma koji si mi dala! Sad otprilike znam kako ce sve to da izgleda i nadam se da mi porodjaj nece mnogo dugo trajati.
Inace bebica ti je mnogo slatka! :D
Ja moju devojcicu gledam svakog dana jer smo uradili 4D ultrazvuk i jedva cekam da je rodim. Naravno, ima jos vremena ali ipak, kao sto mnoge zene kazu, nemam tremu vec je to neko pozitivno iscekivanje. Odgledala sam i neki kratki film i tako sam se rasplakala....sve zamisljam moje detence kada se rodi.
Jos jednom hvlala ti na odgovoru i sve najbolje!!!
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Draga Kaca i ostale trudnice,
postavljeno je jako mnogo pitanja, a ja imam malo vremena pa cu se potruditi da odgovorim na sto vise njih. Ako nesto izostavim pitajte.
Pre svega, preporucila bih svakoj trudnici da negde od osmog meseca trudnoce krene na psihofizicke pripreme. Raspitajte se kod svojih ginekologa da li tako nesto postoji u vasem domu zdravlja ili gde postoji u blizoj okolini. Kaca, cini mi se da si iz Nisa, znam da i tamo organizuju ove pripreme posto je moja sestra isla. A korisne su i tzv. skole za roditelje gde moze i vas suprug da prisustvuje predavanjima o trudnci, porodjaju i svemu posle njega tj. kad beba dodje kuci, od kupanja i povijanja pa do pravilnog razvoja i vaspitanja!
Sve sto cu ti napisati naucila sam na psihofizickim pripremama u svom DZ i zaista sam tacno znala sta mi se kog momenta na porodjaju dogadja, sta ce dalje biti i kako da se ponasam. Jako je bitno da budes PRISEBNA na porodjaju i SLUSAS STA TI GOVORE BABICA I DOKTOR!!!
Prosecan porodjaj kod prvorotki traje 8-10-12h, ali to nije kao iz filmova 12 sati uzasnih bolova, psovanja supruga i cuvene recenice - nikad vise! Zene koje imaju prirodne kontrakcije su, da kazem u povoljnijoj situaciji od onih koje moraju na indukciju (kao ja), jer su prirodne kontrakcije (trudovi) blaze, pocinju kao slabije, postepeno se ujacavaju, tako da se organizam navikava na sve vecu bol. A kod vestacki izazvanih (tj. kod davanja indukcije) odmah krene "diskoteka" sa svih strana. No, najbitnije je da zapamtis, da je u tom trenutku tvojoj bebi mnogo teze nego tebi. Tebi se grci samo jedan misic - materica a beba je unutra i kako se materica kontrahuje tako ju svu stegne! Najbolje je da na porodjaju mislis sve vreme na svoju bebu i onaj trenutak kad ces je po prvi put ugledati. Veruj mi, vise se neces secati ni bolova ni bilo kakvih muka!
U bolnicu treba krenuti na jedan od tri znaka:
1. ispadanje krvavog sluzavog cepa (koji je kod prvorotki PREDZNAK I TREBA SACEKATI KONTRAKCIJE ILI PUCANJE VODENJAKA),
2. kontrakcije - kod prvorotki izbrojati 20 kontrakcija gde je pauza izmedju kontrakcija manja od 10 minuta,
3. pucanje vodenjaka.
Ukoliko ti pre ulaska u porodiliste nije pukao vodenjak desice se da ti lekar probusi vodenjak, kad se formira. To ne boli!!! Osetices samo tecnost koja se sliva. E tad nastupa pravi porodjaj, tj. tad se kontrakcije ujacavaju.
(Moram da skracujem, beba mi se budi...)
Ovde bi bilo dobro da znas tehnike disanja, koje se uce na psihofizickim pripremama, kako bi sebi olaksala bolove i pomogla da se do bebe dopremi sto veca kolicina kiseonika.
Skracujem... u jendom trenutku osetices da su kontrakcije prestale, i osecaces kao da si se ponovo rodila - nista te ne boli. I onda...NAPON, snazan napon kao kad ti se ide u wc. Brzo zoves babicu i doktora, pogledaju da li si dovoljno otvorena i da li se beba spustila. Ako je sve ok pretvoris se u uvo i slusas sta ti babica govori. Kad kaze guraj -guraj! Ako kaze stani, ne napinji- slusaj je, jer zna zasto ti to govori. I onda za par trenutaka, prvo izadje glavica, beba gleda na dole, babica je okrece tako da gleda ka unutrasnjoj strani tvoje butine, izlazi jedno rame, pa drugo i uglavnom tad izadje i cela beba! Babica je podize, beba malo kasljucne pa UVAAAAAAAA! Presecaju pupcanu vrpcu, mogu da odnesu bebu da je okupaju i poviju, a nekad ti je i odmah stave na grudi, zavisi... I dok se ti divis svom malom andjelu, ceka te jos jedan poslic, a to je radjanje posteljice. Babica ce te malo stipnuti za stomak da vidi da li se posteljica oblubila i potrebno minimalno da se napnes i posteljica je izasla. Doktor ce pregledati posteljicu i ako je kompletna krece se na usivanje epiziotomije, a bebac odlazi u boks. Za epiziotomiju samo nisam napisala da se radi u najjacem naponu, ne boli, moze malo da pecka, a u tom slucaju se samo jace napni i nista neces osetiti. Kod usivanja epiziotomije daju lokalnu anesteziju, ne boli do pred kraj, kad dejstvo anestezije ponestane, samo je neprijatno. U slucaju da posteljica nije bila kompletna pristupa se reviziji, uvode te u totalnu anesteziju, i dok si u anest. usivaju i epiziotomiju.
Nakon toga, lezis u porodilistu 2 sata, da bi se videlo kako tvoj organizam reaguje. Ova dva sata su JAKO BITNA. Ako ti se ucini da ces se onesvestiti, da ti zuji u usima, ne vidis dobro, da ne cujes lepo ili imas utisak da ti se nesto sliva medju nogama ODMAH ZOVI DOKTORA ILI BABICU!
Za vreme porodaja ne smes da pijes nista, mozes jedino da zamolis da ti nakvase tupfer vodom da okvasis usta.
Inace, pre porodjaja u babickoj pripremi, daju ti klizmu i ako se nisi vec kod kuce izdepilirala obave i to. Mozes da proveris u tvom porodilistu da li dozvoljavaju da doneses klizmu od kuce (tj. da je kupis u apoteci), mada uglavnom babice preporucuju njihovu duboku klizmu. Nije nista strasno, malo neprijatno, ali ne boli. Bitno je da se po davanju klizme, suzdrzavas sto vise, kako bi se sto bolje ispraznila i da ne ides 20 puta u wc.
Znaj da te niko nece drzati na stolu dva dana. Obicno posle 12-16 sati se ide na carski rez, jer nesto "ne stima" (kratak pupcanik, velika beba...)
Sigurno sam nesto izostavila, pa me podsetite, nije frka, odgovoricu!!!
Inace i ja sam imala neopisiv strah jer nisam znala sta me ceka, ja sam dipl.ekonomista i u medicinu se razumem samo onoliko koliko moram, ali onda mi je moja dr. predlozila da idem na psihofizicke pripreme i na porodjaju sam bila "dipl. akuser" :P :D
U bolnici se obicno ostaje 3 dana, ja sam bila u Frontu gde je baby friendly tako da su bebe sa nama ceo dan i noc. U Nisu bebe spavaju nocu
u boksu 6 sati, a donose se na svaka 3 sata na podoj, koliko se secam.
Sad stvarno moram da idem, Lena vec vristi!!!
Pitajte ako sam nesto izostavila!
Sve najbolje i lep i lak porodjaj forumskim trudnicama od mene i Lene!!!
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
BetiBup
Stalni član
Stalni  član

