Remisija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Remisija
Pre 2 meseca vadio sam krv i nadjen mi je secer 18, hba1c 12! Posle toga sam bio u bolnici mesec dana i usao sam u stanje remisije! Konstatovano mi je da mi pankreas radi na oko 30% snage! Zanima me kojim se to testom meri? Na strogom sam rezimu ishrane i zanima me da li postoji mogucnost da je sve ovo izazvao neki virus i da li je moguce da se pankreas vrati u normalu! Secer mi je odlican od kad sam izasao iz bolnice, u poslednje vreme merim samo ujutru, od 5.8 do 6.2 bude...
Sic, koliko imas godina?
Ja sam svojevremeno isto pitao sto i ti sada doktorku u Klinickom Centru u Beogradu i ona mi je rekla da ne postoji nacin da se beta celije pankreasa povrate. Takodje, rekla mi je i nesto jos gore, a to je da ne postoji medicinski tretman kojim se autoimuni napad na pankreas moze zaustaviti. Recju, to ti je, sto ti je, a verovatno ce ti biti gore.
A onda sam trazio na sve strane vise o tome, i naleteo na siroko preporucivanu knjigu dr Bernstein-a The Diabetes Solution. On u toj knjizi navodi eksperiment koji je radjen jos 70-tih godina, gde su dijabeticare tip 1 u klinickim uslovima prikljucivali na tada veoma glomaznu i skupu masinu koja u realnom vremenu meri nivo glukoze u krvi. Druga, podjednako glomazna i skupa masina je direktno u krvotok pacijenta ubrizgavala odgovarajuce doze insulina, kontinualno, u realnom vremenu. Kao posledicu, ljudi su sa HbA1c 9-10 presli na HbA1c od ispod 6, prakticno na verdnosti coveka bez dijabetesa.
Eksperiment je trajao, ako se dobro secam, 9 meseci, a ono sto je zacudjujuce je da je 2 godine po prestanku tretmana, HbA1c kod pacijenata koji su ucestvovali u eksperimentu bio relativno nizak, i tek nakon 2 godine se vratio u predjasnje visoke vrednosti.
Zasto je to tako, to niko ne zna. Ali ono sto dr Bernstein preporucuje u svojoj knjizi, a sto je zasnovano na njegovoj praksi (covek je direktor klinike za dijabetes kroz koju je proslo hiljade dijabeticara u 20 godina, a i sam je dijabeticar tip 1 skoro 60 godina!) to je ishrana veoma niskim ugljenim hidratima i uredna i precizna primena insulina kod tipa 1, sve sa ciljem da se postojeca funkcija pankreasa ocuva. Covek jos kaze da se, prema njegovom iskustvu, na taj nacin funkcija pankreasa moze ocuvati unedogled.
E sad, mozes probati, i to bih ti iskreno preporucio, sa ishranom sa veoma niskim ugljenim hidratima. Mislim da je to idealna stvar za svezeg dijabeticara tip 1.
Da ne bude da je sve to samo knjiski, moj brat, koji je prosao kroz slicno iskustvo kao ti, vec godinu dana, iskljucivo takvim nacinom ishrane odrzava glikemije na vrednostima koje su nize od mojih glikemija, a ja nemam dijabetes. Procesljaj malo moje predjasnje postove, mislim da sam vec pisao o tome, a ako je potrebno, pisacu ponovo.
Ja sam svojevremeno isto pitao sto i ti sada doktorku u Klinickom Centru u Beogradu i ona mi je rekla da ne postoji nacin da se beta celije pankreasa povrate. Takodje, rekla mi je i nesto jos gore, a to je da ne postoji medicinski tretman kojim se autoimuni napad na pankreas moze zaustaviti. Recju, to ti je, sto ti je, a verovatno ce ti biti gore.
A onda sam trazio na sve strane vise o tome, i naleteo na siroko preporucivanu knjigu dr Bernstein-a The Diabetes Solution. On u toj knjizi navodi eksperiment koji je radjen jos 70-tih godina, gde su dijabeticare tip 1 u klinickim uslovima prikljucivali na tada veoma glomaznu i skupu masinu koja u realnom vremenu meri nivo glukoze u krvi. Druga, podjednako glomazna i skupa masina je direktno u krvotok pacijenta ubrizgavala odgovarajuce doze insulina, kontinualno, u realnom vremenu. Kao posledicu, ljudi su sa HbA1c 9-10 presli na HbA1c od ispod 6, prakticno na verdnosti coveka bez dijabetesa.
Eksperiment je trajao, ako se dobro secam, 9 meseci, a ono sto je zacudjujuce je da je 2 godine po prestanku tretmana, HbA1c kod pacijenata koji su ucestvovali u eksperimentu bio relativno nizak, i tek nakon 2 godine se vratio u predjasnje visoke vrednosti.
