Endo & psiho "hipertireoza i panicni napadi"

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 04, 2006 11:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Endo & psiho "hipertireoza i panicni napadi"

Post od Dimaggio »

Pozdrav svima!
Prijavio sam se u nadi da ce neko moci da podeli svoje iskustvo samnom ili da mi da neki savet za sledeci moj problem.
Naime, pocev od 2001 godine se lecim (99% lekovima) od panicnih napada sa elementima agorafobije. Teskim mukama ali uspeo sam da radim i da zivim "normalan zivot".
Da problema ne bude dosta :( u maju mesecu ove godine sam imao strasne napade panike sa strasnim pulsevima, pogorsanim vidom i osecajem ravnoteze. Posetio sam kardiologa koji mi je prepisao Presolol posto sam u svako doba dana imao puls minimum 120 do 140. Nije primetio da su mi izbecene kao kod zabe ali to je druga tema :( Posetio sam i oftamologa radi definisanja dioptrije za naocare posto nisam video dobro. Oftamolog mi je i otkrila tj. odmah me uputila na analizu T3, T4 i TSH. Odmah se ispostavilo da patim od hipertireoze (TSH 0,005uUl/ml, T4-169,2nmol/L, T3 4,20 nmol/L, FT4 33,25 pmol/l. Endokrinolog mi je prepisao TIASTAT 2x2 i Propranolol 3x1/4. Srce je doslo na svoje, puls sredio kao i pritisak se stabilizovao na konstantnih 120/80. Pocelo je da mi bude dobro. Usledili su razni rezultati, povisen TSH, smanjen FT4 pa normalan TSH i FT4... Dosao sam do terapije 1/2 TIASTAT-a i 2x1/4 Propranolol-a. Sad mi je TSH 9,44 mU/L, FT4 normalan 14,01 pmol/L. Pored ove terapije sve vreme sam pio i FLUXILAN 20mg 1x1 i Bromazepam 3mg 3x1. Bromazepam sam u zadnja 2 meseca polako sveo na nulu. Odjednom pre 2 nedelje poceo sam da imam strasne napade panike, nervne napetosti. Prosto receno pocelo je sve da mi smeta, sve da me iritira u okolini... :( Jedino mi je dobro ako se napijem Bromazepama (po 3-6 mg po napadu) :( Da li je neko imao ili ima slicno iskustvo ili poznaje vezu izmedju bolesti stitne zlezde i panicnih napada??? Svugde na netu citam da stitna zlezda u velikoj meri utice na raspolozenje, nervni sistem. Ne znam kom doktoru da se obratim vise, da li da gnjavim psihologa za druge lekove ili endokrinologa...
Sva pomoc,savet dobrodosao! Hvala unapred!
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Hipertireoidizam ( kao uostalom i hipotireoidizam) utiču na raspoloženje. Kod hipertireoze se javlja razdražljivost, uznemirenost, palpitacije, tahikardija, znojenje, porast sistolnog pritiska itd. S obzirom da vi imate izbačenost očnih jabučica (egzoftalmus) kod vas se verovatno radi o Grejvs-Bazedovljevoj bilesti, a orbitopatija je spoljašnja manifestacija imunološkog poremećaja.
I hipertireoidizam i sindrom paničnih napada se endogeni poremećaji. To znači da u hipertireoidizmu postoji hormonski disblans, a u sindromu paničnih napada postoji biohemijski disbalans na nivou medijatora i neurotransmitera u mozgu (+ psihogena komponenta, naravno) i zato je vrlo važno redovno uzimati terapiju.
Ono što dodatno otežava situaciju kod vas su te stalne varijacije hormona koje imate. To je, nažalost, posledica pilagodjavanja terapije i vašeg prilagodjavanja na terapiju.
Ako se nakon godinu dana medikamentne terapije ne postigne zadovoljavajući efekat, može se pokušati i sa drugim opcijama lečenja hipertireoze.

