cure dali ste cule za neku tarvu vitex agnus castus

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Jeca_Pereca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 9:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Jeca_Pereca »

Cao svima!
Nadam se da cu ovdje naci nekoga ko ce mi konkretnije pojasnit sve ovo oko povisenog prolaktina,jer sam se ,cini mi se premlada,uhvatila u kostac sa njim!
Imam 24 god.i porodjaja nisam imala,ali jesam jedan abortus...
Svi nalazi su mi u redu,bakterija nema...sve osim prolaktina koji mi je na prvom mjerenju bio 1470,a onda posle jednomjesecne terapije Bromakriptinom(nisam isla na kontrolu odmah nakon ispijene terapije,vec mjesec dana nakon zadnje tablete) nivo prolaktina mi je bio 2600(ref.vrijedn.300-600).Doktorica mi je prepisala Dostinex i sad njega pijem.
E sad,ja ocajnicki zelim bebu,a sa ovolikim nivoom prolaktina su mi sanse nikakve,pa me zanima dal je moguce da ostanem trudna tokom ove terapije,i dal uopste smijem da radim na tome tokom terapije.Ima li neki caj koji moze da smanji nivo ovog hormona,a da ima da se kupi u Crnoj Gori.
Pored prolaktina imam i dvije vodene ciste,za koje se nadam da ce puci,pa me zanima dal i za ciste i upaljene jajnike postoji nesto efikasno da se pije ali da je na biljnoj bazi..
Unaprijed zahvalna Jeca!
mika43
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 1:01 pm

Post od mika43 »

Jeco ,da li je ta doktorka ginekolog ili endokrinolog?
Treba odraditi dodatne analize koje sam već napisala,a ne samo menjati terapiju.

Kakav je nalaz folikulometrije?
Pretpostavljam da folikuli ne rastu dovoljno i da ne dolazi do pucanja,obzirom na tako visok prolaktin-te onda ne može ni doći do trudnoće.

Moraš kod dobrog endokrinologa ,obavi sve analize,pa ćeš videti šta dalje.
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Post od seven.maja »

Agnus Castus – Konopljika

Opis

Agnus Castus potice iz porodice verbena, porijeklom iz Azije i Mediteranskih predjela. Preparati Agnus Castusa u Njemackoj su se koristili i bili na raspolaganju jos od 1950-tih. Brojne studije potvrdjuju tradicionalno koristenje Agnusa pri tretmanu bolnih grudi te poremacaja ginekoloske pozadine.

Koristenje biljke

Agnus Castus se tradicionalno koristi za tretiranje menustrualnih problema (insuficijencija zutog tijela), PMS, dysmenorrhoea (bolne menstruacije), komplikacija u menopauzi te siromasne laktacije (nedostaka mlijeka).

Dijelovi biljke koji se koriste

Iskoristivi dio biljke: VOCE (plod)

Biljni prah 0.5 – 1.0g tri puta na dan.

Za mentrualne probleme preporuca se uzimanje agnusa 4 – 6 mjeseci.

Indikacije

Agnus Castus pozitivno utice na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat to stvarnju zutog tijela koje priprema jajasce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnocu.

Menstrualni problemi:

Neke zene mogu imati simptome kao sto su neredovite i bolne menstruacije, obljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus te emocionalni bisbalans, a ovo je sve poznato pod “insuficijencijom zutog tijela”. Agnus castus normalizira nivoe progesterona koji izlucuje zuto tijelo – stoga pomaze obnovi zdrave menstrualne funkcije. Agnus castus takode oslobada od simptoma PMS-a, ukljucujuci nabreklost grudi, grceve, glavobolje pa cak i akne. Pokazao se efikasnije nego li vitamin B6.

Neplodnost:

Agnus castus moze pomoci pri regulaciji nivoa prolaktina te samim tim pomoci pri tretmanu neplodnosti kod zena.

