Potreban savet

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

jelenitza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 4:11 pm

Potreban savet

Post od jelenitza »

Moja mama ima dijabetes (tip 2) već 17 godina. Sada ima 52 godine. Jedno vreme je uspevala da šećer kontroliše dijetom, a u poslednje 2-3 godine je probala Predian i Diprian. Šećer polako izmiče kontroli, a njena lekarka nije baš raspoložena da uradi malo ozbiljnije analize i da prepiše drugačiju terapiju.

Zanima me da li možete da preporučite privatnu ordinaciju (u Beogradu) gde bi bilo moguće uraditi detaljnije analize i dobiti malo ozbiljniji pristup. Tražim privatnu ordinaciju iz prostog razloga što smo već probali Klinički centar i Gradsku bolnicu sa istim rezultatima kao u savetovalištu Doma zdravlja..

Nivo šećera je sada 10-12 i pored redovnog uzimanja lekova.
Pitanje broj dva je koliko šećer treba da bude visok da bi se prešlo na insulin? (ili se terapija odredjuje nekom drugačijom logikom...)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Joj, prema novim kriterijumima (preporucenim), dovoljno je da glikozirani hemoglobin (HbA1c) kod dijabeticara tip 2 koji su na medikamentima bude samo dva uzastopna puta veci od dozvoljenog (to je oko 6 meseci neregulisane glikemije), pa da se odmah prebacuje na insulin. Na srecu, kod nas se to jos ne radi tako brzo. Ako je Vasa majka gojazna, pretpostavljam da ce joj prvo pored sufonamidskih preparata koje koristi dati i metformin, odnosno lekove Gluformin ili Siofor. Za lecenje je pozeljno da imate svoj aparat za merenje secera, jer ce retko koji ozbiljan lekar pristupiti lecenju dijabetesa bez trazenja dnevnih i nedeljnih profila glikemije. o privatnim klinikama u BG ne znam, siguran sam da i u Domovima zdravlja ima odlicnih lekara, pitanje je samo koliko su prezauzeti formularima, besmislenim siframa lekova, pisanjem stotina paira i ostalim stvarima koje nemaju veze sa radom klinicara...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

nivo sweera i insulin

Post od donkihot »

Evo nekoliko PRICA iz mog iskustva. Vrlo je cudno da Vasa majka sa tako malo godina starosti i tako mnogo godina diabeticarskog staza, tako malo zna.
Prvo treba znati da je insulin najbolja terapija ,ali zbog nacina primene svi diabeticari pa i doktori dokle god mogu da ga regulisi oralnim sretstvima to rade.
Drugp pravilo je,ako izuzmemo dijetu i fizicku aktivnost,videti kako stoji Vasa majka sa sopstvenim insulinom,tj da nije mozda ona hiperinsulinemicar ,kao sto sam ja bio.To se radi u dnevnoj bolnici prvim delom glukagonskog testa i kasnijim nosenjem krvi u neku laboratoriju koja radi glukagonski test/obicno bolnice salju u Inep-Zemun.
Secer biva povisen ako nemate dosta insulina ili ako ne mozete da koristite taj insulin/rezistencija/.Malo prostiji a laksi test je da Vasa majka odredi insulin pre dorucka,doruckuje a zatim odredi insulin posle dorucka 1 sat na osnovu referentnih rezultata vidi u kakvoj je situaciji.Jedno odredjivanje insulina kosta oko 700 din znaci dva 1400.
Postoji lek Amaryl, za koji se tvrdi da izaziova sekreciju insulina iz pankreasa ali i da smanjuje rezistenciju /uzima se jednom dnevno/i lek koji Vam je spomenu Dr.Ivica,METFORMIN,bilo kog trgovackog naziva koji samo ali znacajno deluje na rezistenciju.
Ja sada uzimam /posle 9 godina bez lekova/Amaryl i Glukophage i imam dobro regulisan secer. A to znaci posle obrocana glikemija je manja od 10 a Glikozirani hemoglobin HbA1c ispod 6,5%,jutarnja glikemija je vazna ali ni priblizno kao ove dve navedene vrednosti.
ALI OVO JE SAMO PRICA,VI NESMETE NISTA RADITI BEZ SAVETA LEKARA..Privatno dijabetologa mozete obezbediti u bilo kojoj privatnoj klinici,gotovo svi imaju dobre lekare. Srecno
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Tvoja mama je mlada zena tako da treba da se cuva, mislim, jos je rano da digne ruke od kontrole dijabetesa.
Elem, 10-12 nije tako dobro. Ono sto mozes ti da uradis, pored te nove kontrole, je da vidis kako joj dan izgleda. Koliko je meni poznato, tip2 (ja sam kec) trebaju da mnogo vise misle na ishranu i fizicku aktivnost, tako gledaj sta konzumira (kolace, bijelo brasno itd) tokom dana i koliko se krece. Obicno je dovoljna i jedna setnja do posla ili do pijace, ili da se umjesto autom ide pjeske na krace relacije. Znaci, pogledajte ako tu nesto moze da se promijeni.

