Ima li OMEGA 3 za TRUDNICE u apotekama?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Big Papa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 4:26 am

Ima li OMEGA 3 za TRUDNICE u apotekama?

Post od Big Papa »

Obišao sam brojne apoteke u Beogradu tražeći preparat koji sadrži omega 3 masne kiseline za trudnice.

Moja potraga nije dala ohrabrujuće rezultate. Uglavnom su u ponudi preparati za kardiološke pacijente koji sadrže i druge aktivne supstance.

Preko interneta - ne nađoh ništa u Srbiji i njenoj okolini.

Za sada sam pronašao jedino američki Pregnancy Plus Omega 3 (Formulas by Amos Grunebaum, MD).

Molim vas za pomoć: da li ima u našim apotekama nešto što je preporučljivo kao dodatak dijeti u trudnoći.

Ono što me čudi je činjenica da s jedne strane domaći listovi i časopisi koji se bave zdravljem vrve od informacija:

- o blagotvornosti omega-3 masnih kiselina u trudnoći,
- da nisu dobre one iz riblje jetre jer sadrže i A vitamin koji je teratogen
- da ne valja ni jesti ribu koja sadrži omega-3 (skuša, tuna, losos, bakalar) u trudnoći jer sadrži štetnu količinu žive (Hg) i drugih teških metala
- da ne valja uzimati laneno seme/ulje u trudnoći jer sadrži fitoestrogene itd.

ali nigde da nađem preparat koji sadrži pročišćene omega-3 za trudnice. U tom slučaju, džaba sva ta pisanija i piskaranja o "naučnoj-fantastici" u - zar ne? :o

Zna li neko za preparat koji mogu da nabavim i/ili gde?

HVALA!
:D
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Uf, sad vidim da postoji priličan broj preparata u Americi koji sadrže omega-3 za trudnice. Samo neki:

- Omega-3 DHA Plus Fish Oil Softgels by MOM Enterprises
- Mommy Bliss Omega-3 DHA Plus, Fish Oil Softgels, 60 softgels
- Nature's Plus Nature Plus - Omega 3 Complete Softgels 90 - NP-3966

Evo kako to ubedljivo izgleda:

Slika

Slika

Dakle imam problem:

Molim pomoć - ima li kod nas negde da se nabavi preparat omega 3 koji je namenjen za trudnice?

Hvala.
sbuzic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 3:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

omega 3

Post od sbuzic »

Dragi big papa,ja uzimam omega 3 NATURAL WEALTH i nisam imala nijednu negativnu sugestiju od strane lekara (svakih 2 meseca idem na patologiju trudnoce,jer nosim blizance)cak su se svi slozili da su izvrsne.Sastav je sledeci:fish oil(riblje ulje 1000mg,
EPH-180mg
DHA120mg
vitamin E1.1I.U
dAKLE NEMA VITAMINA a,I ostalo sto navodite.Pije se jedna kapsula dnevno a ima 100 kom.Jedina mana je sto je skupo kosta oko 1500.00.Proivodi se u Americi.
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

:D
Poslednja izmena od Big Papa u Pet Avg 10, 2007 11:55 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Znam za preparat Natural Wealth-a, ali na njemu nigde ne piše da je za trudnice, a to mi je neki minimum opreza. Dakle, mora da ima nešto certifikovano za tu svrhu o kojoj svi toliko pišu. Nešto kao ove italijanske, npr:

Slika

cak su se svi slozili da su izvrsne.
Eto, možda se mi na kraju opredelimo za njih. Molim vas, kazite ko vam ih je preporucio - ginekolog, prijateljica?

Sve u svemu, veoma sam Vam zahvalan S. Buzic na brizi! Želim Vama i Vašim bebama dobro zdravlje!!! :D

I dalje tražimo OMEGA 3 preparat za trudnice koji ima u našim apotekama, a na tragu silnih preporuka...

Hvala!
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Ono što mi se generalno ne dopada (a možda sam preoprezan) kod Natrural Wealth-ovih preparata jeste njihova oskudnost u priloženom uputstvu. Da li je ovo ono što piše na Vašem ili ima još nešto?
Slika

Omega-3

ESENCIJALNE MASNE KISELINE EPA I DHA

Eskimi, koji svakodnevno konzumiraju omega 3 esencijalne masne kiseline, gotovo da ne poznaju bolesti krvnih sudova.
Omega-3 masne kiseline protektivno deluju na kardiovaskularni sistem pomažući kod smanjenja krvnog pritiska, sniženja masnoće u krvi i štiteći od razvoja ateroskleroze. Jačaju imunosni odgovor, pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, a pokazuju značajan učinak kod brojnih neuroloških i dermatoloških problema.