Nedostatak mlijeka (isuficijentna laktacija):

Istrazivanja pokazuju da agnus castus djelotvorno uiece na hormone koji kontrolisu izlucivanje mlijeka te “ispustanje” mlijeka iz tkiva grudi. (9)

Stanja koze vezana za hormone:

Agnus castus se efikasno koristio za poremecaje na kozi nastalih iz hormonskih razloga, kao sto su akne te problemi na kozi vezani za menstrualni ciklus. (1-3)

Menopauza:
S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, agnus castus tader moze biti izbor tokom menopause a za emotivno zdravlje, odrzavanje “zdrave” menopause (10) te prirodno kontrolisanje.

Napomena: Iako su neki muskarci koristili agnus castus za balans nivoa njihovih hormona, potoji mali broj klinickih dokaza o efikasnosti agnusa na gore pomenuto.

Sigurnost i upozerenje

Poznato je da agnus castus ne uzrokoje nikakve nus pojave. Medjutim, neke osobe mogu dozivjeti alergijske reakcije, glavobolju i pojacno menstrualno krvarenje kao posljedicu treapije agnusom. Ukoliko se pojavi ovi simptomi, potrazite savjet kvalifikovane osobe.

Trudnice i dojilje prije uzimanja preparata agnusa treba da se konsultuju sa kvalifikovanim zdravstvenim licem, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Agnus castus se ne preporucuje djeci.

PMS Free
Konopljika, vitex, agnus castus biljka koja raste na Mediteranu i srednjoj Aziji. U medicinske svrhe koristi se plod koji utiče na hormonsku funkciju te se najviše koristi kod menstrualnih problema. Dvostruko slijepa placebo kontrolisana studija provedena na 178 žena pokazala je da korištenje konopljike u periodu od 3 menstrualna ciklusa značajno redukuje
opste simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u dojkama).

Mehanizam djelovanja:
Konopljika inhibira lučenje prolaktina iz hipofize. Prolaktin je hormon čije je lučenje prirodno povećano tokom trudnoće. Neprikladno povećano lučenje prolaktina može biti značajan faktor kod bolne napetosti u dojkama, kao i kod ostalih simptoma PMS-a.
Ova biljka djeluje i na povećanje nivoa progesterona Konopljika sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin. Konopljika povećava produkciju LH i blago inhibira otpuštanje FSH, što rezultira promjenom omjera estrogen/progesteron u korist progesterona. Prema tome ovo povećanje razine progesterona je indirektno i različito je od djelovanja ostalih fitoestrogena (Black cohosh) koji se direktno vežu na estrogenske receptore.

Konopljika se koristi i kod nepravilnih menstruacija ili kod potpunog izostanka menstruacije (amenoreja) koje su uzrokovane povećanim lučenjem prolaktina. Tretman sa konopljikom u periodu od 3 mjeseca pokazao je značajno poboljšanje.
Isto tako primjećen je pozitivan učinak kod polimenoreje (učestale menstruacije) i hipermenoreje (preobilna), gdje su se normalni ciklusi uspostavili kod pola ispitanica nakon 4-8 sedmica.

Upozorenje:
PMS Free nije za trudnice i dojilje. Ne savjetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.

Evo nešto iz knjige travara Ivana Lesingera, nešto o Vitex agnus-cactus L. tj.konopljika.
Druga imena: Fratrov papar, monarhov papar.

Stanište: raste uz morsku obalu, kao grm ili drvo, te kao ukrasno drvo u parkovima.

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj.

Branje i prerada: Sabiru se listovi i sjeme i suše na toplom i prozračnom mjestu. Sjeme se prerađuje u tinkturu ili melje u prah.

