Problemi sa želudačnom kiselinom, molim vas pomoć?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

sandra68
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 12, 2008 10:39 am

Problemi sa želudačnom kiselinom, molim vas pomoć?

Post od sandra68 »

U poslednjih nedelju dana pred jutro obicno oko 4 ili 5h imam problema sa želucem koji me peče valjda usled preteranog lučenja kiseline. Tada popijem malo mleka ili pojedem koricu hleba i bol prođe. Pomislila sam da nije u pitanju nervoza usled stresnog posla koji obavljam ili je nešto drugo u pitanju, neka hrana? Molila bih vas za stručan savet i pomoć jer užasno me to muči i iscrpljuje.

Unapred hvala.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ja imam taj problem godinama. Neki put nastaje zbog hrane (ako jedes nesto ljuto, zacinjeno, pohovono i sl. ). Moze da se izbegne ne konzumiranjem takve vrste hrane, a meni je u pocetku pomagala casa kisele vode ili casa mleka, bademi. No, kod mene je taj problem kasnije rastao i sada uglavnom vise nema veze sa hranom. Onda mi ne pomaze nista drugo sem nekih tableta i gelova protiv povecane zeludacne kiseline (renni i sl. ) Ako se to oduzi mislim da bi trebala da odes kod gastroenterologa da utvrdi razlog pojave kiseline.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Problemi sa želudačnom kiselinom, molim vas pomoć?

Post od tamaraft »

sandra68 napisao:U poslednjih nedelju dana pred jutro obicno oko 4 ili 5h imam problema sa želucem koji me peče valjda usled preteranog lučenja kiseline. Tada popijem malo mleka ili pojedem koricu hleba i bol prođe. Pomislila sam da nije u pitanju nervoza usled stresnog posla koji obavljam ili je nešto drugo u pitanju, neka hrana? Molila bih vas za stručan savet i pomoć jer užasno me to muči i iscrpljuje.

Unapred hvala.
Nemate nikakvu dijagnozu? Gastritis? Chir?

To shto imate su bolovi na tashte!
Bolovi u vidu grcheva koji se javljaju kada je zeludac prazan i znak su oshtecenja sluzokoze zeludca, koju kiselina najeda kada nema hrane u zeludcu!

I mleko nikako nije lek, mleko se jako dugo vari u zeludcu i opterecuje organizam a tako zeludac luchi josh vishe kisleine. Tada treba uneti samo suvu hranu, korica hleba je prihvatljiva i inache je univerzalni lek sa gorushicu!

Ako je posao stresan to je sasvom dovoljan razlog da se dobiej gastritis!

Ne b ibilo loshe da odete doktoru opshte prakse da va suputi gastroenterologu da uradite analize, da znate shta vas to muchi pa onda da preduzimate mere opreza i neku terapiju!

I naravno, zaboravite sladoled, kafe, gazirano, vrele i ledene napitke, sve treba da je na sobnoj temperaturi, ljutu i jako zachinjenu hranu, paprike, grashak, pasulj, paradajz gulite, jedite kuvanu hranu, mlake supice i potrudite se da pojedete shaku rize dnevno!

U krajnjem sluchaju probajte da popijete jedan ranisam chim ustanete ujutru, na prazan stomak, on ce stvoriti zashtitni film oko sluzokoze zeludca!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sandra68
Novi član
Novi član

Re: Problemi sa želudačnom kiselinom, molim vas pomoć?

Post od sandra68 »

tamaraft napisao:
sandra68 napisao:U poslednjih nedelju dana pred jutro obicno oko 4 ili 5h imam problema sa želucem koji me peče valjda usled preteranog lučenja kiseline. Tada popijem malo mleka ili pojedem koricu hleba i bol prođe. Pomislila sam da nije u pitanju nervoza usled stresnog posla koji obavljam ili je nešto drugo u pitanju, neka hrana? Molila bih vas za stručan savet i pomoć jer užasno me to muči i iscrpljuje.

Unapred hvala.
Nemate nikakvu dijagnozu? Gastritis? Chir?

