Dali je moguce?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
ja se ovom prilikom izvinjavam svim damama i ucesnicama na ovoj temi,ali zelim da primetim dve stvari,prvo,ja sam zaprepasten kolka je neobavestenost danasnje dece i drugo kolko se malo radi na tome.Bez obzira kad poceli ,od dana prvog ili sa 50 godina,bitno je da se ona o tome obaveste pre seksualnog kontakta, kolko god ovo smesno zvucalo.Ja sam se zapitao ovde da li da me bude sramota da kazem deteu o penisu vagini koitusu, generalno o reprodukciji ili da mi ono jednog dana dodje i kaze zarazila/o sam se ili ostala u drugom stanju!ili jos gore da mi ne kaze!!!mislim da je bolje da ih bude sramota sto im pricam dva dana,nego ceo zivot da me mrze sto im nisam pricao!a najlakse ce to sve proci ako pocnete dok jos nisu ni svesni sta sve mogu da rade sa svojim telom!!!
Meni je svojevremeno jedna 15-godisnjakinja kojoj sam davala privatne casove s punim ubedjenjem tvrdila kako SIDU MOGU DA DOBIJU SAMO ODRASLI
Moje iskustvo dok sam radila u skoli je da klinci nemaju s kim da pricaju o tome, s roditeljima uglavnom ne smeju ili ne mogu, a profesori su vec takvi kakvi su...
Definitivno treba nesto preduzeti po pitanju edukacije mladih...

Moje iskustvo dok sam radila u skoli je da klinci nemaju s kim da pricaju o tome, s roditeljima uglavnom ne smeju ili ne mogu, a profesori su vec takvi kakvi su...
Definitivno treba nesto preduzeti po pitanju edukacije mladih...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nesto da,ali sta? I dalje stoji cinjenica da je moguce da se roditeljima ne svidi takva nastava,a da je roditelj glavni u vaspitavanju. Mozda kao neka fakultativna nastava?
Kad sam ja isla u osnovnu, imala sam nastavnicu biologije koja je kao uvod u pricu o "jedinoj istinitoj, dokazanoj" Darvinovoj teoriji evolucije pricala deci kako je besmislena i debilna biblijska prica o nastanku sveta,bajka kako se bog igrao blatom i od njega napravio Adama,a onda od njegovog rebra Evu... Meni to tada nije bilo vazno,ali kad sam odrasla,pocela sam sa ljutnjom da se secam te nastavnice. Mislim da nije imala pravo to da prica,da ta prica nije deo njenog posla i da bi svaki pobozni roditelj imao puno pravo da se zali zbog toga.
Isto bi moglo ispasti i sa seksualnom nastavom - da nastavnik uci dete necemu sto se ne poklapa sa onim cemu roditelj pokusava da ga nauci. Da,skola jeste i vaspitna ustanova,ali nezgodno je vaspitavati tudju decu,mora se ispostovati volja roditelja. Cak mislim da bi lakse bilo edukovati roditelje kako da edukuju decu,nego tako nesiguran plan sprovesti u skolstvu.
Kad sam ja isla u osnovnu, imala sam nastavnicu biologije koja je kao uvod u pricu o "jedinoj istinitoj, dokazanoj" Darvinovoj teoriji evolucije pricala deci kako je besmislena i debilna biblijska prica o nastanku sveta,bajka kako se bog igrao blatom i od njega napravio Adama,a onda od njegovog rebra Evu... Meni to tada nije bilo vazno,ali kad sam odrasla,pocela sam sa ljutnjom da se secam te nastavnice. Mislim da nije imala pravo to da prica,da ta prica nije deo njenog posla i da bi svaki pobozni roditelj imao puno pravo da se zali zbog toga.
Isto bi moglo ispasti i sa seksualnom nastavom - da nastavnik uci dete necemu sto se ne poklapa sa onim cemu roditelj pokusava da ga nauci. Da,skola jeste i vaspitna ustanova,ali nezgodno je vaspitavati tudju decu,mora se ispostovati volja roditelja. Cak mislim da bi lakse bilo edukovati roditelje kako da edukuju decu,nego tako nesiguran plan sprovesti u skolstvu.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Evo mog plana i programa
: delovi ljudskog reproduktivnog sistema, mogućnost začeća (usput pripretiti da i devica može da zatrudni ako inkriminisana tečnost nađe put do vagine
), zatim masturbacija i činjenica da nije štetna (iskreno se nadam da nema roditelja koji će ovo osporavati), polne bolesti obavezno.
