Sta ako se pokvari insulinska pumpa????

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 16, 2006 10:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Sta ako se pokvari insulinska pumpa????

Post od U.P.A.dans »

Zaista tesko pitanje,a odgovor je jos tezi!!!On glasi - predjes na penove!Nema veze sto se organizam navikao,sto si dobio ili kupio vredan aparat,sto su ti glikemije savresene...Sve druge zemlje imaju rezervne pumpe,brinu o pacijentima.Mi nemamo.Kanadjani su bili zgranuti kada su culi da mi nemamo rezervne, tzv bekap pumpe,Ameri takodje.Ali nije njihov problem to sto kod nas novac diktira nacin poslovanja.Resite da kupite rezervnu pumpu i dodjete do toga da nju morate da kupite preko onih koji su duzni da vam daju rezervnu na koriscenje do popravke vase!Mozda i nisu duzni,nas pravilnik je vrlo supalj.
Kakva su vasa iskustva?
Da li bi bilo humano pokrenuti ovo pitanje?
Ako cekamo,resenje nece samo doci!!!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Minimed, tj medtronic kao i drugi proizvodjaci, daju garanciju od, ako se ne varam, cetiri godine. Tokom te cetiri godine, za rezervnu pumpu je zaduzena firma, bez dodatnih troskova po drzavu ili pacijenta. Posle toga, garancija istice, zbog cega se obicno i pumpa mijenja.

Ja sam imao priliku da tu uslugu iskoristim jednom, doduse ne u Srbiji, nazvao sam u 4 popodne, ujutro u pola 7 paket je bio ispred vrata, kao i dodatna kutijica u kojoj sam poslao nazad pokvarenu pumpu. Jedino vazno je da kod kuce ili kad idete na duze puteve uvijek sa sobom imate rezervne penove.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne, u Srbiji te puste da crkneš, nemaju back-up pumpe! Pisala sam i RZZO pre godinu dana i kumila i molila da se ovo stanje reši, ali nisu me udostojili ni odgovora. Potpisali su ugovor sa dobavljačem, a da nisu ni proverili da on ima sve uslove. Vaćna je kinta.
Bilo bi dobro da se svi mi pumpaši u Srbiji udružimo i jednom za svagda rešimo problem. Pisali smo i Medtronicu, i oni su nas odj*** u stilu "javite se našem predstavniku u Srbiji".
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od U.P.A.dans »

Kako to kod Bojjoa lepo zvuci!Znam ljude koji su mesecima cekali na pumpu i to po 5-6 meseci,naravno ovde u Beogradu!Zamislite to?Jel imao jos ko takav problem u zemlji Srbiji?
U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od U.P.A.dans »

Bojjo/,
Samo me zanima da li i vi koristite Minimed pumpu?Kako je moguce da ista firma ima razlicite uslove distribucije,tj izvoza svog proizvoda!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Da, ja sam na Minimedu od feb. 1998. Ne znam kako ima, posto u Svedskoj drzava pokriva sve troskove, kao i u Srbiji kontam, vjerovatno su postavili uslov prema Minimedu da daju takvu garanciju. Inace, imaju i obicni zakoni za garanciju na robu, tako da ne znam zasto bi negdje vazilo jedno negdje drugo. Vjerovatno je taj predstavnik minimeda u Srbiji u pitanju.
Pumpe se inace rijetko kvare ali eto, opet je dobro imati tu sigurnost.
U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od U.P.A.dans »

Da i ovde drzava pokriva sve troskove,pumpu,potrosni,insulin.Ali ako mi se pokvari bilo sta, nemam nikakvu podrsku.Nema sansi da dobijem na koriscenje drugu pumpu,a to je ono sto me buni.Kako je moguce da tako nesto Minimed dozvoli?Vi ste svedok da u drugim zemljama je takva situacija apsurdna?Uvek ja imam pen ,ali van pameti je menjati terapiju zbog tehnickih problema!Slazete li se?Mozda ja mnogo trazim u zemlji Srbiji!!! :(
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne tražiš mnogo, to je minimum uslova za nekog ko diluje tako skupim aparatima... i pri tom ima sigurno tržište, jer država plaća.
U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od U.P.A.dans »

Da li znate gde i kome da se pozalimo?Kako prihvatiti koriscenje pumpe ,ako ,koliko mogu da procitam,dosta toga ne funkcionise!Pa to je pravo smaranje,ako treba da se unapred nerviram!
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Re: Sta ako se pokvari insulinska pumpa????

