Abortus, hitno potreban savet!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 01, 2005 3:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Abortus, hitno potreban savet!
Peta nedelja. Imam 26 godina. Prva trudnoca.
Gde da uradim abortus?
Narodni front? Koliko se ceka?
Privatno? Koja klinika? Posaljite mi na pp, ali samo ako ste imale iskustva, u velikoj sam panici.
Svaka pomoc HITNO dobrodosla!
Gde da uradim abortus?
Narodni front? Koliko se ceka?
Privatno? Koja klinika? Posaljite mi na pp, ali samo ako ste imale iskustva, u velikoj sam panici.
Svaka pomoc HITNO dobrodosla!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
draga violeta, ja ću ipak pokušati da te odgovorim od tog strašnog čina, čina bez opravdanja, ubistva svog nerođenog deteta, iako će ovde biti onih "pametnih koji sve znaju i podržavaju tuđu slobodu odlučivanja" i koji će ti tobož laka srce tutnuti adresu gde ubiti život u sebi.
Znaj, nikada to sebi nećeš oprostiti. Znaj, ti nosiš malog čoveka u sebi, dušu, otkucaje srca, ljubav koju će ti dati, biće koje te već voli, nekoga čija si ti sada već mama, jedna jedina. Nemoj biti kukavica, kakvi god da su razlozi, iskreno razmisli, predstavi sebi to malo biće koje se kaniš da uništiš. Okice, ručice, ustašca, obraščiće, sve ono to već ima. Zar želiš da te nikada ne pogleda svojim pogledom punim ljubavi. Zar želiš da ga unakaziš, isečeš, isčupaš iz sebe. Razmisli draga violeta, možda ako se zadubiš i priznaš sebi da činiš ništa drugo do ubistvo, možda se osvestiš. MOlim se za to malo biće da mu daš šansu da živi. Možda ti život nikada neće biti sretan ako to učiniš, možda se upravo kaniš da ubiješ jedinu sreću koju ti je Bog nameravao podariti.
Razmisli. Zar u đutbretu da završi, pokidanih udova, otkinute glave, isčupanog srca? Violeta, nemoj se praviti luda da to ne znaš!
Znaj, nikada to sebi nećeš oprostiti. Znaj, ti nosiš malog čoveka u sebi, dušu, otkucaje srca, ljubav koju će ti dati, biće koje te već voli, nekoga čija si ti sada već mama, jedna jedina. Nemoj biti kukavica, kakvi god da su razlozi, iskreno razmisli, predstavi sebi to malo biće koje se kaniš da uništiš. Okice, ručice, ustašca, obraščiće, sve ono to već ima. Zar želiš da te nikada ne pogleda svojim pogledom punim ljubavi. Zar želiš da ga unakaziš, isečeš, isčupaš iz sebe. Razmisli draga violeta, možda ako se zadubiš i priznaš sebi da činiš ništa drugo do ubistvo, možda se osvestiš. MOlim se za to malo biće da mu daš šansu da živi. Možda ti život nikada neće biti sretan ako to učiniš, možda se upravo kaniš da ubiješ jedinu sreću koju ti je Bog nameravao podariti.
Razmisli. Zar u đutbretu da završi, pokidanih udova, otkinute glave, isčupanog srca? Violeta, nemoj se praviti luda da to ne znaš!
Nikolina35 napisao:Abortus je ubistvo svog nerodjenog deteta, oduzimanje života, bolje oni koji se odlučuju na taj korak da prvo rode dete pa ako imaju srca neka ga posle ubiju... nek se dobro i iskreno zamisle. Ovaj predlog je izrekao jedan mudri starac majci koja se mislila da ubije svoje nerođeno dete.
A to se posebno jasno shvati kad se posle samo par nedelja na ultrazvuku ugledaju otkucaji bebinog srca... Kad rodiš dete onda jasno vidiš šta si mogao da uništiš... Samo što se ovo vidi a kad ga ubiješ u utrobi ne vidi...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Ma, dajte sta ste raspalili po uzasnim detaljima? Znamo svi sta je abortus, ali svako ima svoje razloge sto se na to odlucuje, sigurno ne iz zabave i sigurno ne bez kajanja...
Radi se i u Visegradskoj i u Frontu.. treba vam licna karta i krvna grupa i mislim da se ne ceka...
Svaka intervencija nosi rizike po zdravlje, pa i abortus.. Razmisli te dobro, pa odlucite, nema potrebe da panicite, ima vremena za razloznu odluku...
Srecno...
Radi se i u Visegradskoj i u Frontu.. treba vam licna karta i krvna grupa i mislim da se ne ceka...
Svaka intervencija nosi rizike po zdravlje, pa i abortus.. Razmisli te dobro, pa odlucite, nema potrebe da panicite, ima vremena za razloznu odluku...
Srecno...
-
- Aktivan član
biće da je ipak okreni-obrni ali najčešće baš iz zabave. Da bi se živelo ugodnije, gradila karijera, još malo provodilo... Da nije možda zbog mame i tate? Ma čega li? Ubiti čoveka a onda planirati da se kaješ... Biti ubica i to svog rođenog deteta a pričati o razlozima?dannina napisao:Ma, dajte sta ste raspalili po uzasnim detaljima? Znamo svi sta je abortus, ali svako ima svoje razloge sto se na to odlucuje, sigurno ne iz zabave...Srecno...