Omega-3 se preporučuju:

- starijim osobama
- za zaštitu od ateroskleroze
- kod povišenog krvnog pritiska
- kod visokih masnoća, a naročito triglicerida
- osobama sa slabim imunitetom

Omega-3 način uzimanja:

1 kapsula, 1-3 x dnevno uz obrok ili nakon obroka.

Pakovanje:

flašica sa 100 kapsula
Verovatno nema razloga za ikakvu brigu, međutim - moj zaključak: ćutanje (proizvođača) ne znači i odobravanje. Drugim rečima, oni su se od neonatološke upotrebe ovog preparata ogradili (tišinom).

Hajde zajedno da tražimo dalje.
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Slika
izvor ht[url]tp://www.schwangerundkind.de/omega-3-essenzi ... euren.html[/url]

Iz priloženog se vidi da je za neurološki razvoj najbitnija upravo DHA, dok pomenuti preparat Natural Wealth-a sadrži i EPA (50% više od DHA). Nije da je tu nešto štetno, ali, recimo, zašto plaćati više?
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Slika
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

PREPORUČENO DOZIRANJE prema uzrastu (ima i za trudnoću-schwangere) - tabela: http://www.omega-3.ch/DACH-Werte_Tabelle.htm
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Neki nemački preparati

MorDHA, Minami nutririon (Begleitet die Schwangerschaft und das Stillen)
Slika
DHA - 465 mg
EPA - 63 mg
vitamin E - 4 mg

Preis MorDHA : 21.95 €

60 kapsula, jedna na dan

OrthoPregna Granulat, OrthoMed
Slika
Slika
sbuzic
Stalni član
Stalni  član

omega 3

Post od sbuzic »

Tu ste u pravu ali naznaka za trudnice u smislu alternativne medicine moze da se protumaci kao iuzimanje para jer praksa je pokazala da recimo vitamini za trudnice recimo mamavit,ima skoro identican sastav kao oligovit a razlika u ceni je 600.00.Naravno najbolje je mozda da se ipak posavetujete sa ginekologom koji ce po mom iskustvu reci da u jeliovik uvrstite plavu ribu i sardinu i da batalite suplemente...na kraju krajeva mozda je i u pravu.Veliki pozdrav!
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Šta da Vam kažem...

Trudnicama se savetuje da skušu, lososa, bakalar, tunu i druge plodove mora zaobilaze u širokom luku zbog toga što ta riba danas sadrži po zdravlje bebe štetne koncentracije teških metala, naročito žive (koja ometa normalan razvoj nervnog sistema, a - ironija ili ne - baš zbog toga bismo tražili morsku ribu kao izvor omega 3 masnih kiselina).

U višegodišnjim ribama teški metali se talože, jer kao ni sisari (pa ni čovek) ribe nemaju mehanizam za izlučivanje teških metala iz organizma. Tada izbor može pasti na sardine i inćune, koji (pretpostavljam) kratko žive. Ali ih je, opet nemoguće nabaviti u svežem obliku.

Pretpostavljam da gajena pastrmka nema teških metala, a ima solidnu količinu omega 3. Ako se ne varam prednjači losos sa 1,7 g/100 g ribljeg mesa, a pastrmka (e sad koja vrsta?) ima oko 1 g/100 g .

Imajući sve ovo u vidu izbor pada na suplemente koji sadrže omega 3 masne kiseline u prečišćenom obliku. Nisam to ja izmislio, već sam se složio sa 50-ak američkih, nemačkih i italijanskih stručnih sajtova koji donose ovaj zaključak.

da se ipak posavetujete sa ginekologom
Jel onim što i dalje savetuje AD kapi? :(

Kuriozitet: Galenika je konačno lane prestala da ih proizvodi, ali naši lekari propisuju ih i dalje, po inerciji, pa je neka firma u Kragujevcu počela da ih pravi ove godine. NA zapadu se zna da je A vitamin teratogen (izaziva razvojne anomalije ploda), a i kod nas se to uči na medicinskom fakultetu. Ali, "naučili samo ovim da ih bijem - ništa drugo ih ne boli!" 8)

PS. Mi pijemo Oligovit i to svaki drugi-treći dan po pola, a budući da je sezona voća i povrća, uzdamo se u majku prirodu. Dakle, tu se slažemo.

PPS Ima još jedan idiotizam :o kod nas vezan za folnu kiselinu, ali o tome drugi put.
sbuzic
Stalni član
Stalni  član

omega 3

Post od sbuzic »

Da da ali nije vise u opticaju ad vitamin Galenikin koji se bebama davao od 15-og dana zivota po 5 kapi do navrsene prve godine zivota ali se zato daje Vigantol,nekog nemackog proizvodjaca i to po JEDNA kap dnevno...
no,bilo kako bilo ja recimo pijem folnu kiselinu jednu tableticu dnevno 5 mg,i magnezijum jedan sumeci dnevno pila sam kalcijum jedan dnevno i filiron zbog krvne slike i omega tri.Sad pijem samo folnu kiselinu.Pozdrav![/u]
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Big Papa napisao:Šta da Vam kažem...

