Velika frka

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Skinih, ne mogu da raspakujem arhivu RAR, ko moze neka se pridruzi... :wink:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Skinuh ali ne mogu da raspakujem arhivu RAR, ko moze neka se pridruzi...
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
brksi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 06, 2005 4:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od brksi »

Kako ne moze sta javlja racunar
Za razliku od tv-a covek radi i kada je pokvaren
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Svi nalazi osim Adler-Weber su negativni tj. dobri. U tvom slucaju s obzirom na anamnezu i u slucaju da nema rezolucije simptoma treba ciljati na idiopatske inflamacije. Dakle imas krvarenje te stoga treba zahtevati endoskopiju, nadam se da gresim ali treba biti oprezan jer ovako nesto je potpuno tipicno za Morbus Crohn. Srecno!

Evo ja po 2x imam negativnu Candidu na VMA pa mi jedino ostaje da se bavim IBDom (UC) ukoliko ga nepotvrde na VMA on ce biti konacna dijagnoza.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Mada imas neki zakljucak "Dybiosis" pa obrati paznju na to s ozbirom da imas rezistenciju na antiobiotike vrlo je moguce da je i crevna flora potpuno izmenjena i da su tegobe posledica ovoga. U tom slucaju: sto vise jogurt AB Subotica i ESI fermental...u duzem periodu, ako je to enstace za 15 dana
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

PS. Gde nadje tu laboratoltiju ljudi potpuno nepismeni, u pitanju je dysbiosa tj poremecaj flore. Imaju greska i u naslovu, ma skroz nepismeni...smao ti uzmi jogurt i probiotike i sredice se...
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

Vidite ovako:
Weber je morao biti pozitivan, jer je krv bila vidljiva i golim okom....
Bilo je sluzi a kad se saluz odvaja od creva mora biti krvarenja.
U medju vremenu proliv je stao sad ocekujem normalnu stolicu pa bi onda ponovio weber
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

brksi napisao:Vidite ovako:
Bilo je sluzi a kad se saluz odvaja od creva mora biti krvarenja.
Sluz se ne odvaja nego luci iz peharastih celija kao reakcija ne neku iritaciju/zapaljenje.Sacekaj kada se formiranje stolice normalizuje pa ponovi Adler-Weber ako opet bude okultno krvarenje KKS,gvozdje i kolonoskopija.Pod uslovom da nemas hemoroide.
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

A gotovo je sigurno da imam, mada to jos nije potvrdjeno, ali cerebralna praliza........
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

severus napisao:Jeste na VMA rade sve te endoskopske preglede u analgo-sedaciji diprivanom
Mozete li malo da pojasnite taj pojam anal-go-sedacija
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa nije to bas prava anestezija(koja podrazumeva i miorelaksaciju sa paralizom interkostalne muskulature i primenu jakih opiodnih analgetika tipa fentanila za supresiju bola uz monitoring vitalnih funkcija i svega onoga sto se podrazumeva pod terminom prava hirurska anestezija)vec je stanje smanjene svesti uz ocuvano disanje i oslabljen osecaj bola za intervenciju koja traje svega desetak minuta.Inace ista tehnika se koristi i za arteficijelni abortus.
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

Pa nije mi jasno....... kad sam razgovarao sa gl. sestrom na gastroenteroloskom odelenju vma ona mi je nakon konsultacija sa anesteziologom rekla za sedaciju, ali je rekla da cu u toku pregleda spavati.
brksi
Stalni član
Stalni  član

Post od brksi »

Gastroskopija odradjena - tokom pregleda se spava. Nista mi nisu nasli nema ranice od fervexa ili cira.... Zvanicna dijagnoza Reflux oesphagitis ili na srpskom receno zgravica karakteristicna po tome sto se javlja u lezecem polozaju usled slabosti misica "zatvaraca". Sada ostaje da pregledam creva to moram posebno zakazati i uzeti uput jer cu onda najverovatnije ostati u bolnici... ne bi li tako eliminisao mogucnos UC-a ili Krona.

Ima i novih momenata povracao sam.... jer mi se u par navrata smucila hrana, jednom je to bilo neko peceno meso drugi put "Musli".
Karakteristicno za oba povracanja je to sto sam na kraju prvog i drugog povratio manju kolicinu crnog sadrzaja.... E sad da li ovo ukazuje na problem sa crevima ili mozda ostatak cira koji je pukao, a bio je na dvanestopalacnom - to ne znam jer nisam siguran da li su mi prilikom gastroskopije ulazili i u dvanestopalacno.....

Inace sve pohvala za ekipu sa VMA zaista su bili brzi efektini i profesionalni (ako na ovom forumu ima ljudi sa VMA, a znam da ima) neka prenesu moju najiskreniju zahvalnost i pozdrave dr Doderu i dr Kujovic.
Odgovori