Cista na jajniku
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Cista na jajniku
Moja rođaka ima 62 godine i dijagnostifikovana joj je cista na desnom jajniku. Pošto je nečitko ispisao lekar, nisam siguran da li ću tačno napisati - CYSTICUM ADNEXUE DEX.
Ta cista joj pravi pritisak na bešiku. Pre nekoliko godina imala je istih problema i bila je na kolor-dopleru tada nekoliko puta. Predloženo joj je bušenje koje nije izvršeno. Pokušali su dvojica ginekologa da probuše cistu, ali nisu uspeli, nego su je zadržali u bolnici radi operacije. Po prijemu na odeljenje istoga dana ponovno je pregledana od strane ginekologa i on je konstatovao da ciste više nema! Tako je i otpuštena kući, s napomenom da je cista tokom hospitalizacije prsnula. Ali, eto, cista se ponovo vratila i to malo veća. Ginekolog joj sada opet predlaže operaciju.
Nju interesuje da li postoji neka druga mogućnost, osim operacije, da se ta cista otkloni, pošto ona sebe smatra starijom i psihički se ne oseća dobro (ima veliki strah od toga).
Unapred se zahvaljujem.
Ta cista joj pravi pritisak na bešiku. Pre nekoliko godina imala je istih problema i bila je na kolor-dopleru tada nekoliko puta. Predloženo joj je bušenje koje nije izvršeno. Pokušali su dvojica ginekologa da probuše cistu, ali nisu uspeli, nego su je zadržali u bolnici radi operacije. Po prijemu na odeljenje istoga dana ponovno je pregledana od strane ginekologa i on je konstatovao da ciste više nema! Tako je i otpuštena kući, s napomenom da je cista tokom hospitalizacije prsnula. Ali, eto, cista se ponovo vratila i to malo veća. Ginekolog joj sada opet predlaže operaciju.
Nju interesuje da li postoji neka druga mogućnost, osim operacije, da se ta cista otkloni, pošto ona sebe smatra starijom i psihički se ne oseća dobro (ima veliki strah od toga).
Unapred se zahvaljujem.
Ja sam operisala cistu na jajniku, koja nije bila vodena, laparaskopski. Iako to nije klasicna operacija, pitanje je kako ce ona podneti anesteziju. Oporavak je smesan, toliko da se i bolovanje otvara na dve nedelje, posle dva, tri dana vec setas, ali naravno uz lezanje, ali ako ne mora neka probaju lekovima. Veoma je bitno kakva je cista, ako je vodena, ona se retko operise, a ako je drugi sadrzaj u pitanju, najcesce se mora operisati jer nije dobro kada se njen sadrzaj, u slucanju pucanja, izluci u utrobu.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 2:27 pm
Zavisi od godina njenog opsteg zdravstvenog stanja. Znaci ako je ona zdrava zena nema panike oko anestezije. Znaci bitno je da su joj srce, pluca, i bubrezi ok i sve ce biti ok. U svakom slucaju pre operacije ce je kardiolog internista pregledati i dati ili ne dati saglasnost za opstu anesteziju.
Sto se operacije kao operacije tice najlaksa i najbolja operacija i sam postoperativni tok su vezani za laparaskopsku operaciju. Ja sam je do sad radila tri puta i odusevljena sam. Pre mesec ipo sam radila zadnju u Narodnom frontu i sve je proslo ok, skinuo mi je cistu , otpusio levi jajovod i skinuo gomilu priraslica. Imam 4 mala reza koji su velicine 1cm. U 8 ujutru sam operisana operacija je trajala sat ipo a ja sam vec u 18 ustala skinuli su mi kateter i ja otisla da pijem kaficu i da zapalim cigaru. Sutradan su me pustili kuci i sve je bilo u najboljem redu.
Moj savet ti je ako se ona odluci da radi laparaskopsku operaciju da je radi u Narodnom Frontu iako kosta 20.000 hiljada oni imaju najnoviji i najbolji laparaskop i zato se operacija kod njih i placa ali ne bi zazalila ni u jednoj sekundi.
ETO TO TI JE MOJ SAVET PA VI PROCENITE SAME.