Trudnicama se savetuje da skušu, lososa, bakalar, tunu i druge plodove mora zaobilaze u širokom luku zbog toga što ta riba danas sadrži po zdravlje bebe štetne koncentracije teških metala, naročito žive (koja ometa normalan razvoj nervnog sistema, a - ironija ili ne - baš zbog toga bismo tražili morsku ribu kao izvor omega 3 masnih kiselina).

U višegodišnjim ribama teški metali se talože, jer kao ni sisari (pa ni čovek) ribe nemaju mehanizam za izlučivanje teških metala iz organizma. Tada izbor može pasti na sardine i inćune, koji (pretpostavljam) kratko žive. Ali ih je, opet nemoguće nabaviti u svežem obliku.
Zašto baš svi zaborave da naglase da ove ribe treba izbegavati ukoliko su iz tzv. prljavih mora. Niko ne preporučuje preskakanje tunjevine iz npr. severnih mora. Ako je riba živela u vodama koje su zagađene, tada ova priča ima smisla i samo tada se može dati prednost drugim izvorima.
Big Papa napisao:PS. Mi pijemo Oligovit i to svaki drugi-treći dan po pola, a budući da je sezona voća i povrća, uzdamo se u majku prirodu. Dakle, tu se slažemo.
I bićete uglavnom zadovoljni, sigurna sam. Meni u poslednjih nekoliko meseci nijedan vitamin (osim folne kiseline ako se broji) nije "kročio" u organizam na veštački način i nijedna od do sada mnogo urađenih analiza nije pokazala da je to bilo pogrešno. Rezultati su čak iznenađujuće dobri za drugi trimestar.
Big Papa napisao:PPS Ima još jedan idiotizam :o kod nas vezan za folnu kiselinu, ali o tome drugi put.
Ako mislite na odnos 0.4 neophodna miligrama prema 5 miligrama koje tabletice sadrže, o tome je već bilo mnogo reči. Jednostavno, našoj se industriji ne isplati da pravi preparat samo za trudnice, kada je dokazano da ova količina folne kiseline ne može biti štetna. Istina, na našem tržištu ima bar još 3-4 strana preparata koja su prilagođena sa svojih 400 mikrograma, pa nije problem izabrati onaj koji želite. I ja bih više volela da je domaći proizvod prilagođen, ali bojim se da ćemo za nešto toliko sređeno i pripremljeno ipak još popričekati.
Big Papa
Novi član
Novi član

Post od Big Papa »

Neverending: Zašto baš svi zaborave da naglase da ove ribe treba izbegavati ukoliko su iz tzv. prljavih mora. Niko ne preporučuje preskakanje tunjevine iz npr. severnih mora. Ako je riba živela u vodama koje su zagađene, tada ova priča ima smisla i samo tada se može dati prednost drugim izvorima.
Prvo, da se izvinim na mojem oštrijem polemičkom stilu - stvar temperamenta. Ali, sve je u najboljoj nameri !!

Draga(/i?) neverending, argument je na mestu. Ali! Ja odmah prelazim na morsku ribu ako možeš da garantuješ da je riba u beogradskim ribarnicama mercury-free. Ko može da zna odakle ona stiže? Znam da su oslići mahom iz južnog atlantika, Argentine. A za tunjevinu se ne bih usudio jer se radi o ribama koje prevaljuju na hiljade kilometara tokom svojeg dugačkog života.
To je već pitanje za marinske biologe. Kad bi ribe imale tahograf i CV...
Neverending: Ako mislite na odnos 0.4 neophodna miligrama prema 5 miligrama koje tabletice sadrže, o tome je već bilo mnogo reči. Jednostavno, našoj se industriji ne isplati da pravi preparat samo za trudnice, kada je dokazano da ova količina folne kiseline ne može biti štetna.
Naravno da mislim na odnos 12,5 : 1.
Pa, upravo se radi o tome da može biti štetna. Ne sećam se tačnih procenata, ali je u nekoliko studija potvrđeno da su majke koje u tokom trudnoće uzimale doze od 5 mg češće (recimo u 30% slučajeva, nisam siguran) oboljevale od raka dojke u kasnijem životu. Sama folna kiselina promoviše deobu i proliferaciju ćelija pa nije daleko od pameti ne povezati je sa podsitcanjem rasta kako zdravih, tako i malignih ćelija koje se u tom slučaju lakše otrgnu postojećoj kontroli imunosnog sistema organizma.

Ako postoji u nekoj apoteci preparat Omega 3 za trudnice, molim Vas da mi javite. Mi bismo ga ipak kupili. Hvala.
Odgovori