Pozdrav koleginicama.Prvo da cestitam Beti Bup.Zatim zelim Kaci da kazem da porodjaj nije nista strasno .Ja sam u 35.nedelji,znci tu smo negde sa terminom,cekam cetvrto dete.Ovo troje sam rodila prirodnom putem bez ikakvih anestezija,epidurala,carskih rezova Hvala Bogu.Svaki put su mi ukljucivali indukciju iako sam imala prirodne bolove,ali oni bi uvek sve da ubrzaju.Najbolje ti je da se sama obrijes za klistir neznam sta da te savetujem posto su me sva tri puta u bolnici klistrirali,neprijatno kad ti u guzu nabiju ono srevce i cujes kako klokoce voda u tvoja creva.Onda stisnes guzu i cekas bas veliku potrebu za nuzdom jer onda u 1-2 navrata zavrsis praznjenje creva.Ovako bi se par puta setkala.Jeste najbolje setati sto vise dok traju bolovi a nisi na stolu ili ctg,brze se otvaras.Ne juri u bolnicu cim pocnu prvi bolovi(krsta stezu,mali stomak,jednostavno imas osecaj da se nemozes nikako namestiti,ni sedeti,ni lezati,tesna ti je koza).Ako prokrvaris onda odmah idi.Ako krene mukozni cep(kao jak gus sekret pracen sukrvicom)nemoras da ides,on samo otvara grlic i pokrece kontrakcije.Ako pukne vodenjak moze visoko da pukne i voda samo curka ili kaplje isto nemoras juriti u bolnicu jer ce te samo prikaciti sto pre na indukciju.Ako se izlije vodenjak kao da si se upiskila spremi se polako,istusiraj,ponesi sve bitne stvari,i polako u zajebavaliste.Mozes i oststi kuci dok ne pocnu bolovi na 5-10 minuta,ali zavisi koliko ti je daleko porodiliste.Ja sam imala tri normalne trudnoce i3 porodjaja razlicite tezine.Prvi put sa 22 god,nisam znala kako da se pravilno napnem(napinji se kao da imas zatvor a ne u lice posto nema efekta i popucaju ti kapilari) a beba nije htela van pa su malo pomogli vakumom(3,850kg beba).Drugo sam rodila u 24.samo me babica poradjala,nigde lekara,slusala sam je sta da radim i zacas se porodila(4,100kg iz 3-4 napona je izasla),trece sam rodila pre tri godine u Zemunu,ovo dvoje sam u Nisu.Racunas trece,najlakse ce medjutim sasvim suprotno,Slabo sam se otvarala,imala bolove,roknuli indukciju pa ti radjaj milom ili silom.Pokajala sam se sto sam muzu dozvolila da me odveze cim mi je u toku noci puko vodenjak(a inace sam sve trudnoce izgurala preko termina koji dan),jer trece,bice to jos brzi porodjaj od drugog pa da se ne porodim usput posto sam u Batajnici.Najbitnije je da slusas babicu,ona najbolje zna.Ne jedi puno uvece jer ako nocu pocne mozes se samo ispovracati.Dok traju bolovi i pocnu naponi ima momenata kada gubis dah,mislis da ces se onesvestiti,talasi vreline,suse se usta.Dok lezis na stolu siris i sakupljas noge umanjuje bol.Kad krenu pravi naponi osecaj je da ti se jako kaki.Ako nema babice pored tebe zovi je,da proveri koliko si otvorena i jel pocelo.Vazno da ne kukas i cvilis jer ces samo da ih iznerviras.Veruj mi svaki porodjaj boli na svoj nacin,neka zena bolje podnosi bol,vazno je da saradjujes sa babicom i dr i sto pre tako privedes kraju porodjaj i vidis svoje malo cudo.Na kraju kad ugledas te male oci,nosic,ustasca i rucice zaboravices da je toliko bolelo.Evo ja 7.5.ulazim u 9. i nadam se da izguram opet do termina ali cisto sumnjam jer su mi za uskrs ukljucili partusisten da pijem do 9. a posle da prekinem.Neznam hoce li mi to otezati otvaranje,a treba da mirujem,da ne preterujem sa radom i setnjom al kako to postici pored troje dece.Videcemo.Nadam se da sam ti pomogla.Ja sam protiv epidurala jer se ipak radi o kicmi.Ne bih zelela carski jer je to ipak operacija.Epiziotomija kad se radi i ne osetis jer to secnu kad se napnes.Moja su sva deca krupnije glave pa su me svaki put seckali.Dobro je sto sad konci otpadaju sami a ne kao sa prvo dvoje sto sam isla posle 10 dana da mi seku konce(uzas).Takodje pred otpust kuci imas ginekoloski pregled kod lekara u porodilistu,samo se opusti i nece boleti.Znaju da si sivena.Nemoj sedati ako te usiju jer mogu konci da ti popucaju pa da te ponovo usivaju na zivo.Kad se porodis cesto masiraj grudi da prokrcis kanale da bolje krene mleko.Posle podoja izmlazaj stapreostane da bi se stvorilo novo.Bolece dok ne naviknu bradavice.Ako se setim jos necega pisacu ponovo.Kad ti je termin i u koje ces zajebavaliste?Pozdrav i ostalim koleginicama na forumu.