Sto se operacije kao operacije tice najlaksa i najbolja operacija i sam postoperativni tok su vezani za laparaskopsku operaciju. Ja sam je do sad radila tri puta i odusevljena sam. Pre mesec ipo sam radila zadnju u Narodnom frontu i sve je proslo ok, skinuo mi je cistu , otpusio levi jajovod i skinuo gomilu priraslica. Imam 4 mala reza koji su velicine 1cm. U 8 ujutru sam operisana operacija je trajala sat ipo a ja sam vec u 18 ustala skinuli su mi kateter i ja otisla da pijem kaficu i da zapalim cigaru. Sutradan su me pustili kuci i sve je bilo u najboljem redu.
Moj savet ti je ako se ona odluci da radi laparaskopsku operaciju da je radi u Narodnom Frontu iako kosta 20.000 hiljada oni imaju najnoviji i najbolji laparaskop i zato se operacija kod njih i placa ali ne bi zazalila ni u jednoj sekundi.
ETO TO TI JE MOJ SAVET PA VI PROCENITE SAME.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Vi ste napisali dg i ono sto je uradjeno, ali ne i simptome pacijentkinje koji su jako vazni, kao niti njenu proslu medicinsku istoriju, prijasnje operacije, lijekove koje uzima, alergije, pusenje, uzimanje alkohola...nutricioni status.
U dijagnostikovanju i tretmanu neoplazije ( novostvorenog tkiva ) na jajniku koriste se svi ovi podaci koje vi niste dali, precizan opis ultrazvuka, tumor marker Ca 125, kao i godine pacijentkinje da bi se dobio indeks rizika za malignitet ! Ako je taj rizik veci od gornje granice, postavlja se radna dijagnoza Ovarijalne neoplazije sa sumnjom na malignitet i ta se pacijentkinja salje na pregled kod ginekoloskog onkologa i konsultaciju.
Ako vrijednost pomenutog indeksa ne stavlja pacijentkinju u grupu sumnjivih na maligno oboljenje...onda specijalista opste ginekologije odlucuje da li ce i kako ce uraditi operaciju. Da li ce se pristupiti laparoskopkoj operaciji, ovisi o velicini, i opisu ciste na ultrazvuku ( solidna, cisticna, solidno/cisticna, endometrioid, absces...) i mogucnosti da ce se operacija zavrsiti laparoskopski. Tu odstranjenu masu je potrebno poslati na ex tempore patohistolosku analizu i iskljuciti maligno oboljenje. Ako se potvrdi maligno oboljenje, potrebno je pozvati ginekoloskog onkologa ( ako ta institucija ima takav profil speicijaliste ) da uradi kompletan hirurski tretman carcinoma ovarija, ukljucujuci slaje ispirka trbusne duplje na citoloski pregled, odstranjivanje omentuma, appendixa, peritonealne biopsije, odstranjivanje materice, jajnika, i pelvicnih limfnih cvorova .
Ako je rezultat - beningna promjena ( cystaadenom, folikulinska cista, dermoid, endometriom...) onda se operacija moze zavrsiti kombinovanom metodom laparoskopski i vaginalno ( ako to velicina tumora dozvoljava ) ali bih ja kao ginekolog savjetovala pacijentkinju u 62.godini zivota da odstranimo i jajnike i matericu, jer njeni jajnici nemaju vise hormonalne rezerve, prakticno ne funkcionisu, ali jesu izvor moguceg karcinoma jajnika, u ciju rizicnu grupu ova pacijentkinja pripada po godinama. !
Morate slijedeci put postaviti pitanje na nacin kako smo objasnili u ljepljivoj i naravno potraziti dobrog ginekologa.
ps. punkcija tumora ovarijuma u ovom kontekstu je potpuno nekorisno i neopravdano i van svjetskih standarda u lijecenju tumora jajnika.
U dijagnostikovanju i tretmanu neoplazije ( novostvorenog tkiva ) na jajniku koriste se svi ovi podaci koje vi niste dali, precizan opis ultrazvuka, tumor marker Ca 125, kao i godine pacijentkinje da bi se dobio indeks rizika za malignitet ! Ako je taj rizik veci od gornje granice, postavlja se radna dijagnoza Ovarijalne neoplazije sa sumnjom na malignitet i ta se pacijentkinja salje na pregled kod ginekoloskog onkologa i konsultaciju.