Razvrat i homoseksualnost su malo škakljive stvari. Društvo se koliko znam drži stava da sve dok ne povređuješ nikog i ostali učestvuju dobrovoljno imaš prava da svoj seksualni nagon zadovoljavaš kako želiš. Fina neutralna definicija. Homoseksualnost se ne smatra poremećajem (napomenuti ipak da nije prelazna
) niti trendom
već prosto varijetetom prirode.
Abortus je još jedna od škakljivih stvari, ne zbog procedure već zbog dobro poznate rasprave da li je u pitanju dete ili ne. Ja bih se držala stava da je zakon odobrio prekid trudnoće do deset nedelja i da nije dokazano ni da je to opravdano ni da nije.
Koliko bi škola prihvatila ovaj moj liberalni program
i koliko bi to uopšte bilo izvodljivo ne znam, ali eto radi mi mašta...
Jedno pitanjce: kako vi definišete "čekanje pravog"?

Razvrat i homoseksualnost su malo škakljive stvari. Društvo se koliko znam drži stava da sve dok ne povređuješ nikog i ostali učestvuju dobrovoljno imaš prava da svoj seksualni nagon zadovoljavaš kako želiš. Fina neutralna definicija. Homoseksualnost se ne smatra poremećajem (napomenuti ipak da nije prelazna

Abortus je još jedna od škakljivih stvari, ne zbog procedure već zbog dobro poznate rasprave da li je u pitanju dete ili ne. Ja bih se držala stava da je zakon odobrio prekid trudnoće do deset nedelja i da nije dokazano ni da je to opravdano ni da nije.
Koliko bi škola prihvatila ovaj moj liberalni program

Jedno pitanjce: kako vi definišete "čekanje pravog"?
-
- Stalni član
Cat, ima sigurno milion ljudi koji se ne bi slozili sa ovim planom. Zamisli roditelje hriscane, koji zele da vaspitaju svoju decu u duhu hriscanstva. (Taj primer navodim jer mi je najblizi.) Zar bi oni prihvatili da je masturbacija dobra? Dobro,mozda nije bioloski stetna,ali zar stvarno verujes da se svi slazu s tim da je to super? Znas koji je sinonim za masturbaciju? Rukobludije. Kao sto mozes da primetis,slozenica se sastoji od reci "ruka" i "blud", a blud je,kao sto znaju hriscani, smrtni greh. Ne bi smeo neki tamo nastavnik da tvrdi detetu da to nije lose,ako ga njegova vera (tj. roditelji) uci da je lose.
Ili da homoseksualnost nije poremecaj? To sto nauka danas tvrdi da to nije poremecaj ne znaci da je time dokazano da nije. Zar mora dete da uci u skoli da je to podjednako dobro kao i biti heteroseksualac? Zar bi to svaki roditelj prihvatio?
Abortus... Onaj ko bi predavao o tome, sigurno se ne bi zadrzao na tome da nije dokazano da li je to opravdano - svako bi tvrdio jedno ili drugo,vec prema svom opredeljenju. A sta da radi roditelj koji je protiv abortusa,kad cuje da mu je dete u skoli ucilo da je to normalno i dozvoljeno? Jer... roditelj ima pravo da uci dete da je to ubistvo.
Dakle, ako bi i skola prihvatila tvoj liberalni program, roditelji ne bi. Suvise je liberalan, i bas je on dokaz za sve sto sam govorila. (Iskreno, posto je nasa zemlja u principu hriscanska, mislim da ni prema Crkvi ne bi bilo u redu uvesti nesto sto se toliko kosi s njenim ucenjem. Ali to je mozda neka druga tema.)
Malo sam oduzila...
Pozdrav!
Ili da homoseksualnost nije poremecaj? To sto nauka danas tvrdi da to nije poremecaj ne znaci da je time dokazano da nije. Zar mora dete da uci u skoli da je to podjednako dobro kao i biti heteroseksualac? Zar bi to svaki roditelj prihvatio?
Cat, po toj definiciji je super biti lak, ici u krevet sa raznima, imati veze za jednu noc... Necu da kazem ni da je to lose ni da nije,ali koji roditelj bi hteo da mu dete to uci? Da je seks samo zadovoljstvo i da ne mora da bude zasnovan na ljubavi?Društvo se koliko znam drži stava da sve dok ne povređuješ nikog i ostali učestvuju dobrovoljno imaš prava da svoj seksualni nagon zadovoljavaš kako želiš. Fina neutralna definicija.
Abortus... Onaj ko bi predavao o tome, sigurno se ne bi zadrzao na tome da nije dokazano da li je to opravdano - svako bi tvrdio jedno ili drugo,vec prema svom opredeljenju. A sta da radi roditelj koji je protiv abortusa,kad cuje da mu je dete u skoli ucilo da je to normalno i dozvoljeno? Jer... roditelj ima pravo da uci dete da je to ubistvo.
Dakle, ako bi i skola prihvatila tvoj liberalni program, roditelji ne bi. Suvise je liberalan, i bas je on dokaz za sve sto sam govorila. (Iskreno, posto je nasa zemlja u principu hriscanska, mislim da ni prema Crkvi ne bi bilo u redu uvesti nesto sto se toliko kosi s njenim ucenjem. Ali to je mozda neka druga tema.)
Mislim da se to ne moze definisati, jer je skroz individualno. Nismo svi spremni na seksualne odnose na istom stupnju zaljubljenosti/ljubavi. Oni kojima su potrebne snaznije emocije pod time podrazumevaju cekanje osobe sa kojima su sigurni da zele da provedu ostatak zivota. A za one koji mogu da spavaju s nekim kog ne poznaju savrseno i prema njemu osecaju samo strast, pretpostavljam da za njih i ne postoji pojam pravog u tom smislu.kako vi definišete "čekanje pravog"?
Malo sam oduzila...
Pozdrav!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Evo modifikujem. Škola neka bude zadužena za čisto tehničke informacije, znači obrazovni deo koji sam navela u prvom pasusu. Seks, posledice seksa, kontracepcija. "Škakljive stvari" sam nazvala upravo tako jer one spadaju u domen vaspitanja a to teško da škola može da iznese. Sad ću samo 'malo' da iskomentarišem, onako rekreacije radi (dok stignemo do dece možda se pet puta promenimo
).
Ali kad si spomenula, da prokomentarišem prvi i poslednji put, jer ne bih da rasprava ide u tom pravcu. Slabo sam čitala Bibliju ali se sećam Starog zaveta i priče o Onanu. Oženio se ženom svog brata i prilikom seksualnog čina prosipao seme na zemlju da je ne bi oplodio i Bog ga je ubio. Iako odatle potiče termin onanija štos je da to uopšte nije bila masturbacija nego prekinuti snošaj tako da je čitava priča o grehu usmerena na totalno pogrešnu pojavu (duplo pogrešnu jer Onan nije stradao zbog prosipanja semena direktno nego zbog razloga tog postupka - nije hteo da produži lozu svog brata).
Postoji naravno i verzija da je masturbacija udovoljavanje samom sebi i da je to greh, jer je dozvoljen samo seks i samo unutar braka (još ako je dozvoljen samo za reprodukciju, onda mislim stvarno). Iskreno, mislim da je veoma malo hrišćana koji zaista poštuju sve to. Da li u Bibliji uopšte postoji mesto gde se kaže da je masturbacija loša ili to samo Crkva tvrdi?
Poenta je, čak i ako to definišeš kao poremećaj, ako ti dođe dete i kaže da je homoseksualac, hoćeš li ga strpati u ludnicu? Smatrati ga manje inteligentnim, sposobnim za život itd.? Manje ga voleti?