Zasto je to tako, to niko ne zna. Ali ono sto dr Bernstein preporucuje u svojoj knjizi, a sto je zasnovano na njegovoj praksi (covek je direktor klinike za dijabetes kroz koju je proslo hiljade dijabeticara u 20 godina, a i sam je dijabeticar tip 1 skoro 60 godina!) to je ishrana veoma niskim ugljenim hidratima i uredna i precizna primena insulina kod tipa 1, sve sa ciljem da se postojeca funkcija pankreasa ocuva. Covek jos kaze da se, prema njegovom iskustvu, na taj nacin funkcija pankreasa moze ocuvati unedogled.
E sad, mozes probati, i to bih ti iskreno preporucio, sa ishranom sa veoma niskim ugljenim hidratima. Mislim da je to idealna stvar za svezeg dijabeticara tip 1.
Da ne bude da je sve to samo knjiski, moj brat, koji je prosao kroz slicno iskustvo kao ti, vec godinu dana, iskljucivo takvim nacinom ishrane odrzava glikemije na vrednostima koje su nize od mojih glikemija, a ja nemam dijabetes. Procesljaj malo moje predjasnje postove, mislim da sam vec pisao o tome, a ako je potrebno, pisacu ponovo.
Ok ja sve to i radim! AL imam problem oko spavanja! DA bi se drzao redovne ishrane( 3 velika i 3 manja obroka) moram jesti najkasnije u 9 ujutro! To mi stvara veliki problem jer uvece ne mogu da legnem dovoljno rano da bi se naspavao, narucito ako izadjem negde! Onda mi se stvara neispavanost, a kolko vidim to mi se reflektuje na rad pankreasa u vecernjim satima kad posustaje sa radom i secer mi bude malo povisen, recimo oko 6.5-6.8 u jutarnjem merenju, iako je ceo dan bio odlican cak i ispod 6 2.5 sati posle svakog jela!Recimo sad za novu godinu legao sam oko 6 ujutro da spavam,ustao u 12, i sutradan ujutro iako sam legao oko 1 secer mi je bio 7 i do sad se nije stabilizovao skroz! Sto se tice hrane jedem savrseno izracunatu hranu, sa malo ugljenih hidrata i to sve funkcionise super dok ne dodje mrak! Od 6 popodne retko kad uzimam UH eventualno u obliku pecenog kikirikija ili badema i oraha!
Imam 20 godina, i stvarno bar ne u ovom periodu zivota, ne mogu da se odreknem izlazaka i da lezem u 12 da spavam...ne znam sta da radim..?!
Imam 20 godina, i stvarno bar ne u ovom periodu zivota, ne mogu da se odreknem izlazaka i da lezem u 12 da spavam...ne znam sta da radim..?!
Sic, ti ne moras da imas tako ustaljene obroke ako ne uzimas insulin!
Bitno je samo da je razmak izmedju obroka veci od 4 sata. Moj burazer jede 3 puta dnevno, samo ponekad uzina, i to tempom koji mu odgovara (kad je gladan).
Na ugljene hidrate, doduse, on pazi. Do 6-8g UH za dorucak i do 12-15g UH za ostale obroke. Takodje, ti ugljeni hidrati nikad nisu iz slatkisa, brasna i testenina, mlecnih ili vocnih secera, jer se oni brzo apsorbuju u krv. Cak je i peceni kikiriki za izbegavanje.
Jos jednom, koliko je meni poznato, nema razloga da imas 6 obroka, i nema razloga da ih uzimas u fiksno vreme, ukoliko ne uzimas insulin, sto znaci da mozes slobodno u izlaske, i da mozes slobodno i alkohol da pijes (ne moraju bas stomak da ti ispiraju
, i to bolje zestinu ili vino nego pivo).
Bitno je samo da je razmak izmedju obroka veci od 4 sata. Moj burazer jede 3 puta dnevno, samo ponekad uzina, i to tempom koji mu odgovara (kad je gladan).
Na ugljene hidrate, doduse, on pazi. Do 6-8g UH za dorucak i do 12-15g UH za ostale obroke. Takodje, ti ugljeni hidrati nikad nisu iz slatkisa, brasna i testenina, mlecnih ili vocnih secera, jer se oni brzo apsorbuju u krv. Cak je i peceni kikiriki za izbegavanje.
Jos jednom, koliko je meni poznato, nema razloga da imas 6 obroka, i nema razloga da ih uzimas u fiksno vreme, ukoliko ne uzimas insulin, sto znaci da mozes slobodno u izlaske, i da mozes slobodno i alkohol da pijes (ne moraju bas stomak da ti ispiraju

Secer meri u razlicitim periodima dana, uglavnom 1,5-2,5 sata posle jela, i vrednosti su od 3.8 (!) do 6. Najcesce su tu negde oko 4.5-5.5.