Ako vrijednost pomenutog indeksa ne stavlja pacijentkinju u grupu sumnjivih na maligno oboljenje...onda specijalista opste ginekologije odlucuje da li ce i kako ce uraditi operaciju. Da li ce se pristupiti laparoskopkoj operaciji, ovisi o velicini, i opisu ciste na ultrazvuku ( solidna, cisticna, solidno/cisticna, endometrioid, absces...) i mogucnosti da ce se operacija zavrsiti laparoskopski. Tu odstranjenu masu je potrebno poslati na ex tempore patohistolosku analizu i iskljuciti maligno oboljenje. Ako se potvrdi maligno oboljenje, potrebno je pozvati ginekoloskog onkologa ( ako ta institucija ima takav profil speicijaliste ) da uradi kompletan hirurski tretman carcinoma ovarija, ukljucujuci slaje ispirka trbusne duplje na citoloski pregled, odstranjivanje omentuma, appendixa, peritonealne biopsije, odstranjivanje materice, jajnika, i pelvicnih limfnih cvorova .
Ako je rezultat - beningna promjena ( cystaadenom, folikulinska cista, dermoid, endometriom...) onda se operacija moze zavrsiti kombinovanom metodom laparoskopski i vaginalno ( ako to velicina tumora dozvoljava ) ali bih ja kao ginekolog savjetovala pacijentkinju u 62.godini zivota da odstranimo i jajnike i matericu, jer njeni jajnici nemaju vise hormonalne rezerve, prakticno ne funkcionisu, ali jesu izvor moguceg karcinoma jajnika, u ciju rizicnu grupu ova pacijentkinja pripada po godinama. !
Morate slijedeci put postaviti pitanje na nacin kako smo objasnili u ljepljivoj i naravno potraziti dobrog ginekologa.
ps. punkcija tumora ovarijuma u ovom kontekstu je potpuno nekorisno i neopravdano i van svjetskih standarda u lijecenju tumora jajnika.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Dec 18, 2006 5:34 pm
problem
Imam 28 godina. Pre par dana mi je ginekolog rekao da imam cistu na desnom jajniku velicine 4cm(receno mi je da je to granicna vrednost). Analize krvi su pokazale povisene vrednosti WBC 12.3G/L, Lym# 4.2 G/L, Grn# 7.7 G/L. Sedimentacija je 2. Uradila sam i tumor marker CA125 i on je povecan i iznosi 44.35. Lekar mi je rekao da posle ciklusa(koji je u toku) odem na jos jedan UZ, ali je vec predlozio operaciju. Interesuje me da li je operacija neophodna i koji bi se tip operacije radio, sta pokazuje CA125 marker i postoji li sansa da je malignitet u pitanju?
-
- Stalni član
Nisam lekar ali ti iz mog iskustva mogu reći da sam ja imala CA125 jako povišen odnosno 313 pa nije bilo nikakvog maligniteta nego ciste i na jednom i na drugom jajniku i radjena mi je tad i magnetna rezonanca jer nisu znali šta je. Na ultrazvuku su videli da ima nečega ali nisu mogli da se dogovore šta je to pa su me poslali na magnetnu pa je tamo ustanovljeno da su u pitanju samo ciste i uradjena je klasična operacija i skinuti uzorak poslat na histopatološki pregled koji je bio dobar tj. nije bilo nikakvog maligniteta. Meni je rađena klasična operacija jer je gledala i jetru i slezinu da se i tu nešto nije zavuklo jer su meni tumor markeri Ca125 skakali nenormalnom brzinom takoreći uduplali se posle 40 injekcija antibiotika 30 gentamicina i 10 linkocina tako da sam im ja bila skroz nedefinisan slučaj. Što se tebe tiče mislim da bi mogla da ideš i na laparaskopsku operaciju jer ja sad kad sam bila u Narodnom frontu iz drugih razloga bile su devojke koje su laparaskopski operisale ciste tako da ti je to moja preporuka jer je znatno brži oporavak od nje nego od klasične operacije i naravno ako ti finansije dozvoljavaju pošto je laparaskopska operacija u NF 20000. dinara.Eto to ti je savet od mene i moje mišljenje a ti vidi. Pozdrav i srećno i samo glavu gore i pozitivno razmišljaj i biće sve ok.
