Dakle imam 38 godina, dva porodjaja iza sebe i puno spontanih pobacaja. U prvoj trudnoci u njenom 7-mom mesecu pocinje naglo da raste nivo insulina u krvi, dolazi do pada secera ja jedem i tako u krug. Naravno sta se desava saznala sam mnogo nakon prvog porodjaja pa je doslo do zavidnog povecanja tezine. U medjuvremenu se pojavljuje maljavost gde ne treba, bubuljice ali ciklus ostaje uredan jedino se menja razmak - od ciklusa na 22 dana dolazim na ciklus od 28-29 dana. Na endokrinologiji se urade ispitivanja i dobijem lekove (metformin, Diane 35 i jos neka dva cijih se imena ne secam) uz preporuku da vise ne radjam. Jedna od dijagnoza je PCOS. Nakon tri godine uzimanja lekova stanje je dovedeno na normalu i da kazem ni traga nekom problemu. Hormonski status uredan, kilogrami se izgubili, kosa prestala da opada, ja prestala da nosim secer stalno sa sobom i da budem prakticno stalno gladna. Nisam poslusala endokrinologe i nakon nekoliko spontanih pobacaja uspem da rodim jos jednu preslatku bebu ali kao i prvi put ponovo od sedmog meseca trudnoce problemi. Na uradjenom GTT testu nakon popijenih 100gr secera u prahu na prvom merenju glukoze jedva 6.4 a krajnji 2.9. Ponovo previse insulina u sistemu. Nakon porodjaja nisam odmah otisla kod endokrinologa jer sam resila da dojim bebu posto je rodjena sa ASD i VSD-om. Ponovo isti problem pri cemu sada postavljaju dijagnozu PCOS. Preporucena terapija ponovo metformin i Diane35 pri cemu je uradjen UZ abdomena, male karlice (vide se ciste na jajnicima) i dojke.
Ono sto mene interesuje (mada nemam neki veliki izbor) je da li ja smem da pijem Dijane35 jer svuda upozoravaju da to nije za zene mojih godina? Da ne zaboravim da kazem da sam i astmaticar sa alergijom na uglavnom analgetike i da se po nogama vec poprilicno vide vene ali da sem preporucenog veceg kretanja i nekih tableta na bazi bilja za da tako kazem ocuvanje vena i sprecavanje oticanja nogu ne koristim nista drugo.
Posto se priblizava trenutak (ako moja racunica bude tacna-za 7 dana) kada bi trebalo da pocnem sa uzimanjem pilule molila bih za sto hitniji odgovor.
Pozdrav
godine i pilule
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik