Dali je moguce?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

hana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od hana »

p.s.Da naglasim jos jednom,ne bih htela da se iko ko to upraznjava oseti prozvanim...ja postujem svacije pravo izbora.
nina 02
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2006 2:42 pm

Post od nina 02 »

Bez obzira da li neko upraznjava oralni sex ili ne jedna stvar je vrlo bitna-Ovo nije prvi forum na kome sam pročitala ovakvo pitanje.(čak i ovde su dva takva postavljena).To znači da mnogi ,mnogo toga ne znaju o seksu ali je dobro što bar pitaju.(Mada ponekad nisam sigurna da li stvarno neznaju ili se šale)
Moj predlog je da iskoriste internet na najbolji način i bez ustručavanja saznaju sve što ih interesuje.
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Na pitanja ovog tipa ( "da li moze da se zatrudni od oralnog sexa" ),
mozete naci u knjizi Kreativnog centra, "Seks za pocetnike" (http://www.kreativnicentar.co.yu/knjiga.php?code=C021).

Jako lepo napisana knjiga, ja sam je kupila sestricni koja ima 13 godina.

Potpuno podrzavam ObGyn da mladi treba prvo da se informisu o sexu, pa tek onda uzivaju u njemu.

Pozdrav
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Pitanje za sve koji imaju misljenje o tome: Koje godine deteta su po vasem misljenju optimalne za pocetak "seksualnog obrazovanja", bilo usmenog, bilo u vidu knjiga i interneta? Ili,kada je prerano za to,a kada je pokasno?
nina 02
Novi član
Novi član

Post od nina 02 »

Zdravo Hana
Ja imam sina od 9 god.i ćerku od 4 .Pre neki dan je moj sin čuo u nekoj seriji za vijagru i pitao me šta je to.Prvo sam ga pitala da li zna kako se rađaju deca .On mi je odgovorio da je nešto o tome čitao u knjizi "Moje prvo sveznanje" (lepo uradena decja enciklopedija)a onda se malo postidio.Rekla sam mu da je to lek i da cemo o tome procati drugi put ako mu je neprijatno.
Jos u nekoliko navrata me je pitao za slicne stvari ,odgovarala sam mu iskreno ali naravno u malo zavijenoj formi .Stvarno neznam kako bih drugacije a mislim da im treba pricati onda kad pokazu interesovanje.

P.S Moracu da pazim i sta deca slusaju na radiju jer je i moja ćera pre neki dan čula neku pesmu gde se pominje sex pa me pita sta je to -e ovog puta sam se pravila luda :D
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Naravno, to je neki drugi vid seksualnog obrazovanja. I ja mislim da treba odgovarati iskreno,ali ne preterano iskreno. Da li je moguce uopste zastititi decu u tim godinama od raznih scena na televiziji, reklamama, po gradu, na kioscima...?
A moje pitanje od proslog puta pitanje se vise odnosilo na stariju decu. Kada slobodoumni roditelji, kojima ne smeta da njihova deca sa seksualnim odnosima pocnu maloletna, kada oni treba da pocnu da im pricaju o sidi i kondomima? Znam jedan slucaj kad je majka svojoj maloletnoj (i jos nevinoj) cerki pocela da prica o kondomima,a devojci je to bilo smesno. Ja sam smatrala da je to skroz pogresno,jer devojka nije nista pitala,i sama jos nije bila pocela da razmislja o stupanju u seksualne odnose. Da li roditelji takvim pitanjima navode decu da pre vremena pocnu da razmisljaju o tome? Da li treba deci pricati o tome tek kad pocnu da se zanimaju za to, ili im odmah na pocetku puberteta dati knjigu "Seks za pocetnike" ili nesto slicno, za svaki slucaj?
Ja nemam decu,dakle ne pitam to zbog sebe, ali me jako interesuje sta drugi misle o tome.
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Ako je neko otvorio link o knjizi: "Seks za pocetnike", videce sledeci citat:
"Ovo je knjiga za one mlade koji više nisu deca, ali još uvek nisu ni odrasli. Ona treba da stvori prostor za razgovor o seksualnosti, najpre u porodici, a zatim i među vršnjacima. Na taj način se stvara povoljna klima da mladi svojoj seksualnosti i budućem seksualnom životu priđu otvoreno i sa dosta korisnih informacija, a bez predrasuda i frustracija."

Moja sesticna jos uvek nije imala ni decka, ali je kompletna prica o seksu interesuje. Moje misljenje je, ako vec ima ciklus ( a, ima ga vec godinu dana ) onda treba i da zna kako se prave deca, i sve sto ide uz to.

Pre nekoliko godina sam nasla anketu sa decom ( od 13 do 16 godina ) , pitanje je bilo "kako se prave deca, i kako se oni cuvaju". Bilo je neverovatnih odgovara. Evo nekih ludjih odgovora:
- "Ja i moj decko strogo koristimo pozu odpozadi, ne verujem mu bas da se tako najteze zatrudni, ali do sad je palilo."
- "U nekom filmu sam videla da se Koka-kola koristi kao sredstvo kontracepcije. Ne verujem ovim nasim, vec kupijem strane limenke, pa presipam u flasice."

Koliko se ja secam, ukratko o tome kako se prave deca, nalazilo se u Biologiji za sesti razred osnovne skole.

Pozdrav
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

nina 02 napisao:On mi je odgovorio da je nešto o tome čitao u knjizi "Moje prvo sveznanje" (lepo uradena decja enciklopedija)a onda se malo postidio.Rekla sam mu da je to lek i da cemo o tome procati drugi put ako mu je neprijatno.
Moram da se ogradim time što ću reći da nemam decu pa mi je lako da komentarišem :) ali mislim da je to pogrešan postupak, trebalo je da mu objasniš plus da mu kažeš da nema razloga da mu bude neprijatno. Ovako si mu samo prećutno potvrdila da to jeste nešto zbog čega treba da mu bude neprijatno.

Za ćerku isto tako. Treba pokušati praviti neku cenzuru da deca ne bi videla i čula baš svašta ali ne možeš ih sad držati u izolaciji dok ne napune 18 godina. :) Ako se interesuju (a sva deca se manje-više interesuju, čovek postaje svestan svoje polnosti već oko treće-četvrte godine mada to nije ona polnost kako je odrasli shvataju) treba davati kratke i istinite odgovore, pojednostavljene, i ne više od toga što dete pita.

E sad, problem je što roditelj, da bi umeo da to lepo kaže detetu, mora da je sam raščistio sa tim stvarima.

Mislim da je za dete UVEK bolje da zna nego da ne zna - pre puberteta ako ga zanima ili ako iskrsne potreba (istina je da danas svašta može da se vidi), a u pubertetu obavezno. Danas makar ima super knjiga kao što su npr. te Kreativnog centra, ako roditelj ne ume baš najbolje da sroči ono što zna.

Znači, treba informisati dete o seksu, začeću, kontracepciji, o tome da seks nije prljav ali nije ni igračka i da može da donese ozbiljne posledice ako se olako shvata. I onda ma koliko to zvučalo strašno, uzdati se u svoje vaspitanje i zdravu pamet tog deteta.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

hana napisao:Znam jedan slucaj kad je majka svojoj maloletnoj (i jos nevinoj) cerki pocela da prica o kondomima,a devojci je to bilo smesno.
Vidiš, ja ne mislim da je to bilo pogrešno. Možda joj je bilo smešno tada, dok nije razmišljala o stupanju u odnose, ali recimo kad je u jednom trenutku počela da razmišlja o tome, možda je pitala majku - a verovatno nije. Retko ko pred taj čin nešto posebno konsultuje roditelje. :)

Pružanje informacija i ohrabrivanje su dve različite stvari. A mislim da je odlika dobrog roditelja da gleda unapred. Znaš kako ide ona narodna - "Bolje sprečiti nego lečiti". Može da bude maloletna koliko hoće (mnogo njih danas stupa u odnose sa 16-17 godina), čim ima menstruaciju rade joj hormoni, može da zatrudni i sve ostalo. Ne mora čak ni nevinost da izgubi.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Cat, slazem se sa tobom u potpunosti!
Verovatno ima i takvih, ali budimo iskreni najpre prema sebi: Ko je od svih nas koliko nas ima ovde, a i sire, krenulo u pricu o sexu sa svojim roditeljima???!!! To su uglavnom bili casopisi, knjige, filmovi, tudja iskustva,sto naravno ne kazem da je ok, al, koliko se ja secam, kad neko pocne da se interesuje za sex, prvo krisom cita casopise, pa se spetlja u video klubu trazeci film "za edukaciju"(evo da se malo nasmejete:Ja sam tako sa drugaricom otisla u video klub,pa smo se obe spetljale, a decko koji je radio nas je "provalio" sta hocemo pa se nasalio sa nama i dao nam crtani film na tu temu).
I mislim da su totalno dve razlicite teme-zanimanje dece i njihova pitanja na temu kupusa i rode; i interesovanje za stupanje u odnose. Mozda je greska nasih roditelja i njihovog vaspitanja,ali cinjenica je da se vremena menjaju i da bi pojedini roditelji ostali zgranuti na pitanja svog tinejdzera o sexu, u smislu sta se sve radi danas, a sta se radilo pre...Naravno, necu da kazem da su nove generacije otkrile "rupu na saksiji", ali ako je danas jedno zensko DETE od 18 godina,koja je vec 3 godine u vezi, u stanju da plati prostitutku koja ce zadovoljiti njenog decka zato sto ona ima menstruaciju, pa ne moze da ga zadovolji, a on zaboga ima potrebe, nije mi uopste skandalozno pitanje-da li se moze zatrudneti od oralnog sexa,i zaista mislim da je skroz ok od samog pocetka razvijati odnos poverenja izmedju roditelja i dece, da ne bi istu tu decu "vaspitavale" razne barabe. Mada, sistem svih moralnih vrednosti je toliko poremecen da ja nemam komentar...gde zivimo i kako smo ziveli prethodnih godina-ovo su samo posledice, a bojim se bice sve gore i gore, jer takva devojka sutra treba da bude i majka, a kako ce ona vaspitavati svoje dete..???!!!
Mislim da je ovo vrlo kompleksno pitanje koje iziskuje angazovanje citavog tima lekara, socijalnih radnika, psihoterapeuta,infektologa...a o bolestinama koje tu vrebaju necu ni da govorim...
Pozdrav svima
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Ja sam zakljucila da je ta majka pogresila, znajuci nju i njenu cerku. Cerka je svakako znala sta je kondom,a majka joj je implicitno rekla da je u seksu jedino zastita vazna,a ne da li,kada i s kim to radi. Bar verujem da je ona to tako shvatila,opet znajuci obe. Ali suvise bih skrenula s teme kad bih njih opisivala.
Slazem se da je to suvise kompleksna tema. Najvaznije je razviti poverenje sa decom,da veruju jedni drugima i da su iskreni... Ako toga nema,roditelj nece znati ni sta dete ne zna ni sta mu je potrebno da zna. A ni taj odnos nije lako razviti, jer roditelji s detetom ne dobiju uputstvo za upotrebu...
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

hana napisao: Cerka je svakako znala sta je kondom,a majka joj je implicitno rekla da je u seksu jedino zastita vazna,a ne da li,kada i s kim to radi.
Ja ne bih da komentarišem jer ovo može da se shvati na više načina. A i glupo mi je da dalje pametujem dok još nemam svoju decu. Znači želim sreću svima a i sebi jednog dana. :)
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Takodje svima zelim svu srecu u odgajanju dece, sadasnje ili buduce, i da uspete da ih uspesno odgajite prema svojim principima, a ne da ih uce drustvo, televizija i moda!
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

(Tek sad vidim da sam napisala "da uspete uspesno"! Ovde bi stvarno trebalo da mozemo da menjamo svoje poruke!)
nina 02
Novi član
Novi član

Post od nina 02 »

Nije jednostavno uvek uraditi pravu stvar, odnosno uraditi sve bez greške, kad su deca u pitanju.Nemoguće je zaštititi ih od sredine u kojoj žive koliko god da se trudimo.Kao što reče neko u prethodnim postovima,ostaje nam da se nadamo da svoj posao roditelja radimo kako treba.
Što se tiče seksualnog obrazovanja,mislim da bi najbolje rešenje bilo uvođenje istog u škole.Trebalo bi po mom mišljenju početi od petog razreda pa sve do kraja srednje škole.Roditeljima koji ne mogu otvoreno da razgovaraju sa decom bilo bi lakše a deca bi bila upućena u sve od strane ljudi koji to mogu da im prezentuju na najbolji mogući način.
Mislim da seks tada više ne bi bio tabu tema pa bi i roditeljima bilo lakše da razgovaraju sa svojom decom.Deci ,koja bi 8 godina učila o tome, verovatno ne bi bio problem da sutra sa svojom decom bez stida razgovaraju.
Odgovori