Gasovi, stolica...
Gasovi, stolica...
Imam problem kojeg bi opisao otprilike ovako:
Uglavnom ujutru sve pocinje time sto ja jedem nesto(mada nekad krene i kad ne jedem), i polako pocinjem da osecam odredjene bolove u stomaku, ne tako jake ali nekad znaju da budu i jachi, posle obicno imam osecaj da mi neshto "krchka" u stomaku, tj. kao da imam vazduha unutra.
I onda me to obichno tera na podrigivanje i tako otprilike izbacuijem taj vazduh. Posle se desava da moram u wc i da mi bude retka stolica.
Kasnije ako opet pojedem nesto obicno se to ponavlja. Oko podne se normalizuje.
Ne secam se da sam nekad imao problema posle 15h mada mozda ipak jesam ovo moze da se desi i kad nije jutro ali veoma retko. I inace mi se nije desavalo svakodnevno ali u poslednje vreme malo cesce.
Da li imate neki savet, ja nisam hteo da idem kod lekara u skorije vreme, jer nije bilo tako ucestalo, mada u poslednjih para dana je malo ucestalije. Zadnji put kad sam bio kod doktora ultra zvuk i krv i jos tako neke obicnije analize su bile u redu ali tada mi se retko desavalo da mi je retka stolica.
Nisam radio neke testove na bakterije i slicno.
Student sam i ne hranim se bas najbolje i svestan sam i pokusavam to da promenim, i chesto mi se desavalo pre da problemi pocnu kada odem kuci na ishranu kod majke, ili kad se vratim na studije.
Ako imate jos nekih pitanja slobodno pitajte.
Hvala svima koji mogu pomoci.
Uglavnom ujutru sve pocinje time sto ja jedem nesto(mada nekad krene i kad ne jedem), i polako pocinjem da osecam odredjene bolove u stomaku, ne tako jake ali nekad znaju da budu i jachi, posle obicno imam osecaj da mi neshto "krchka" u stomaku, tj. kao da imam vazduha unutra.
I onda me to obichno tera na podrigivanje i tako otprilike izbacuijem taj vazduh. Posle se desava da moram u wc i da mi bude retka stolica.
Kasnije ako opet pojedem nesto obicno se to ponavlja. Oko podne se normalizuje.
Ne secam se da sam nekad imao problema posle 15h mada mozda ipak jesam ovo moze da se desi i kad nije jutro ali veoma retko. I inace mi se nije desavalo svakodnevno ali u poslednje vreme malo cesce.
Da li imate neki savet, ja nisam hteo da idem kod lekara u skorije vreme, jer nije bilo tako ucestalo, mada u poslednjih para dana je malo ucestalije. Zadnji put kad sam bio kod doktora ultra zvuk i krv i jos tako neke obicnije analize su bile u redu ali tada mi se retko desavalo da mi je retka stolica.
Nisam radio neke testove na bakterije i slicno.
Student sam i ne hranim se bas najbolje i svestan sam i pokusavam to da promenim, i chesto mi se desavalo pre da problemi pocnu kada odem kuci na ishranu kod majke, ili kad se vratim na studije.
Ako imate jos nekih pitanja slobodno pitajte.
Hvala svima koji mogu pomoci.
Jos su mi rekli da bi mogao uraditi neki test sa krechom sto se popije i test na neke bakterije ili virus neki nisam siguran... Uglavnom tad su mi simptomi prestali pa sam odustao.
Planiram da odem ako se ovo nastavi.
Znaci jos jednom neki saveti ideje povodom ovoga.
Interesuje me otkud da se pojavljuje to podrigivanje, i kako mogu da oslobodim toliki vazduh u stomaku, meni cudno.
Hvala.
Planiram da odem ako se ovo nastavi.
Znaci jos jednom neki saveti ideje povodom ovoga.
Interesuje me otkud da se pojavljuje to podrigivanje, i kako mogu da oslobodim toliki vazduh u stomaku, meni cudno.
Hvala.
