Inace i ja kao i vi imam slicnih problema. Imam sekundarni sterilitet jer sam imala jednu trudnocu koju sam morala da prekinem zbog nekih cista koje sam operisala nedelju dana posle kiretaze tj. 1997. god. Drugu trudnocu sam imala 1999. godine koja se nazalost zavrsila spontanim pobacajem. Obe trudnoce sam imala sa prvim muzem sa kojim sam bila u braku sve do 2003. ali posle tog spontanog vise nisam ostajala u drugom stanju. A bivsi suprug se posle naseg razvoda ozenio i ima dete. Sad sam u drugom braku vec dve godine i nista se ne desava po tom pitanju. 2002. sam radila HSG koji je pokazao da je jedan jajnik ne prohodan a drugi delimicno prohodan. 2003. sam radila laparaskopiju koja je potvrdila rezultat HSG-a , a 2004 sam imala klasicnu operaciju cista na oba jajnika gde mi je odstranjena cetvrtina oba jajnika i ustanovljena hlamidija koja je izlecena samo sa jednom dozom visirena. Sve te intervencije su mi radjene u Visegradskoj kod prof. Vojvodic i dr. Vidakovic. U Septembru ove godine sam ponovo otisla kod prof. Vojvodic da vidim sta mi je dalje ciniti jer se ni u ovom braku nista nije desilo po pitanju bebe na sta mi je ona rekla da bi bilo pozeljno da ponovim HSG jer je eto kao proslo vec 4 godine. Posto oni u Visegradskoj to rade bez anestezije nisam htela da pristanem pa mi je ona rekla da to mogu uraditi i u Narodnom Frontu sto sam i ucinila kod dr. Jovanovica. Na tom HSG-u mi je dg. Uterus trouglstog oblika dektroponiran homogeno ispunjen kontrastom. Desna tuba se ne projektuje i ne propusta kontrast u trbusnu duplju. Leva tuba se projektuje u proksimalnom delu ali ne propusta kontrast u trbusnu duplju.
Savet laparaskopija. Mada mi je rekao odmah da su male sanse da bi bilo najbolje da razmislajmo suprug i ja o VTO. Otisla sam i do Visegradske kod prof. Vojvodic da i ona pogleda rezultate sa HSG-a nasta je ona rekla da cak nije ni za laparaskopiju da me ne bi mucila nego samo dolazi u obzir VTO. Medjutim ja kao ja vratih se kod Jovanovica u Front i uradih laparaskopiju. Na laparaskopiji mi je rezultat sledeci, desne tube nema sto je moguce da mi je neko na predhodnim operacijama izvadio a da mi nije ni rekao, a leva tuba je bila zapusena ali je uspeo da je otpusi kao i da mi skine cistu i gomilu priraslica. Dao nam je foru narednih 6 meseci da pokusavamo prirodnim putem ali sanse su jako male posto je situacija komleksna jer imam hronicnu upalu tako da prva sledeca upala je pogubna po moj jajovod jer ce se opet zapusiti pa tako da nam je najpametnija solucija da se spremamo za VTO.