Ne. Super je biti ono što jesi. Ja sam videla i čula svašta pa opet to nisam radila. Seks iz ljubavi je uvek najlepši ali moj je stav da ne treba zbog toga anatemisati eksperimentisanje. Recimo imaš klinku od 16 godina koja se nije baš umetnula na tebe, ima momka i lude joj hormoni ali rekla mama da je seks greh a tek oralni seks...I sad, ili će da radi krišom pa se traumira zbog toga ili neće raditi ništa pa će se isfrustrirati, upasti u konflikt, preispitivati šta je od njenih stavova njeno a šta su joj usadili roditelji (usput, da li su tvoji stavovi zaista tvoji, preispitivani i potvrđeni?)...OK dramatizujem malo
ali shvataš poentu.
Meni je moj liberalni sistem simpatičan jer većina može da ga usvoji u meri u kojoj im odgovara i prihvate da nemaju svi ljudi iste standarde - što Crkvi malo teže polazi za rukom jer ona em ima gledište da je telesno pomalo "bljak", em imam osećaj da gleda svet crno-belo, dobro-loše. Ali nije tema o tome. I ne kažem da imam savršeno rešenje, daleko bilo. Ja sam od onih koji veruju da se uči ceo život.
U nekom idealnom planu
ja bih svoje dete svakako upoznala sa rizicima (i seksa i eksperimentisanja) i savetovala da to uradi samo ako želi, ne zato što svi drugi rade ili zato što ga ne daj Bože neko nagovara - ostalo je njegov/njen izbor. Da mu zabraniš, ne možeš, da ga izoluješ, ne možeš, onda barem možeš pomoći koliko je moguće.

SVI dečaci to rade, od ranog puberteta. Devojčice manje jer je anatomija drugačija, nezgodnija. Verujem da to i hrišćani rade samo tako, samo što možda neki osećaju krivicu zbog toga. Poenta je, istorija je pokazala da je vaspitanje "to je loše" donelo gomilu seksualno istraumiranih ljudi jer su napravili bauka od jedne prirodne bezopasne pojave. Doduše, ni lekari nisu mnogo zaostajali jer se jedno vreme smatralo da masturbacija izaziva psihičke bolesti itd. itd. Ali aman ljudi, pa valjda se nešto nauči tokom vremena, neke stvari se pokažu.hana napisao: Znas koji je sinonim za masturbaciju? Rukobludije. Kao sto mozes da primetis,slozenica se sastoji od reci "ruka" i "blud", a blud je,kao sto znaju hriscani, smrtni greh. Ne bi smeo neki tamo nastavnik da tvrdi detetu da to nije lose,ako ga njegova vera (tj. roditelji) uci da je lose.
Ali kad si spomenula, da prokomentarišem prvi i poslednji put, jer ne bih da rasprava ide u tom pravcu. Slabo sam čitala Bibliju ali se sećam Starog zaveta i priče o Onanu. Oženio se ženom svog brata i prilikom seksualnog čina prosipao seme na zemlju da je ne bi oplodio i Bog ga je ubio. Iako odatle potiče termin onanija štos je da to uopšte nije bila masturbacija nego prekinuti snošaj tako da je čitava priča o grehu usmerena na totalno pogrešnu pojavu (duplo pogrešnu jer Onan nije stradao zbog prosipanja semena direktno nego zbog razloga tog postupka - nije hteo da produži lozu svog brata).
Postoji naravno i verzija da je masturbacija udovoljavanje samom sebi i da je to greh, jer je dozvoljen samo seks i samo unutar braka (još ako je dozvoljen samo za reprodukciju, onda mislim stvarno). Iskreno, mislim da je veoma malo hrišćana koji zaista poštuju sve to. Da li u Bibliji uopšte postoji mesto gde se kaže da je masturbacija loša ili to samo Crkva tvrdi?
Ili da homoseksualnost nije poremecaj? To sto nauka danas tvrdi da to nije poremecaj ne znaci da je time dokazano da nije.
Poenta je, čak i ako to definišeš kao poremećaj, ako ti dođe dete i kaže da je homoseksualac, hoćeš li ga strpati u ludnicu? Smatrati ga manje inteligentnim, sposobnim za život itd.? Manje ga voleti?
Cat, po toj definiciji je super biti lak, ici u krevet sa raznima, imati veze za jednu noc...