Drugo, ako ovi novi nalazi pokazu da treba na inzulin, toga uopste ne treba da se plasi. Ja pretpostavljam da nece morati da se bode tako mnogo puta ali treba da shvati da je to za njeno zdravlje, u tom slucaju, najbolja solucija.

Javi nam kako ste prosli.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

BoJJo napisao:Tvoja mama je mlada zena tako da treba da se cuva, mislim, jos je rano da digne ruke od kontrole dijabetesa.
Elem, 10-12 nije tako dobro. Ono sto mozes ti da uradis, pored te nove kontrole, je da vidis kako joj dan izgleda. Koliko je meni poznato, tip2 (ja sam kec) trebaju da mnogo vise misle na ishranu i fizicku aktivnost, tako gledaj sta konzumira (kolace, bijelo brasno itd) tokom dana i koliko se krece. Obicno je dovoljna i jedna setnja do posla ili do pijace, ili da se umjesto autom ide pjeske na krace relacije. Znaci, pogledajte ako tu nesto moze da se promijeni.

Drugo, ako ovi novi nalazi pokazu da treba na inzulin, toga uopste ne treba da se plasi. Ja pretpostavljam da nece morati da se bode tako mnogo puta ali treba da shvati da je to za njeno zdravlje, u tom slucaju, najbolja solucija.

Javi nam kako ste prosli.
Primate li novog člana?... :lol:

Uff, evo i mene i mog problema.... Ako neko zna šta da radim, molim vas, odgorite mi.

Pojavio mi se dijabetes II zbog dugogodišnjeg viška kilograma u kombinarciji sa dugogodišnjim stresovima. Osim nervoze i bolova u nogama nisam imala nikakve druge probleme. Kretao se u jutarnjem merenju do 9, a posle obroka i do 15. Malo sporijom dijetom, strah od radikalnijeg, bržeg načina, "skinula" sam ga na neke normalnije vrednosti, iako još uvek imam višak kilograma. Posle obroka vrednost ide do 9,3 a posle 2,3 h vraća se na na 7,2 do 7,7..Medjutim, to mi ne odgovara. Javlja mi se osećaj drhtavice, osećaj slabosti, nagon na povraćanje i tad moram uzeti nešto da pojedem, iako nisam gladna.
O čemu se sad radi? Da li je sad ovo hipoglikemija?

Hvala puno na razumevanju i odgovoru
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Jasbi, da primamo nove clanove ali prvo uplati clanarinu tamo na salteru desno pa se vrati sa ovjerenim racunom.

To sto kod tebe moze da bude je da se organizam navikao na malo povisene nivoe secera te signalizira nizak iako si relativno daleko od njega. Mada, meni licno nikada nije bilo muka pri niskom seceru, vec pri previsokom.