Slobodno »gnjavite« vaše doktore (i psihijatra i endokrinologa), oni su tu zbog vas, a zajednički cilj vam je da se vi osećate bolje. Ne znam kada ste poslednji put bili na kontroli kod psihijatra, ali bilo bi dobro da ga upoznate sa novonastalom situacijom i terapijom koju uzimate da bi vam on, ako za tim postoji potreba, prilagodio terapiju.
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Dimaggio »

Hvala na odgovoru! Mozda ne gnjavim doktore redovno. Kod psihijatra idem u utorak pa da vidim sta ima da kaze. Proslo je mnogo, mnogo vremena i treba da prodje jos dosta da se sve svede na normalu, tako kazu. Ali problem je onih 30-40 minuta dok traje mucnina, napad. A u zadnjih mesec dana skoro da nema doba dana a da mi nije lose :( Kad bi to moglo nekako da se kontrolise. U aprilu mesecu sam skoro bio bez ijednog leka kad mi se pojavila stitna zlezda i sve upropastila. Ne znam da li neko mozda zna da preporuci psihijatra koji ima iskustva sa panicarima?
Za stitnu zlezdu trenutno treba da pijem 1x1/4 Tiastat-a. Da li je to jedini lek, terapija za ovu bolest ??? (TSH 9,44, FT4 normalan).
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

O panicnom napadu smo veoma puno pisali ovde na forumu, nadam se da cete pronaci tekstove. Cak imamo i grupu pacijenata koji se dopisuju. Lecenje je kompleksno, pre svega se leci antidepresivima, potom sedativima. Kada je u pitanju hipertireoza, kod postojanja bolesti koje nju otezavaju ili koje ona otezava, uputno je razmisljati o uklanjanju stitne zlezde, tireoidektomiji.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

pitanje za dr. Ivicu

Post od Dimaggio »

Hvala na predlogu dr.Zdravkovicu, predocicu svom endokrinologu.
Pomenuli ste da ovde postoji grupa ljudi koja se dopisuje a koja ima slicne probleme (mislim na panicne napade). Mene u toku napada panike veoma zna umiriti citanje iskustava osoba sa slicnim/istim problemima. Kako bih mogao ucestvovati u tim "razgovorima" (posto sam primetio da je forum "Neuropsihijatrija" blokiran). Hvala!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Re: pitanje za dr. Ivicu

Post od majja »

Dimaggio napisao:Hvala na predlogu dr.Zdravkovicu, predocicu svom endokrinologu.
Pomenuli ste da ovde postoji grupa ljudi koja se dopisuje a koja ima slicne probleme (mislim na panicne napade). Mene u toku napada panike veoma zna umiriti citanje iskustava osoba sa slicnim/istim problemima. Kako bih mogao ucestvovati u tim "razgovorima" (posto sam primetio da je forum "Neuropsihijatrija" blokiran). Hvala!

Cao!! :D

Temu mozes da pronadjes na Kardiologiji, a naziv je "Anksioznost posle virusa".

Nista ne brini, i dobrodosao u nasu malu druzinu!! :D :D :D :D :D

Pozdrav, majja :wink:
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Tiastat nije jedini lek za lečenje hipertireoidizma, osim njega u lečenju se koristi i PTU propiltiouracil. Imaju različit mehanizam dejstva, prvi inhibira sekreciju, a drugi osim toga i konverziju izlučenog T4 u T3. Tiastat je obično lek prvog izbora u lečenju hipertireoidizma jer PTU ne dovodi do pozitivnog efekta u lečenju tako brzo kao Tiastat.
Medikamentna terapija hipertireoidizma nije i jedina, operativno lečenje je takodje postoji kao opcija i terapija radioaktivnim jodom, ali se ona izbegava kod mladjih ljudi u generativnom periodu.
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Dimaggio »

MAJO HVALA TI PUNO!!! :)
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Dimaggio »

