antibebi pilule. da li postoji procedura pre uzimanja?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ILYNX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2007 12:26 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

antibebi pilule. da li postoji procedura pre uzimanja?

Post od ILYNX »

Posovani,

** Pocela bih da koristim antibebi pilule. Zanima me da li se pre uzimanja istih treba uraditi, izvesni, hormonski test.. Ili nesto slicno. Na osnovu cega se prepisuju pilule?

** Takodje, jako mi je cudno sto me doktorka jos uvek nije poslala na PAPA test. Kada sam joj to zatrazila.. dobila sam odgovor: Pa, valjda ja treba da ti kazem sta i kada treba da radis... Da li je to normalno ili treba da nastavim da insistiram na njemu, s obzirom da ga nikada nisam radila?

Hvala
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav ILYNX,
ja nisam dr, ali je na ovom forumu toliko pisano o pilulama da bih mogla napamet da ti otcvrkucem odgovor (sve cupkajuci na jednoj nozi) Slika, ali necu.....

evo sta rece dr ObGyn:
obgyn napisao:Prije uzimanja kontraceptivnih pilula, za mladu zdravu osobu nije potrebna nikakva analiza krvi !
.......ili....
obgyn napisao:Za pocetak uzimanja kontraceptivne pilule za mladu i zdravu osobu ( ako je starija od 35 g mora da bude nepusac !) nije potrebno nikakvo laboratorijsko testiranje jetrenih/ bubreznih funkcija.
Posjeta ginekologu je potrebna da bi ako je pacijent seksualno aktivan imao uradjene cervikalne briseve na hlamidiju i gonoreju, uradjen Papa nalaz, ali ginekoloski pregled ( bimanual ) nije neophodan !
.....ili..... jos tona informacija na sledecim topicima (dva sam ti vec linkovala):

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=6920

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=4454

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 1788#41788

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2078#22078

http://www.femalelife.co.yu/scripts/index.php

i te de, i te de,....

Slika, jane_doe
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Jane Doe je sve lepo napisala.

Ja samo da dodam da svaka zena treba da radi Papa test bar jednom u sest meseci. E sada, jedino ako si bas, bas mnogo mlada, pa tvoja dr ne zeli da ti radi bilo kakve preglede.
ILYNX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2007 12:26 am

Post od ILYNX »

imam 23.
zato sam i zabrinuta oko toga. nista, svakako cu poceti da uzimam pilule.. pa, ce valjda tada da mi kaze da ga uradim.. ako ne.. menjam ginekologa...
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

Kao prvo savetovala bih ti da promenis doktorku.
Kao drugo, ja bih sa tim novim ginekologom porazgovarala o tabletama i pitala ga da li bi trebalo uraditi hormonalne analize- oba moja dosadasnja ginekologa su smatrala da treba- ne odgovaraju svima sve tablete.
Nije to ne znam kakav posao vadi se krv na polne hormone i na tiroidnu zlezdu kod zena kod kojih je njena funkcija poremecena. Ja nemam poremecaj stitne zlezde ali sam odradila i te analize. Nakon toga preporucen mi je Legravan (mikroginon) i koristim ga vec 6 godina ali nakon svakih 12 meseci koriscenja pravim pauzu od dva meseca - opet prema preporuci ginekologa.
ridjokosa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 3:42 pm

Post od ridjokosa »

ja pijem logest vec dvije godine na preporuku moje doktorice jer imam policisticne jajnike i neredovne cikluse. prije pocetka uzimanja tableta uradila sam test hormona i papa test. mislim da bi trebalo da uradis papa test, to je kao obavezno kad ides na pregled a bar jednom godisnje.
srdjanBL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 18, 2007 5:29 pm

Post od srdjanBL »

Sjecam se kada sam prvi put isao sa djevojkom kod njenog ginekologa da uzme kontarcepciju i znam tacno sta je trebala uraditi :D : nalaz krvi, papa test, hormonski test! E sada kako je svaki doktor pokupio svu pamet svijeta mozda je ona ubjedjena da sve zna pa ti je zato "savjetovala" da ne moras, bolje se posavjetuj sa muskim ginekologom, sve zene u cekaonici kazu da su oni bolji :D, ili nekim iskusnim ginekologom, najbolje bi bilo ako si u mogucnosti da odes u privatnu ordinaciju jer oni temeljnije rade zato sto nemaju velike guzve!

Boze sam sebe sam iznenadio koliko znam :wink: !
Nista!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Drage dame
Kod zdrave mlade žene nema potrebe ispitivati hormone pre početka uzimanja pilula, to nije samo moje mišljenje već stvar postojećeg protokola svuda u normalnom svetu.

Dovoljno je uzeti anamnezu tj. raspitati se o preležanim bolestima, a PAP testi i kolposkopiju nije loše uraditi (na 1-2 god.) ali to nema veze sa pilulama već sa opštim zdravljem!

P.S.Pomenuta koleginica je primer obrazovanog i poštenog doktora koja poznaje svoj posao, kakvih je malo u zemlji Srbijici!

Pozdrav DrPeđaDj
kacica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm

Post od kacica »

Ja sam pre pocetka upotrebe, pored redovnih ginekoloskih preglada radila i analizu krvi. Sve na predlog ginekologa. Nista na svoju ruku.
8)
Odgovori