Oni koji ohrabruju ovaj čin, servirajući adrese itd. su saučesnici tog zločina. Biće, draga dannina da vi ipak ne znate šta je abortus. Pravite se važni i širokih shvatanja pa ohrabrujte ljude da ubijaju svoju decu? A otkud znate da možda da nije baš vas i vašeg opsluživanja informacija, možda ta osoba to nebi učinila. Možda se toliko koleba da joj fali mrvica jedna, možda malo podstreka, otvaranja očiju, pa da se ipak sve srećno završi, a vi je gurnete sa ruba litice i nagnate na ubistvo. Mislite da je to tek tako ništa, što kažete: evo ovde otiđi i uništi čoveka kog u sebi, tamo to rade.
E pa neće moći. Vi ćete pred Bogom odgovarati možda čak i gore nego majka koja je u svojoj zbunjenosti učinila strašan čin! Žao mi je, ali nemojte i vi da igrate onu igru: "pravimo se, a onda se pravimo da se ne pravimo..." Pojma vi nemate o čemu pričate i sa čim se igrate!
A šta mislite koliko to, između ostalog vređa i boli one koji bi deo sebe dali kad bi mogli, koji okreću i nebo i zemlju ne bi li imali dete, a ne polazi im za rukom? Kolka je to tuga! I koje je to ruganje, raspolagati tako nekakvim informacijama sa pola svesti i praviti se pametnim, širokim. Hajdete, probajte još jednom da podstaknete tu majku da ubije svoje nerođeno čedo. Neću vas zaboraviti!
Nemojte vi meni da sam se ja raspalila po užasnim detaljima draga moja, pre će biti da se vi užasno igrate opasne igre! Vodite računa da ne presudite možda baš vi gašenju jednog začetog života, Bogom datog!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Po hiljaditi put ista tema se rasteze na borbu protiv abortusa!
Imamo vec jednu ovakvu temu i ako je nekome do pisanja neka tamo nastavi, a ko ce shta da uradi je samo njegova odluka i izbor, potreba ili zdravstveno neophodan akt.
Tako da zaista nema svrhe nikome ovde objashnjavati sta je abortus, mislim da je osoba koja je otvorila temu toga svesna, niti ima svrhe preispitivati njenu odluku.
O onome shto vas muchi raspravljajte sa svojim prijateljima i poznanicima uzivo, poshto pisanje po forumu nece puno promeniti nichije stavove, posebno ne o ovako bitnim stvarima!
Prichajte sa svojim lekarima, chitajte i edukujte se!
Imamo vec jednu ovakvu temu i ako je nekome do pisanja neka tamo nastavi, a ko ce shta da uradi je samo njegova odluka i izbor, potreba ili zdravstveno neophodan akt.
Tako da zaista nema svrhe nikome ovde objashnjavati sta je abortus, mislim da je osoba koja je otvorila temu toga svesna, niti ima svrhe preispitivati njenu odluku.
O onome shto vas muchi raspravljajte sa svojim prijateljima i poznanicima uzivo, poshto pisanje po forumu nece puno promeniti nichije stavove, posebno ne o ovako bitnim stvarima!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Draga Nikolina 35, kad sam procitala ove Vase poruke, digla mi se kosa na glavi. Stil komunikacije Vam je kao kod onih baba vracara koje kunu, proklinju i ostalo.
Prvo, decu ne pravi bog, vec nastaju seksualnim odnosom izmedju dvoje ljudi koji je nazalost nekad nezasticen i nepromisljen, pa se nezeljene trudnoce desavaju i na kraju ,bolje da se prekinu nego da je detetov zivot u najavi propast.
U svakom slucaju, komentari su Vam potpuno neprimereni ovakvom sajtu, a da ne govorim o detaljima "ubistva" koje ste onako socno ispisali.
Draga Violeta, slazem se sa daninnom, razmisli jos malo, ako iole ima uslova da bebu zadrzis, uradi to.
Pozdrav
Prvo, decu ne pravi bog, vec nastaju seksualnim odnosom izmedju dvoje ljudi koji je nazalost nekad nezasticen i nepromisljen, pa se nezeljene trudnoce desavaju i na kraju ,bolje da se prekinu nego da je detetov zivot u najavi propast.
U svakom slucaju, komentari su Vam potpuno neprimereni ovakvom sajtu, a da ne govorim o detaljima "ubistva" koje ste onako socno ispisali.
Draga Violeta, slazem se sa daninnom, razmisli jos malo, ako iole ima uslova da bebu zadrzis, uradi to.
Pozdrav
-
- Aktivan član
mislimsvojimmozgom napisao:ABORTUS JE MRŽNjA PREMA ŽIVOTU
Čuveni profesor N. Luros za abortus doslovno kaže:
<b>"To je ubistvo sa predumišljajem ili"Abortus je legalizovano ubojstvo. Njime se ubija nerođena beba. To je okrutno, bezosećajno i jezivo lišavanje života nerođenih beba".