Hipoglikemija ti je tek ispod 4, po nekim normama. Doduse, moguc razlog je i "nagli" pad secera.. mozda preleti i ispod tih 7..hmm.. mislim da bi bilo dobro da ponovo izmjeris to kada ti se desi pa da nam javis detaljnije ;)
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

BoJJo napisao:Jasbi, da primamo nove clanove ali prvo uplati clanarinu tamo na salteru desno pa se vrati sa ovjerenim racunom.

To sto kod tebe moze da bude je da se organizam navikao na malo povisene nivoe secera te signalizira nizak iako si relativno daleko od njega. Mada, meni licno nikada nije bilo muka pri niskom seceru, vec pri previsokom.

Hipoglikemija ti je tek ispod 4, po nekim normama. Doduse, moguc razlog je i "nagli" pad secera.. mozda preleti i ispod tih 7..hmm.. mislim da bi bilo dobro da ponovo izmjeris to kada ti se desi pa da nam javis detaljnije ;)
Jaoj, hvala ti puno na brzom odgovoru. ! Već sam pomislila da je ovde sve zamrlo..
Vidi, sve sam prste izbola mereći ga i po 10 puta dnevno, nikad mi nije bio manji od 5,5. Ali, tada sam se osećala sasvim dobro. Posle jela znao je da ode i na 12 i posle onih 2,3 sata vrati se na 8 i nikad nisam osećala drhtavice, slabost, mučninu iz želudca kao ovih par dana kako sam ga snizila.
Sve do "susreta" sa vama mislila sam da je u pitanju hipoglikemija, i kad mi se desi drhtavica na 7,7 ja uzmem malo šećera i drhtavica prestane.
Medjutim, čitajući ovde vaše postove susretnem se sa još jednim problem kojeg na moju žalost imam. Imam beo jezik i naslage na njemu, i često osećaj pečenja u ustima, da ne kažem osećaj kao da su mi usta puna soli!
Iz postova vidim da se radi o gljivici Candidi koja prouzrokuje simpotome kao hipoglikemija ! Mučnina, drhtavica, nagon ka povraćanju, slabost....skoro sve isto. Uzimam duže vreme antibiotik, i vidim da je to glavni razlog njenog nastajanja. Po ovome, ja sam iz neznanja radila potpuno pogrešno ! Misleći da je hipoglikemija jela sam šećer koji nju još i hrani !
Eto, baš sam se raspisala... :lol:
Znači, hipoglikemija je tek ispod 4 i po tome mogu biti mirna. Hvala ti još jednom na brzom odgovoru. Javljam neke promene.
Da, i uplaćujem članarinu ... :wink: :wink:
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Poslušala sam te danas i pratila sam svaku promenu. ..
Opet sam se sva izbola... :lol: Jednako dobro se osećam i na 10 i na 6..Ne mogu da "uhvatim" za jedan dan promenu, mada, lako je moguće da si ti u pravu.
Imala sam 6,8 posle budjenja.
Doručkovala sam sve ono što se ne sme, beli hleb, suhomesnato svinjsko meso..I količinski dosta, neću da krijem.
Pre jela bio je 7,7 i tad sam osetila drhtavicu ( 13 sati posle zadnjeg obroka ) a 2 sata posle jela bio je 11,8.
Tri i po sata posle toga bio mi je 6,6...
Večerala sam sasvim solidno, ali laku hranu. Sat vremena nakon večere bio je 8, 7 a četiri sata posle večere 5,5

Jel ovo dobro?
Danas nisam imala one mučnine u želudcu, nagon ka povraćanju, drhtavice..
Ja i dalje imam 20 kg. viška.. :( Samo da ga malo ustalim, pa ću pokušati da skinem neki kilogram.
hvala puno na savetu.. :wink:
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Htela sam da pitam, pa sve zaboravim.....:lol:

Koje su to hormonske, laboratorijske analize, koje bih trebala uraditi da proverim rad pankreasa ? Možda, ultra zvuk?

