hashimoto kad mu vreme nije

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

anonija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 30, 2008 12:01 am

hashimoto kad mu vreme nije

Post od anonija »

doktori se malo sale sa mnom..kazu da imam bolest zena u menopauzi a meni tek 24 :D nego, ne sekiram se ja puno,pijem letrox 50mikrograma dnevno...informisana sam dosta o cika hashimotu, ali me opet interesuje da li neko ima savet koristan i kakve su komplikacije moguce...hvala cika doktorima unapred na odgovorima
Nivato
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 22, 2008 10:09 pm

Post od Nivato »

I meni je dijagnostikovan hashimoto ali o tome jako malo znam.Posto ste napisali da ste dosta informisani molim vas napisite mi nesto vise mnogo bi mi znacilo.Imam 34 god.a hashimoto mi dijagnostikovan pre 4 god.Inace imala sam hipertireouzu koja je lecena 3 god,sada sam bez terapije.UNAPRED VAM HVALA.
anonija
Novi član
Novi član

Post od anonija »

e ovako....po recima doktora-hashimoto je hronicna upala stitne, odnosno autoimuno oboljenje gde antitela napaduju stitnu jer je prepoznaju kao nesto lose u organizmu. dolazi do smanjene proizvodnje 2 hormona stitne, sto uzrokuje usporavanje metabolickih procesa. javljaju se sledeci simptomi-slabo znojenje, brzo umaranje, nepodnosenje hladnoce, opstipacija, dobijanje na tezini, oslabljena koncentracija, grublji glas...terapija je najcesce usmerena na povecanje hormona stitne u organizmu (tzv supstituciona terapija) tako sto se uzima odredjena doza hormona dnevno. doza se ne moze odmah odrediti, tj treba par meseci da se ustanovi najbolja terapija zavisno od organizma. meni je pocetna bila 25 mikrograma, ali ubrzo povecana na 50 letrox. hashimoto je u stvari suprotno stanje od onoga koje si ti imala 3 godine tj hipertireoza. moguce je da kod agresivnijih terapija u lecenju hipertireoze dodje do kontraefekta-hipotireoze. ja ti najiskrenije savetujem sledece-kad izvadis sve potrebne nalaze i snimis stitnu, podji kod vise doktora na razgovor. mozda je malo opsirniji odgovor ali ovo je samo deo onoga sto bi trebalo da znas...i da, nemoj da se nerviras i da razmisljas o svom stanju kao necemu strasnom...meni je jedan od dr-a kod kojih sam bila rekao da je ovo najlaksa bolest od svih poznatih medicini (malo glupo ali mene je utesilo) ako te jos nesto interesuje a budem mogla pomoci-bice mi zadovoljstvo. svako dobro :D
mdkjknezevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 5:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mdkjknezevic »

meni su rekli da mi ide ka hasimotu, da trenutno ne treba terapija. antitela su mi visoka 630. t3 i t4 su ok, tsh je4.7. moze li nekako da se utice da ne dodje do hashimotovoh tireoditisa, neki prirodan lek, ishrana?
anonija
Novi član
Novi član

Post od anonija »

kupus, med, orasi i maslinovo ulje :D i naravno-bez nervoze
mdkjknezevic
Novi član
Novi član

Post od mdkjknezevic »

da, hvala.med, orasi, maslinovo ulje ok, ali zasto po forumu pise da se kod kod hipotireoze kupus ne sme jesti jer sadrzi jone koji suzbijaju jod. da li je hasimotov tireoditis nedostatak joda u ishrani?
ammy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 9:10 pm

Post od ammy »

Moze li mi neko reci na osnovu cega se tacno dijagnosticira hasimoto? Da li na osnuvu UZ, nalaza krvi hormona stitne ili antitjela?
U iscekivanju...
mdkjknezevic
Novi član
Novi član