Dakle, abortus nije prosto bezazlen prekid trudnoće nego pre svega prekid života samosvojnog ljudskog bića."</b>
Stav na osnovu koga je u većini zemalja sveta donet i zakon o abortusu je da zametak postaje živo biće tek onda kada može da postoji nezavisno od svoje majke: do tog trenutka, ono je samo deo majčinog tela.
Znači, majka može da ode kod abortera i oslobodi se zametka koji nosi u svojoj utrobi, čak i minut pre nego bi se porodila i pri tom nije počinila ubistvo. Ako pak dva minuta kasnije, minut po rođenju,udavi svoje dete ona je ubica- čedomorka.
U prvom slučaju, pred zakonom su čisti i nisu odgovorni ni žena ni aborter, a u drugom žena krivično odgovara za ubistvo.
Njujorški doktor Rokvel ovako opisuje svoj utisak o embrionu od osam nedelja koji je morao da izvadi zbog vanmaterične trudnoće: u košuljici je plivalo živahno,mikroskopski maleno ljudsko biće muškog pola, dužine jednog inča.
Ovaj mikroskopski čovek bio je potpuno oblikovan sa kupastim prstima. Koža mu je bila skoro providna, a na krajevima prstiju su se raspoznavale arterije i vene. Detešce je bilo živahno i plivalo je jednu sekundu u krug sa ritmom prirodnog plivača.
Na primedbu da li je to sve suviše malo da bi se smatralo ličnošću, on odgovara pitanjem: "Da li je ubistvo čoveka od sto kg. teži zločin od ubistva čoveka od pedeset ?"
Profesor Žeronim Ležen je 1973. godine na svom predavanju u Francuskoj akademiji moralnih i društvenih nauka rekao:
"Početak ljudskog života vezuje se za trenutak začeća, ljudsko biće je od tada celovito i jedinstveno. Ovaj mikroskopski plod šestog i sedmog dana u stanju je da čak brine o svojoj sudbini. Onda baš on, utiče na prekid mesečnog ciklusa kod svoje majke, namećući tako svojoj majci da ga štiti“.
Doktor Ernest Haunt u jednoj svojoj biološkoj, socijalnoj i etičkoj studiji kaže "oplođeno jajašce nije prosta ćelijska masa bez sopstvenih karakteristika, ona takođe, nije na ovom stepenu ni izraštaj biljnog života, ni opet plod neke životinjske vrste. Ono je potpuno i apsolutno projavljivanje života jednog ljudskog bića, upravo onako kako to biva sa novorođenčetom, odojčetom, detetom, mladićem, odraslim čovekom.
"Takođe, grupa od šezdeset poznatih lekara na skupu u Vašingtonu objavila je "biološke činjenice"koje nepobitno pokazuju kako su i nerođena deca ljudska bića. Potpisan je i veoma značajan dokument." Najveći stepen poštovanja prema ljudskom životu".
Po crkvi - zločin: Dakle, nauka se sa svojim saznanjima o početku ljudskog života ne samo približila, nego se potpuno poistovetila sa učenjem Crkve. Sva ljudska umovanja, sva lutanja naučnika bila su bespotrebna - nauka je u svom razvoju stigla tamo gde je hrišćanstvo bilo pre dve hiljade godina.
Poznato je da Crkva kao merilo svog učenja i propovedi ne prihvata ljudska shvatanja. Ona ne govori od zemlje. Ona je, dakle, nosilac istine koju je propovedao Gospod Isus Hristos.Stavovi Crkve su izraz božanske mudrosti. U svemu, svugde i svagda važi reč svetog apostola Pavla: "Neka je Bog istinit, a svaki čovek lažan". Povodom prekida trudnoće stav Crkve je: plod je samosvojni i samopostojeći život, individualnost sa svim pravima od momenta začeća, <b>pa je stoga prekid trudnoće ne samo nedozvoljeni etički čin, <u>već bez ikakvih okolišanja i ulepšavanja - to je ubistvo.</u></b>
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Osnov zdrave, zrele komunikacije je razmena misljenja, ZNANJA i iskustva, ako ga imate...
Dal ce neko nesto uraditi, zavisi od njega samog, a ne zato sto mu je neko dao informaciju ili ne. Nemam nameru da objasnjavam dal imam i koja su mi znanja o abortusu, da bi vi bili zadovoljni, a informacije gde se to i kako radi nisu nikakva tajna, moze se saznati na jos milon nacina, i ako neko to zeli, uradice, ma sta vi rekli ili kako se nakaradno izrazili...
Cak ni doktori koji ga rade nemaju pravo da vas odvracaju, ako je to vasa odluka, nego da vas posavetuju za dalje, kako da se stitie i cuvate i koje su posledice ovog akta...
A o vaspitanju vasem bolje da ne govorim...
Dal ce neko nesto uraditi, zavisi od njega samog, a ne zato sto mu je neko dao informaciju ili ne. Nemam nameru da objasnjavam dal imam i koja su mi znanja o abortusu, da bi vi bili zadovoljni, a informacije gde se to i kako radi nisu nikakva tajna, moze se saznati na jos milon nacina, i ako neko to zeli, uradice, ma sta vi rekli ili kako se nakaradno izrazili...