Hm....šta to jednog čoveka zapravo čini dijabetičarem ?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Meni to zvuci sasvim ok. Ovo drhtanje mi jos nije jasno ali vjerovatno i za to ima neko objasnjenje.
Izbaci bijeli hljeb, uzmi onaj crni, em ukusniji em bolji, a mesa mozes jesti koliko god hoces - jeste da je masno ali nema puno energije u njemu. I posle jela, patike na noge i setnja, samo ne zaboravi vodu.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Pojednostavljeno, dva su osnovna mehanizma nastajanja dijabetesa, zavisno od tipa; prvi, tip 1, gde iz nepoznatog razloga (virusne infekcije, stres, genetska predispozicija u manjoj meri) sopstveni imunitet napadne i pobije celije pankreasa koje proizvode insulin. Tada nema dovoljno ili nema uopste insulina da bi sprovodio glukozu iz krvi u celije, pa se ona u krvi akumulira, a celije gladuju. Tip 2 nastaje kada, opet iz nepoznatog razloga (jaka genetska uslovljenost, gojaznost, stres, ...) celije postanu imune na insulin, tako da insulin kao 'transporter' ne moze da uvede glukozu u celije. Nekad je moguce imati oba tipa. Najbolji test za utvrdjivanje tipa je nalaz c-peptida iz krvi, koji govori o tome koliko se insulina proizvodi u organizmu. Malo ili nimalo - tip 1, puno - tip 2. Takodje postoje i testovi na antitela koji ako su pozitivni indikuju tip 1.

Inace, moguce je osecati simptome hipoglikemije i na 7.7, ako je organizam dugo vremena bio u proseku 15-10. Jednostavno, organizam to tretira kao nagli pad jer je naviknut na visok prosek. Zato treba obarati vrednost postepeno.

Ali, tesko da ce to da se desi ako se jede puno belog hleba. Prelazak na crni takodje nije resenje, tim pre sto se razlikuju u 2-3g ugljenih hidrata na 100g. Tim pre sto kod nas privatni pekari prave crni hleb tako sto dodaju kafu u beli hleb radi boje. Smanjite kolicine hleba i krompira drasticno! Izbacite slatkise, smanjite unos voca. Meso je ok. Morate povecati odnos misicne mase i masnih naslaga, to umanjuje insulinsku rezistenciju, i gledajte da se bavite fizickom aktivnoscu posle obroka, duze od pola sata.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

BoJJo napisao:Meni to zvuci sasvim ok. Ovo drhtanje mi jos nije jasno ali vjerovatno i za to ima neko objasnjenje.
Izbaci bijeli hljeb, uzmi onaj crni, em ukusniji em bolji, a mesa mozes jesti koliko god hoces - jeste da je masno ali nema puno energije u njemu. I posle jela, patike na noge i setnja, samo ne zaboravi vodu.
Hvala ti na brzom odgovoru.

Danas sam pokvarila sve. Jela sam tost sa margarinom i danas mi je povećan šećer. To mi se još jednom desilo, al sam potpuno zaboravila na "Dobro jutro". Ne smem ga više jesti.

I ne drhtim danas kad mi je povećan na 8,5.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

misur napisao:Pojednostavljeno, dva su osnovna mehanizma nastajanja dijabetesa, zavisno od tipa; prvi, tip 1, gde iz nepoznatog razloga (virusne infekcije, stres, genetska predispozicija u manjoj meri) sopstveni imunitet napadne i pobije celije pankreasa koje proizvode insulin. Tada nema dovoljno ili nema uopste insulina da bi sprovodio glukozu iz krvi u celije, pa se ona u krvi akumulira, a celije gladuju. Tip 2 nastaje kada, opet iz nepoznatog razloga (jaka genetska uslovljenost, gojaznost, stres, ...) celije postanu imune na insulin, tako da insulin kao 'transporter' ne moze da uvede glukozu u celije. Nekad je moguce imati oba tipa. Najbolji test za utvrdjivanje tipa je nalaz c-peptida iz krvi, koji govori o tome koliko se insulina proizvodi u organizmu. Malo ili nimalo - tip 1, puno - tip 2. Takodje postoje i testovi na antitela koji ako su pozitivni indikuju tip 1.