Ljekovito djelovanje: (citirat ću samo ono što je nama ovdje interesantno)
-plodovi konopljike namijenjeni su u prvom redu liječenju hormonalne neravnoteže u žena i to naročito u vrijeme klimakterija jer uravnotežuje hormone estrogena i progesterona-djeluje na pituitarnu žlijezdu-epifizu, na ženski reproduktivni-spolni sustav, te na razne poremećaje mjesečnog ciklusa;djeluje na hipotalamus, epifizu, jajnike, pomaže kod predmenstrualnog sindroma, i kod amenoreje (amenoreju prati povećani hormon-prolaktin u krvi);
-pojačava lučenje mlijeka u dojilja;
-djeluje i kao afrodizijak i kao anafrodizijak, što na prvi pogled stvara zabunu, ali je objašnjenje vrlo jednostavno:konopljika ima svojstvo davanja određene ravnoteže tijelu u oba slučaja: smanjuje želju kod muškaraca, a pojačava libido ili želju kod žena;
-za izazivanje ili regulaciju mjesečnice;
-smiruje menstrualne grčeve.

Sjeme i plod konopljike odličan su lijek za ženske bolesti i smetnje.

Homeopatija: Homeopatski lijek Vitex agnus rabi se u obliku matične tinkture za liječenje hormonalnih poremećaja u žena.

Priprema tinkture:
-200 grama plodova
-litra 70-postotnog alkohola
Zdrobljene plodove močiti 30 dana u alkoholu i procijediti.
Uporaba: Uzimati tri-četiri puta na dan po 10 kapi, s malo vode ili čaja.
lila_mk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:17 pm

vitex agnus cactus

Post od lila_mk »

kakvi su efekte od ove bilke? ( kod one koje zele da ostane trudni) ima li u makedoniji da se kupi to? offelija ti si iz makedonje pa ako mozes pisi sta se desilo nakon uzimanje i gde si kupila i koja je cena?
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Re: vitex agnus cactus

Post od seven.maja »

lila_mk napisao:kakvi su efekte od ove bilke? ( kod one koje zele da ostane trudni) ima li u makedoniji da se kupi to? offelija ti si iz makedonje pa ako mozes pisi sta se desilo nakon uzimanje i gde si kupila i koja je cena?
Pijem ovu ''biljku'' vec mjesec dana. Za to vrijeme sam uocila nekoliko promjena. Na dekolteu i ledjima nemam bubuljice, nestalo je spottinga (smedjkasto ''krvarenje prije ciklusa), grudi me vise ne bole i mnogo sam bolje raspolozena nego ranije. Mnogo zena je pisalo na forumima da su uspjele da ostvare trudnocu nakon ove terapije (ako je problem bio kod zena). savjetuje se da zene koje zele trudnocu, prestaju da uzimaju ovu ''biljku'' od ovulacije do krvarenja (dakle, u drugom dijelu ciklusa).
U RS PMS free kosta oko 7,5 evra, a Cefanorm oko 5 evra (i u jednom i drugom je 30 kapsula, s tim da je u Cefanormu 4oo mg po kapsuli, a u PMS free 345 mg).
vissnja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 5:40 pm

Post od vissnja »

Drage moje forumasice,u srtrasnoj sam frci.O cemu se radi,pre dva dana sam pocela da pijem Cefanorm koji u sebi sadrzi tj. jedna kapsula 4mg biljke vitex.Posto sam na forumu procitala da je doza od 0.5 – 1.0g tri puta na dan,ja sam pila po tri te kapsule,mada je u uputstvu preporuceno po jedna dnevno.Juce sam primetila neki cudan osecaj na vratu kao da mi neko pritiska jabucicu,ja pipnem a ono kao da mi je oteklo.A danas stvarno vidim da mi je oteklo (doduse ne puno,nije vidljivo samo na dodir).Ne znam sta da radim bojim se da nije stitna zlezda.Da li je neko imao ovakva iskustva sa ovom biljkom posto je moja sumnja upucena da mi je od toga. :cry: :cry: :cry:
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Post od seven.maja »