Cak ni doktori koji ga rade nemaju pravo da vas odvracaju, ako je to vasa odluka, nego da vas posavetuju za dalje, kako da se stitie i cuvate i koje su posledice ovog akta...
Sto se tice clanova i citalaca, ovakvih tema o cedomorstvima moze da bude i milion! Ako je neko postavio novu temu o cedomorstvu onda svi clanovi IMAJU prava da mu odgovore, bez obzira sto postoje i druge SLICNE teme.tamaraft napisao:Po hiljaditi put ista tema se rasteze na borbu protiv abortusa!
Itekako ima svrhe i smisla objasnjavati ljudima po milion puta ako treba STA JE zapravo taj "abortus" kako vi to maskirate latinskim izrazima. Zasto ne kazete lepo srpski? Vi se sramite srpskog ili imate neku drugu nameru?
Pisanje na forumima itekako menja stavove ljudi!!! Pa ne bismo valjda trosili vreme i pisali. A pogotovo na ovom forumu. Kad bi bio kako vi kazete, onda forumi ne bi imali smisla. Forumi su mesta razmene i sukobljavanja misljenja. Ima smisla i potrebe iznositi misljenja i argumente jer na taj nacin mozemo da uticemo na stavove drugih ljudi. Svako od nas zeli da ga neko razuveri ako nije u pravu. Niko ne zeli biti u zabludi. I pogotovo, niko ne zeli da donosi pogresne odluke u svome zivotu, a pogotove ne ovakve tragicne odluke.
Posto je majka trazila misljenje, kao clan ovog foruma, prenecu joj sta sam napisao kao osnovnu argumentaciju na jednoj slicnoj temi.
Bez obzira sta ova majka misli, ili u sta i u koga veruje, i sta misli ili veruje njena okolina, porodica, ili sta drzava savetuje... ona kao slobodno bice mora da se suoci sa sobom i svojim pravima koja nosi u sebi.
Majko, ako si zivo ljudsko bice, neces nikada dozvoliti da se drugom zivom bicu ukine to pravo. Ustaces i borices se da svi podjednako imaju pravo na zivot. TO je osnovno, univerzalno ljudsko pravo koje nose u sebi svi ljudi i sva zaceta deca, bez obzira da li su mala ili bolesna ili su samotrenutno bespomocna.
To NIKO ne moze da ospori. Mozete da osporite tudju veru, mozete da osporite tudja misljenja i stavove, i da ih nikada ne prihvatite. Ali kao slobodna, ziva bice MORATE da prihvatite da postoje oko vas I DRUGA podjednako slobodna i ziva ljudska bice koja uveliko imaju neke veze sa vama.
Evo mog odgovora...
Svaka spasena beba, donosi neku novu radost zivota na ovaj svet.
Svaka bolesna beba koja se rodi nosi neku cudnu LEPOTU u sebi, nosi slobodu u sebi, nosi pravo na zivot.
Majka nije samo prevozno sredstvo, nosilac, ili prenosilac bez ikakvih osecanja i odgovornosti.
SVI imamo odgovornosti prema zacetom Zivotu, bez obzira da li smo majka, otac, srodnika, prijatelj, poznanik, sused, zemljak.
Ja osecam odgovornost prema tom detetu koje je dobilo pravo na zivot i zacelo se u utrobi svoje majke! Ja nisam njegov tata, ali snosim odgovornost da svojim ponasanje nikada ne ugrozim njegovo pravo na zivot.
Ako majci nesto znaci moja iskrena briga kao zivog coveka i njenog zemljaka, ja cu bogato darovati to dete finansijski koliko je u mojim mocima, samo je MOLIM da se javi na PP. Novac nije bitan, to je reseno. Da vidimo sta je problem. Bicu i kum ako dozvoli.
Na ovaj nacin ja sam vec isfinansirao i kumovao na krstenju desetini i zdrave i bolesne dece (daunov sindrom najcesce). Gde ima za dvoje ima i za troje!
Po ko zna koji put, moramo da odogovorimo ovim drvenim advokatima i zenama u crnom. Ne smemo nikada dozvoliti da njihova nepromisljena rec visi u vazduhu bilo gde na javnim mestima.
--- Znam da ce svi opet pogreshno da me shvate sto ovakav sta imam, i da ce uslediti masa postova vezanih opet za polemisanje da li je kiretaza ubistvo ili nije, da li je to prihvatljivo ili nije, ali svako ima pravo da odluchi sta ce sa svojim telom da radi, kada i kako i gde i sa kim, koliko god se posle mozda kajao zbog postupaka.
Gospodjice Gospodjo, molimo vas da ubuduce izbegavate zamskirane reci, stranog porekla, s namerom da amortizujete znacaj koji neki postupci imaju. "Kiretaza" koju vi spominjete, ima i srpsko znacenje! Kiretaza moze da znaci ceprtkanje, odstranjivanje, kidanje, mucenje, ubijanje... sve samo ne to sto vi imate na umu. Recite lepo srpski, da vas ceo svet razume! Nemojte se kriti iza latinstine. Trudnicama opisite sve postupke u detalje, pa da vidimo kako ce reagovati.
