Carski rez ako moze neko od lekara da mi odgovori

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Carski rez ako moze neko od lekara da mi odgovori

Post od Dea »

Znam da je ova tema postavljana vise puta ali imam konkretno pitanje vezano za sam rez.
2003 sam imala operaciju tankog creva i rez koji imam na stomaku je uspravan od dna stomaka, preko pupka i zavrsava se dva cm iznad pupka.
Predamnom je ukoliko se beba na okrene planirani carski rez. Lekari me plase da je kod mene rizik veci jer je vec radjena ta operacija i jer je oziljak vertikalan pa je kako rekose veca mogucnost da se osteti neki organ ili beba. Pretpostavljam da to znaci da oni planiraju ponovo da seku vertikalno?!?
Ono sto me interesuje da li ne vezano za prethodnu operaciju moze da mi se uradi obican carski rez, sa tkz. bikini rezom, ili je zaista rizik dva puta seci stomak na razlicitim mestima?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Dea,
ne znam zbog čega ste imali operaciju creva što je takođe bitno za zaključivanje!
Najbolja varijanta za vas je uzdužni rez sa tzv. reseciranjem starog ožiljka.
Postoji mogućnost priraslica od predhodne operacije, tako da je ovaj put najbolji, a urađen od iskusnog lekara i pravovremeno rizik je minimalan.
PS. A zašto vama uopšte treba raditi carski rez!? :-?

Pozdrav Dr PeđaDj
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Bolujem od Morbus Crona pa mi je zato iseceno 20cm tankog creva. Imala sam dvojbu da li da probam prirodni porodjaj ili odmah zakazem carski. Onda su uradili neko merenje (zivim u Nemackoj pa nisam bas sigurna da umem dobro da prevedem taj strucni izraz koji su oni upotrebili) Beba lezi karlicno i merenjem bebe i prolaza je ustanovljeno da je beba prevelika i da ne moze tako da prodje kroz karlicu. Naravno, nada jos postoji da ce se beba ako ne pozuri mozda i prirodno okrenuti. Sada sam 36 nedelja. Hvala na odgovoru i pozdrav
bubisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:24 pm

Post od bubisa »

po meni odmah zakazicarski ako vec sumnjaju da ce morati
moja beba je isto tako bila krupna za moji konstituciju i sve su to doktori znali ali su insistirali na prirodnom porodjaju
poradjali su me i sa EPIDURALNOM ANESTEZIJOM i bez nje od 6 ujutru do 3 popodne i kada smo se i beba i ja namucili odveli su me u salu i porodili na carski.
tako da ja bas imam neprijatno iskustvo sa sve tri vrste porodjaja
naravno sa se to brzo zboravi kada ovo malo stvorenje raste pored tebe
samol napred!!!!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ma carski je vec zakazan. Tako te u zivotu snadje bas ono sto nisi hteo. Ja sam bila za prirodni porodjaj, ali eto...
Sad znaci samo da vidimo da li ce se mozda gospodjica do termina okrenuti glavom nadole (mada ne znam s obzirom da je krupna da li i tad dolazi u pitanje normalan porodjaj?)
bubisa
Novi član
Novi član

Post od bubisa »

ako ides na carski valjda je sve jedno kako je okrenuta,,,
ne znam koliko je krupna i kakve si konstitucije
moja beba je rodjena sa 3 kg i 870 g
ja sam visoka oko 165cm
pre trudnoce sam imala 60 kg,ugojila sam se dosta do porodjaja,cak do 82 kg-mali tenk (ne znam, ima li i to neke veze sa porodjajem)
neka mera karlice je bila 19-ne znam cega,i sta to objasnjava
i nije mogla beba da prodje
i da cde sad i svaki sledeci porodjaj biti carski a to me plasi jer su bolovi na oporavku uzasni i dugo traju
ali da te ne obeshrabrujem...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa oni su u principu zakazali carski zato sto beba lezi naopacke. Znaci kad bi pocela da se poradjam izasla bi prvo guza sa nogicama koje su na stomaku, sto je cini mi se mnogo sire od obima glave (to ja kao lajik konstatujem, ne mora da znaci da je tacno) Beba je veca jer sam zbog rizika od prevremenog porodjaja kad sam zavrsila u bolnici primala kortizon da bi joj se brze razvila pluca. Ja sam u principu mala 157cm i ugojila sam se 13kg, a koliko bebac sad ima ne znam tacno. Isto tako mi nije jasno ni sta su to merili jer mi ne rekose nista. U svakom slucaju oni rekose ako se beba okrene trebalo bi da pokusam prvo prirodan porodjaj. Znaci rez posle carskog i oporavak su bolni? Pretpostavljala sam, ali eto ovo mi je prva beba pa nemam iskustva. Inace dosta sam citala i koliko vidim, sad u principu sledeca beba ne mora da ide carskim ako je prvi porodjaj bio takav. No prvo da ja savladam ovaj!
bubisa
Novi član
Novi član