vissnja napisao:Drage moje forumasice,u srtrasnoj sam frci.O cemu se radi,pre dva dana sam pocela da pijem Cefanorm koji u sebi sadrzi tj. jedna kapsula 4mg biljke vitex.Posto sam na forumu procitala da je doza od 0.5 – 1.0g tri puta na dan,ja sam pila po tri te kapsule,mada je u uputstvu preporuceno po jedna dnevno.Juce sam primetila neki cudan osecaj na vratu kao da mi neko pritiska jabucicu,ja pipnem a ono kao da mi je oteklo.A danas stvarno vidim da mi je oteklo (doduse ne puno,nije vidljivo samo na dodir).Ne znam sta da radim bojim se da nije stitna zlezda.Da li je neko imao ovakva iskustva sa ovom biljkom posto je moja sumnja upucena da mi je od toga. :cry: :cry: :cry:
Ja pijem jednu PMS FREE ujutru i jednu Cefanorma uvece i nista mi se slicno nije desilo...
Bolje ti prekini tu terapiju i otidji do nekog dobrog endokrinologa!
vissnja
Novi član
Novi član

Post od vissnja »

Prekinula sam da ih uzimam juce,necu da se igram sa takvim stvarima,i sto je najgore od toga sto sam ih sama sebi prepisala.Mada danas ne osecam pritisak na jabucicu,dobro je izgleda da se smiruje situacija.Mislila sam da cu da pomognem stom travom u regulisanju M a ono samo problem vise. :(
lila_mk
Novi član
Novi član

Post od lila_mk »

ja sam nasla agnes iz bugarskog proizvodzaca i pise da sadrzi 5 mg ekstrakt od Vitexa. Nisam razumela kako se pije kod one koje zele da ostanu trudne? da pijem od pocetka ciklusa do ovulacije ?
lila_mk
Novi član
Novi član

Post od lila_mk »

[savjetuje se da zene koje zele trudnocu, prestaju da uzimaju ovu ''biljku'' od ovulacije do krvarenja (dakle, u drugom dijelu ciklusa).

ako sam dobro svatila da prestanem da uzimam od momenta kad mi nastapi ovulacija? to znaci da pijem samo 15 dana ? znaci da se uzima od 1 - og dana ciklusa do ovulacije jel se tako?
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Post od seven.maja »

lila_mk napisao:[savjetuje se da zene koje zele trudnocu, prestaju da uzimaju ovu ''biljku'' od ovulacije do krvarenja (dakle, u drugom dijelu ciklusa).

ako sam dobro svatila da prestanem da uzimam od momenta kad mi nastapi ovulacija? to znaci da pijem samo 15 dana ? znaci da se uzima od 1 - og dana ciklusa do ovulacije jel se tako?
Tako su meni rekle forumasice koje su ostvarile trudnocu pijuci ovu biljku!
t.b.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 07, 2007 4:56 pm

Post od t.b. »

Ocigledno da zene individualno reaguju na ovu biljku.Bas zbog toga sam i ja u dilemi da li da je uzimam.Ako moze nesto da vam pomogne,evo nesto iz Enciklopedije prirodne medicine:

Chaste Tree (Vitex Agnus Castus). Chaste
tree is probably the best-known herb in all of
Europe for hormonal imbalances in women.
Since at least the time of the Greeks, chaste tree
has been used for the full scope of menstrual disorders:
heavy menses, lack of ovulation, frequent
and infrequent menses, irregular menses, and a
complete lack of menses. Chaste tree has been
repeatedly studied in Germany. Although the
fruit was used traditionally, it is the seeds that are
mainly used for medicine in Europe and in this
country. Consequently, most of the testing has
been done on the seeds. Chaste tree acts on the
hypothalamus and pituitary glands. It increases
LH production and mildly inhibits the release of
FSH. The result is a shift in the ratio of estrogen
to progesterone and consequently a “progesteronelike”
effect.9 The ability of chaste tree to raise
progesterone levels is an indirect effect and not a
direct hormonal action.10 Chaste tree has also
been shown to inhibit prolactin release by the
pituitary gland, particularly under stress.
The first major study on chaste tree was published
in 1954,12 proving the herb’s effectiveness
for patients with cystic hyperplasia (excessive proliferation
of the endometrium). Although this
condition is not technically DUB, it is impressive
that chaste tree was able to bring about enough of
a progesterone effect to reduce the hyperplasia. In
a separate study, 126 women with menstrual disorders
took 15 drops of a chaste tree liquid extract
three times daily over several menstrual cycles.13 In
33 women who had frequent menses (polymenorrhea),
the duration between periods lengthened
from an average of 20.1 days to 26.3 days. In 58
patients with excessive bleeding (menorrhagia),
the number of heavy bleeding days was decreased.
As mentioned earlier, chaste tree has an ability
to inhibit prolactin production. A double-blind,
placebo-controlled study done in 2005 was able to
examine the effect of a chaste tree preparation on
52 women with luteal phase defects due to
elevated prolactin levels.14 The dose given was
20 mg chaste tree extract daily for three months.
After three months of treatment, prolactin release
was significantly reduced in those taking chaste
tree. The shortened luteal phase was normalized
as was the decrease in progesterone production.
In another study examining the pharmacology
of vitex (another term for chaste tree), serum
prolactin levels were reduced via vitex’s natural
prolactin-suppressive compounds, namely diterpenes.
These diterpenes have dopaminergic properties
and bind to the DA2-receptor protein,
which, in turn, suppressed prolactin release.15
Chaste tree is the most important herb to normalize
and regulate the menstrual cycle. Chaste
tree is not a fast-acting herb; do not hesitate to use
it over a long period of time. In fact, results may
not be achieved until after four to six months. It is
not an herb to be relied on for immediate relief,
and it will not be effective in reducing semi-acute
bleeding episodes. Human and animal studies
have determined chaste tree to be safe for most
menstruating women. It is not recommended
during pregnancy, although this is not an absolute
contraindication, and women should not worry if
they become pregnant while taking chaste tree for
the first trimester. Chaste tree is completely safe
during lactation, and there are no known interactions
with other drugs, but theoretically, it might
interfere with dopaminergic antagonists. Minimal,
reversible side effects have included itching,
occasional rash, nausea, headache, gastrointestinal
disturbance, menstrual disorders, acne, and possibly
a lowered libido.16
Note: Aucubin and agnuside are different
marker compounds found in chaste tree, used to
standardize the product to assure an effective dose.
Chaste Tree
30–60 drops liquid extract or 215 mg .6% aucubin
standardized extract or 175 mg .75% agnuside standardized
extract per day.
t.b.
vissnja
Novi član
Novi član

Post od vissnja »

Uradila sam UZ stitne zljezde, kaze dr da je OK,izgleda da sam se ugojila pa se tu stvorilo zadebljanje.Trebam da uradim i hormone T3,T4 i TSH pa cu da se konacno uverim da je OK.Vise ne pijem vitex,prosto se bojim.Kiss za sve. :D
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Post od seven.maja »

lila_mk napisao:ja sam nasla agnes iz bugarskog proizvodzaca i pise da sadrzi 5 mg ekstrakt od Vitexa. Nisam razumela kako se pije kod one koje zele da ostanu trudne? da pijem od pocetka ciklusa do ovulacije ?
lila, nekako mi to premlo 5 mg ako je kod ovih ostalih proizvodjaci oko 400 mg. Ne znam sta moze tih 5 mg uopste i da na --napravi-- u organizmu...najvjerovatnije NISTA!
lila_mk
Novi član
Novi član

Post od lila_mk »

znam Maja al nemogu da nadzem taj proizvod od ni jednog drugog proizvodaca hvala
Odgovori