Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Danas sam gutao sondu kod gastrologa i nasli su mi zeludacnu kilu. Trener sam i profesionalno se bavim sportom (boksom) pa me interesuje kako dalje da se ponasam zbog ove bolesti? Da se povucem iz sporta ili ne?
Tegobe koje povremeno osetim mogu da opisem kao neku vatrenu loptu koja se dize iz zeludca do usta obicno pred spavanje kada legnem , a veoma retko se to desava posle obroka kada sedim. Nemam probleme kada stojim pravo ili sam fizicki aktivan.
Da li opterecenje koje trpim tokom treninga moze ovu bolest da pogorsa?
Haitus hernia je stanje za koje je preporucljivo bavljenje sportom,posebno pesacenje.Smatram da nema razloga za brigu,ali nemoj da preterujes.Postoji dosta ljudi koji imaju zeludacnu kilu,a nisu se nikada bavili aktivno sportom,tako nemoj da mislis da si je dobio zbog boxa.
Tu moras samo da korigujes ishranu i da uzimas manje i cesce obroke i naravno da se bavis sportom umereno.
Ako mozes napisi mi dijagnozu,i ja imam slicne probleme i bavio sam se sportom.Meni su neki lekari rekli da nesmem da se bavim sportom a drugi su mi rekli da smem,pa ako bi hteo da mi kazes kakvo je tvoje iskustvo bio bih ti zahvalan.
Dobio sam od doktora dijetu i omeprol 2x1 pola sata pre jela, 5 nedelja i zadovoljan sam lecenjem za sada vise nemam problema. Ne znam sta drugo da ti kazem...
Evo ja bih samo da dodam nesto, imam hiatus herniju dugo godina. Ona prakticno ne predstavlja nikakav problem jer aktivna je samo dok imas reflux ili gastritis. Znaci cim zalecis reflux i gastritis ona se povlaci i miruje, kao da je i nemas. To je moje iskustvo. Kiselina je ta koja je tera na divljanje.
radulovicz.
Aj mi pojasni kakve ti tegobe imas od hiatus hernie,posto je ja imam vec neko vreme,i smeta mi ponekad osecam da se popne u donji deo grudi i onda me pritiska,i imam subjektivan osecaj gusenja.To mi se najcesce desava kada treniram,ili kada dizem neki teret.Pozdrav
Nije bas da hiatus hernia nije nikakav problem. Moj ujak je ima dugo godina i znam da vodi racuna i o ishrani (vise manjih obroka) i o tome da se ne savija dok jede ili ne leze odmah u krevet posle jela itd. Bolest ne mora da bude ozbiljna ali ume da "smeta". Znam da se kod nas ovo resava laparoskopskim putem (sa nekoliko malih uboda na stomaku za instrumente) a nesto vise o samoj bolesti imate i ovde http://* REKLAMA */Hiatus-hernia ... ckness.htm
marcipann napisao:Nije bas da hiatus hernia nije nikakav problem. Moj ujak je ima dugo godina i znam da vodi racuna i o ishrani (vise manjih obroka) i o tome da se ne savija dok jede ili ne leze odmah u krevet posle jela itd. Bolest ne mora da bude ozbiljna ali ume da "smeta". Znam da se kod nas ovo resava laparoskopskim putem (sa nekoliko malih uboda na stomaku za instrumente) a nesto vise o samoj bolesti imate i ovde http://* REKLAMA */Hiatus-hernia ... ckness.htm
Prvi put cujem da se ta operacija radi kod nas, molim te reci mi gde, ne mogu da zivim vise od ovog uzasa!!!
Znam i ja da postoje metode koje odklanjaju hiatus herniu.
Ali one pale samo kod fiksiranih,kod klizajucih hernia je pdpuno durga prica,posto klizajuca prolazi kroz kardiju koje se ne zatvara.Kardija je sastavljena od nerava koji treba da je zatvaraju,kad ti nervi popuste ona ostaje otvorena i kroz nju prolazi deo trbusnog zida koji je oslabio.
Operacije su dosta rizicne,jer ako slucajno zaseku neki nerv(kako ne treba) Onda moze da dodje do spazma jdenjaka,i hrana nema mogucnost da stigne do zeludca.Posto trebaju nekako da skupe kardiju,mogu da preteraju i opet da naprave spazam.Pricao sam sa lekarima o operativnom lecenju,i niko od njih mi nije savetovao to da uradim.Cak i ako operacija uspe,hernia ce se vratiti.Samo su mi govorili da treba da naucim da zivim sa njom.