Jutarnje glikemije brat meri naste, i one su po pravilu 5.0-5.5, dakle nesto vise nego sto pokazuje prosecno merenje. Ali, to je normalno stanje organizma (tzv. efekat zore).
Ponekad i ja izmerim secer kada meri i brat zato sto se hranimo identicno, a ja nemam dijabetes. To radimo kad brat izmeri nesto poput 5.5 i vise, radi kontrole, i tada, kao po pravilu, on ima nize glikemije od mojih.
I, da, posto su vrednosti prilicno stabiline, brat meri secer jednom dnevno.
Ali to iskljucivo zato sto su glikemije stabilne! Inace, sto vise merenja - to bolje!
Jutarnje glikemije brat meri naste, i one su po pravilu 5.0-5.5, dakle nesto vise nego sto pokazuje prosecno merenje. Ali, to je normalno stanje organizma (tzv. efekat zore).
Ponekad i ja izmerim secer kada meri i brat zato sto se hranimo identicno, a ja nemam dijabetes. To radimo kad brat izmeri nesto poput 5.5 i vise, radi kontrole, i tada, kao po pravilu, on ima nize glikemije od mojih.
I, da, posto su vrednosti prilicno stabiline, brat meri secer jednom dnevno.
Ali to iskljucivo zato sto su glikemije stabilne! Inace, sto vise merenja - to bolje!
Kilaza je na pocetku opala (ne racunajuci pocetno opadanje kilaze) nekih 4-5kg. I to se bas videlo. Ali, posto su seceri bili odlicni, resili smo da nastavimo jos neko vreme. I onda je brat povratio tih 4-5kg, pre svega misica, i sada je na svojoj idealnoj kilazi i izgleda kao Tarzan!
Ishrana se sastoji od
- povrca, gde se, naravno, izbegavaju zitarice, krompir, pasulj, grasak,... ali takodje i paradajiz i crni luk!, dakle - svo lisnato povrce (zelena salata, spanac,...), karfiol, brokoli, tikvice, ...
- mesa, ribe, jaja
- mlecnih proizvoda - sireva, kisele pavlake, i punomasnog jogurta sa niskim kolicinama UH (u ogranicenim kolicinama), bez slatkog mleka
- zamena za hleb (vidi dole)
-slatkisa sa vestackim zasladjivacima (ponekad)
Kao zamenu za hleb koristimo dve stvari: prvo, moze se koristiti sojino brasno za spremanje necega sto je slicno proji ili dvopeku (zavisno kako se spremi). Nakon nekog vrmena, naviknete se na ukus i obican hleb vam prosto bude bezukusan. Bitno je samo voditi racuna o kolicini UH! Prednost soje je sto se UH iz nje sporo pretvaraju u glukozu, a samim tim i opterecenje na preostale celije pankreasa je manje.
Druga opcija su krekeri, koje ja, nazalost, narucujem iz inostranstva, i relativno su skupi. Radi se o GG Scandinavian Bran Crispbread krekerima, koji se prave sa 80% zitaricnih vlakana koje organizam ne moze da procesira u glukozu. Sjajna stvar, moze se koristiti i za pravljenje low carb torti i slatkisa!
Uopste nije tesko hraniti se na ovaj nacin, i, mozda zacudjujuce, uopste se ne osecas uskracenim. Moguce je praviti razna 'zabranjena' jela gde se 'zabranjen' sastojak zameni dozvoljenim. Musaka, sarma, pa cak i neke vrste gibanice i palacinki mogu da se osmisle. Ali, za to je vec ekspert nasa majka koja se sa nama samo konsultuje...
Postoji i kuvar sa par stotina low carb recepata 'The Diabetes Diet', vec pominjanog dr Bernstein-a. Toplo preporucujem! Ja sam vec dosadan koliko spominjem coveka, ali mi, zdravorazumno gledano, deluje mozda i najkompetentnije od svih izvora koje sam igde mogao naci. Tu pre svega mislim na njegovu The Diabetes Solution knjigu. Knjige i krekeri se mogu naruciti preko neta.
Ishrana se sastoji od
- povrca, gde se, naravno, izbegavaju zitarice, krompir, pasulj, grasak,... ali takodje i paradajiz i crni luk!, dakle - svo lisnato povrce (zelena salata, spanac,...), karfiol, brokoli, tikvice, ...