To nije krec vec Barijumska klizma, pasaza creva. Helicobacter pylori moze dati simptome u gornjim partijama GI trakta (ezofagus i zeludac) ali ne i u debelom crevu. Dakle, ako se otkrije ova bakterija ostaje ti provera zasto imas kasaste stolice? Tu je u pitanju tanko crevo ili kolon i potrebno je uraditi testove stolice na gljivice, parazite i enteropatogene bakterije. Uz RO snimanje barijumovim kontrastom Dg. ce biti gotovo potpuna. Ako su pak svi ti nalazi negativni (dobri) po protokolu moras ici na ezofagostrauduodenoskopiju i retraogradnu ileokolonoskopiju. Srecno sa cimanjem, za ovo ti ne gine bar par meseci zivotu, posto znam ovu oblast do detalja...osim ako nemas love za privatnu praxu
Odlican odgovor, iako ne razumem sve te izraze brzo cu ih naci na internetu da te ne bi zapitikivao puno i takodje odlichno zapazanje, ja osim shto sam slab sa vremenom, slab sam i sa raspolozivoscu dobrih strucnjaka, i bolnica, klinika gde bi to mogao da uradim. Zivim u manjem gradu a studiram u NS, ali sam sada retko u NS posto sam pri kraju.
Helicobacter se iz krvi dijagnostikuje, nadam se?
Znaci otprilike imam neku kombinaciju tih bacterija gljivica najverovatnije... Nista me ne bi cudilo.
Ovo sam nasao:
nadimanje, podrigivanje, promjenjiv apetit, bol u stomaku, uèestale, kašaste stolice
GIARDIA LAMBLIJA INTESTINALIS
Šta je Giardia lamblija?
To je parazit koji se prenosi inficiranom hranom ili piæem ili bliskim dodirom sa infestiranom osobom.
Koliki je period inkubacije kod ove parazitoze?
Eksperimentalno je utvrðeno da je neophodno da proðe 9 dana od unošenja cista lamblije do pojave klinièkih znakova infestacije.
Gdje lamblija boravi u organizmu?
Lamblija se prièvršæuje za epitel crijevne sluznice i hrani se sadržajem iz crijevnog lumena. Izbacuje se stolicom u obliku cista. U sluèaju dijareje (proliva) u stolicu se mogu naæi veom apokretne lamblije.
Koji su simptomi kod ove parazitoze?
Simptomi su u veæini sluèajeva nekarakteristièni ili ih èak nema. Meðutim, veæi broj bolesnika ima sljedeæe simptome:
- nadimanje
- podrigivanje
- promjenjiv apetit
- bol u stomaku (periumbilikusni bol)
- uèestale, kašaste stolice
Da li se lamblija može naæi i u želucu?
Može. U gastrointestinalnoj lokalizaciji najèešæe se javlja bol u epigastriju (želucu), crijevne kolike, nadimanje, povraæanje, anoreksija, uèestalo crijevno pražnjenje.
Koji su simptomi kod masivne infestacije lamblijama?
U masivnoj infestaciji lamblijama javlja se dugotrajna dijareja, znatan gubitak tjelesne težine, edemi (otoci), kao i trofièki poremeæaji – suva i atrofièna koža, meka i lomljiva kosa, privremeni gubitak pigmenta, gubitak dlakavost u pubiènom i pazušnom predijelu.
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Za postavljanje dijagnoze najveæi znaèaj ima nalaz lamblija u duodenumskom sadržaju (pod uslovom da je žuè A pregledana odmah, jer lamblije pri stajanju ubrzo uginu). U stolici se nalaze ciste lamblije u sluèaju proliva. Dijagnostièki znaèaj ima i RTG pregled duodenuma.
Kako se lijeèi ova parazitoza?
Bolest se vrlo uspješno lijeèi akridinskim preparatima (Acranil tablete). Dozu lijeka i dužinu trajanja lijeèenja odreðuje ljekar. Nakon terapije, svi simptomi bolesti nestaju.
Imam sve simptome osim promenjljivog apetita, mada ne bih znao sta znaci promenjiv apetit, oduvek svashta neshto jedem. A sta je ova bolest nemam pojma
Helicobacter se iz krvi dijagnostikuje, nadam se?
Znaci otprilike imam neku kombinaciju tih bacterija gljivica najverovatnije... Nista me ne bi cudilo.
Ovo sam nasao:
nadimanje, podrigivanje, promjenjiv apetit, bol u stomaku, uèestale, kašaste stolice
GIARDIA LAMBLIJA INTESTINALIS
Šta je Giardia lamblija?
