KAMEN U ŽUČI

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

isko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 11, 2008 10:39 pm

Post od isko »

Pozdrav svima.Nov sam na ovom formu i zelim Vas svija pozdravit a i postaviti jedno pitanje.Moja majka ima kamen u zucnoj kesi i misli da ga operise laserski ali ju interesuje da li se kamen ponovo vrace poslije operacije?Hvala...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ne, jer se uklanja cela žučna kesica zajedno sa kalkulusima, pa nema više "rezervoara" u kom bi se taložile soli žučnih kiselina
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
isko
Novi član
Novi član

Post od isko »

Hvala na odgovoru.Posto moja majka razmislja o operaciji interesuje je Vase misljene koja je bolja operacija laserska ili klasicna zucne kese.Operisala je ranije slezinu i stalno pod terapiom pije "sintrom", "pronizom" i "letroks".Hvala jos jednom
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Da li ici na klasicnu ili laparoskopsku operaciju - to treba da kaze hirurg posle pregleda (jer je vasa majka vec imala operaciju na stomaku - slezinu, te ce obicnim pregledom hirurg proceniti da li postoje priraslice koje su smetnja za laparoskopsku operaciju).

Ako vam hirurg predlozi laparoskopsku operaciju, pistanite (naravno ukoliko je to iskusan hirurg) jer je to za pacijenta mnogo laksa operacija kada je zucna kesa u pitanju (ovo pisem iz iskustva) - oporavak posle operacije je mnogo brzi.
pozdrav
isko
Novi član
Novi član

Post od isko »

danka napisao:Da li ici na klasicnu ili laparoskopsku operaciju - to treba da kaze hirurg posle pregleda (jer je vasa majka vec imala operaciju na stomaku - slezinu, te ce obicnim pregledom hirurg proceniti da li postoje priraslice koje su smetnja za laparoskopsku operaciju).

Ako vam hirurg predlozi laparoskopsku operaciju, pistanite (naravno ukoliko je to iskusan hirurg) jer je to za pacijenta mnogo laksa operacija kada je zucna kesa u pitanju (ovo pisem iz iskustva) - oporavak posle operacije je mnogo brzi.
pozdrav
hvala jos jednom.evo juce sam bio s majkom kod doktora i ponijeli smo mu sve nalaze.doktor ih je pregledao i reko da laserska operacija ne moze jer je vec imala jednu operaciju na stomaku.tako da je ostala clasicna.INR je 1,28 da li moze doci do krvarenja?koliko je sigurno da ce uspjeti operacija?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

isko napisao:
danka napisao:Da li ici na klasicnu ili laparoskopsku operaciju - to treba da kaze hirurg posle pregleda (jer je vasa majka vec imala operaciju na stomaku - slezinu, te ce obicnim pregledom hirurg proceniti da li postoje priraslice koje su smetnja za laparoskopsku operaciju).

pozdrav
hvala jos jednom.evo juce sam bio s majkom kod doktora i ponijeli smo mu sve nalaze.doktor ih je pregledao i reko da laserska operacija ne moze jer je vec imala jednu operaciju na stomaku.tako da je ostala clasicna.INR je 1,28 da li moze doci do krvarenja?koliko je sigurno da ce uspjeti operacija?
Tesko da moze na taj INR doci do krvarenja pri operaciji.INR moze otici i preko 6 a da ne dodje do spontanih krvarenja.Naravno to nije slucaj sto se operacije tice ali ovaj INR je sasvim u redu.A zbog cega se ovde diskutuje o INR-u??Da nije pacijentkinja na oralnim antikoagulansima iz nekog razloga??
isko
Novi član
Novi član

Post od isko »

severus napisao:
isko napisao:

pozdrav
Tesko da moze na taj INR doci do krvarenja pri operaciji.INR moze otici i preko 6 a da ne dodje do spontanih krvarenja.Naravno to nije slucaj sto se operacije tice ali ovaj INR je sasvim u redu.A zbog cega se ovde diskutuje o INR-u??Da nije pacijentkinja na oralnim antikoagulansima iz nekog razloga??

ona ima tromb venu porta.uzima tablete sintrom.a i operisala je ranije slezinu i sada ne moze da radi lasersku operaciju pa se boji da ne dode do krvarenja.da li to moze biti?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Sa 1,28 sigurno nece doci do krvarenja ali postavljam pitanje, zasto je INR 1,28 kada je to gotovo sasvim normalna vrednost a ne terapijska vrednost????? Pacijent ne uzima dovoljnu dozu!!!!!!!!!!!!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
isko
Novi član
Novi član