I jos jednom, svako ima pravo da odluci sta ce sa svojim telom da uradi, ali ako to ne ugrozava prava drugoga, u ovom slucaju neduznog i bespomocnog deteta. Radite vi sebi sta god hocete, ali ne smete da ugrozavate zivot drugoga.
---Svako od nas je odgajan u drugachijim uslovima, religijama, porodicama, domovima, svi imamo potpuno razlichita mishljenja o svetu, sebi, porodici, deci...tako da je prilichno nepotrebno osobu koja ima svoje razloge da uradi kiretazu napadati ovakvim tekstovima.
Ovo nije stvar okruzenja, religije, porodicnih shvatanja, licnih shvatanja... Ovo je univerzalno ljudsko pravo! Pravo na zivot! Niko nema pravo da drugome oduzima pravo na zivot. A sva naucna istrazivanja iznose neumoljive dokaze da zivot nastaje onog trenutka kada se spoje dve celije. Ponavljam, to je univerzalno ljudsko pravo, koje se nikome ne moze i ne sme oduzimati. To nije stvar ukusa i nasih razmisljanja, uverenja... to je nasa obaveza prema svetinji Zivota.
Ako si ZIVO ljudsko bice, onda ces shvatiti o cemu pisem. Ziva ljudska bica, imaju obavezu da postuju Zivot koji i sami nose u sebi. U suprotnom i sami gube pravo na zivot! A to se najcesce i dogadja, majke koje oduzimaju zivot, i same ga gube usled brojnih posledicnih bolesti, raka grlica materice i slicno.
Sad se citaoci pitaju, kako je onda moguce da to ugrozavanje i oduzimanje zivota drugom zivom bicu prolazi nekaznjeno. PONAVLJAM... samo zato sto je to bice majusno i bespomocno. To je najbezocnija i najkrvolocnija manifestacija sile jacega i vecega. VELIKI UBIJAJU MALE!
I sto je najgore, verujue da su uspeli da "operu ruke" nekim tamo neustavnim drzavnim "zakonom". Taj zakon je protivan svim konvencijama o univerzalnim ljudskim pravima.
--- Ne mozete nikada nekoga ubediti da neshto uradi ako on to nece, posebno ne preko interneta... to znache moje tri tachkice... pricha se nastavlja a osoba koje odluchila da uradi ono shto je odluchila to ce na kraju i uraditi... zar treba da patimo shto je to uradila?
Mi kao slobodna ljudska bica imamo i odgovornost prema zastiti univerzalnih ljudskih prava. To je nasa obaveza. Kako mislimo da ce neko ustati u zastitu nasih prava, ako mi ne ustanemo u zastitu tudjih prava, a pogotovo ako se radi o MALIM ili BESPOMOCNIM LJUDIMA koji jos nisu dobili priliku da se brane. Dakle, mi MOZEMO i MORAMO da uticemo na ljude i da zahtevamo zastitu ljudskih prava svih ljudskih bica podjednako.
--- Prestanite da meshate javu i internet, bozije zapovesti i medicinu, religiju i medicinske chinjenice, vracheve i lekare, imaginarne pojmove i biohemijske procese ljudskog tela...
Slazem se. Nema mesanja, ali nema ni neprirodnog i nelogicnog i NEMOGUCEG odvajanja pojmova. Ja sam do sada pisao iskljucivo u oblasti ljudskih prava, koja ne predstavljaju nikakvu ideologiju ili veru.
--- Nemam nishta protiv toga da pishete jedni sa drugima ali imam kada pochnete da napadate nekoga ko se obratio za pomoc, konkretnu medicinsku pomoc!
Vi imate prava da vam se nesto ne svidja, ali nemate prava da zabranjujete nekome da iznosi svoje misljenje i da razgovara.
Voleo bih da ove argumente koje sam izneo, dobije PRILIKU da procita i ta majka koja planira cedomorstvo. Svaki odgovoran covek, bio on doktor ili neko drugo lice, ima obavezu prema zivotu koji i sam nosi u sebi, da upozori majku da svojim ponasanjem nanosi stetu i sebi i drugom bicu koje nije dobilo priliku da ustane u svoju odbranu i da kaze sta misli. Posto je zakonom ta zloupotreba prava ozakonjena, majka snosi svu odgovornost za kasnije posledice i mora da potpise da se lisava zdravstvene zastite u tom slucaju.
Mi ne zelimo da od nasih zajednickih para placamo zdravstveno osiguranje onim majkama koje su i pored upozorenja i temeljnih objasnjenja spremne da prekrse ova univerzalna ljudska prava i svesno nanesu stetu sebi i drugome.
Bez obzira sta ova majka misli, ili u sta i u koga veruje, i sta misli ili veruje njena okolina, porodica, ili sta drzava savetuje... ona kao slobodno bice mora da se suoci sa sobom i svojim pravima koja nosi u sebi.
