Vrtic

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Imacu ga u "papirnoj" formi...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

ok javite mi pa cemo se nekako naci ....hvala
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

ako Bog da od septembra idemo u vrtic Kolibri.....bez prisile bez icega ....glavna me je samo pogledala i rekla svasta pa sta ako je dijabeticar.....ili zna ili nema pojma ....ali videcemo sve kad krenemo......
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Super! Bravo! :D
Ako treba da se organizuje edukacija u vrticu, javite... :wink:
angelina01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am

Post od angelina01 »

Tako je i kod nas (živimo u Hrvatskoj).
U starom vrtiću ( u koji je naš sin išao prije dijagnoze) su nas izvrijeđali ("pa zar ne znate da vam je dijete bolesno?" "ne možete svoju odgovornost prebaciti nama!" i dr.), pa smo ga ispisali.
Od jeseni kreće u novi vrtić gdje je sasvim druga priča. Već smo bili na dogovoru, a iznenadilo me i kad nam je doktorica na redovnom pregledu rekla da su već zvali iz novog vrtića da se dogovore za termin za edukaciju.

Usput, u starom vrtiću su rekli,između ostalog, da mu ne žele vaditi krv, jer se boje krvi(!?). A kad im dijete padne u vrtiću(što se već dešavalo), šta onda?

Ima svakakvih ljudi. Žalosno je što u vrtićima rade i tete kojima do djece uopće nije stalo.

Pozdrav,

jedna mama
ducko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 2:33 am

Post od ducko »

Pa dobro ljudi zar ne bi mogao jedan vrtić da se napravi samo za dijabetičare ako već imamo problema sa vaspitačima koji nemaju razumevanja.
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

ideja nije losa ali ja nebi nikog izdvajala iz grupe sta je problem da se sladak dorucak zameni ili da se seceri sa fruktozom za koju svi tvrde da je zdravija?Pa platicemo vise......ostalo je dobra volja sve te vaspitacice moraju biti medicinske sestre ako i nisu u sklopu svakog vrtica ima doktor i medicinska sestra?!a ostalo je sta stvar volje ili znanja....
angelina01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am

Post od angelina01 »

Slažem se sa Duskoom,

Ako postoji dobra volja, ništa nije problem. Meni su u prvom vrtiću rekli da ne mogu mjeriti šećer. Mjeriti šećer prije ručka... pa to moj sin sa 2,5 godine napravi sam, (naravno ja gledam :) ) Ostalo ih nije ni zanimalo.

A evo baš danas, zvali me iz novog vrtića - organizirali sastanak sa njegovim tetama, da se upoznamo, da "zajedno sa tetama riješimo sva pitanja, naša i njihova".... Sve u svemu, imaju dobru volju. Njihova glavna medicinska sestra rekla mi je "naše je da im (djeci) osiguramo sve uvijete na koje imaju pravo, bez obzira na dijabetes, i da vama roditeljima damo max. sigurnost". Pa, eto, vratili su mi vjeru u dobro na ovom svijetu, koju sam izgubila s prvim vrtićem.

Čak i kad bi postojali uvjeti da se organizira posebni vrtić, (a ne vjerujem da je tako puno malih dijabetičara na istoj lokaciji), zar ne bi time na neki način diskriminirali vlastitu djecu?

Mislim da ćemo mi roditelji imati još puno bitaka, a da je vrtić tek prva od njih.
Mi smo mislili organizirati čuvanje doma, ali sam se predomislila. Ne želim da dijabetes dobije prvu bitku, i da uskratim svom djetetu vrtić u koji on želi ići (jako voli druženja s djecom).
Da se brinem, brinem se, ali brinut ću još bezbroj puta u životu, kao i svaka mama. Zato smo tu, da podijelimo ne samo iskustva, već i brige i trenutke depresije i sve što uz naše obaveze ide.

Veliki pozdrav.
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

izasao je novi zakon da su obavezni svako dete da prime u vrtic i po potrebi da roditelj donese hranu......ako smo na nase cimanje i dijabetino zalaganje to uspeli onda super.....
e da jos nesto za stelu...u vrticu kolibri bili su izriciti da treba da dete upisem u specijalnu grupu i da nece da je prime zato sto je ona rizicna....
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Kako to mislis "specijalnu" grupu? Prvi put cujem da u vrticima postoje specijalne grupe. Moja Danica je najredovnije isla u vrtic kao i sva druga deca, s tim sto je nosila rucak, i to samo onim danima kada je na meniju ono sto ne sme da jede. Verujem da je to razlicito od vrtica do vrtica, i da je to stvar osoblja u vrticu...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ma daj... Neka ti daju napismeno zašto mora dete da ide u specijalnu grupu... I stvarno, šta to znači specijalna grupa!? :roll:
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

e ovako posto sam ja isla na visu pedagosku znam sta je specijalna grupa tj to se zove grupa za decu sa specijalnim potrebama koju pohadjaju deca kao sto su daunovci,autisticni,ili sa bilo kojim invaliditetom.....
po recima te vaspitacice otvara se grupa negde u gradu pa da se obratim tamo ja sam bila kulturna i nisam se svadjala ali mislim da li da je prijavim kod glavne na zvezdari?Ma ko je sisa cekam mesto u jednom vrticu tj. Cigra pa videcemo hoce li me i tamo zavlaciti ili......
KIVI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 13, 2006 6:00 pm

Post od KIVI »

"specijalna grupa"-to znaci upisite dete bilo gde samo ne u nas vrtic.moja cerkica ide u obdaniste i nikada nisam cuo da postoje tzv.specijalne grupe.pedagoski nema sta.mozda vam se moj savet nece svideti ali iz iskustva- ucite dete da bude jako i naucite ga da se brani ,i verbalno i fizicki.deca su lepa ali su i okrutna a deca dijabeticari su veoma osetljiva.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ajde vidi šta će biti sa Čigrom... ako i tamo bude problema,opet ću da potegnem i novinare i telefone kao prošli put. Stvarno nema smisla!!! :evil:
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

MIslim stvaaaarno - Specijalna grupa?!? Pa sta ta vaspitacica umislja? To sto je ona nepismena i ne zna sta je diabetes, ne znaci da dete treba da ide u specijalnu grupu. Ma ja bi im dovela televiziju i novinare, i... Bas sam ljuta :evil:
Odgovori