Post od BetiBup »

Draga Trudnjaco,
hvala na ovako opsirnim informacijama, bas lepo opisano. Evo, ja imam neka pitanja. S obzirom da sam presla termin i da cu po svemu sudeci ici na indukciju, reci mi kako to izgleda i koliko to otprilike traje ili je to sve individualno?
Da li to znaci da se bez ikakvih prethodnih znakova porodjaja vestacki izaziva ili se cekaju bar neki trudovi??
Da li si se ti porodjala uz epidural ili bez jer ja planiram da trazim anesteziju iz razloga sto se ne osecam spremno za bol koji me ceka a samim tim ni na sok od svega toga ( malo sam vise uplasena, valjda je i to normalno ali imam uzasnu frku od bola).
Mozda cu se setiti jos nekih pitanja :D
Pozz
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

Sto se tice indukcije mogu da ti plasiraju vaginaletu, da ti daju intravenski (sto je i najcesce) ili tableticu pod jezik. Za koji god nacin da se odluce efekat je isti. Meni su prvo radili tzv. CTG OXY test da vide kako cu reagovati na indukciju. Prikace te na CTG (KTG) aparat i ubrizgavaju malo indukcije preko braunile.
Inace, ja sam imala samo lazne kontrakcije, bila sam otvorena 1.5 prst, krvavo-sluzavi cep mi je ispao nedelju dana pre toga. Kad su mi uradili test, posto su videli da dobro reagujem na indukciju, tj. da pocinju prave, ritmicne, porodjajne kontrakcije prvo su mi plasirali vaginaletu. Onda sam morala da lezim 2 sata i to prvih sat vremena iskljucivo na ledjima, a potom sam mogla da se okrenem na stranu. Nakon ta dva sata otvorenost je bila 3 prsta, vodenjak se formirao i spustili su me u porodiliste gde mi je prokinut vodenjak i data indukcija venski. Od prokidanja vodenjaka do radjanja bebe proslo je samo sat ipo. Medjutim, dejstvo indukcije je sasvim individualno. Tako zena, kojoj su plasirali vaginaletu kad i meni, se sporije otvarala i porodila tek nakon 12 sati. Bolovi su jaki, mada zavisi naravno od kolicine indukcije (broja kapi u minuti). Nisam isla na epidural, posto dobro podnosim bol. Nazalost imala sam situaciju gde sam trpela mnogo jacu bol (spontani i kiretaza) a iz bolnice sam izasla sa praznim stomakom. Sada kad sam znala da cu iz bolnice izaci sa bebom u narucju sve je bilo lakse! Sve to polazi iz glave. Ako ides na indukciju prvu dozu ce ti dati posle prokidanja vodenjaka, dakle do tad osecas bol, ali nije strasno! Drugu dozu ti daju pred usivanje epiziotomije. Trebalo bi da ti daju indukciju tako, da kazem, tempirano, da bi mogla da osetis i ispratis napon i lepo rodis svog bebirona.
Inace, meni su dali malo jacu indukciju po prokidanju vodenjaka jer je plodova voda bila uzasno zelena, sto je znak da beba pati, pa da ubrzaju porodaj. Tebi ce verovatno dati manju dozu, pa se postepeno otvaras, u proseku 1 do 1.5 prst na neka 2 sata.
Samo zamisljaj svoju bebicu kako izgleda i bice ti lakse! Bez frke, samo napred i sve najbolje!!! :wink: :P
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