Majko, ako si zivo ljudsko bice, neces nikada dozvoliti da se drugom zivom bicu ukine to pravo. Ustaces i borices se da svi podjednako imaju pravo na zivot. TO je osnovno, univerzalno ljudsko pravo koje nose u sebi svi ljudi i sva zaceta deca, bez obzira da li su mala ili bolesna ili su samotrenutno bespomocna.
To NIKO ne moze da ospori. Mozete da osporite tudju veru, mozete da osporite tudja misljenja i stavove, i da ih nikada ne prihvatite. Ali kao slobodna, ziva bice MORATE da prihvatite da postoje oko vas I DRUGA podjednako slobodna i ziva ljudska bice koja uveliko imaju neke veze sa vama.
Evo mog odgovora...
Svaka spasena beba, donosi neku novu radost zivota na ovaj svet.
Svaka bolesna beba koja se rodi nosi neku cudnu LEPOTU u sebi, nosi slobodu u sebi, nosi pravo na zivot.
Majka nije samo prevozno sredstvo, nosilac, ili prenosilac bez ikakvih osecanja i odgovornosti.
SVI imamo odgovornosti prema zacetom Zivotu, bez obzira da li smo majka, otac, srodnika, prijatelj, poznanik, sused, zemljak.
Ja osecam odgovornost prema tom detetu koje je dobilo pravo na zivot i zacelo se u utrobi svoje majke! Ja nisam njegov tata, ali snosim odgovornost da svojim ponasanje nikada ne ugrozim njegovo pravo na zivot.
Ako majci nesto znaci moja iskrena briga kao zivog coveka i njenog zemljaka, ja cu bogato darovati to dete finansijski koliko je u mojim mocima, samo je MOLIM da se javi na PP. Novac nije bitan, to je reseno. Da vidimo sta je problem. Bicu i kum ako dozvoli.
Na ovaj nacin ja sam vec isfinansirao i kumovao na krstenju desetini i zdrave i bolesne dece (daunov sindrom najcesce). Gde ima za dvoje ima i za troje!
Po ko zna koji put, moramo da odogovorimo ovim drvenim advokatima i zenama u crnom. Ne smemo nikada dozvoliti da njihova nepromisljena rec visi u vazduhu bilo gde na javnim mestima.
--- Znam da ce svi opet pogreshno da me shvate sto ovakav sta imam, i da ce uslediti masa postova vezanih opet za polemisanje da li je kiretaza ubistvo ili nije, da li je to prihvatljivo ili nije, ali svako ima pravo da odluchi sta ce sa svojim telom da radi, kada i kako i gde i sa kim, koliko god se posle mozda kajao zbog postupaka.
Gospodjice Gospodjo, molimo vas da ubuduce izbegavate zamskirane reci, stranog porekla, s namerom da amortizujete znacaj koji neki postupci imaju. "Kiretaza" koju vi spominjete, ima i srpsko znacenje! Kiretaza moze da znaci ceprtkanje, odstranjivanje, kidanje, mucenje, ubijanje... sve samo ne to sto vi imate na umu. Recite lepo srpski, da vas ceo svet razume! Nemojte se kriti iza latinstine. Trudnicama opisite sve postupke u detalje, pa da vidimo kako ce reagovati.
I jos jednom, svako ima pravo da odluci sta ce sa svojim telom da uradi, ali ako to ne ugrozava prava drugoga, u ovom slucaju neduznog i bespomocnog deteta. Radite vi sebi sta god hocete, ali ne smete da ugrozavate zivot drugoga.
---Svako od nas je odgajan u drugachijim uslovima, religijama, porodicama, domovima, svi imamo potpuno razlichita mishljenja o svetu, sebi, porodici, deci...tako da je prilichno nepotrebno osobu koja ima svoje razloge da uradi kiretazu napadati ovakvim tekstovima.
Ovo nije stvar okruzenja, religije, porodicnih shvatanja, licnih shvatanja... Ovo je univerzalno ljudsko pravo! Pravo na zivot! Niko nema pravo da drugome oduzima pravo na zivot. A sva naucna istrazivanja iznose neumoljive dokaze da zivot nastaje onog trenutka kada se spoje dve celije. Ponavljam, to je univerzalno ljudsko pravo, koje se nikome ne moze i ne sme oduzimati. To nije stvar ukusa i nasih razmisljanja, uverenja... to je nasa obaveza prema svetinji Zivota.
Ako si ZIVO ljudsko bice, onda ces shvatiti o cemu pisem. Ziva ljudska bica, imaju obavezu da postuju Zivot koji i sami nose u sebi. U suprotnom i sami gube pravo na zivot! A to se najcesce i dogadja, majke koje oduzimaju zivot, i same ga gube usled brojnih posledicnih bolesti, raka grlica materice i slicno.
Sad se citaoci pitaju, kako je onda moguce da to ugrozavanje i oduzimanje zivota drugom zivom bicu prolazi nekaznjeno. PONAVLJAM... samo zato sto je to bice majusno i bespomocno. To je najbezocnija i najkrvolocnija manifestacija sile jacega i vecega. VELIKI UBIJAJU MALE!
I sto je najgore, verujue da su uspeli da "operu ruke" nekim tamo neustavnim drzavnim "zakonom". Taj zakon je protivan svim konvencijama o univerzalnim ljudskim pravima.