drM
Hvala na informacijama. Posto mi je dijagnostizirano u maju mesecu pretpostavljam da je onda Tiastat jos uvek pravi izbor. Operaciju mi endokrinolog jos uopste ne preporucuje jer je po njemu veoma rano jos za tako radikalnu metodu. Treba dati sansu lekovima, ipak je proslo jos samo 5 meseci.
[/b]Posto sam panicar, ja cim pomislim da mi je TSH 9,44 meni bude lose, uplasim se. Molim vas recite mi koliko je opasno imati takvu vrednost a da je pri tom FT4 normalan. Stalno imam strah od tih brojki :(
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Postoji jedno nepisano pravilo, a to je da se terapija »baždari« tako da se pacijent oseća dobro. Postoji preporučena vrednost TSH pod terapijom, ali ako se pacijent oseća dobro pri vrednosti koja malo odstupa od te, a pri tom su mu hormoni štitaste žlezde u granicama referentnih vrednosti, onda se ne insistira odmah na menjanju doze.
Vi i dalje morate da proveravate vrednosti hormona, jer su moguće oscilacije iz hiper u hipotireoidizam, ali ne brinite te oscilacije nisu opasne, možda mogu biti malo neprijatne i uticati na vaše raspoloženje, ali vas vitalno ne ugrožavaju.
Osovina koja reguliše sekreciju T4 i T3 se malo poremetila i treba vremena da se sve svede na normalu. Obično se čeka godinu dana, pre nego što se razmotre i ostale opcije lečenja.
S obzirom da uzimate terapiju i za panični sindrom ne bi bilo loše da se ona ako je moguće prilagodi jer antidepresiv koji uzimate ima interakcije sa Propranololom.
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Dimaggio »

Hvala na informacijama drM!
Mnogo ste me umirili, uvek pomislim da će me spopasti neki napad koji neću preživeti :( ufffff, taj stalan strah od smrti... :(
Imao bih još samo jedno pitanje. Danas ujutru sam popio:
4,5mg bromazepam,
20mg Fluxilan,
20mg Propranolol
1/4 Tiastat

Bio sam u apoteci i uzeo ponovo Ksalol od 0,5mg pošto od bromazepama mi i nije najbolje, ne pomaže puno. Mislim da je Ksalol bolji. (ksalol ne pijem od maja meseca ove godine već bromazepam).
Pošto ste pomenuli interakciju između antidepresiva i Propranolol-a recite mi da li mogu večeras da popijem propranolol sa Ksalolom, i da li će biti problem ako sad, večeras popijem Ksalol ako sam ujutru popio bromazepam ???
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Fluxilan je antidepresiv koji interaguje sa Propranololom u smislu da potencira dejstvo Propranolola, ne Bromazepam koji je anksiolitik kao i Xalol. Slažem se sa vama da je Xalol bolji lek, ali ne mogu da vam savetujem promenu terapije jer nisam vaš lekar. :)
Dimaggio
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Dimaggio »

Da da, to mi je i jasno drM. I ne tražim to od vas. Mene samo interesuje da li sad uveče smem da popijem ksalol ako sam ujutru popio bromazepam???
Ne znam koliko je bromazepam u organizmu, tj. da li će se ksalol i bromazepam na neki način "sukobiti" izazvati neke neželjene efekte. Mislim oba su anksiolitici pa pretpostavljam da ne bi bio problem. Ne znam.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako smem da se umesam, mozete da popijete ako zelite i tri i cetiri razlicita sedativa iz grupe benzodiazepina dnevno, i nista Vam se nece dogoditi. Imam pacijente koji piju ujutru Lorazepam, uvece Ksalol, kad im se prohte popiju i Bromazepam, a povremeno im ja dajem i Bensedin injekcije kad im se (i pored svega :roll: ) slosi. I preko svega toga, uzimaju Eglonil, antidepresive, lekove za pritisak, antireumatike, Klometol, Ransan, i ko zna sta jos... Narod je neunistiv :lol:
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Kod mene je bila slicna situacija kao kod Dimaggio-a na pocetku, kada je hipertireoiza otkrivena. Imala sam takodje terapiju tiastat i propranolol. Posle mesec-dva su se hormoni vratili na normalu, ali je TSH dosta dugo bio nizak. Od prve dijagnoze proslo je vise od 2 godine, sa povremenim prekidima terapije, kada je stanje bivalo duze vreme u normali. Prekidi sa terapijom su bili po 5-6 meseci, nakon cega bi se ponovo javio problem, tj. ponovo sam dobijala simptome hipertireoze, mada su hormoni bili na gornjoj granici ref.vrednosti, ali je TSH jako snizen, cak 0,004. Doktorica mi je rekla da terapija mora da traje bar godinu dana, sa nekim jako malim dozama tiastata (1/2 svaki drugi dan). Da li propratni efekti hipertireoze (palpitacije, nagli skokovi pritiska, ubrzani puls,...) mogu da ostave negativne posledice na srce i krvne sudove?
Odgovori