Remisija kod dece moze li malo saveta?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od iva5ra »

Mi smo isto samo čitali o tome,što se tiče činjenica...?Ljudi održavaju remisiju ishranom i alternativnom medicinom... ima tu nešto!
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Remisija od 30 godina verovatno nije ali postoje razni tipovi pa i modi dijabetis gde osbe nisu na insulinu bez obzira na godine. Kako produžiti remisiju niko od lekara ne govori sa velikom sigurnošću nego se uvek ograde.Pošto vam je dete malo regulisati glikemiju nije lako ali cilj je normalan razvoj pa po mom mišljenju makar i remisija bila kraća. Dobre vrednosti glikemije normalan život su naj važnija stvar sve se tome podređuje i univerzalnog rešenja nema. Sopstveno iskustvo je jedino sigurno na šta se možete osloniti. Tuđa iskustva su dragocena ali se nemogu uvek totalno primeniti. Što se tiče vremena koje vam lekar u državnoj ustanovi posvećuje, ono je malo zbog velikog broja pacijenata pa vam ovaj forum može pomoći u razmeni iskustava. Pitajte za svaki problem ima nas dovoljno sa sličnim problemom :lol:
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Naravno da je to sve indivindualno pa nekom traje kraće a nekom duže ali se nama ipak čini da je uravnotežena ishrana kao i fizička aktivnost najbitnija!Tuđa iskustva su itekako korisna svima a posebno novootkrivenim da bi što lakše prebrodili prelazak na totalno drugačiji režim života,koji i nije tako komplikovan kad imaš pomoć ljudi sa foruma koji ti najlepše razjasne svaku dilemu i daju ti neophodnu podršku!Zajedno smo najjači :P
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Da li neko može (možda Diabeta) da mi kaže kada se remisija smatra završenom!

Moj sin ima 20 godina i u remisiji je 5 meseci. Vrednosti jutarnjih glikemija su u početku bile oko 6 (pojavljivala se ne retko i petica na prvom mestu), a HBA1C je bio 6.6. U toku dana je nivo glikemija znatno bolji zašta nam je dato objašnjenje da on ima dovoljno insulina da savlada šećer u toku dnevnih aktivnosti ali ga nema dovoljno za noćne vrednosti kada ga nadoknađuje jetra.
Sada su jutarnje vrednosti glikemije oko 7-8, iako u toku dana šećer i dalje bude mnogo bolji (pre neki dan je pred ručak bio 6.2), ali je prošle nedelje, jutro posle dana kada je imao ispit šećer bio 10, sutradan ujutro 8.8, a prekosutra 7.5. Poslednji HBA1C, koji smo radili pre dve nedelje je bio 7.1.

Važno je i to što sadašnje vrednosti glikemija nastaju pri unosu znatno manje količine UH nego na početku, kada su vrednosti glikemija bile bolje.

Kada je momenat da se obratimo doktoru? Pretpostavljam da još nije ali nigde nema odgovora na to pitanje.

Unapred hvala!
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm

remisija

Post od Sladjana G. »

Pitanje kada prolazi remisija je cesto,ali i vrlo delikatno.Verovatno ste mnogo toga citali i culi o njoj,a konkretnog odgovora niste nasli.Moje laicko misljenje,pospeseno cerkinim iskustvom,dok se ne iscrpe rezerve insulina.Najcesce traje do prve vece viremije ili nekog drugog stresa npr. hormonskog...Remisija prolazi polako,vi smanjujete UH,povecavate fizicku aktivnost,ali kad SUK posle jela bude izmenju 12-15mmol,vreme je za insulin.Tad se krece sa malim dozama i postepeno se povecava,kao kad se ulazi u remisiju samo u obrnutom smeru.Nemojte biti tuzni,jer tad ce vam dete moci komotnije da se hrani i zivece opustenije.Trebace vam vremena da se obucite,ali s obzirom da ste zainteresovani i svesni ozbiljnosti stanja,uspece brzo.
Inace,videla sam dijabeticare koji su totalno nezainteresovani i nedisciplinovani ,pa im je remisija trajala i to bez insulina godinu dve dana.Pri dijagnostikovanju je bila teska ketoacidoza,a nakon mesec dana vec su mogli bez insulina.To me je demantovalo u misljenju da je pravilna ishrana kljuc uspeha u remisiji.U svakom slucaju mislim da se maksimalno treba truditi da se ishranim i fizickom aktivnoscu produzi remisija,na kraju to je dobro i da bi se stekle dobre navike za buducnost.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Hvala Slađana G!

Što se tiče pravilne ishrane, koliko sam ja shvatila, ona čini samo jedan deo održavanja remisije, a drugi deo čini, kao što kažu doktori "tok bolesti". U početku sam i ja mislila da je stvar samo u ishrani i ako ne budemo naprezali pankreas do njegovih krajnjih granica nego uvek malo manje da ćemo ga, na neki način, poštedeti i sačuvati rezerve beta ćelija koje ima. Međutim kasnije sam shvatila da organizam i dalje čini ono što je i dovelo do dijabetesa tj. sam uništava beta ćelije i da je to onaj deo na koji mi ne možemo da utičemo.