To je parazit koji se prenosi inficiranom hranom ili piæem ili bliskim dodirom sa infestiranom osobom.
Koliki je period inkubacije kod ove parazitoze?
Eksperimentalno je utvrðeno da je neophodno da proðe 9 dana od unošenja cista lamblije do pojave klinièkih znakova infestacije.
Gdje lamblija boravi u organizmu?
Lamblija se prièvršæuje za epitel crijevne sluznice i hrani se sadržajem iz crijevnog lumena. Izbacuje se stolicom u obliku cista. U sluèaju dijareje (proliva) u stolicu se mogu naæi veom apokretne lamblije.
Koji su simptomi kod ove parazitoze?
Simptomi su u veæini sluèajeva nekarakteristièni ili ih èak nema. Meðutim, veæi broj bolesnika ima sljedeæe simptome:
- nadimanje
- podrigivanje
- promjenjiv apetit
- bol u stomaku (periumbilikusni bol)
- uèestale, kašaste stolice
Da li se lamblija može naæi i u želucu?
Može. U gastrointestinalnoj lokalizaciji najèešæe se javlja bol u epigastriju (želucu), crijevne kolike, nadimanje, povraæanje, anoreksija, uèestalo crijevno pražnjenje.
Koji su simptomi kod masivne infestacije lamblijama?
U masivnoj infestaciji lamblijama javlja se dugotrajna dijareja, znatan gubitak tjelesne težine, edemi (otoci), kao i trofièki poremeæaji – suva i atrofièna koža, meka i lomljiva kosa, privremeni gubitak pigmenta, gubitak dlakavost u pubiènom i pazušnom predijelu.
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Za postavljanje dijagnoze najveæi znaèaj ima nalaz lamblija u duodenumskom sadržaju (pod uslovom da je žuè A pregledana odmah, jer lamblije pri stajanju ubrzo uginu). U stolici se nalaze ciste lamblije u sluèaju proliva. Dijagnostièki znaèaj ima i RTG pregled duodenuma.
Kako se lijeèi ova parazitoza?
Bolest se vrlo uspješno lijeèi akridinskim preparatima (Acranil tablete). Dozu lijeka i dužinu trajanja lijeèenja odreðuje ljekar. Nakon terapije, svi simptomi bolesti nestaju.
Imam sve simptome osim promenjljivog apetita, mada ne bih znao sta znaci promenjiv apetit, oduvek svashta neshto jedem. A sta je ova bolest nemam pojma

Idemo redom:
H.Pilory se moze detektovati uvecanim titrom antitela iz krvnog seruma, ali je pouzdaniji nacin direktnim bioptiranim uzorkom sluznice zeluca za sta moras gutati sondu.
Nemoj traziti uzroke na netu jer ogroman boroj oboljenja daju iste simptome pa ih ni najbolji klinicari i matematicari ne mogu proceniti. Ima mnogo benignih bolesti i nekoliko jako ozbiljnih koje mozes imati. NS ima odlicne klinike, tako da...
Kod tebe bih najpre ciljao na: Candida Albicans, sindrom iritabilnih creva...bakterije tesko...ako nisu ova prva dva onda je moguc terminalni ileitis u vidu Crohn-a terminalnog ileuma i cekuma ili pak patchy ulcerative colitis, divertikulitis ili polipoza
H.Pilory se moze detektovati uvecanim titrom antitela iz krvnog seruma, ali je pouzdaniji nacin direktnim bioptiranim uzorkom sluznice zeluca za sta moras gutati sondu.
Nemoj traziti uzroke na netu jer ogroman boroj oboljenja daju iste simptome pa ih ni najbolji klinicari i matematicari ne mogu proceniti. Ima mnogo benignih bolesti i nekoliko jako ozbiljnih koje mozes imati. NS ima odlicne klinike, tako da...
Kod tebe bih najpre ciljao na: Candida Albicans, sindrom iritabilnih creva...bakterije tesko...ako nisu ova prva dva onda je moguc terminalni ileitis u vidu Crohn-a terminalnog ileuma i cekuma ili pak patchy ulcerative colitis, divertikulitis ili polipoza
Bio sam vec juce kod doktora, dobio sam da uradim Helicobacter pylori, Barijumsku klizmu i ultrazvuk abdomena. Danas sam vadio krv za Helivobacter pylori, bice za 2 do 3 sedmice, za Barijumsku klizmu sam zakazao za 31.10. , a ultrazvuk mogu da uradim skoro kad hocu.