To shto imate su bolovi na tashte!
Bolovi u vidu grcheva koji se javljaju kada je zeludac prazan i znak su oshtecenja sluzokoze zeludca, koju kiselina najeda kada nema hrane u zeludcu!

I mleko nikako nije lek, mleko se jako dugo vari u zeludcu i opterecuje organizam a tako zeludac luchi josh vishe kisleine. Tada treba uneti samo suvu hranu, korica hleba je prihvatljiva i inache je univerzalni lek sa gorushicu!

Ako je posao stresan to je sasvom dovoljan razlog da se dobiej gastritis!

Ne b ibilo loshe da odete doktoru opshte prakse da va suputi gastroenterologu da uradite analize, da znate shta vas to muchi pa onda da preduzimate mere opreza i neku terapiju!

I naravno, zaboravite sladoled, kafe, gazirano, vrele i ledene napitke, sve treba da je na sobnoj temperaturi, ljutu i jako zachinjenu hranu, paprike, grashak, pasulj, paradajz gulite, jedite kuvanu hranu, mlake supice i potrudite se da pojedete shaku rize dnevno!

U krajnjem sluchaju probajte da popijete jedan ranisam chim ustanete ujutru, na prazan stomak, on ce stvoriti zashtitni film oko sluzokoze zeludca!
Hvala puno na savetu. Nemam probleme sa cirom ili gastritisom. Samo eto to pecenje zeludca u ranim jutarnjim satima u toku dana nemam tih problema. Moguce da je hrana u pitanju, i kasni obroci i svakako brige i problemi na poslu. Jos jednom hvala.
vvli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 22, 2008 1:10 am

Post od vvli »

MOJA OSMOGODISNJA CERKA IMA PROBLEM SA GORUSICOM.OTPRILIKE NA SVAKA 2,3 MESECA JE ZABOLI STOMAK.PEDIJATAR NAS POSALJE KOD HIRURGA,POSLE PREGLEDA KAZE DA JE SVE U REDU,ZA DVA ,TRI DANA PRESTANE DA JE BOLI STOMAK.POVREMENO IMA GORUSICU.URADILI SMO TRANSGLUTAMINSKA AT IGA I HELICOBACTER PYLORI I REZULTATI SU BILI DOBRI.DOKTOR PREDLAZE DA SONDOM ISPITAJU ZELUDAC.NE ZNAM NISTA O TOM ZAHVATU OSIM DA JE JAKO NEPRIJATAN I BOLAN.DA LI JE TO NEOPHODAN ZAHVAT I DA LI SE TO RADI I TAKO MALOJ DEC?
tomic7777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 4:53 pm

Post od tomic7777 »

ja vam mogu odgovoriti kao laik, ali i kao neko ko je radio gastroskopiju 2 puta.zahvat nije bolan, ali je neprijatan, kod ale dece verovatno posebno. ali se tokom tog zahvata najbolje vidi kakvo je stanje. ono sto vas moze utesiti je da pregled traje do 3 minuta
ilovestars
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 30, 2009 3:40 pm

Post od ilovestars »

vvli,bolje da ti cerka uradi gastroskopiju pa da zna na cemu je.Ja sam radila i veruj da je bolno i neprijatno,ali mislim da je endoskopija gora jer je sonda u ustima oko sat i po!!!Mislla sam da cu se ugusiti ali covek sve izdrzi.Samo napred!:)
I ja isto imam problema sa kiselinom u zelucu posto mi je jako jaka.Voda mi mnogo pomaze,takodje i jogurt,mleko ne bas.Hrana treba da bude sto kasastija i laganija,supice,spanac,grasak,boranija,voce,lagani cajevi...
Srecno!

