era napisao:Ja sam danas dobla rezultate ft3, ft4, tsh i atg-at i sve je uredu sem tsh koji je 7,88 (ref 0,4-4). Da li je ovo dovoljno da se kaze da imam hipotireozu ili je potrebno jos nesto uraditi?
Zakazala sam pregled kod endokrinologa, ali dok cekam moram i da razmisljam.
Takodje se od steriliteta suprug i ja lecimo 5 godina i do sada mi niko nije rekao da i ovo moze da bude izvor problema, nego smo radili insemenacije i vto...
Sto se tice Vasih rezultata Vi imate subklinicku hipotireozu tj.hypothyreosis subclinica.Moze se jos jednom proveriti TSH radi potvrde dijagnoze.
To je jedno stanje koje moze voditi razvijenoj, "pravoj" hipotireozi sa svim simptomima koji idu uz tu bolest.
Izmedju strucnjaka se vode rasprave da li treba to stanje leciti i prema onome sto znam od strane strucnjaka koje cenim, ipak treba zapoceti lecenje sa supstitucijom/nadoknadom hormona stitaste zlezde tj T4.
Terapija je vrlo jednostavna i lek se pije jednom dnevno.
Sa jedne strane to ce dovesti do normalizovanja Vaseg tireoidnog statusa, jer Vi zapravo imate manjak hormona stitaste zlezde, a sa druge ce smanjiti eventualno/ako imate, uvecanje stitne zlezde kod Vas.
Hormoni stitne zlezde su mocni hormoni koji regulisu mnoge procese narocito, maturacije /sazrevanja celija svuda po telu, pa i sami sebe!!, na nivoi hipofize i stitaste zlezde.
Dakle, vezano za sterilitet, a on moze biti i muski!!! i zenski!!!, eventualno ako je sterilitet vezan za neki proces "sazrevanja" Vi biste imali teorijsku korist kod zenskog steriliteta(odnos muskog i zenskog steriliteta je 50%:50%) od lecenja subklinicke hipotireoze.
Za mene ostaje pitanje, a o tome popricajte sa svojim endokrinologom kao i o svemu iznad, moje pitanje uzroka subklinicke hipotireoze kod Vas, ako ste ipak mlada osoba, predpostavljam?