U sushtini prichekacu malo da stignu ovi rezultati.
Takodje bih pomenuo da sam u poslednje vreme dosta redukovao pusenje, pa posto sam video jos jedan post na forumu u vezi prestanka pucenja i stomacnih problema razmisljam da nema veze sa tim( http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=23873 ), mada opet nisam siguran u to jer mi se desavalo i ranije ali ne ovako cesto.
Da li imate jos neke preporuke?
Doktorka me pitala da li sam primetio tamnu stolicu ili krv u stolici - shto nisam primetio.
Hvala puno.
U sushtini prichekacu malo da stignu ovi rezultati.
Takodje bih pomenuo da sam u poslednje vreme dosta redukovao pusenje, pa posto sam video jos jedan post na forumu u vezi prestanka pucenja i stomacnih problema razmisljam da nema veze sa tim( http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=23873 ), mada opet nisam siguran u to jer mi se desavalo i ranije ali ne ovako cesto.
Da li imate jos neke preporuke?
Doktorka me pitala da li sam primetio tamnu stolicu ili krv u stolici - shto nisam primetio.
Hvala puno.
Mada moji simptomi nisu najslichniji kao u postu koji sam pomenuo.
Takodje zaboravio sam da kazem da sam dobio da pijem ranisan jer sam pomenuo da nekad ujutru osecam manju kiselinu u grlu i ustima, pa verovatno zbog toga i ostalih simptoma sam dobio ranisan da pijem ujutru i uvece. Da li ranisan treba da se pije pre ili posle jela, ja mislim da mi je receno pre jela pola sata ali nisam najsigurniji, pa da da pitam, u upustvu nema nista konkretno?
Takodje zaboravio sam da kazem da sam dobio da pijem ranisan jer sam pomenuo da nekad ujutru osecam manju kiselinu u grlu i ustima, pa verovatno zbog toga i ostalih simptoma sam dobio ranisan da pijem ujutru i uvece. Da li ranisan treba da se pije pre ili posle jela, ja mislim da mi je receno pre jela pola sata ali nisam najsigurniji, pa da da pitam, u upustvu nema nista konkretno?
Evo mene opet, nisam video vashu poruku do danas. Radio sam rentgen sa barijumom, izvestaj je sledeci:
Gastroduodenitis.
/ Ponoviti pregled za tri meseca.
Nalaz ultrazvuka:
Jetra normalne i,uredne ehogenosti, homogena nema fokalnih promena.
Intra i ekstra zucni kanali nisu prosireni.
Zucna kesa normalne debljine zidova, nema kalkulusa u lumenu.
Pankreas i slezina primerene velicine i ehogenosti za zivotnu dob, nemaju patoloskih refleksa.
Bubrezi normalnog polozaja, oblika i velicine, dobre debljine parenhima i ehogenosti. Postoji srednje izrazena mikrolitiasa, ali nemaju staze, cesita, tumora ni formiranih konkremenata. Ureteri nisu prosireni.
Mokracna besika normalne debljine zidova, nema patoloskih izraslina.
Prostata primerena zivotnom dobu, homogena, jasno ogranicena, ne obstruktivna.
U trbuhu nema slobodne tecnosti niti stranog sadrzaja, a veliki krvni sudovi su normalnog kalibra.
Primecuju se indirektni znaci blazeg gastritisa.
Nalaz za helicobacter pylori jos nije gotov.
Gde mogu da uradim analizu fecesa na bakterije, parazite i gljivice?
Slabi smo sa privatnim laboratorijama ovde.
Hvala.
[/b]
Gastroduodenitis.
/ Ponoviti pregled za tri meseca.
Nalaz ultrazvuka:
Jetra normalne i,uredne ehogenosti, homogena nema fokalnih promena.
Intra i ekstra zucni kanali nisu prosireni.
Zucna kesa normalne debljine zidova, nema kalkulusa u lumenu.