Post od mdkjknezevic »

ammy, ja mislim da na osnovu antitela tpo ali nisam sigurna, nek odgovori neko ko sigurno zna.mislim da je tako, jer je meni receno. s obzirom da su mi antitela visoka, da ide ka hasimotovom tireoditisu.a hormoni su tada bili ok. sto znaci da je na osnovu at tpo ovo zakljucio. hsv mi je bio malo iznad gornje granice, tj 4.7 a ref.vrednost do 4.pozdrav
ammy
Novi član
Novi član

Post od ammy »

Hvala na odgovoru! Ja sam radila UZ i nije nista ustanovljeno osim da je stitna volumetrijski mala za moju građu. Ostalo mi je jos da uradim ATPO i ponovnu kontrolu tsh pa da znam na cemu sam...
U iscekivanju...
mdkjknezevic
Novi član
Novi član

Post od mdkjknezevic »

ni ja vise pojma nemam na cemu sam ako mi verujes. ultrazvuk je pokazao da je uvecana a at tpo da ide ka hasimotu i usporenim radom. usporen rad a uvecana. nista mi nije jasno. jos nemam terapiju. za tri meseca ponovo analiza hsv da se vidi sta je.
mdkjknezevic
Novi član
Novi član

Post od mdkjknezevic »

ne hsv nego tsh, ne znam vise ni sta pisem. pozdrav
ammy
Novi član
Novi član

Post od ammy »

Ovo je bas cudno...Kod mene po nalazu hormona TSH, stitna radi usporeno. Vrijednost je 11,1 i zato pijem letrox a UZ pokazao stitnu male grade za moju konstituciju... Mala stitna usporenog rada, hm!? Nemam nikakve simptome kao npr., debljanje, izostanak ciklusa, bas uprotno. Mozda je kod mene subklinicka hipotireoza!?....Ni meni nije nista jasno :-? Ostalo mi je jos da provjerim ATPO pa da dobijem neku dijagnozu :roll:...
U iscekivanju...
mdkjknezevic
Novi član
Novi član

Post od mdkjknezevic »

vidis da je razlicito u odnosu na mene. ni ja nemam neke vece simptome sem sto mi zateze vrat sa leve strane i to nekad ne uvek. meni je tsh 4.7 zato i ne pijem lekove jos a dijagnozu mi nije napisao vec usmeno rekao da ovo ide ka hasimotovom tireoditisu. ja pocela da jedem dosta ribe, pijem onaj jodi pise da ima joda, sad da li ga stvarno ima ne znam. cekam neki recept za med od oraha i tako. postoji neki preparat primed 7 tiromed za hipotireozu al sam nesto skepticna, kazu da je na bazi meda i da je 100 posto neskodljiv, ima ga u nekim apotekama, kosta oko 1000 dinara. mislila sam da ga uzmem ali ne znam , jos uvek se dvoumim. ako je neko koristio nek nam javi. pozdrav. i naravno, znas da uopste ne smes da se nerviras. ja se bar trudim da to ispostujem.javi kakav je at tpo.
ammy
Novi član
Novi član

Post od ammy »

Meni su dali letrox jer TSH moram spustiti na 1-2 sto bi optimalno da bi se trudnoca odrzala. Kako se ne bih nervirala kas vec godinama ne dolazi do trudnoce a navodno sve u redu :-? Znam da to nije rjesenje ali ne mogu da ne mislim kad se svaki mesec ponavlja jedno te isto. Ovo sa stitnom je skoro otkriveno pa je mali tracak nade za mene :lol:
Inace ref. vrijednosti TSH su: 0.4-4.0, sve iznad je poviseno, kazu...
T3 i T4 su uredni..
U iscekivanju...
kalisto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:42 pm

Post od kalisto »

Ako saznate nesto sto je efikasno , a na prirodnoj bazi, javite. I ja imam Hashimoto, i pijem duuugo, jako veeliku dozu. :lol:
Unapred zahvalna.
Odgovori