X napisao:Odlican odgovor, iako ne razumem sve te izraze brzo cu ih naci na internetu da te ne bi zapitikivao puno i takodje odlichno zapazanje, ja osim shto sam slab sa vremenom, slab sam i sa raspolozivoscu dobrih strucnjaka, i bolnica, klinika gde bi to mogao da uradim. Zivim u manjem gradu a studiram u NS, ali sam sada retko u NS posto sam pri kraju.
Helicobacter se iz krvi dijagnostikuje, nadam se?
Znaci otprilike imam neku kombinaciju tih bacterija gljivica najverovatnije... Nista me ne bi cudilo.
Ovo sam nasao:
nadimanje, podrigivanje, promjenjiv apetit, bol u stomaku, uèestale, kašaste stolice
GIARDIA LAMBLIJA INTESTINALIS
Šta je Giardia lamblija?
To je parazit koji se prenosi inficiranom hranom ili piæem ili bliskim dodirom sa infestiranom osobom.
Koliki je period inkubacije kod ove parazitoze?
Eksperimentalno je utvrðeno da je neophodno da proðe 9 dana od unošenja cista lamblije do pojave klinièkih znakova infestacije.
Gdje lamblija boravi u organizmu?
Lamblija se prièvršæuje za epitel crijevne sluznice i hrani se sadržajem iz crijevnog lumena. Izbacuje se stolicom u obliku cista. U sluèaju dijareje (proliva) u stolicu se mogu naæi veom apokretne lamblije.
Koji su simptomi kod ove parazitoze?
Simptomi su u veæini sluèajeva nekarakteristièni ili ih èak nema. Meðutim, veæi broj bolesnika ima sljedeæe simptome:
- nadimanje
- podrigivanje
- promjenjiv apetit
- bol u stomaku (periumbilikusni bol)
- uèestale, kašaste stolice
Da li se lamblija može naæi i u želucu?
Može. U gastrointestinalnoj lokalizaciji najèešæe se javlja bol u epigastriju (želucu), crijevne kolike, nadimanje, povraæanje, anoreksija, uèestalo crijevno pražnjenje.
Koji su simptomi kod masivne infestacije lamblijama?
U masivnoj infestaciji lamblijama javlja se dugotrajna dijareja, znatan gubitak tjelesne težine, edemi (otoci), kao i trofièki poremeæaji – suva i atrofièna koža, meka i lomljiva kosa, privremeni gubitak pigmenta, gubitak dlakavost u pubiènom i pazušnom predijelu.
Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Za postavljanje dijagnoze najveæi znaèaj ima nalaz lamblija u duodenumskom sadržaju (pod uslovom da je žuè A pregledana odmah, jer lamblije pri stajanju ubrzo uginu). U stolici se nalaze ciste lamblije u sluèaju proliva. Dijagnostièki znaèaj ima i RTG pregled duodenuma.
Kako se lijeèi ova parazitoza?
Bolest se vrlo uspješno lijeèi akridinskim preparatima (Acranil tablete). Dozu lijeka i dužinu trajanja lijeèenja odreðuje ljekar. Nakon terapije, svi simptomi bolesti nestaju.
Imam sve simptome osim promenjljivog apetita, mada ne bih znao sta znaci promenjiv apetit, oduvek svashta neshto jedem. A sta je ova bolest nemam pojma