- mesa, ribe, jaja
- mlecnih proizvoda - sireva, kisele pavlake, i punomasnog jogurta sa niskim kolicinama UH (u ogranicenim kolicinama), bez slatkog mleka
- zamena za hleb (vidi dole)
-slatkisa sa vestackim zasladjivacima (ponekad)
Kao zamenu za hleb koristimo dve stvari: prvo, moze se koristiti sojino brasno za spremanje necega sto je slicno proji ili dvopeku (zavisno kako se spremi). Nakon nekog vrmena, naviknete se na ukus i obican hleb vam prosto bude bezukusan. Bitno je samo voditi racuna o kolicini UH! Prednost soje je sto se UH iz nje sporo pretvaraju u glukozu, a samim tim i opterecenje na preostale celije pankreasa je manje.
Druga opcija su krekeri, koje ja, nazalost, narucujem iz inostranstva, i relativno su skupi. Radi se o GG Scandinavian Bran Crispbread krekerima, koji se prave sa 80% zitaricnih vlakana koje organizam ne moze da procesira u glukozu. Sjajna stvar, moze se koristiti i za pravljenje low carb torti i slatkisa!
Uopste nije tesko hraniti se na ovaj nacin, i, mozda zacudjujuce, uopste se ne osecas uskracenim. Moguce je praviti razna 'zabranjena' jela gde se 'zabranjen' sastojak zameni dozvoljenim. Musaka, sarma, pa cak i neke vrste gibanice i palacinki mogu da se osmisle. Ali, za to je vec ekspert nasa majka koja se sa nama samo konsultuje...
Postoji i kuvar sa par stotina low carb recepata 'The Diabetes Diet', vec pominjanog dr Bernstein-a. Toplo preporucujem! Ja sam vec dosadan koliko spominjem coveka, ali mi, zdravorazumno gledano, deluje mozda i najkompetentnije od svih izvora koje sam igde mogao naci. Tu pre svega mislim na njegovu The Diabetes Solution knjigu. Knjige i krekeri se mogu naruciti preko neta.
Jos jedna stvar...
Iako je kontraverzan, i vec smo mnogo puta diskutovali o njemu na ovom forumu, ovaj nacin ishrane poseduje jako bitne dobre osobine. Mislim da bi svaki dijabeticar, bez obzira na tip i to da li je u remisiji ili ne, trebalo da razmotri ovaj nacin ishrane.
Naravno, ne postoji univerzalan recept, i razna specificna stanja mogu biti razlog da se covek ne hrani low-carb ishranom (problemi sa bubrezima npr.), i ja ne zelim da propovedam ovde nesto kao 'resenje'. Ogranicicu se samo na to da ovim postovima opisujem na koji nacin moj brat sa dijabetesom drzi svoje glikemije pod kontrolom, i na koji ja (nemam dijabetes) postizem idealnu tezinu, lakse razvijanje misica i vecu agilnost.
Iako je kontraverzan, i vec smo mnogo puta diskutovali o njemu na ovom forumu, ovaj nacin ishrane poseduje jako bitne dobre osobine. Mislim da bi svaki dijabeticar, bez obzira na tip i to da li je u remisiji ili ne, trebalo da razmotri ovaj nacin ishrane.
Naravno, ne postoji univerzalan recept, i razna specificna stanja mogu biti razlog da se covek ne hrani low-carb ishranom (problemi sa bubrezima npr.), i ja ne zelim da propovedam ovde nesto kao 'resenje'. Ogranicicu se samo na to da ovim postovima opisujem na koji nacin moj brat sa dijabetesom drzi svoje glikemije pod kontrolom, i na koji ja (nemam dijabetes) postizem idealnu tezinu, lakse razvijanje misica i vecu agilnost.
Ako malo pogledas po internetu videces da je 150 grama uh dnevno minimalna kolicina koja je potrebna organizmu!!! Ne znam koliko je zdravo uzimati 40 g dnevno, s obzirom da naucnici a i vecina ljudi zabranjuje cak i dijete sa manje od 100 g uh!
ps: hvala puno na pomoci tvoji postovi su mi zajsta ohrabrujuci
ps: hvala puno na pomoci tvoji postovi su mi zajsta ohrabrujuci

Ja se ne slazem sa tom teorijom. Zasto? Jednostavno zbog kvaliteta zivota. Ja volim da jedem i pasulj i bijeli hljeb (vruc) i smokve i mnogo toga sto po toj dijeti nije u redu. U suprotnom bi mi zivot bio suv kao taj dvopek.
Ne kazem da je dijeta losa - naprotiv ali ipak vjerujem da je umjerenost najbitnija stavka i da treba jesti sve kao i normalne osobe - i slatkise i voce i sve ono sto ti se u trenutku jede i to onda kompenzirati dovoljnom kolicinom inzulina.
Ne kazem da je dijeta losa - naprotiv ali ipak vjerujem da je umjerenost najbitnija stavka i da treba jesti sve kao i normalne osobe - i slatkise i voce i sve ono sto ti se u trenutku jede i to onda kompenzirati dovoljnom kolicinom inzulina.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.