Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
PedjaDj napisao:Gđice "anyushkam"
Pročitajte još jednom pažljivo sve što smo predhodno napisali ObGyn i ja o endometriozi i pronaćićete odgovor na vašepitanje.
Zaista ne mogu da verujem da ste toliko nemarne i ne razmišljate a želite da rešite tako ozbiljne probleme!
U svakom slučaju srećno DrPeđaDj
Dragi drPeđadj, hvala na ljubaznim recima pre svega.
Procitala sam sve sto sam mogla naci o endometriozi na ovom forumu i bas zato me je zanimalo koje je misljenje Vas i Vasih kolega o terapiji koju mi je renomirani doktor iz Narodnog Fronta preporucio za moj problem.
Ja u tome ne vidim nista cudno, i ne smatram da sam zbog toga "nemarna", a jos manje da "ne razmisljam". Stavise, mislim da je u pitanju bas suprotno.
A Vama ako je dosadno da odgovarate na glupa pitanja nemarnih pacijenata koji nisu sposobni za razmisljanje, mozete lepo uopste da ne odgovorite.
Poštovani dr PeDja i dr Obgyn molim vas ako neko od vas može da mi kaže koliko stepena ima endometrioza i koji su to jer je meni lekar rekao da sam pred drugu laparaskopiju u aprilu imala drugi stepen endometrioze nakon toga sam imala terapiju diferelinom i evo hvala bogu prošla sam dugu kontrolu i sve je uredu nema endometrioze samo sam dobila da pijem jenin 2-3 meseca jer mi izlaze neke gadne i bolne akne i bubuljice po licu i leđima.unapred vam hvala na odgovorima.
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!
U upotrebi je klasifikacija Američkog udruženja za plodnost (AFS) koja u obzir uzima zahvaćenost "trbušne maramice", jajnika i jajovoda endometriozom, gustoću priraslica, dubinu prodora endometriotske promene te zahvaćenost Duglasovog prostora (prostor između materice i debelog creva).
Prema nalazima na laparaskopiji ili operaciji boduje se zahvaćenost bolešću te razlikujemo:
1 stepen-Minimalna endometrioza
2 stepen-Blaga endometrioza
3 stepen -Umerena endometrioza
4 stepen- Jaka endometrioza
Kod bolesnica s endometriozom tipično je mada ne mora biti prisutno uvek:
- raniji dobijanje prve menstruacije
- bolne menstruacije i obilnija produžena krvarenja
- kasniji nastup prve trudnoće
- kraće dojenje
- smanjena plodnost i/ili češći rani pobačaji
Za smanjenje plodnosti najznačajniji su mehanički razlozi - poremećaj odnosa jajovoda i jajnika, neprohodnost jajovoda, priraslice.
Lečenje
Lečenje endometrioze zasniva se na tri načela:
- smanjenje proširenosti bolesti
- smanjenje ili otklanjanje bola
- poboljšanje plodnosti
Smanjenje proširenosti bolesti postiže se lekovima pri čemu se koriste gestageni, danazol, analozi GnRH, antibebi pilule (danas ređe), hirurško lečenje i kombinovano - lekovi pa hirurški zahvat ili hirurški zahvat pa lekovi.
Umanjena plodnost se u I. i II, stepenu bolesti lekovima ne poboljšava. Naprotiv, dokazan je pozitivan učinak elektro ili laserskog otklanjanja endometriotičnih "ognjišta".
U III. i IV. Stepenu za poboljšanje plodnosti efikasnije su samo hirurške metode.
Ukoliko su problemi zatrudnjivanja teški i dugotrajni, treba preći na ART metode koje uključuju i vantelesnu oplodnju ili bar inseminacija uz superovulaciju.
drPeDja HVALA VAM PUNO NA ODGOVORU!!!Da budem iskrena nisam pokušavala nikada da ostanem u drugom stanju jer još nisam ni u braku a ranije nisam imala pouzdane partnere da bih pokušavala da ostanem u drugom stanju.Endometrioza mi je otkrivena jer sam imala saobraćajnu nesreću 2000 pa su mi gledali stomak da nemam neko unutrašnje krvarenje jer sam udarila stoma i tada su mi našli ciste za koje se ispostavilo da je endometrioza.oduvek su mi menstruacije bile uredne i ne nešto posebno bolne tako da nije bilo udesa možda ne bi ni saznala za endometriozu jer sam tada imala veliki strah od ginekologa(sada ga nema) a prvie odnose sam imala tek 2000 god par meseci pred udes.dva puta sam išla na laparaskopiju da mi otklone cite u roku 9 meseci i za sada je hvala Bogu sve u redu što se tiče endometrioze ne vidi joj se trag ali se ipak kontrolišem redovno i ishranu sam skroz promenula tako da sam uspela i malo da se ugojim.jako me je zanimalo koliko stepena ima endometrioza i kako se rangiraju pa sam vam zahvalna na konkretnom odgovoru.HVALA JOŠ JEDNOM
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!