JANINE ILI ZOLADEX?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

PedjaDj napisao:Gđice "anyushkam"
Pročitajte još jednom pažljivo sve što smo predhodno napisali ObGyn i ja o endometriozi i pronaćićete odgovor na vašepitanje.
Zaista ne mogu da verujem da ste toliko nemarne i ne razmišljate a želite da rešite tako ozbiljne probleme! :-?

U svakom slučaju srećno DrPeđaDj
Dragi drPeđadj, hvala na ljubaznim recima pre svega.

Procitala sam sve sto sam mogla naci o endometriozi na ovom forumu i bas zato me je zanimalo koje je misljenje Vas i Vasih kolega o terapiji koju mi je renomirani doktor iz Narodnog Fronta preporucio za moj problem.

Ja u tome ne vidim nista cudno, i ne smatram da sam zbog toga "nemarna", a jos manje da "ne razmisljam". Stavise, mislim da je u pitanju bas suprotno.

A Vama ako je dosadno da odgovarate na glupa pitanja nemarnih pacijenata koji nisu sposobni za razmisljanje, mozete lepo uopste da ne odgovorite.

Svako dobro!
Korisnikov avatar
razocarana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od razocarana »

Poštovani dr PeDja i dr Obgyn molim vas ako neko od vas može da mi kaže koliko stepena ima endometrioza i koji su to jer je meni lekar rekao da sam pred drugu laparaskopiju u aprilu imala drugi stepen endometrioze nakon toga sam imala terapiju diferelinom i evo hvala bogu prošla sam dugu kontrolu i sve je uredu nema endometrioze samo sam dobila da pijem jenin 2-3 meseca jer mi izlaze neke gadne i bolne akne i bubuljice po licu i leđima.unapred vam hvala na odgovorima.
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Poštovana Gđo "razočarana"

U upotrebi je klasifikacija Američkog udruženja za plodnost (AFS) koja u obzir uzima zahvaćenost "trbušne maramice", jajnika i jajovoda endometriozom, gustoću priraslica, dubinu prodora endometriotske promene te zahvaćenost Duglasovog prostora (prostor između materice i debelog creva).

Prema nalazima na laparaskopiji ili operaciji boduje se zahvaćenost bolešću te razlikujemo:
1 stepen-Minimalna endometrioza
2 stepen-Blaga endometrioza
3 stepen -Umerena endometrioza
4 stepen- Jaka endometrioza

Kod bolesnica s endometriozom tipično je mada ne mora biti prisutno uvek:
- raniji dobijanje prve menstruacije
- bolne menstruacije i obilnija produžena krvarenja
- kasniji nastup prve trudnoće
- kraće dojenje
- smanjena plodnost i/ili češći rani pobačaji
Za smanjenje plodnosti najznačajniji su mehanički razlozi - poremećaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, priraslice.

Lečenje
Lečenje endometrioze zasniva se na tri načela:
- smanjenje proširenosti bolesti
- smanjenje ili otklanjanje bola
- poboljšanje plodnosti

Smanjenje proširenosti bolesti postiže se lekovima pri čemu se koriste gestageni, danazol, analozi GnRH, antibebi pilule (danas ređe), hirurško lečenje i kombinovano - lekovi pa hirurški zahvat ili hirurški zahvat pa lekovi.
Umanjena plodnost se u I. i II, stepenu bolesti lekovima ne poboljšava. Naprotiv, dokazan je pozitivan učinak elektro ili laserskog otklanjanja endometriotičnih "ognjišta".
U III. i IV. Stepenu za poboljšanje plodnosti efikasnije su samo hirurške metode.
Ukoliko su problemi zatrudnjivanja teški i dugotrajni, treba preći na ART metode koje uključuju i vantelesnu oplodnju ili bar inseminacija uz superovulaciju.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Korisnikov avatar
razocarana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
Kontakt:

Post od razocarana »

drPeDja HVALA VAM PUNO NA ODGOVORU!!!Da budem iskrena nisam pokušavala nikada da ostanem u drugom stanju jer još nisam ni u braku a ranije nisam imala pouzdane partnere da bih pokušavala da ostanem u drugom stanju.Endometrioza mi je otkrivena jer sam imala saobraćajnu nesreću 2000 pa su mi gledali stomak da nemam neko unutrašnje krvarenje jer sam udarila stoma i tada su mi našli ciste za koje se ispostavilo da je endometrioza.oduvek su mi menstruacije bile uredne i ne nešto posebno bolne tako da nije bilo udesa možda ne bi ni saznala za endometriozu jer sam tada imala veliki strah od ginekologa(sada ga nema) a prvie odnose sam imala tek 2000 god par meseci pred udes.dva puta sam išla na laparaskopiju da mi otklone cite u roku 9 meseci i za sada je hvala Bogu sve u redu što se tiče endometrioze ne vidi joj se trag ali se ipak kontrolišem redovno i ishranu sam skroz promenula tako da sam uspela i malo da se ugojim.jako me je zanimalo koliko stepena ima endometrioza i kako se rangiraju pa sam vam zahvalna na konkretnom odgovoru.HVALA JOŠ JEDNOM
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
Odgovori