CIPROCINAL I TRUDNOCA-MOLIM ODGOVOR!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

rumbulica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 1:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

CIPROCINAL I TRUDNOCA-MOLIM ODGOVOR!!

Post od rumbulica »

Ja sam trudna 7 nedelja i 5 dana .pila sam ciprocinal 7 dana po 2 .pila sam od 37 dana .doktor mi je reko da to nije dobro i da postoji mogucnost da beba ne bude u redu.sta da radim?kako i da li se to odrazava na plod?kakva mi je alternativa,mora li se raditi abortus.Puno hvala jako mi znaci odgovor.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Pozdrav Rumbulice,
nisam nasla ni jedan raniji odgovor dr-a na ovo pitanje, sem o efektima tetraciklina u trudnoci, a ciprocinal, kaze mi komsinica farmaceut, ne spada u tu grupu... ali evo iskustva jedne (ex) trudnice:
veki30... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=2172 napisao:ja sam pri kraju trudnoce, medjutim na samom pocetku trudnoce ili bolje receno i pre nego sto sam znala da sam trudna imala sam otoke po nogama koje je moj lekar nazvao Erythema nodosum ili tako nekako, slao me na snimanje pluca, pila sam dovicin, a zatim i ciprocinal, i sve to da bih saznala da sam nakon 2 bezuspesne godine bas u tom trenutku u 5 nedelji trudnoce. Moram da priznam da sam bila u strasnoj panici i da sam razmisljala o prekidu trudnoce, medjutim na moju veliku srecu imala sam pored sebe prvo mog ginekologa, a onda sam u porodilistu na zvezdari upoznala i drugog ginekologa koji su meni i mom suprugu posvetili vreme i svaki na svoj nacin objasnili rizike i posledice kao i to da ni jedan ni drugi nisu bili za prekid trudnoce, vec samo za malo pazljivije pracenje, nakon par nedelja su mi saopstili da cak nije u pitanju samo jedan plod, vec da su dva, ja treba da se porodim za 20-25 dana, kazu da nosim dve zdrave, krupne curice, da nemam razloga za brigu, cak nisam radila ni aminocentezu niti bilo sta od agresivnijih metoda, obzirom da mi je tripl test i u 14 i 16 nedelji bio dobar.
Mogu samo da se zahvalim i jednom i drugom na podrsci i vremenu koje su mi posvetili za ovih 7 meseci.
Iskreno se nadam da sam pomogla u donosenju jedne odluke.
...a mozes pogledati i ovaj topik - antibiotici u ranoj trudnoci

toliko od mene, valjda ce ti neko od doktora dati informaciju vise...

Slika i srecno, jane_doe
Barilli
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am

Post od Barilli »

Cao rumbulice. Cestitam na trudnoci. Evo ti ovaj link, gde mozes ukucati bilo koji lek i izbacice ti stepen rizika konzumiranja u trudnoci. Dakle kategorija A je potpuno bezbedna za koriscenje, B relativno bezbedna itd. do D koja dokazano nije bezbedna. Npr. nemoj da se salis da pijes tetracikline u trudnoci. U svakom slucaju posavetuj se sa lekarom:

http://www.safefetus.com/Search.asp

Sve najbolje
Barilli
Stalni član
Stalni  član

Post od Barilli »

Ponovo ja, rumbulice. Sad vidim da nema nista na cipro na ovom linku. Moras naci genericko ime leka, koliko se secam to je neki cephalosporin, pogledaj na kutiji obicno je u zageadi ili ispod glavnog naziva leka iliti brand name-a
Barilli
Stalni član
Stalni  član

Post od Barilli »

I opet ja. Nesto sam dekoncentrisana, ima lekova na cipro. Zanemari moj predhodni post. Izgleda da su u C kategoriji. Nadam se da ce ti doktor odgovoriti.
rumbulica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 1:13 pm

Post od rumbulica »

hvala puno!:)
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Ciprofloxacin se nalazi u C grupi, sto prakticno znaci da se rizik ne moze iskljuciti, jer je kod nekih experimentalnih zivotinja doslo do ostecenja ploda.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Ciprocinol generički naziv ciprofloxacin je tzv. kinolinski preparat! :-?
Izaziva oštećenje hrskavice velikih zglobova kod fetusa životinja (eksperiment na ljudima normalno nije rađen) in utero.
Klasifikovan je u C grupu rizika Savezne Američke agencije za lekove -FDA.
Nemoguće je genetskim ili bilo kojim drugim testom utvrditi da li je vaš embrion oštećen, a oštećenja su moguća!
Prva tri meseca trudnoće kada se formiraju organi tzv. organogeneza je i najosetljiviji period.
Savetujem vam prekid trudnoće.