Post od isko »

moja majka je imala operaciju u petak i uspjesno je zavrsena.ona se jos nalazi u sobi za intizivnu njegu i danas bi trebalo da izadje iz nje.doktori su zadovoljni njenim nalazima.danas po podne ima da izvadi jos neke.zelim da se zahvalim svima vama koji ste pomogli.HVALA JOS JEDNOM.
Korisnikov avatar
tlcbgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 23, 2008 7:25 pm

Post od tlcbgd »

ćaos svima...
da se priključm temi, jer sam u maloj nedoumici šta da radim.
pri rutinskom pregledu su mi našli konkremente u žučnoj kesi (ne znam da li to podrazumeva kamen ili pesak?).
tacnije, u februaru sam radio dopler pa mi je doktor napisao u izveštaju: "u žučnoj kesi se vidi veći broj sitnih konkremenata, više u vidu taloga".
u septrembru mi je doktorka na ultrazvuku napisala: "žučna kesa nije uvećana, u lumenu veći broj sitnih konkremenata; žučni putevi uredni".
ja sam sada u nedoumici šta da radim? da li da idem na lepraskopsko vađenje žučne kese ili da sačekam još malo? ja nemam nikakve tegoba za sada (hvala bogu), ali opet... ili da pokušam sa onim preparatom (Ursofalk) koji je jedan od učesnika Foruma pomenuo?
ako može neko da mi malkice razbistri ovo... ne kontam se u medicinu baš toliko :(
Korisnikov avatar
Ah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 9:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ah »

Doktorica mi je rekla da kamenje u zuci ne bi trebalo topiti kojekakvim lekovima i cajevima, jer postoji opasnost da se oni tako smanjeni odkotrljaju u kanal i zacepe pankreas, sto moze dovesti do mnogo vecih problema. Da li je to tacno? :o
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Kontakt:

Post od jesy »

Da tachno je,kada je kamen veci on nema gde iz zhuchne kese,ali kada su sicushni onda shetaju i mogu dospeti u kanale i napraviti katastrofu.Ja sam pre mesec dana operisala zh.kesu,to mi je bio prvi napad i iste vecheri sam ostala u bolnici,radjen mi je klasichan rez,ali sam se brzo oporavila,jedino shto nesmem nishta teshko da podizhem,pazim shta jedem...
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
tlcbgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 23, 2008 7:25 pm

Post od tlcbgd »

OK, jeste logično to što ste napisali do sada, da kamen ne može da izađe iz žučne kese (zbog svoje veličine pre svega), ali opet ljudi izbacuju i kamen i pesak iz žučne kese, kao i iz bubrega.
Kad je pesak u pitanju (ili mulj kako ga doktori često zovu), mišljenja sam da je možda bolje pokušati prvo sa nekom prirodnom medicinom ili preparatima za topljenje kamena/peska, pa ako to ne da rezultata onda laporaskopija ili klasična operacija.
Opet, naglašavam, to je moje (laičko) mišljenje i verovatno se doktori neće složiti sa mnom.
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Kontakt:

Post od jesy »

ja sam pre mesec dana operisala zhuchnu kesu,klasichnim rezom,postoperativni tok je OK,interesuje me da li smem jesti palentu ?poshto sam na dijeti i najgore mi je ovo sa hranom,ostalo jesve OK rana je zarasla,pozdravljam vas
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
ivanzlatni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2014 8:46 pm

Re:

Post od ivanzlatni »

jesy napisao:ja sam pre mesec dana operisala zhuchnu kesu,klasichnim rezom,postoperativni tok je OK,interesuje me da li smem jesti palentu ?poshto sam na dijeti i najgore mi je ovo sa hranom,ostalo jesve OK rana je zarasla,pozdravljam vas
Na dijeti ćeš biti do kraja života, isto kao i ja! Pomiri se sa tim i isprobavaj namirnicu po namirnicu kako bi saznala šta ti odgovara. Ja sam palentu jeo već 4tog dana posle operacije. Smeš jesti praktično sve što si jela i ranije ali sa veoma malo masnoća. I ja sam se pitao koliko malo masnoća, dok sam nisam došao do odgovora da je to individualno. Najbolje je da probaš. Napravi palentu kako je inače spremaš i pojedi 2-3 kašike toga i osluškuj svoj organizam. Ako ti ne paše, saznaćeš već posle 10-15 minuta. Malo mučnine, gasova i eventualno dijareja biće ti siguran znak za to. Ako ti posle pola sata nije ništa, brate navali i uživaj ali ne preteruj. Nećeš umreti od toga! Tako ja radim. Ako već isprobavaš onda ne kombinuj da bi znala na šta si reagovala. Pročitao sam negde da biljna vlakna efikasno pomažu pri izbacivanju nesvarenih masnoća iz creva, tako da eto malo ovsenih ili raženih pahuljica može dosta da ti pomogne. Srećno!
Odgovori