Evo sta je meni bilo potrebno da ponesem na porodjaj (savetujem da proverite u svom porodilistu sta vam treba, posto znam da npr. u Nisu ne dozvoljavaju da se donese spavacica od kuce, nego koristite njihovu).
Dokumentacija:
1. overena zdravstvena knjizica,
2. vazeca licna karta
3. zeleni uput za porodiliste
4. nalaz stolice (koprokultura)
5. nalaz na zuticu (hbs antigen)
6. nalaz na hiv
7. krvna grupa i rh factor (za one sa negativnim rh nalaz antitela)
8. poslednji nalaz ultrazvuka
9. laboratorija ne starija od mesec dana

Sve ovo bi trebalo da bude na isto prezime!

Od stvari:
1. spavacica sa dubljim izrezom (zbog dojenja),
2. plasticne papuce (zbog tusiranja)
3. 2-3 pakovanja mrezastih ulozaka (trebace vam vise, ali ce vam vasi doneti kasnije, da ne vucete sve odjednom),
4. 2-3 para mrezastih gacica,
5. pribor za licnu higijenu
6. nekoliko pampersa (donece vam posle jos)
7. vlazne maramice
8. pavloviceva
9. 2-3 peskira srednje velicine
10. 2-3 para carapica, moze i neki ogrtac (bade matil).
Inace, uzmite bolnicku spavacicu za porodjaj, a posle kad ste u sobi svoju. Spakujte stvari u jednu vecu kesu (najbolje one cvrste kao torbe iz Maxi-ja ili Merkatora), posto kad dodjete kuci necete se odmah setiti da operete torbu, a vukla se pre toga svuda po podovima, a kesu lepo mozete odmah da bacite, stvari gurnete u masinu za pranje i mirna Backa.

U porodjajnoj sali morate iskljuciti mobilni i odloziti ga u natkasnu. Posle porodjaja potrazite od babice mob. (kad vas usiju i srede).
BetiBup
Stalni član
Stalni  član

Post od BetiBup »

Hvala na odgovoru! Sad znam sta mogu da ocekujem.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Puno hvala na iscrpnom odgovoru! Ja sam nesto ovih dana bila zauzeta pa nisam stigla da gledam odgovore na temu. Hvala ti jos jednom i verujem da ce biti sve u redu.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

Ma nema na cemu! Samo javite ako vas jos nesto muci posto sam pisala na brzinu mozda je nesto nejasno?! Sve najbolje!
MYCA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 09, 2006 1:49 pm

Post od MYCA »

Evo jos jedne uplasene... Ulazim u 30-tu nedelju i bas mi je frka. Nocu se cesto budim (sta cu, podsvest radi). Mogu zamisliti sebe negde u 38-40 nedelji trudnoce - pa ja necu spavati uopste!!!
Pozdrav svim trudnicama i onima koje su sve ovako lepo objasnile i odgovorile na nasa pitanja!!!
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

HE he, a zamisli kako je bilo meni u 42. (da dobro sam napisala cetrdesetdrugoj) nedelji! Nista gore nego kad premasis termin i to 9 dana. NADAM SE DA VI DRAGE MOJE NECETE BITI TE 'SRECE'! Jos samo da dodam obavezno ponesite kutijicu plazme, neku bonzitu i cokoladicu i sokic ili flasicu vode jer se meni desilo da sam rucak i veceru preskocila dok sam se poradjala a nakon porodjaja ti kazu da odmah uzmes nesto da jedes i pijes zbog mleka.
vesna7
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 10:42 am

Post od vesna7 »

evo i ja da se pridruzim pitanjima....posto idem na psihofizicke manje vise upucena sam u tok dogadjaja...medjutim mene zanima sta se desava ako se neko bash izgubi kad krenu bolovi, kad nije u stanju da se iskontrolise u upadne u zescu paniku, tad saradnje sa dr nema(ne zato sto ne zeli nego jednostavno nije moguce)...e sad mene zanima sta rade kad se to desi...znam da je ovo malo ekstremno, ali s obzirom da imam panicni poremecaj (napade panike) nikad ne znam kako cu odgovoriti na neku situaciju. :-?
Odgovori