Kada ste spomenuli fizičku aktivnost i to je tema o kojoj ima nedovoljno informacija kada je remisija u pitanju. Šta znače fizičke aktivnosti kada je, da bi se šećer iz krvi potrošio aktivnostima, potreban insulin koga dijabetičari u remisiji imaju toliko koliko ga imaju i ne mogu da ga naprave više? Ja sam u velikoj dilemi oko toga. Povećanje fizičke aktivnosti ima smisla kada se dodaje insulin.

Moj sin je, nešto pre i posle dijagnostikovanja bolesti izgubio 15 kg. Kilogrami su opadali još dva meseca posle izlaska iz bolnice i onda se povratio jedan kilogram i tu se stanje stabilizovalo. On redovno šeta posle svakog obroka (imamo kucu pa je to dobar način), bavi se rekreativno stonim tenisom i malo ozbiljnije odbojkom, ponekad ode na fudbal... Da bi se sve te aktivnosti ispratile a da on ne bi gubio kilažu potrebno je uneti odgovarajući broj kilokalorija koje opet treba da se obezbede iz jako male količine UH. On sada unosi dnevno oko 130g UH i oko 40-50g dijetnih vlakana, a kilokalorije nekada prelaze i 3000, u zavisnosti od aktivnosti, što obezbeđujemo iz proteina i nezasićenih masti. Ni ovako ne uspevamo da povratimo neki kilogram.

Nisam sigurna koliko su neke pojačane fizičke aktivnosti uopšte bitne kod remisije. O tome gotovo nigde ništa ne može da se nađe.
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm

remisija

Post od Sladjana G. »

Tu ste u pravu sto se tice fizicke aktivnosti i remisije.Ja sam isto razmisljala kao vi,ali sam se uverila da secer fino pada nakon trcanja ili neke druge vece fizicke aktivnosti.Verovatno je razlog bolja iskoriscenost postojeceg insulina u misicima.Nisam sigurna koliko je dobro to sto Vam sin unosi tako malo UH,a bavi se dosta sportom.Njemu je potrebna energija,a najbolja je iz UH.Sad otvaram pitanje izbalansirane ishrane,a tu su misljenja oprecna i kod velikih strucnjaka.Mozda bi trebalo da se posavetujete sa endokrinologom.Hemija u nasim organizmima je velika nauka.Da li uzimate Nikobion(nikotinamid) i ankioksidanse?Da li Vas sin ima hipoglikemije,bez obzira sto ne prima insulin?To se ponekad desava,a predpostavlja se da pankreas povremeno proizvede vise insulina.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Naša ćerka ima samo 4 godine i 3 meseca otkriven je Dm 1 20.02.2008 a evo već 9ti dan smo bez insulina a glikemije su dobre mada joj je par puta bila 3.7 i 3.8 pa nas interesuje koji je prag tolerancije kod male dece jer je ona uvek bila ok!!!Ona dobro funkcioniše sa pravilnim unosom kcal i UH kao i umerenom aktivnošću što vožnjom bajsa što trčkaranjem i ostalim dečijim aktivnostima uključujući obdaništance!Mi nismo dobili nikakav savet od doktora sem da dođemo za 6 nedelja na kontrolu a nije bilo nikakve priče o nekakvoj terapiji pa nas to malo zbunjuje!Mada i ovako nije loše štaviše je odlično pa ništa nemenjamo!
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Poštovana gospođo Slađana G!

O problemu izbalansirane ishrane se opet govori samo u vezi dijabetesa sa primenom insulina, a o remisiji... ništa!

Znam koliki je problem unos male količine UH, ali koji izbor pa imamo?! Mislim da smo sada već stigli do neke donje prihvatljive granice i da nikako ne bismo smeli niže, a glikemije su sve lošije tako da ćemo se verovatno ovih dana obratiti lekaru iako imamo kontrolu zakazanu za početak maja.

Pored UH moj sin unosi dosta dijetnih vlakana, proteine iz mesa, ribe i povrća, a masti iz mesa, koštunjavog voća (kojim sakupimo i dosla kcal) i iz ulja (maslinovo, laneno, susamovo, naravno sva hladno ceđena). On nije baš presrećan zbog ovakve hrane, tu nema baš puno onoga što on voli, ali šta da se radi.

Što se tiče suplemenata uzima DIABECON koji je od nedavno na našem tržištu, prirodan je i proizveden na bazi ajurvedske medicine, a drugi preparat je kombinacija hroma, cimeta i raznih antioksidanasa. Hipoglikemije nije imao.

Moram da priznam da nam oboma prelazak na insulin polako počinje da izgleda kao olakšanje a pomoglo je i ono vaše "Nemojte biti tuzni".

Pozdrav!
Odgovori