Pankreas i slezina primerene velicine i ehogenosti za zivotnu dob, nemaju patoloskih refleksa.
Bubrezi normalnog polozaja, oblika i velicine, dobre debljine parenhima i ehogenosti. Postoji srednje izrazena mikrolitiasa, ali nemaju staze, cesita, tumora ni formiranih konkremenata. Ureteri nisu prosireni.
Mokracna besika normalne debljine zidova, nema patoloskih izraslina.
Prostata primerena zivotnom dobu, homogena, jasno ogranicena, ne obstruktivna.
U trbuhu nema slobodne tecnosti niti stranog sadrzaja, a veliki krvni sudovi su normalnog kalibra.
Primecuju se indirektni znaci blazeg gastritisa.
Nalaz za helicobacter pylori jos nije gotov.
Gde mogu da uradim analizu fecesa na bakterije, parazite i gljivice?
Slabi smo sa privatnim laboratorijama ovde.
Hvala.
[/b]
HPylori nalaz: 0.46, refrentne vrednosti: <0.8(granicne vrednosti od 0.8 do 1.2)
Pesak je dosta sitan i nije zabrinjavajuci kako mi je doktor rekao.
Mene brine ta hronicna upala i kako bi e to moglo smiriti, i da li to utice na ove nepredvidive stolice, cas normalna cas srednje gustine, cas male gustine.
Sutra cu videti da radim nalaz stolice. Hvala.
Pesak je dosta sitan i nije zabrinjavajuci kako mi je doktor rekao.
Mene brine ta hronicna upala i kako bi e to moglo smiriti, i da li to utice na ove nepredvidive stolice, cas normalna cas srednje gustine, cas male gustine.
Sutra cu videti da radim nalaz stolice. Hvala.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 11:46 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Cao svima,
Nov sam na forumu,tako da cu malo da davim!!:)
Imam stomacne tegobe vec duze vreme,nekih dva meseca,osecaj pulsiranja u stomaku,bolovi ispod zeludca,povremeni bolovi mokracnih kanala i bubrega,cesti gasovi,cudna stolica(od bele do do malo tamne,slabo formirana,kasasta),crveni tragovi u stolici....Stolicu sam davao na analizu(krv,bakterije)sve je negativno!!Crveni tragovi kao da su od gume,tako deluju,smesno ali tako je
!!Imam ceste vrtoglavice!!
Davao sam i krv na anlizu i sve je ok(krvna slika,sedimentacija...) osim bilirubina,koji je malo povecan!!Na ultra-zvuku utvrdjeno je da je debelo crevo malo uvecano i da je zucna kesa malo spustena,ostalo je dobro!!Imao sam i kamen u bubregu,izbacio sam ga!sada je ostao samo pesak u oba bubrega!!
Molim za pomoc i savet,postajem nervozan!
I ne ide mi se na gastroskopiju!!!!!!!!
(((((
Nov sam na forumu,tako da cu malo da davim!!:)
Imam stomacne tegobe vec duze vreme,nekih dva meseca,osecaj pulsiranja u stomaku,bolovi ispod zeludca,povremeni bolovi mokracnih kanala i bubrega,cesti gasovi,cudna stolica(od bele do do malo tamne,slabo formirana,kasasta),crveni tragovi u stolici....Stolicu sam davao na analizu(krv,bakterije)sve je negativno!!Crveni tragovi kao da su od gume,tako deluju,smesno ali tako je

Davao sam i krv na anlizu i sve je ok(krvna slika,sedimentacija...) osim bilirubina,koji je malo povecan!!Na ultra-zvuku utvrdjeno je da je debelo crevo malo uvecano i da je zucna kesa malo spustena,ostalo je dobro!!Imao sam i kamen u bubregu,izbacio sam ga!sada je ostao samo pesak u oba bubrega!!

Molim za pomoc i savet,postajem nervozan!

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako ti se ne ide onda nishta, trpi i lechi se sam od nechega shto ni ne znash shta je!
Trpish tegobe koje se verovatno mogu lako reshiti zbog chega? Ne ide ti se?
A posle svi znate da krivite medicinske radnike!
Trpish tegobe koje se verovatno mogu lako reshiti zbog chega? Ne ide ti se?

A posle svi znate da krivite medicinske radnike!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.