Pozdrav Dr Peđa
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jane_doe »

dobro vece Pedja......
PedjaDj napisao:....Izaziva oštećenje hrskavice velikih zglobova kod fetusa životinja (eksperiment na ljudima normalno nije rađen) in utero.

........Nemoguće je genetskim ili bilo kojim drugim testom utvrditi da li je vaš embrion oštećen, a oštećenja su moguća!
mozete li nam reci (ako postoji neko naucno istrazivanje/statistika na primerima zena koje su taj lek primale, a iznele su trudnocu):
  1. da li je pored ostecenja hrskavice(...) moguce i jos neko (posto kazete moguca su ostecenjA - dakle, mnozina)... i koje?
  2. kolika je VEROVATNOCA (u % / ‰) da se neko od tih mogucih ostecenja desi?

Slika , jane_doe
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga jane_doe,
to što se na porođaju ne uoče veći anatomski defekti ne znači da neće biti udaljenih efekta tokom života, zato treba biti obazriv !
Kinolini imaju jak afinitet prema hrskavicama, ali svaki organ može biti oštećen u vreme njegovog formiranja prvih 12 nedelja trudnoće!?

Pozdrav Dr Peđa
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jane_doe »

@Pedja: verujem ja Vama Slika , nego me zanimalo da li neka naucna studija govori koliki je taj rizik..... 5, 10, 20..... % / ‰ ???

hvala Vam u svakom slucaju!

Slika , jane_doe
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Evo mene jos jedared...antiprotivna...koleginom misljenju ( kolega mi je vrlo drag i ovako on line )...ovako knjige i istrazivanja kazu:

1. Bomford JAL i ostali...:Ciprofloxacin use during pregnancy.1993
2. Berkovitch M: Safety of the new quinolones in pregnancy,1994
3. Koul PA:Ciprofloxacin for multiresistent enteric fever in pregnancy 1995
4. Baroncini A. First-trimester exposure to ciprofloxaci 1996
5. Schaefer C:Pregnancy outcome after preanatal quinolone exposure1996
....da ne nabrajam sve...ima ih 16 referenci...poslednja objavljena 2001.

U prvom clanku objavljeno je koristenje ciprofloxacina kod 103 trudnice. Od svih ovih trudnica koje su koristile lijek rodjeno je 63 normalne zivorodjene bebe, od kojih su 52 bile izlozene u 1.trimestru, (7 tokom 2-og i 3-eg trimestra i 4 kod kojih je vrijeme gestacije u vrijeme izlozenosti bilo nepozanto), bilo je 18 prekida trudnoce, 10 spontanih pobacaja, 4 fetalne smrti, i 8 norodjencadi sa kongenitalnih defektima.

Jedno istrazivanje o koristenju kinolona u trudnoci je provedeno od strane Motherrisk program in Toronto, medju clanovima udruzenja OTIS ( Organization of Teratology Information Service ) i objavljen je kratak izvjestaj 1995. Rezultati trudnoca su bili dostupni od 134 zene, od kojih su 68 koristilo ciprofloxacin, 61 je bilo izlozeno norfloxacinu, a 5 je koristilo oba lijeka. Zene koje su uzimale ove lijekove su bile UPOREDJENE sa grupom trudnica koje su bile u kontrolnoj grupi ( nisu uzimale nikakve lijekove ) i NIJE BILO RAZLIKE IZMEDJU TE DVIJE GRUPE U BROJU ZIVORODJENE DJECE, PREKIDA TRUDNOCE, POBACAJA, ANOMALIJA, BROJA CARSKIH REZOVA, fetalnog distresa, i dobijanja tezine u trudnoci.

Navescu jos jedno vece prospektivno evropsko istrazivanje, obavljeno od strane European Network of Teratology ( ENTIS ), baza o 549 trudnoca, izlozenih grupi kinolona ( od toga 70 ciprofloxacinu ) u 1996-oj godini, e sad dolazi mnogo brojki oko ishoda trudnoca, koje necu da pisem, ali ...nakon koje su autori zakljucili da % anomalija od 4.8 % se ne razlikuje znacajno od opste populacije.

Istrazivanje u Michigan Medicaid obavljeno izmedju 1985 i 1992, je obuhvatilo 229 000 zena od kojih je 132 bilo izlozeno ciprofloxacilinu...ovi rezultati ne podrzavaju vezu izmedju ovog lijeka i kongenitalnih anomalija.

U zakljucku....uzimanje ciprofloxacina tokom humane gestacije izgleda na osnovu ovih istrazivanja ne stoji u vezi sa povecanim rizikom za velike kongenitalne anomalije. Iako se odredjen broj anomalija desio kod djece rodjenih od strane ovih majki, nije se mogao uspostaviti nikakav tipican obrazac anomalija, sto nas razuvjerava da su anomalije uzrokovane ovim lijekom. Zbog ovih rezultata i zbog rezultata istrazivanja na zivotinjama koji su pokazali teratogeni ucinak, koristenje ciprofloxacina u toku 1. trimestra jeste kontraindikovano iako je rizik za anomalije veoma nizak.

