gasovi u zelucu

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

malaluda88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2014 12:10 pm

gasovi u zelucu

Post od malaluda88 »

Vec drugi put u mesec ipo dana mi se javlja neka tezina u zelucu, kao da sam jela kamenje. Jako puno podrigujem. Na ultrazvuku mi je receno da imam jako puno gasova u zelucu i da ce to proci. Medjutim meni se opet taj osecaj. Ponekad mi se javi mala mucnina, ali cim podrignem prodje me, takodje ne mogu ni da jedem nista jer se onda pogorsa taj osecaj tezine. Pomozite mi, zaista ne znam sta da radik vise
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Re: gasovi u zelucu

Post od Nataš@ »

Sve to može biti zbog premalo kiseline u želucu i/ili nedostatka enzima za varenje. Odlični uslovi za razvoj nepoželjnih mikroorganizama čiji gasovi (proizvod njihovog metabolizma) prave probleme. Kod većine oni podignu ono malo kiseline koje ima u želucu i izazovu žgaravicu pa svi, pogrešno, misle da imaju problema sa viškom kiseline. Ti je očigledno imaš jako malo a to nije dobro. Bez kiseline nema enzima, hormona - svega što je potrebno za jedan složen proces varenja.

Pomažu:
svež sok od kupusa po 1dl 2-3 puta dnevno na prazan stomak (ukus je bljak)
kašičica jabukovog sirćeta u 2dl vode pola sata pre obroka
nekoliko zalogaja svežeg ananasa posle obroka.

Ako to ne pomogne tokom nekoliko nedelja razmisli o dodatku Betain HCl.

Naravno, ovo je sve bez poznavanja detalja, ishrane ...
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Треба добро да проучиш књигу Теодора Бародија "Алкализуј се или умри".

Осим тога треба да избациш из употребе сву храну која није кисела а изазива кисео осећај у устима, на корену језика или непцу. Није ни сва кисела храна здрава али то се мало теже разликује. Где год има алкохолног сирћета не треба да се користи.

Оно што сигурно није здраво су разни напици и фабрички сокови, жваке, пекарски производи, месне прерађевине, којекакви слаткиши .... Оно што се спрема у кући може да се користи јер знаш да није стављано ништа од хемије.
malaluda88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2014 12:10 pm

Post od malaluda88 »

Hvala vam. Jedna doktorica mi je rekla da postoji sansa da je sve to anksioznost
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Ма да, како да не. А онда ти дају лекове за фамозну анксиозност која ти за месец дана погорша ситуацију са стомаком, а онда фармакологија иде даље са Контролоком и осталим смећем. И за десетак година добијеш рак.
Nesa55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 28, 2015 3:45 pm

Post od Nesa55 »

Pozdrav sapatnici. Od pre 7-8 meseci su počeli moji problemi. Počeo sam da osećam težinu u stomaku, kao da imam kamenje. Bilo mi je teško da se krećem, nisam mogao bukvalno ništa da jedem, čak mi je i čaj stvarao osećaj naduvenosti. Najpre sam posumnjao na heliko, uradiio sam analizu krvi koja je pokazala prisustvo iste. Međutim, posle sam saznao da to nije pouzdano, pa sam krenuo na detaljne pretrage. Uradio sa UZ abdomena, gastroskopiju, kompletnu analizu krvi. Svi rezultati su dobri, gastroskopija nije pokazala prisustvo bakterije niti gastritisa. Dijagnoza je Sy dyspepticum K30. Lekar mi je prepisao Kreon caps 10000 IJ 1X1. Uzimam ga već više od mesec dana, ali ja i dalje imam iste probleme. Ne pijem, ne pušim, živim bukvalno na supi, čaju, keksu, barenom povrću, sve u minimalnim količinama, više sam gladan nego sit, ali tu naduvenost i težinu imam konstantno. Nigde ne izlazim jer se jako zamaram, ne mogu da spavam, pritisak mi je jako nizak. Lekar kaže da se radi o funkcionalnom poremećaju (šta god to značilo), verovatno to kažu svima, ako nemaju pravu dijagnozi. Pomozite!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Nesa55, због чега и даље пијеш лекове ако ти не помажу?
Nesa55
Novi član
Novi član

Post od Nesa55 »

Pa, rečeno mi je da uzimam lek do kontrole koja je zakazana za septembar. Zaista više ne znam šta da radim.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Како користиш тај лек? После јела, пре јела? Колико пута дневно?
Nesa55
Novi član
Novi član

Post od Nesa55 »

Jedna tableta dnevno, uz najobilniji obrok. Naglašavam da se moja ishrana svodi na bistre supe, čaj, keks, meko bareno jaje, malo mladog sira...I ne mogu da pronađem šta mi ne stvara probleme. Sve što sam naveo, jednom je OK, drugi put mi ista namirnica stvori takvu naduvenost da ne mogu da dišem.
Korisnikov avatar
cosmopolis
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 09, 2015 12:45 pm

Post od cosmopolis »

Meni se to čini kao preterani simptomi za dispepsiju.

Uz dužno poštovanje tvom gastroenterologu, ali biopsija može nekad da omane što se Helicobactera tiče - uzorak može biti uzet baš sa dela želuca gde bakterije nema. Zašto ne uradiš izdisajni test na HB (on je najpouzdaniji)? Jer džaba ti bilo kakvo lečenje želuca ako imaš infekciju Helicobacterom.

I drugo - što ne probaš neke biljne varijante (čajeve) za regulaciju varenja, protiv nadutosti, itd?
Meni je čaj za HB dosta pomogao.
Korisnikov avatar
cosmopolis
Stalni član
Stalni  član

Post od cosmopolis »

I da, da se razjasne neke stvari povodom testa na Helicobacter iz krvi:

radi se nekoliko tipova antitela, najčešće IgA i IgG.

IgG će ti ukazati da li je infekcije nekad bilo, jer taj tip antitela ostaje u krvi i do godinu dana; ali IgA će ti pokazati da li je infekcija aktuelna.
Meni je rezultat bio sledeći:

IgG 79.8
IgA 77.1
ref vrednosti: <20

Dakle, vidiš koliko su slične vrednosti, to je tad značilo da sam infekciju imala dugo, kao i da je tada bila aktuelna.

A ako ti npr piše IgG 47, a IgA 17, onda infekcija nije više aktuelna, ali je nekad bila prisutna, jer titirima treba i do godinu dana da opadnu.

Koji su tvoji rezultati bili?
Nesa55
Novi član
Novi član

Post od Nesa55 »

U mom labo-nalazu stoji samo IgA 27,6 (ref.vred. negat.<10,0, pozit.>13,0). Na gastroskopiji je uziman uzorak više puta, i nalaz na bakteriju je negativan.
Korisnikov avatar
cosmopolis
Stalni član
Stalni  član

Post od cosmopolis »

Kako želiš, ja bih takav IgA shvatila kao znak infekcije.
Nesa55
Novi član
Novi član

Post od Nesa55 »

A da li je moguće da se bakterija povukla ili da je labo-nalaz ipak bio pogrešan, s'obzirom da je gastroskopija rađena oko dva meseca posle laboratorije?
Odgovori