analiza plodove vode
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
analiza plodove vode
Molim Vas za bry i precizan odgovor,zelela bih da saznam da li je sve u redu sa mojim plodom.Radjena je vestacka oplodnja imam 33 godine i ogroman strah da li je sve u redu.Zelim da me posavetujete sta bi moglo da se uradi,a da to nije analiza plodove vode,cula sam za neke analize putem krvi koje se rade dosta ranije.Molim Vas da mi sto pre odgovorite.Trenutno sam u 10 nedelji trudnoce.[/b]
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 2:14 pm
ja nisam shvatila koje su neinvanzive, a koje su invazivne metode.
takodje nisam shvatila, koje su kompletne, a koje nisu.
i josh nisam shvatila shta je od toga moguce u ovoj nashoj lepoj drzzav, a shta ne?
na kraju, jedno prosto pitanje....
shta ja, koja sam u svojoj 5-oj nedelji trudnoce treba da pitam svog ginekologa i koje analize treba da trazzim?
imam 27 godina i ovo mi je prva trudnoca.
takodje nisam shvatila, koje su kompletne, a koje nisu.
i josh nisam shvatila shta je od toga moguce u ovoj nashoj lepoj drzzav, a shta ne?
na kraju, jedno prosto pitanje....
shta ja, koja sam u svojoj 5-oj nedelji trudnoce treba da pitam svog ginekologa i koje analize treba da trazzim?
imam 27 godina i ovo mi je prva trudnoca.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 5:29 pm
Invazivne tehnike su biopsija horionskih cupica, amniocenteza(uzima se uzorak plodove vode) i kordocenteza (uzimanje fetalne krvi iz pupcanika).
Rade se samo ukoliko postoje jasne indikacije za njihovo izvodjenje -postojanje genetickih opterecenja u porodici, starost trudnice (preko 35 godina), ucestali spontani pobacaji itd. Rezultati ovih analiza daju najtacniju sliku da je u pogledu gentickog materijala bebe sve u redu.Neinvazivne tehnike su odredjivanje hormonalnog statusa iz krvi trudnice (double i tripl test) kojima se odredjuje rizik za postojanje Down-ovog sindroma, Edwards-ovog sindroma i spine bifide. U kombinaciji sa ultrazvucnim pregledom postize se dosta tacna prognoza, pa se trudnice kod kojih su ovi nalazi uredni obicno ne salju na invazivne procedure buduci da je rizik da rode bebu sa anomalijama manji od rizika same tehnike. Sigurna sam da ce vam vasi ginekolozi sve objasniti, a nadam se da sam bar malo pomogla. Sve najbolje zelim!
P.S.Srecom, sve je ovo moguce uraditi i u nasoj zemlji i to dosta kvalitetno
Rade se samo ukoliko postoje jasne indikacije za njihovo izvodjenje -postojanje genetickih opterecenja u porodici, starost trudnice (preko 35 godina), ucestali spontani pobacaji itd. Rezultati ovih analiza daju najtacniju sliku da je u pogledu gentickog materijala bebe sve u redu.Neinvazivne tehnike su odredjivanje hormonalnog statusa iz krvi trudnice (double i tripl test) kojima se odredjuje rizik za postojanje Down-ovog sindroma, Edwards-ovog sindroma i spine bifide. U kombinaciji sa ultrazvucnim pregledom postize se dosta tacna prognoza, pa se trudnice kod kojih su ovi nalazi uredni obicno ne salju na invazivne procedure buduci da je rizik da rode bebu sa anomalijama manji od rizika same tehnike. Sigurna sam da ce vam vasi ginekolozi sve objasniti, a nadam se da sam bar malo pomogla. Sve najbolje zelim!
P.S.Srecom, sve je ovo moguce uraditi i u nasoj zemlji i to dosta kvalitetno

-
- Novi član
-
- Aktivan član
-
- Novi član
Posto imas 27 godina i ukoliko nemas genetickih opterecenja u porodici, ginekolog ti mozda nece ni preporuciti testove. Ja mislim da svaka trudnica bez obzira na godine, treba da ih uradi. Ako svi nalazi budu u redu sigurna sam da ti niko nece preporucivati amniocentezu. Te se tehnike ne rade ukoliko za njih ne postoje jasne indikacije.Ne brini previse, uzivaj u trudnoci! 

opetsandra napisao:Posto imas 27 godina i ukoliko nemas genetickih opterecenja u porodici, ginekolog ti mozda nece ni preporuciti testove.
To bi bila greska!
Svaka trudnica (bez obzira na godine) i u svakoj trudnoci (ma koja p redu trudnoca bila) bi trebalo da radi biohemijske skrining testove! Oni su minimalno invazivni (uzima se krv iz vene trudnice).
Invazivni testovi se rade ukoliko skrining testovi pokazu rezultate koji su ispod cut off-a.
Ispravno mislis.opetsandra napisao:
Ja mislim da svaka trudnica bez obzira na godine, treba da ih uradi. Ako svi nalazi budu u redu sigurna sam da ti niko nece preporucivati amniocentezu. Te se tehnike ne rade ukoliko za njih ne postoje jasne indikacije.Ne brini previse, uzivaj u trudnoci!
Svaka trudnica i u svakoj trudnoci treba da radi prenatalne skrining testove.
-
- Aktivan član
uzzivaj u trudnoci?opetsandra napisao:Posto imas 27 godina i ukoliko nemas genetickih opterecenja u porodici, ginekolog ti mozda nece ni preporuciti testove. Ja mislim da svaka trudnica bez obzira na godine, treba da ih uradi. Ako svi nalazi budu u redu sigurna sam da ti niko nece preporucivati amniocentezu. Te se tehnike ne rade ukoliko za njih ne postoje jasne indikacije.Ne brini previse, uzivaj u trudnoci!

hocu, stvarno, samo moram malo da panichim prvo. to mi je u prirodi.
u biti se nadam najboljem.
(trenutna preokupacija mi je kako da izbegnem epidemije boginja, posto imam dosta dece u svom okruzzenju, a ja nisam prelezzala nijedne.)
interesuje me josh, da li je potrebno da saznam svoju krvnu grupu?
-
- Novi član
[/quote] uzzivaj u trudnoci?
(trenutna preokupacija mi je kako da izbegnem epidemije boginja, posto imam dosta dece u svom okruzzenju, a ja nisam prelezzala nijedne.)
interesuje me josh, da li je potrebno da saznam svoju krvnu grupu?[/quote]
Nisam cula da su trenutno aktuelne epidemije boginja, ali u svakom slucaju,makar u prvom trimestru, izbegavaj bliske kontakte s decom (ljubljenje, grljenje, kolektive..) i ne panici
KK ti je sve lepo objasnila za krvnu grupu. Za prijem u porodiliste je neophodno da imas potvdu o krvnoj grupi i Rh faktoru i zaista je najsigurnije odrediti je u Zavodu za transfuziju. Puno pozdrava

interesuje me josh, da li je potrebno da saznam svoju krvnu grupu?[/quote]
Nisam cula da su trenutno aktuelne epidemije boginja, ali u svakom slucaju,makar u prvom trimestru, izbegavaj bliske kontakte s decom (ljubljenje, grljenje, kolektive..) i ne panici

KK ti je sve lepo objasnila za krvnu grupu. Za prijem u porodiliste je neophodno da imas potvdu o krvnoj grupi i Rh faktoru i zaista je najsigurnije odrediti je u Zavodu za transfuziju. Puno pozdrava
Poslednja izmena od opetsandra u Pet Dec 07, 2007 6:16 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.
-
- Novi član
Za kolko josh