biti trudnica

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

bonbi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 09, 2005 9:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

biti trudnica

Post od bonbi »

izvinjavam se svima, jer ovo je daleko od teme ovog foruma, ali jednostavno želim da svoja iskustva podelim sa drugim koleginicama - trudnicama jer sam sigurna da u ovoj zemlji ima nas mnogo sa istim problemom...Ja sam došla u situaciju da kažem "IZVINITE ŠTO SAM TRUDNA", I DA SE OSEĆAM KAO DA ME TREBA STAVITI NA ZID SRAMA ZBOG TOGA...dali su mi otkaz zato što sam trudna, uz objašnjenje "neočekuješ valjda da ćemo ti u ovoj situaciji produžiti ugovor" a radila sam u jednoj našoj velikoj banci sada stranoj (razumećete, ne želim da ih imenujem...) imala solidnu platu, da bih sada spala na novčanu naknadu od biroa u iznosu od 7.000 dinara koju ću uzgred primiti tek u aprilu naredne godine. Da ne spominjem milion problema oko isplate ličnog dohodka i dobijanja neke potvrde u bivšoj firmi...tek kada sam počela da mašem tužbom "izašli su mi u susret" i uplatili platu....Ja stvarno ne znam gde mi to živimo, u nekom zemljama kitovi i beli medvedi imaju veća prava nego trudnice kod nas..a da ne pričam da moram da molim da mi ustanu u autobusu a ako slučajno odem na neki šalter preko reda nastaje haos... :evil: :evil: :evil:
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

nisi jedina, vecina zena u nasoj zemlji je proslo kroz slicnu ili istu situaciju, raspitaj se da li smeju da te otpuste dok si trudna
bonbi
Novi član
Novi član

Post od bonbi »

ja sam radila na odeđeno i istekao mi je ugovor, a pošto sam bila u "situaciji", naravno da se podrazumevalo da mi ga neće produžiti....
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Zaista je zalosno to sto cak i u Zakonu o radu stoji da ukoliko si na bolovanju a radis na odredjeno, radni odnos moze da ti prestane ako ti istekne ugovor. Ja jos uvek radim na odredjeno (vec 2 god.) i to me je kostalo jedne bebe :cry:
Nisam smela da odem na bolovanje, nastavila sam da radim iako mi je dr. preporucila bolovanje i... :cry: :cry: :cry:
I onda se politicari pitaju sta je uzrok bele kuge! :evil: :x
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

Bela kuga postoji u celom takozvanom razvijenom svetu, pa eto, po tom parametru se i mi ubrajamo u razvijene.

Tacno je da se mnogo stosta kod nas moze poboljsati i promeniti, ali problem sa poslodavcima nije uopste specijalno vezan za nasu zemlju - malo gde cete naci poslodavca koji ce ponuditi trudnici produzenje ugovora na odredjeno vreme.

Uostalom i banka u kojoj bonbi radi nije nasa nego strana, oni te svoje zapadne obicaje surovog poslovanja samo primenjuju i ovde.

Trudnice imaju pravo na mnogo toga da budu ljute, ali nemojte se ljutiti na srpski Zakon o radu i nasu zemlju u stvarima koje se desavaju svuda i koje su dobrim delom uvezene.

I dodacu da ova tema apsolutno nije za ovaj forum.
bonbi
Novi član
Novi član

Post od bonbi »

ljubičice draga,
da li si ti bila trudna? žalosno je što imaš takav stav...o tome kako su trudnice zaštićene u nekim drugim zemljama i koliko država vodi računa o svemu tome, bolje da ti ne pričam...uopstalom imaš internet pa se malo raspitaj...a što se banke u kojoj sam ja radila tiče, bila je vrlo srpska pa je postala italijanska...grozno je što živimo u zemlji u kojoj se svakodnevno naveliko priča o natalitetu a niko ništa ne preduzima...neki sa osam razreda škole sede u skupštini i dobijaju hiljade za svoj nerad, a ja treba da podižem svoje dete sa 7.000 din. milostinje...
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Mozda ova tema zaista nije za ovaj forum, ali treba i o tome da se prica.
Verovatno Ljubicica nije imala lose i zalosno iskustvo kao neki od nas...
Vidis, ja radim u firmi koja je jos uvek jako srpska i vazi za najjaceg giganta u svojoj oblasti na celom Balkanu (cisto da rascistimo ono sa strancima).