Post od Zemunac »

U.P.A.dans napisao:Zaista tesko pitanje,a odgovor je jos tezi!!!On glasi - predjes na penove!Nema veze sto se organizam navikao,sto si dobio ili kupio vredan aparat,sto su ti glikemije savresene...Sve druge zemlje imaju rezervne pumpe,brinu o pacijentima.Mi nemamo.Kanadjani su bili zgranuti kada su culi da mi nemamo rezervne, tzv bekap pumpe,Ameri takodje.Ali nije njihov problem to sto kod nas novac diktira nacin poslovanja.Resite da kupite rezervnu pumpu i dodjete do toga da nju morate da kupite preko onih koji su duzni da vam daju rezervnu na koriscenje do popravke vase!Mozda i nisu duzni,nas pravilnik je vrlo supalj.
Kakva su vasa iskustva?
Da li bi bilo humano pokrenuti ovo pitanje?
Ako cekamo,resenje nece samo doci!!!
Da bilo bi vrlo humano!
Iako sam nisam "pumpaš", ćerka jeste pa imam neka iskustva. Iz ovoga što sam do sada pročitao, dosta toga i usmeno čuo, problem nije u proizvođaču nego u distributeru. Ili još gore u Državi Srbiji koja takvo ponašanje istog toleriše. Rešenje je jednostavno. Obzirom da Država preko tendera ili neznamnisam kakvih regulativa daje ekskluzivu pojedinim distributerima-dobavljačima, oduzimanje dozvole za bavljenje tom delatnošću je jedino rešenje. Drugi distributer se nađe dok pucneš prstom.
Bojjo je potpuno u pravu. U svetu je to tako kako je rekao. Slovenački distributer ima čak i SOS telefon kako da pomognete sebi u primeru da vam se takva neprijatnost desi, recimo ako ste slučajno na hrvatskom moru ili negde na skijanju po evropi.
Još jednom da ponovim: nismo mi Srbi loš narod ali smo jako dobri kada nas udare po džepu ili mašicama po dupetu. Da bi bili takvi, to mora da reguliše Država-vlast.
A Vlast ko Vlast. Voli slast. :cry:

PS. Govoriti o raznoraznim komisijama postaje već degutativno.
U.P.A.dans
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od U.P.A.dans »

Jel i vasa cerka isla na komisiju,mislim,i kod vas se skuplja tona papira i ceka mesecima da se uvezu pumpe.Moje dve drugarice,koje bi takodje zelele da nose pumpe,cekaju vec skoro dve godine,a imaju papire.Odobrila im je komisija pumpe,ali ih ne dobijaju.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Morate da shvatite da su pumpa i potrosni materijal jedan ogroman izdatak - samo pumpa kosta preko 4000 EUR, a i potrosnom materijalu da i ne pricamo. E sada, svima je poznato da Srbija nema dobru ekonomsku krvnu sliku, tako da nije nikakvo cudo sto sve te komisije postoje. Iskreno receno, s obzirom na to kolike restrikcije postoje na zapadu, mene cudi da se u Srbiji pumpe uopste i daju.
Ono sto vlasti u Srbiji nisu skontale je to da su dio trzisne ekonomije, tj da mogu da traze nize cijene i bolju uslugu od proizvodjaca, kako za sebe tako i za svoje gradjane, tj korisnike tih proizvoda. No, politicka elita jos uvijek nije dostigla taj nivo znanja.
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

U.P.A.dans napisao:Jel i vasa cerka isla na komisiju,mislim,i kod vas se skuplja tona papira i ceka mesecima da se uvezu pumpe.Moje dve drugarice,koje bi takodje zelele da nose pumpe,cekaju vec skoro dve godine,a imaju papire.Odobrila im je komisija pumpe,ali ih ne dobijaju.
Da i ne. Odluku da pređe na pumpu je predlagala i dala pediatrična klinika u skladu sa Zakonom. Skoro da ćerku nisu ni pitali. Više su je animirali da prihvati tu odluku. Verovatno su izračunali da je taj put jeftiniji. Bog zna!?
Nikakve tone papira i nikakve komisije. Te tone papira i komisije koštajiu mnooogo više od same pumpe.

Više o tome na sajtu: www.diabetes-zveza.si

Izgleda da u Srbiji važi pravilo: zašto bi nešto bilo prosto-jednostavno ako može biti komplikovano? Iliti: Drž'te lopaova.

lp

PS: U februaru sam bio kod kuće u Zemunu. Svojom greškom sam poneo isulin kojem prošao rok upotrebe. U državnoj apoteci, u Zemunu, u Glavnoj ulici, sam kupio isti od istog proizvođača i platio 4.200 i kusur dinara (ca: 45 €). Hvala im da su mi ga prodali bez recepta.
Po povratku sam ga dobio na recept, na račun socijale, uz račun (samo za moju informaciju) za 29,52 €. Još jednom da ponovim: Srbija je bogata Država. :cry:
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Nije Srbija bogata zemlja nego su njeni građani bogati a da i toga nisu svesni a za to se potrude naši političari. Pomenuo je neko da oni ne znaju šta da traže, očigledno je dase ovde lako obogatiti jer razlike stižu u nečiju kasu. Sve te komisije koštaju ali kako uhlebiti sve zaslužne građane da nešto rade i primaju platu pa još da su i važni. To je slika koja je realnost a posledice su malo para za bolesne pogotovo što štedimo i na deci. Slovenija je zemlja koja vodi računa o novcu i potrošnji jer malo mogućnosti da se nevidi loš rad. Ovde je sve javno ako je nevažno ili neupotrebljivo. Poslovna tajna su plate onih koje mi plaćamo. Tenderi su u toku možda ove godine sklope dobar posao pa bude irezerve, :evil:
Odgovori