-
- Stalni član
Nisam lekar ali ti iz mog iskustva mogu reći da sam ja imala CA125 jako povišen odnosno 313 pa nije bilo nikakvog maligniteta nego ciste i na jednom i na drugom jajniku i radjena mi je tad i magnetna rezonanca jer nisu znali šta je. Na ultrazvuku su videli da ima nečega ali nisu mogli da se dogovore šta je to pa su me poslali na magnetnu pa je tamo ustanovljeno da su u pitanju samo ciste i uradjena je klasična operacija i skinuti uzorak poslat na histopatološki pregled
koji je bio dobar tj. nije bilo nikakvog maligniteta. Meni je rađena klasična operacija jer je gledala i jetru i slezinu da se i tu nešto nije zavuklo jer su meni tumor markeri Ca125 skakali nenormalnom brzinom takoreći uduplali se posle 40 injekcija antibiotika 30 gentamicina i 10 linkocina tako da sam im ja bila skroz nedefinisan slučaj. Što se tebe tiče mislim da bi mogla da ideš i na laparaskopsku operaciju jer ja sad kad sam bila u Narodnom frontu iz drugih razloga bile su devojke koje su laparaskopski operisale ciste tako da ti je to moja preporuka jer je znatno brži oporavak od nje nego od klasične operacije i naravno ako ti finansije dozvoljavaju pošto je laparaskopska operacija u NF 20000. dinara.Eto to ti je savet od mene i moje mišljenje a ti vidi. Pozdrav i srećno i samo glavu gore i pozitivno razmišljaj i biće sve ok.

-
- Novi član
-
- Stalni član
Ma daj ko ti je to rekao to je takva nebuloza koju nisam jos cula. Pa ne bi je lekari preporucivali da je to istina. Naravno da se ne radi u slucajevima kad je problem mnogo veci tj. velike ciste, miomi itd ali za ovu tvoju cistu je skroz pouzdana metoda i ne nasedaj na te price jer ja sam bila vec tri puta na laparaskopskoj operaciji ali ne zato sto mi nisu otklonili sve nego je moj slucaj takav da se meni sve to vraca jer imam hronicnu upalu koja dovodi do toga. Zamisli da sam isla svaki put na klasicnu operaciju pa nasta bi moj stomak licio bila bi kao da me je dzek trbosek kasapio, a ja imam male rezove koji vec posle godinu dana postaju neprimetni.
Pema tome ako se odlucis za laparaskopsku operaciju neces se pokajati.
Pema tome ako se odlucis za laparaskopsku operaciju neces se pokajati.
-
- Novi član
-
- Stalni član
Ne nisam nikakvu kovertu doktoru dala niti sam ga kako ti to kazes '' podmazala ''. Cak nisam kod njega prvi put otisla ni preko kakve preporuke nego jednostavno tad kad sam otisla on je radio ambulantu i primio me je bez ikakvih problema seo i razgovarao samnom o mom problemu, pregledao me i rekao svoje misljenje i pitao me jel hocu to da radim ili ne. Pristala sam jer mislim da pare su mnogo manje bitne od mog zdravlja i svega sto uz to ide. Pa prema tome imala sam opciju ili da se tu operisem i platim 20000 ili da idem u Visegradsku gde se to ne placa ali oni imaju neki stari laparaskop koji nije vise tako moderan , au NF je najnoviji model pa se zato i placa ali ne doktoru nego bolnici. Ja sam uzela od njih profakturu i odnela je kod mene na posao moji sa posla su uplatili bolnici taj iznos i ja odnela potvrdu da su sredstva uplacena i to je to. Ne znam kakav ti problem imas da li su u pitanju samo ciste ili imas problem i sa sterilitetom ali ako hoces mogu ti reci kod kog lekara sam ja bila ali ti ne bih to ovako javno pisala nego PP ali mi prvo reci da li zelis da ti ne saljem bespotrebno.
Pozdrav od mene i da znas da nije bas u ovoj drzavi sve tako crno kao sto ti kao i vecina nasih sugradjana misli.
Pozdrav od mene i da znas da nije bas u ovoj drzavi sve tako crno kao sto ti kao i vecina nasih sugradjana misli.