@ temporary
Sad mi nista nije jasno, zar ta kardije nije sastavljena od misica, koji iz nekog razloga popuste, pa onda njih treba usiti da se smanji ta rupa tj kila.
Svejedno, ako uspe operacija zasto bi se ta kila vratila?
Ako mozes reci kod kog doktora si isao, ja bih da idem na tu operaciju, nema sanse da zivim sa ovim zadnjih godinu ipo otkad je pocelo je 24 sata dnevno pakao, izgleda da nemaju svi iste tegobe, jednostavno citav zivot mi se zaustavio zbog ovoga....
kesten,Jeste kardija sastavljena od misica,ali te misice pokrecu nervi koji iz nekog razloga popuste.Pomocu tih nerava se ona otvara i zatvara.Sasvim je druga prica ako tebi pukne diafragma,pa kroz nju prolazi zeludac,onda zasiju diafragmu i rese sve probleme.Oni nekako treba da ti suze kardiju,a ako naprave minimalnu gresku moze da ti bude jos gore nego sada.A ako ti uspe operacija,hernia se vraca a ima puno razloga zbog kojih se to desava.Operisu se samo velike hiatus hernie koje ometaju normalan radi drugih odrgana,ali takve hernie su cesce fiksirane nego klizajuce.Veruj mi, i ja bi voleo da odem da me operisu i da resim problem...
kesten,zaboravio sam da ti kazem gde sam radio gastroskopiju,u klicni dr. Ristic,a na razgovor sam isao kod doc. dr. Radoja Dodera sa VMA,za njega sam cuo da je jako dobar gastroenterolog.Da li ti imas fisiranu ili klizjucu hiatus herniu?
temporary napisao:kesten,zaboravio sam da ti kazem gde sam radio gastroskopiju,u klicni dr. Ristic,a na razgovor sam isao kod doc. dr. Radoja Dodera sa VMA,za njega sam cuo da je jako dobar gastroenterolog.Da li ti imas fisiranu ili klizjucu hiatus herniu?
Hvala na odgovoru, pravo da ti kazem i ne znam, meni je doktor ne gastroskopiji rekao da imam neku povremenu herniju, kao taj misic koji zatvara je popustio i svaki cas se otvara umesto da je stalno zatvoren. Ja ga pitam, pa zbog cega to i kako se to leci, on kaze to samo Bog zna i tu nema pomoci. I sad ja treba da se pomirim sa tim da ce mi do kraja zivota biti ovako grozno i da pijem non stop neke lekove koji vise stete nego koristi naprave.
stim da je sve gore i gore, a najgore mi je posle jela, primetila sam da mi jedino dobro DOK jedem, a posle mi obavezno presedne. Ne mogu da verujem da kloniraju ljude i zivotinje a ovo ne mogu da srede. I da jedan misic moze da ti potpuno unisti zivot, meni taj refluks dolazi do usta i stalno imam neku gorcinu i odvratan ukus i non stop se natrpavam zvakama i bombonama jer mi je frka da pricam sa ljudima zbog ovoga.
Ne znam jeli ti imas isto tkve simptome ili nesto drugo?
I ja se pitam kako presadjuju bubrege,srca i ostale organe,a ne umeju da srede jednu hiatus herniu.Jedini moj racionalan odgovor je,hiatus herniu niko ne racuna u ozbilju bolest pa stoga i nisu nesto mnogo zainteresovani za njeno izlecenje.I sama si videla da nsiu nesto zainteresovani za pacijente sa ovim simptomima.Negde sam procitao da 20 posto ljudi pati od refluksa,gorusice i hiatus hernie.Imam slicne simtome kao ti,samo sto sam na refluks navikao,i naucio sam kako treba da jedem spavam itd...Meni veci problem pravi sama hernia,kad se najedem ili odtreniram ona ima obicaj da se popne i pocne da me pritiska,dobijam subjektivan osecaj gusenja i ako objetivno ja mogu da uzmem dovoljno vazduha.Meni su rekli ako bih ostavio cigarete da bi se mozda potpuno izlecio,zato sto nikotin opusta nerve na kardiji i ona ostaje otvorena,jer meni kardija nije stalno otvorena nego povremeno(ovo nisam ni ja razumo kako je nekad zatvorena a nekad otvorena).Veruj mi nije ni meni lepo da budem u ovom stanju,mald sam zelim da treniram bez tegoba ali mi se neda,nekako sam se i navikao na herniu.