Ne. Super je biti ono što jesi. Ja sam videla i čula svašta pa opet to nisam radila. Seks iz ljubavi je uvek najlepši ali moj je stav da ne treba zbog toga anatemisati eksperimentisanje. Recimo imaš klinku od 16 godina koja se nije baš umetnula na tebe, ima momka i lude joj hormoni ali rekla mama da je seks greh a tek oralni seks...I sad, ili će da radi krišom pa se traumira zbog toga ili neće raditi ništa pa će se isfrustrirati, upasti u konflikt, preispitivati šta je od njenih stavova njeno a šta su joj usadili roditelji (usput, da li su tvoji stavovi zaista tvoji, preispitivani i potvrđeni?)...OK dramatizujem malo

Meni je moj liberalni sistem simpatičan jer većina može da ga usvoji u meri u kojoj im odgovara i prihvate da nemaju svi ljudi iste standarde - što Crkvi malo teže polazi za rukom jer ona em ima gledište da je telesno pomalo "bljak", em imam osećaj da gleda svet crno-belo, dobro-loše. Ali nije tema o tome. I ne kažem da imam savršeno rešenje, daleko bilo. Ja sam od onih koji veruju da se uči ceo život.
U nekom idealnom planu

Abortus jeste dozvoljen, to je zakonska činjenica. Ja nigde nisam rekla da treba reći da je 'normalan'.A sta da radi roditelj koji je protiv abortusa,kad cuje da mu je dete u skoli ucilo da je to normalno i dozvoljeno? Jer... roditelj ima pravo da uci dete da je to ubistvo.
-
- Stalni član
Ocigledno niste bas nista razumeli sto sam rekla. VAZNI SU RODITELJI, OD KOJIH SU MNOGI VERNICI. ONI IMAJU PRAVO DA VASPITAVAJU DECU PO SVOME. To sto rasprava nije verska ne znaci da se religija ni po koju cenu ne sme ni pomenuti. Ne razumem zasto je toliko ljudi alergicno na pomen religije. Zar nikad niste culi da neko vaspitava decu u duhu svoje religije? Dakle, pricamo o vaspitavanju, a ne o necrkvenom vaspitavanju.jane_doe napisao:E super, onda ih odvedi u crkvu da ih tamo obaveste o seksu i svemu sto ih na tu temu zanima, tamo je najjaca ekipa strucnjaka i slobodno cemo im ih svi prepustiti !!!! Koitus helios, ovo nije verska vec rasprava o seksualnom obrazovanju
Crkva ne smatra da je telesno bljak, vec da je telo sveto, dakle potpuno suprotno. Ali ne bih dalje ulazila u to, jer ovde ocigledno besne na pomen religije. A priznajem da nije to tema.
A masturbacija... Ne kazem nista ni dobro ni lose o tome, ali... Vise puta sam cula da SVI to rade, a ja znam da ne rade svi. Mozda radi vecina,mozda je to i super,mozda nije vazno sto ne rade svi,ali ne rade svi.
Ma svako ce vaspitavati decu po svome, samo to kazem. Svi razlicito dozivljavamo vaspitavanje, i ne sme niko da nam namece obrazac vaspitavanja nase dece.
Ko ima problem sa pominjanjem religije, glupo je mene da napada i meni nesto dokazuje, vec neka sebe preispituje.
-
- Stalni član
dodatak...
Zato, mislim da bi prihvatljivi bili samo edukovanje roditelja ili fakultativno edukovanje dece,uz uvid roditelja cemu uce njihovu decu.
Pozrav, Cat!
Mozda to ne bi bilo lose, da nije utopija. Nikada to ne bi tako proslo,to tehnicko i netehnicko se ne moze razgraniciti... U seksualnom obrazovanju je to sigurno mnogo teze nego u biologiji,a moja nastavnica ni to nije umela.Cat napisao: Škola neka bude zadužena za čisto tehničke informacije, znači obrazovni deo koji sam navela u prvom pasusu.
Zato, mislim da bi prihvatljivi bili samo edukovanje roditelja ili fakultativno edukovanje dece,uz uvid roditelja cemu uce njihovu decu.
Pozrav, Cat!