Svi autori su se slozili da izlozenost ciprocinalu u trudnoci NIJE INDIKACIJA ZA ABORTUS ! ALI DA OVA KLASA ANTIBIOTIKA TREBA DA BUDE NA LISTI KONTRAINDIKOVANIH U TRUDNOCI, ZATO STO POSTOJE SIGURNIJE ALTERNATIVE.

Dakle da mozda malo pojednostavnim trudnici...rizik za velike anomalije bebe je oko 3% u opstoj populaciji. Tu ubrajamo hromozomske anomalije tipa Down Sy. Trisomy 18, Trisomy 13, Turner Sy...defektni neuralne cijevi kao sto je anencefalus ( beba bez glave ), spina bifida, meningoencefalokela, srcane anomalije, bubrezne anomalije...screening koji se odvija u bivsoj Yu, je apsolutno HAOTICNO kao sto mozete vidjeti u pitanjima vezanim za double, triple testove...i vecina ginekologa posalje zene na testove a ne znaju ih tumaciti i onda ih svakako salju na amniocentezu ! Amniocentezom se vrsi screening na samo nekoliko hromozomskih anomalija a ne na sve !!! Obicno se radi test na 3-4 maksimalno 5 anomalija a ne na sve. Dakle iako je amniocenteza uredna, jos uvijek Vam niko ne moze garantovati da ce fetus biti apsolutno i 100 % normalan ! Da biste ispratili neuroloski razvoj jedne bebe morate da sacekate dok ne prohoda, ne pocne da govori...da biste ispratili cognitivni razvoj, morate sacekati dok ne krene u skolu....dakle...svi ovi testovi koje mi radimo jesu da se detektuju neke velike anomalije, a ne da bismo sprijecili ili otkrili male, jer njih ne mozemo vidjeti !, cak i kad one nemaju nikakve veze sa uzimanjem lijekova u trudnoci.

Hocu da kazem...nista nije sigurno 100 %, i niko Vam ne moze garantovati 100 % zdravu i normalnu trudnocu, i 100% zdravu i normalnu bebu i da ste Vi potpuno zdrava trudnica i da niste imali nikakvu izlozenost nekom potencijalno teratogenom faktoru.

Vi ste propustili da napiste Vase podatke...tako da ne znamo da li je ovo 1.trudnoca ili 5.ta...da li mate 38 godina ili 23...dakle...to malo istorije sto trazimo u postaljenom pitanju obicno ima smisla !

kako god odlucite srecno !

Srecno....
Pozdrav,
ObGyn
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jane_doe »

nista nije sigurno 100%...........

osim jednog......

Vas bi, ObGyn, trebalo kanonizovati!!! Slika ........ AMIN!!!

Slika iz hladnog eNeSa, jane_doe
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

I klonirati, da bude sto vise takvo divnih stvorenja!!! :D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga ObGyn niste odgovorili na pitanje da li da nastavi trudnoću ili ne?

Realan rizik postoji, pored dejstva na hrskavicu zglobova na animalnim studijama je utvrđena i njegova hepatotoksičnost!

Neznam antibiotik sa više nuzpojava i interreakcija?
Nemojte mi reći jer sam siguran da trudnicama ne dajete Ciprofloxacin!?

-Ciprofloxacin prelazi u mleko, može uticati na razvoj kostiju bebe te se ne preporučuje u SAD ni kod dojilja!

-Ciprofloxacin nije odobren za upotrebu ni kod dece u SAD mlađe od 18 godina (izuzimaju se slučajevi posle-izloženosti inhalacionom anthraxu). Moguće je njegovo interferiranje sa razvojom kostiju.

Neznam zašto niste pomenuli češći distres fetusa kod majki izloženih ciprofloxacinu i češći hitan carski rez, siguran sam da ste to pročitali jer je pomenut od Federalne Američke agencije za lekove FDA.

Da zaključim: Nemoguće je genetskim ili bilo kojim drugim testom utvrditi da li je embrion oštećen ili ne, a oštećenja su relno moguća!
Prva tri meseca trudnoće kada se formiraju organi tzv. organogeneza je i najosetljiviji period. Neznam antibiotik sa više nuzpojava i interreakcija.
Pored odmah uočljivih anatomskih defekata fetusa koji su ispitivani moguće su i udaljene posledice u kasnijem životu.
Savetujem vam prekid trudnoće sem ako niste starija prvorotka ili lečeni sterilitet jer rizik rađanja nadmašuje rizik prekida trudnoće.

Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa
Odgovori