Reci mi samo - na kog treba da se ljutim sto sam time sto sam morala da nastavim da radim (kako ne bih dobila otkaz tj. produzenje ugovora), i kao posledicu toga umesto bebe od 6 meseci danas imam samo ruzno i gorko iskustvo spontanog pobacaja i strah od toga sta ce da mi se desi sledeci put?
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Drage moje, razumem ja vasu brigu za nerodjene (i rodjene) bebe i ljutnju na poslodavce. Ono sto je meni zasmetalo, jeste sto se potencira to "u nasoj zemlji", a nije bas da je kod nas najgore niti da je na mnogim mestima bolje ili mnogo bolje nego u nasoj Srbiji.
bonbi napisao: ljubičice draga,
da li si ti bila trudna?
Da, i bila sam i upravo sada jesam. Inace, mislim da ovo pitanje uopste nije relevantno za diskusiju.
bonbi napisao: o tome kako su trudnice zaštićene u nekim drugim zemljama i koliko država vodi računa o svemu tome, bolje da ti ne pričam...uopstalom imaš internet pa se malo raspitaj...
Ne moram da idem na internet, jer iako mi je stalno boraviste Beograd, trenutno se nalazim na strucnom usavrsavanju u jednoj od mnogo razvijenijih i bogatijih zemalja nego sto je nasa. Ovde, na primer, trudnicko bolovanje radi odrzavanje trudnoce ne postoji, a porodiljsko traje samo 3 meseca. Videcete trudnice u poodmakloj trudnoci i na radnim mestima koja zahtevaju visesatno stajanje ili fizicki rad... Organizovano cuvanje dece postoji tek od 3. godine, pa zaposlene majke moraju da se snalaze u raznim privatnim aranzmanima da bi deca bila zbrinuta dok one rade. Trudnica na poslu koji je odredjen ugovorom (kao sto je moj na primer), ne moze racunati na produzenje ugovora kada taj istekne.

Dakle, da sumiram, zena na poslu pod ugovorom je u slicnoj situaciji, a stalno zaposlena zena ima bolju zastitu u Srbiji nego ovde (i nego u mnogim drugim zemljama).

Ono cemu bih ovde dala veliku prednost, jeste dobro organizovano zdravstvo, u kome nema cekanja u beskrajnim redovima (svi pregledi se zakazuju telefonom), nema podmicivanja lekara i babica (da bi obratili paznju na vas dok se poradjate), zdravstveno osoblje je po pravilu (a izuzetaka svakako ima) ljubaznije i usluznije nego kod nas. U losoj organizaciji i korumpiranosti lezi veliki problem polozaja trudnica kod nas, i to je ono u cemu bih nedvosmisleno dala slabu ocenu nasoj zemlji (opet, strucnih i visoko-etickih lekara i sestara ima, da ne zaboravim da napomenem).

Draga diskutantkinjo trudnjaca,
meni je mnogo zao zbog toga sto ti se desilo. Medjutim, nisam sigurna da bi nasla mnogo poslodavaca u bilo kojoj zemlji koji bi ponudili produzenje radniku za koga znaju da ce u vremenu trajanja tog ugovora veliki period provesti na bolovanju (iz koga god razloga bilo). Tako je u Srbiji, tako je i na drugim mestima. U svakom slucaju, zelim ti uskoro zdravu, laku i lepu trudnocu, i slatku bebicu u narucju sto je moguce pre.
bonbi
Novi član
Novi član

Post od bonbi »

stvarno ti je komentar na mestu....samo nisi razjasnila zašto si ti trudna otišla na specijalizaciju, kada ti je ovde u srbiji baš lepo a i poslodavac ti je ok.... da i zaboravila si da napomeneš koliko to njih iznosi u EURima mesečno ,mislim na rad u trudnoći, i koliko se dobija na konto socijalne pomoći od države u slučaju nezaposlenosti i dodataka za bebu....

ovo je pogrešan forum, ali da se više priča o ovom problemu, možda bi se neko smilovao i da ga reši....

Žalosno je da moraš da izgubiš bebu da ne bi izgubio posao...na "odvratnom, surovom zapadu" - možeš da ih tužiš zbog toga i dobiješ dobru materijalnu nadoknadu, koja svakako ne može da ti zameni gubitak bebe, ali ipak imaš neku moralnu satisfakciju....
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

bonbi napisao:samo nisi razjasnila zašto si ti trudna otišla na specijalizaciju
Nisam bila trudna kada sam dosla ovde.
bonbi napisao: kada ti je ovde u srbiji baš lepo
Iako su nasu zemlju potresale teske godine, koje jos uvek traju, i sto u cesto dramaticnim okolnostima ne moze biti uvek lepo, ja sam ipak zadovoljna sto sam bila (i bicu ponovo) tamo.
bonbi napisao: koliko to njih iznosi u EURima mesečno ,mislim na rad u trudnoći
Zena se ovde placa za rad u trudnoci isto kao i kada nije trudna, kao i u Srbiji. Iznos zavisi od radnog mesta (kao i kod nas), i jeste ovde u proseku visi, ali to se ne odnosi samo na trudnice nego je slika ekonomskog stanja u zemlji.
bonbi napisao:možeš da ih tužiš zbog toga
Inace, poslodavac u principu nema ama bas nigde obavezu da radniku ponudi novi ugovor kada prethodni istekne, i ne moze biti tuzen zbog toga. Otkaz je iskljucivo kada se ugovor prekine u toku njegovog trajanja, i jedino u tom slucaju moze biti predmet spora.

