Remisija kod dece moze li malo saveta?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
- iva5ra
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Remisija kod dece moze li malo saveta?
Mi smo mali 4 god. 3 meseca a novootkriveni smo 20.02.2008 pa smo bili u Tiršovoj pa B.B. Aranđelovac i tako smo kući tek desetak dana i stigli smo pred remisiju pošto smo doze smanjivali polako ali sigurno.Zanima nas pošto smo na 0.5 tarda da li je istina da što duže budemo na maloj dozi duže će trajati i remisija?Glikemije su nam dobre već duže vreme tj. od dolaska kući a naravno nas zanima neki sajt sa receptima .Unapred zahvalni.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 7:45 pm
Kada sam se raspitivala za remisiju doktori su mi rekli da u tom periodu insulin nije ni potreban,ali ipak pacijente ne skidaju sa insulina i preporucuju dozu 0,5.Takav nacin terapije ima ulogu samo kao psiholoski faktor,da pacijent ne bi pomislio kako je ozdravio i dozivio ponovno razocaranje kad ponovo predje na terapiju.Koliko ce to trajati individualna je stvar ,u teoriji sam pronasla podatak 2-3 mjeseca a praksa pokaze i drugacije(procitajte temu "remisija").
Sto se tice recepata ja bih vas savjetovala da spremate hranu koju spremate inace samo je dozirate kolicinski.Ja mom djetetu izbjegavam przeno i peceno, a kuvam sve isto sto i nama.
Sto se tice recepata ja bih vas savjetovala da spremate hranu koju spremate inace samo je dozirate kolicinski.Ja mom djetetu izbjegavam przeno i peceno, a kuvam sve isto sto i nama.
- iva5ra
- Aktivan član
mi smo od doktora dobili preporuku da što duže dajemo 0.5 ili dok joj nebudu niske pa da ukidamo pa će trajati duže a koliko to je individualno pa se nadamo što dužoj!Što se tiče ishrane tu smo ozbiljni dobija 1400kcal u 6 obroka 3 glavna + 3 užine i naravno sve merimo i računamo što je po nama i najvažnije uz doziranu fizičku aktivnost.Tako smo i postigli dobre rezultate od kad smo došli kući!Recepte smišljamo uz pomoć neke literature konkretno "Ishrana i kuvar za dijabetičare" od Dr. Vlade Veličkovića!Hvala za savet!Temu smo naravno čitali!
Ja nisam tako mali ( 20 god
), ali sam u remisiji u potpunosti bez insulina vec 6 meseci! HBA1C mi se krece od 6,8 do 7 sto je sasvim u redu! Niko nije dokazao koliko remisija moze da traje, ali je cinjenica da postoje ljudi koji su u remisiji i preko 30 godina! Dakle uz odgovarajucu hranu, ja jedem preko 2000 kalorija dnevno uz oko 200g ugljenih hidrata, sve lepo rasporedjeno, fizicke aktivnosti, ja se nadam remisiji dok se ne pojavi vakcina sa celijama kao lek za dijabetes za jedno 5-10 godina
Nadam se da sam vas malo ohrabrio...
Da dodam, da trebate da poznajete koliko koja hrana ima ugljenih hidrata jer su oni osnovni uzrok rasta secera, i da ne koristite saharozu( obican secer)!

Da dodam, da trebate da poznajete koliko koja hrana ima ugljenih hidrata jer su oni osnovni uzrok rasta secera, i da ne koristite saharozu( obican secer)!
- iva5ra
- Aktivan član
hvala na podršci i te kako nam ona znači pošto smo novi u svemu ovome,pa čekamo da dođemo u stanje remisije pa da ona potraje što duže a mi se borimo,vodimo računa o svemu dnevno unosimo 1.400 kcal a od toga 175gr.UH možda malkice neunese u jednom obroku pa dobije voćkice koliko da bi to ispunila stvarno stvarno se trudimo ali ipak je ona samo dete koje nekad neželi toliko neke hrane pa joj kombinujemo da joj svih 6 obroka bude simpatično i naravno dobro odmereno!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Moja Dasa je nesto vise od godinu dana bila u remisiji, ali nikada nismo bili skroz bez insulina vec smo u remisiji bili na 2 jedinice Mixtarda10 (ona je onda imala 25kg). Ja verujem da duzina trajanja remisije puno zavisi od pravilne ishrane, kako se pankreas ne bi dodatno "naprezao". U tom periodu smo se maximalno trudili da uzima minimalnu kolicinu UH, a od suplemenata je uzimala jednu tabletu Nicobion-a dnevno (po preporuci lekara) i pila je Revitu diet. Svi smo presli na njen rezim ishrane, kako ne bi osetila da joj bilo sta nedostaje, barem dok je u kuci. Osim toga, sasvim smo presli na "zdravi" rezim ishrane, sto je podrazumevalo upotrebu iskljucivo integralnih zitarica, hrana se spremala sa minimumom ulja (hladno cedjeno ulje masline, susam ili lana), dosta povrca, od mesa iskljucivo piletina i curetina. Zanimljivo je to da je ona pre dijabetesa bila jako probirljiva, nista nije htela da jede, a onda odjednom vise nije birala hranu, jela je sve i uvek je trazila jos.
- iva5ra
- Aktivan član
Mi smo još uvek na 0.5 insulatarda i dobro je pa zato nastavljamo tim tempom hranu jedemo zajedno sa sve mlađom sestrom mada smo i pre ovoga bili na sličnoj ishrani i nikad nije bila probirljiva sem nekih nebitnih sitnica a i njih je vremenom prihvatala!Sad jede skoro sve mesožder je jede piletinu,ćuretinu,ribe(razne) i ponekad juneće meso sa sojom i int. pirinčem u vidu ćufti,musake,sarmica (raznih) ulje kao ipre maslinovo u salatama limun i mas. kao i masline!Voće nebira a salate kako koju tj. zavisi od raspoloženja!Obožava i špagete sa sosom od tunjevine i tomatina porcija joj je 30gr. integralnih uz poneku maslinku za večeru. inače ima 17.200kg. što joj je dobro a jede "nordijski hleb" koji joj prija!
Ja sam bila u remisiji do nedavno,sad sam na Novomixu 30,2 puta dnevno.Ja sam bila ocajna kad sam sa ljekova trebala da predjem na insulin,ali sad imam mnogo vecu slobodu sto se tice ishrane,bolje se osjecam,a bockanje mi uopste tesko ne pada.Enivej,kraj remisije nije smak svijeta...bar meni nije bio,mozda neko ima gora iskustva.Ma,insulin je zakon 
Edit:btw,od kad sam na insulinu,ugojila sam se 5 kila i stojim na toj kilazi...imam 18 god i visoka sam 172-3.Kad sam bila u remisiji imala sam 48-49 kg.Sad imam 53-54.

Edit:btw,od kad sam na insulinu,ugojila sam se 5 kila i stojim na toj kilazi...imam 18 god i visoka sam 172-3.Kad sam bila u remisiji imala sam 48-49 kg.Sad imam 53-54.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Ma, super vi to vodite. Roditeljima svaka čast, ja ne znam kako bih se snašla da sam na vašem mestu. 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net