--- Ne mozete nikada nekoga ubediti da neshto uradi ako on to nece, posebno ne preko interneta... to znache moje tri tachkice... pricha se nastavlja a osoba koje odluchila da uradi ono shto je odluchila to ce na kraju i uraditi... zar treba da patimo shto je to uradila?
Mi kao slobodna ljudska bica imamo i odgovornost prema zastiti univerzalnih ljudskih prava. To je nasa obaveza. Kako mislimo da ce neko ustati u zastitu nasih prava, ako mi ne ustanemo u zastitu tudjih prava, a pogotovo ako se radi o MALIM ili BESPOMOCNIM LJUDIMA koji jos nisu dobili priliku da se brane. Dakle, mi MOZEMO i MORAMO da uticemo na ljude i da zahtevamo zastitu ljudskih prava svih ljudskih bica podjednako.
--- Prestanite da meshate javu i internet, bozije zapovesti i medicinu, religiju i medicinske chinjenice, vracheve i lekare, imaginarne pojmove i biohemijske procese ljudskog tela...
Slazem se. Nema mesanja, ali nema ni neprirodnog i nelogicnog i NEMOGUCEG odvajanja pojmova. Ja sam do sada pisao iskljucivo u oblasti ljudskih prava, koja ne predstavljaju nikakvu ideologiju ili veru.
--- Nemam nishta protiv toga da pishete jedni sa drugima ali imam kada pochnete da napadate nekoga ko se obratio za pomoc, konkretnu medicinsku pomoc!
Vi imate prava da vam se nesto ne svidja, ali nemate prava da zabranjujete nekome da iznosi svoje misljenje i da razgovara.
Voleo bih da ove argumente koje sam izneo, dobije PRILIKU da procita i ta majka koja planira cedomorstvo. Svaki odgovoran covek, bio on doktor ili neko drugo lice, ima obavezu prema zivotu koji i sam nosi u sebi, da upozori majku da svojim ponasanjem nanosi stetu i sebi i drugom bicu koje nije dobilo priliku da ustane u svoju odbranu i da kaze sta misli. Posto je zakonom ta zloupotreba prava ozakonjena, majka snosi svu odgovornost za kasnije posledice i mora da potpise da se lisava zdravstvene zastite u tom slucaju.
Mi ne zelimo da od nasih zajednickih para placamo zdravstveno osiguranje onim majkama koje su i pored upozorenja i temeljnih objasnjenja spremne da prekrse ova univerzalna ljudska prava i svesno nanesu stetu sebi i drugome.
Apsolutna podrska Nikolini! Ne zbog istog stava, vec zato sto nije nista pogresila u ophodjenju.dannina napisao:Osnov zdrave, zrele komunikacije je razmena misljenja, ZNANJA i iskustva, ako ga imate...
Ona je iznela svoje misljnje koje je dobrodoslo i primereno ovom i svakom drugom javnom forumu.
Njena briga je za svaku pohvalu!
Nikolina, nemojte dozvoliti da vas zbune bukaci koji pokusavaju da vam oduzmu pravo da mislite i slobodno pisete.
I da mislim drugacije od vas, voleo bih da cujem sta vi mislite i da pokusate da me odgovorite od zle namere da unistim neciji zivot.
Hvala vam sto verujete da svojim pisanjem mozete da me dozovete pameti i uverite me u ispravnost vasih argumenata. Da nije vas, na ovoj temi bi bilo monotono i uplasena majka bi imala sansu da procita samo jednostrana misljenja.
Savetujem vam samo da malo preciznije razgranicavate oblasti u kojima se izjasnjavate i argumentaciju. Postoje brojni logicni razlozi zasto je cedomorstvo losa stvar, i moralni i religijski i naucni... i razni drugi, ali apostrofirajte najpre ono sto je prihvatljivo svim ljudima. Dakle, udarite na savest koju svi IMAJU i koja KAD TAD proradi.
A savest nam kaze da postoje neka univerzalna ljudska prava koja pripadaju svim ljudskim bicima PODJEDNAKO, pa tako i onim malim, ili bolesnim ili nemocnim... Nikome ne pada na pamet, nadam se, da poubija sve neizlecivo bolesne pacijente? A mozda ipak nekome i pada tako nesto na pamet? Ne bi bilo prvi put u istoriji da se to desava!
Malo slobodno, zivo ljudsko bice nastaje kad se spoje one nase celije. Da li jos neko tome prisustvuje i blagosilja, to nema puno smisla iznositi u diskusiji sa bogoborcima. Ali nisu svi ljudi apriori bogoborni, pa tako ni vi niste znali da li je ova majka vernica ili nije. Zato vas ne mozemo okriviti sto ste koristili i te argumente izmedju ostalih. Pokusali ste, pa su se javili neki bogoborci. Ali mi njima necemo uskracivati to pravo da ne veruju u Boga, i necemo ih kriviti sto tako misle, bez obzira sto oni nisu bas tolerantni prema vasem misljenju i argumentaciji.
Ova Danoneova je mogla jednostavno reci, Nikolina je iznela argument teoloske prirode, a ja pobijam taj argument teoloske prirode svojim kontraargumentom ateisticke prirode...