Imam malo ostecenu sluznicu zeluca,IBS i ulcerozni kolitis.Zanima me da li je istina sto je neko napisao da kad je jaka zeludacna kiselina a u zeludcu nema hrane da onda krecu bolovi?Meni cesto nadgriza u zelucu i u epigastrijumu,to je sigirno zbog gastritisa.Da li gastritis moze trajno da se izleci ili ne?Cula sam da se moze opet pojaviti iako prodje,sto bas nije dobro.:(
Life is nice,but it can be very hard a lot of times!
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

Post od kzoja »

U principu se gastritis ne leči. Problem je uzrok gastritisa a to je uglavnom stres i nervoza, a oni se teško kontrolišu.
Ja sam čula da postoji masa raznih prirodnih preparata koji pomažu. Dobre su mekinje sa jogurtom. Njih treba uzimati ujutru, svako jutro kao prvi obrok. Ja ovo nisam probala, ali sam čula od bliskih ljudi da im je mnogo pomoglo.
Pozdrav
saritaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 15, 2009 7:53 pm

Post od saritaa »

Cao garant ti smeta neka hrana,obrati paznju sta jetes pre nego sto ti krene kiselina tako i meni,ja uzmem rupu rut i za 5 min me prodje probaj i ti pozzz ja mislim da ce ti pomoci :P :P :P :P :P
sandra68
Novi član
Novi član

Post od sandra68 »

Pozz,

Isti problemi ponovo poceli. Nisam ih imala neko vreme. Uradila rendgen zeluca sve ok. Mislim da znam koja mi hrana izaziva pojacanu kiselinu ali sad imam i taj problem da kada se creva ne isprazne krenu gasovi i kiselina i bol. Napominjem da se to desava iskljucivo nocu ili pred jutro vrlo retko preko dana. Da li je bolje piti Ranisan ili Rupurut i posto pokusavam da ostanem u drugom stanju da li ovi lekovi imaju neki los efekat??
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Pijte minimum dve litre vode dnevno svakog dana, dve čaše pola sata pre svakog obroka, ostalo minimum sat vremena nakon obroka i simtomi će se povući. Tečnost i voda nisu isto! Naprotiv - kafa, čajevi, gazirani sokovi i alkohol su diuretici (dovode do izlušivanja više vode nego što se tim tečnostima unese).
Razni blokatori želudačne kiseline i lekovi protiv bolova ne mogu izlečiti stanje, što potvrđuje i praksa.
Vaš organizam javlja da je hronično dehidriran i da mu treba voda.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
sandra68
Novi član
Novi član

Post od sandra68 »

kojekude napisao:Pijte minimum dve litre vode dnevno svakog dana, dve čaše pola sata pre svakog obroka, ostalo minimum sat vremena nakon obroka i simtomi će se povući. Tečnost i voda nisu isto! Naprotiv - kafa, čajevi, gazirani sokovi i alkohol su diuretici (dovode do izlušivanja više vode nego što se tim tečnostima unese).
Razni blokatori želudačne kiseline i lekovi protiv bolova ne mogu izlečiti stanje, što potvrđuje i praksa.
Vaš organizam javlja da je hronično dehidriran i da mu treba voda.
Hvala na savetu, probacu, mada ja inace i pijem dosta vode, ali gazirane, sada cu je zameniti obicnom. Nije mi jasno zasto se sve to desava nocu i sta znace ovi gasovi koji su sada poceli da me dodatno muce, da li je u pitanju poremecena crevna flora?

Hvala i pozz
kojekude
Aktivan član
Aktivan član

Post od kojekude »

Dobro me podsetiste da preciziram: obična najobičnija negazirana voda, svejedno da li je brendirana ili "česmovača".
Teoretski, najzdravija je prokuvana voda iz vodovoda (ili evenutalno filtrirana bez mineralizacije), ali to je već previše avangardna tema - za sada.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
sandra68
Novi član
Novi član

Post od sandra68 »

kojekude napisao:Dobro me podsetiste da preciziram: obična najobičnija negazirana voda, svejedno da li je brendirana ili "česmovača".
Teoretski, najzdravija je prokuvana voda iz vodovoda (ili evenutalno filtrirana bez mineralizacije), ali to je već previše avangardna tema - za sada.
Knjaz Milos, slabo gazirana je sasvim ok. ili Prolom umesto cesmovace. Vi se po profesiji lekar?
kojekude
Aktivan član
Aktivan član

Post od kojekude »

Nisam lekar po profesiji.
Odgovori