Inace, molila bih moderatora da proceni da li ovu temu treba zakljucati ili cak obrisati, jer po temi ne odgovara forumu, a i dobro je zacinjena pitanjima koja zadiru u sferu licnog zivota.
bebacbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 02, 2005 10:34 pm

Post od bebacbgd »

Svi znamo sta znaci biti trudnica u Srbiji,prvo si presrecan kad saznas da se to desilo i dok si tako pun srece i energije polako uvidjas da ova zemlja nema razumevanja za tebe kao trudnicu. S tim se suocis na poslu ,na bolovanju koje cekas da ti se isplati sa 6 meseci zakasnjenja i to jos umanjeno! Beskrajno cekanje u redovima u domu zdravlja ,kao i na ultrazvuk,voznja u autobusu je prava avantura,nema sanse da ti neko ustane i jos te guraju,besplatnu povlascenu markicu za voznju koju treba da dobijes jos nema a do dat placaj ,inace trudnice su svuda svrstane u kategoriju `izbegla lica,penzioneri,invalidi,trudnice`!!!!! Sta dalje reci ,osim strasno!
larisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 25, 2005 9:56 pm

Post od larisa »

Potpuno bih podrzala stav svih ucesnica u ovoj raspravi osim LJubicice. Imala sam utisak da su te teme o tome koliko ko voli svoju zemlju, domace ili pak strane firme izumrle. Ali tu sam se prevarila... U slucaju postovanja zene, trudnice i majke kod nas je problem u ljudima i mentalitetu, a ne u poslodavcu (zli privatnici i strani poslodavci...). Mene su pri zapolsenju u drzavnoj firmi pitali da li planiram da ostajem u drugom stanju i da kroz razgovor provukli da to bas i nije pozeljno (u pitanju su zenekoje naravno imaju decu).Tada sam imala 22 god i sama nisam razmisljala o deci, ali sam i kasnije imala utisak da jos uvek treba da tadim i da sad nije pravo vreme za dete. Nasuprot tome privatnik kod koga sam honorarno radila, placao me sve vreme porodiljskog odsustva (muskarac, privatnik....). Kao trudnica sam uglavnom stajala u busu, a i posle sa detetom u rukama...
Napomena da je napolju ipak malo bolje: u Madjarskoj majke rade skraceno petkom, u Skandinavskim zemljama majke sa troje i vise dece se vode kao zaposlena lica, a o tome kako se oporezuju decije stvari necu ni da govorim.
Niti je napolju tako ruzno i tuzno, niti je kod nas tako dobro.
marivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 13, 2005 1:05 pm

Post od marivi »

iako nisam bila zaposlena u trudnoci,vec sam studirala,mogu da kazem da je postovanje prema zenama u drugom stanju u nasoj zemlji nikakvo.ljudi su uglavnom stava "ko joj je kriv".ja sam nailazila na razne slucajeve,morala sam u sedmom mesecu da lezim na stomaku i izvodim aktivnost sa malisanima u vrticu da moja profesorka ne bi vikala kako ne valja moja aktivnost,a da ne pominjem da sam u beovozu stajala sat vremena dok su se pravili da me ne primecuju,pa onda lokali po bg u...jako je malo pristojnih ljudi
marivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 13, 2005 1:05 pm

Post od marivi »

kod nas ne postoji zakon,zato nam je tako kako nam je,privatnik moze da ti radi sta hoce
bonbi
Novi član
Novi član

Post od bonbi »

eto...ipak je ova tema prihvaćena na ovom forumu iako ima onih koji misle drugačije...žalosno je što nam se sve to dešava...ja sam čak u razmišljanju da osnujem nevladinu organizaciju koja će se baviti ovim problemom...sve nazovi "ženska prava" organizacije se bore protiv nasilja nad ženama ali niko konkretno ne preduzima ništa da se poboljša status TRUDNICE u ovoj našoj zemlji., a kad malo bolje razmislim pa i to je vid nasilja...novi zakon o zdravstvenom osiguranju čak je i ukinuo pravo na 100% platu za vreme bolovanja - održavanja trudnoće i svrstao nas kao i sve ostale "bolesne" u 65%.... :evil:
Odgovori