A ne da brani Nikolini teoloske argumente i ismeva ih, ili iznosi kontraargumente neke druge prirode, da li moralne ili naucne... svejedno. To je mesanje baba i zaba.
Zato, Nikolina, SAMO NAPRED.
Zamenili ste teze, 2 celije spojene u jednu ne cine ljudsko bice. Ljudsko bice je ono koje ima potencijal da reaguje na dodir, glas i miris roditelja, da izbegava bol a uziva u neznosti, da usmerava paznju na razlicite nadrazaje. Zbog tih stvari u drustvu postoji konsenzus da ne ubijamo ljudska bica, zbog tih njihovih karakteristika, a ne zato sto su sacinjena od celija sa ljudskom DNK u jedru. Zbog toga ne produzavamo zivot pacijentima kod kojih je nastupila mozdana smrt. Oni imaju mnogo vise ljudskih celija u svom organizmu nego embrioni, ali, kao ni embrioni, nemaju one karakteristike zbog kojih postoji zabrana ubijanja ljudskih bica.Malo slobodno, zivo ljudsko bice nastaje kad se spoje one nase celije.
Znam, Vi cete reci da imaju dusu, i da pacijente sa mozdanom smrcu treba odrzavati u zivotu... ali sa time ce se tesko sloziti oni koji ne veruju u dusu i ostale religijske kategorije.
Vi Donka ne znate sta je zamena teze.donka napisao: Zamenili ste teze, 2 celije spojene u jednu ne cine ljudsko bice. Ljudsko bice je ono koje ima potencijal da reaguje na dodir, glas i miris roditelja, da izbegava bol a uziva u neznosti, da usmerava paznju na razlicite nadrazaje. Zbog tih stvari u drustvu postoji konsenzus da ne ubijamo ljudska bica, zbog tih njihovih karakteristika, a ne zato sto su sacinjena od celija sa ljudskom DNK u jedru. Zbog toga ne produzavamo zivot pacijentima kod kojih je nastupila mozdana smrt. Oni imaju mnogo vise ljudskih celija u svom organizmu nego embrioni, ali, kao ni embrioni, nemaju one karakteristike zbog kojih postoji zabrana ubijanja ljudskih bica.
Znam, Vi cete reci da imaju dusu, i da pacijente sa mozdanom smrcu treba odrzavati u zivotu... ali sa time ce se tesko sloziti oni koji ne veruju u dusu i ostale religijske kategorije.
Otkud vam samo takva definicija zivog bica??? To nema veze sa naukom. Molim vas navedite nam odakle ste preuzeli tu definiciju zivota? Nauka nedvosmisleno dokazuje da novo bice nastaje spajanjem polnih celija. U veoma kratkom roku to bice ima veliki broj funkcija i sposobnosti koje svaki razvijeni covek ima.
A i ovako kako ste naveli, uskocili ste sami sebi u stomak, jer miskroskopska beba ima ili moze da ima vecinu osobina koje ste pobrojali. Mikroskopska beba skoro od samog zacetka ITEKAKO reaguje na bol i na spoljne nadrazaje i na glas i na ljubav i na zvuk!
Poenta moje poruke je da bilo koje ljudsko bice, bez obzira koliko ima celija, ne sme biti uskraceno prava na zivot.
A to znaci da NIKO nema prava da oduzme zivot pacijentu koji je doziveo takozvanu "mozdanu smrt" ili nesto slicno,
isto kao sto niko nema prava da ubije dete sa Daunovim sindromom,
i isto kao sto niko nema pravo da ubije mikroskopski malog coveka,
isto kao sto niko nema pravo da ubije serijskog ubicu.
Svi oni imaju pravo na zivot i postojanje u vremenu samim tim sto vec postoje i niko ne sme TEK TAKO, svojom voljom da ih zbrise.
Uopste nisam planirao da spominem DUSU jer nije bilo potrebe. Samo ne razumem sa koje ste vi planete dosli? Halo? Postoji na ovoj planeti citave naucne grane koje se bave DUSOM!!! I psihologija/psihijatrija i filosofija i sociologija i antropologija i muzikologija i umetnosti... pa na kraju i teologija.
Da vas odmah obavestim da i vi IMATE dusu cim nesto mislite i cukate po toj tastaturi. Nema tu nikakvih "religijskih elemenata".
A moram da vas obavestim da je i teologija ravnopravna naucna disciplina kao i sve ostale. Da ste imali prilike da izadjete iz ove nase komunisticke zemlje, NE BISTE u EVROPI pronasli nijedan fakultet/univerzitet gde teologija ne zauzima mesto u samom vrhu izucavanja! Znam da to vama zvuci u najmanju ruku cudno, ali sta cete, pomirite se sa stvarnoscu! Teologija je nauka, a ako niste obavesteni, i na nasem Beogradskom Univerzitetu joj je vraceno pravo nasilno oduzeto tokom komunisticke diktature (iako je Teoloski fakultet osnivac Beogradskog Univerziteta).
Ako ne znate sta je zivot, znate li onda sta je SMRT? Mozda vam je pravna terminologija bliza.