Post od bubisa »

poznata mi je ta prica da moramo da pokusamo prirodni
ne znam zasto se insistira na tome
meni je lekar objasnjavao da je prirodni porodjaj pravilo a carski izuzetak
i da se lekari ne rado odlucuju za carski
a i postporodjajni oporavak je laksi posle prirodnog jer je carski rez operacija kao i svaka druga,seku stomak,pomeraju creva,seku matericu,posle sve zasivaju,postoji mogucnost infekcija isl.
ja sam insistirala da mi odmah zakazu carski (nemajuci pojma sta me ceka)a ne da se bacamo po sali pokusavajuci prirodni pa ako ne uspemo da idemo na carski
ali ne,oni su insistirali na pokusaju prirodnog
i naravno da smo se bacali po sali kako sam i mislila da ce biti
i na kraju ipak zavrsih u sali
sto se bolova tice ne znam sta da ti kazem
mozda sam ja razmazena ali mene je uzasno bolelo
nisam mola da stanem na noge i da prohodam
tek posle 40 dana sam mogla da kazem da sam dobro
a za sve to vreme beba je sa tobom,i,as puno obaveza oko nje,nemass kad da mislis kako ti je, a u sustini si fizicki manje sposoban nego ranije
nemam pojma li kada se setim,ne radja mi se ponovo
i meni je prva beba pa mi zao da imam samo nju tj.njega
u svakom slucaju rekose mi u bolnici da ni ne smem da ostanem trudna naredne 2 godine posle carskog
nema radjanja
nema ni abortusa
valjda materici toliko treba da se definitivno oporavi
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Evo bubisa, bas zbog svega toga sto si opisala - prirodni je bolji. E sad, prirodni porodjaj nije lezati na ledjima pod neonkama, sa indukcijom, kojekakvim drugim medikamentima, sa CTG-om oko stomaka u stresu. Tako se ne moze ni otvoriti dobro, tako se i desi "bacanje po sali" i ostalo. A da si mogla da biras porodjaj, jedes i pijes kad i sta zelis, da si imala ljude uz tebe kojima si verovala, da je to bilo ne u sobi koja je opremljena kao klanica nego u nekom normalnom okruzenju, onda bi mogla karlica da se otvori, t.j. imalo bi vise sanse. Tako da kad zene pricaju o "prirodnom porodjaju" i kako je bolji carski - slozila bih se - od porodjaja u nacim bolnicama je mnogo bolji carski. Iako je carski s rpavom isusetak, oporavak je duzi i gori... sve sto sama vec znas.
bubisa
Novi član
Novi član

Post od bubisa »

ma otvorila se ja 9 prstiju,za sta kazu da je vise nego dovoljno
ali nece debeljko napolje pa to ti je...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Meni zakazase za 28 maj okretanje bebe. Kazu moze da se proba spolja, pa ako bude nekih komplikacija ili ce odustati od toga ili carski rez odmah. Mene nekako strah! Da li su nekom od vas pokusavali ovako da okrenu bebu?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

bubisa napisao: sto se bolova tice ne znam sta da ti kazem
mozda sam ja razmazena ali mene je uzasno bolelo
nisam mola da stanem na noge i da prohodam
tek posle 40 dana sam mogla da kazem da sam dobro
Ne govorim iz iskustva, ali sam citala da je oporavak tezi a i rizici su veci ako imas carski kad vec pocnu trudovi, ne daj Boze ako se mucis satima. Deluje mi logicno, teze ces podneti operaciju posle toliko naprezanja. Tako da Dea, nemoj da se plasis ako bude zakazan carski!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Malo sam kasno videla ovaj post, Dea. Ali znam dve zene kojima su to radili. Jednoj je uspelo ali se beba do porodjaja vratila u istu pozu. A druga je normalno rodila. Samo hrabro, super je da ce da probaju, prirodan porodjaj, u normalnim uslovima je najlepsa stvar na svetu kojoj se i sama nadam i jedva je cekam!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Beba na zalost nije htela da se okrene, a moram da priznam da je okretanje bilo jako bolno. Na zalost MRT je pokazao da mi je karlica premala da bi beba izasla prirodno u ovoj pozi. Zakazan mi je carski i nadam se da ce sve biti ok.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Pa kako su to radili?
Slika
Odgovori