Inace, moguce je osecati simptome hipoglikemije i na 7.7, ako je organizam dugo vremena bio u proseku 15-10. Jednostavno, organizam to tretira kao nagli pad jer je naviknut na visok prosek. Zato treba obarati vrednost postepeno.

Ali, tesko da ce to da se desi ako se jede puno belog hleba. Prelazak na crni takodje nije resenje, tim pre sto se razlikuju u 2-3g ugljenih hidrata na 100g. Tim pre sto kod nas privatni pekari prave crni hleb tako sto dodaju kafu u beli hleb radi boje. Smanjite kolicine hleba i krompira drasticno! Izbacite slatkise, smanjite unos voca. Meso je ok. Morate povecati odnos misicne mase i masnih naslaga, to umanjuje insulinsku rezistenciju, i gledajte da se bavite fizickom aktivnoscu posle obroka, duze od pola sata.
Izgleda po današnjem stanju da si u pravu.
Povećan mi je na 8,5 izmedju obroka i ne drhtim, mada mi je na prvom merenju bio 6,8.
Raspitaću se gde mogu uraditi taj test C-peptida. I sa njim ću znati više o svojoj bolesti?
Slabo jedem slatkiše, samo ponekad. Za ostalo, poslušaću te.

Hvala, pišemo se..
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Re: nivo sweera i insulin

Post od jasbi »

donkihot napisao:Evo nekoliko PRICA iz mog iskustva. Vrlo je cudno da Vasa majka sa tako malo godina starosti i tako mnogo godina diabeticarskog staza, tako malo zna.
Prvo treba znati da je insulin najbolja terapija ,ali zbog nacina primene svi diabeticari pa i doktori dokle god mogu da ga regulisi oralnim sretstvima to rade.
Drugp pravilo je,ako izuzmemo dijetu i fizicku aktivnost,videti kako stoji Vasa majka sa sopstvenim insulinom,tj da nije mozda ona hiperinsulinemicar ,kao sto sam ja bio.To se radi u dnevnoj bolnici prvim delom glukagonskog testa i kasnijim nosenjem krvi u neku laboratoriju koja radi glukagonski test/obicno bolnice salju u Inep-Zemun.
Secer biva povisen ako nemate dosta insulina ili ako ne mozete da koristite taj insulin/rezistencija/.Malo prostiji a laksi test je da Vasa majka odredi insulin pre dorucka,doruckuje a zatim odredi insulin posle dorucka 1 sat na osnovu referentnih rezultata vidi u kakvoj je situaciji.Jedno odredjivanje insulina kosta oko 700 din znaci dva 1400.
Postoji lek Amaryl, za koji se tvrdi da izaziova sekreciju insulina iz pankreasa ali i da smanjuje rezistenciju /uzima se jednom dnevno/i lek koji Vam je spomenu Dr.Ivica,METFORMIN,bilo kog trgovackog naziva koji samo ali znacajno deluje na rezistenciju.
Ja sada uzimam /posle 9 godina bez lekova/Amaryl i Glukophage i imam dobro regulisan secer. A to znaci posle obrocana glikemija je manja od 10 a Glikozirani hemoglobin HbA1c ispod 6,5%,jutarnja glikemija je vazna ali ni priblizno kao ove dve navedene vrednosti.
ALI OVO JE SAMO PRICA,VI NESMETE NISTA RADITI BEZ SAVETA LEKARA..Privatno dijabetologa mozete obezbediti u bilo kojoj privatnoj klinici,gotovo svi imaju dobre lekare. Srecno
Hm....ja više naučih iz ove tvoje priče nego od lekara dijabetologa u mom Domu zdravlja.
Pogledaj kako je izgledao moj susret s njim: došla sam po nalaze krvi, dr.opšte prakse mi daje uput za ovog dijabetologa i kaže da je šećer veliki. bio je 14,5. ja u šoku. dolazim kod nje, ona otvara meni karton, stavlja me na vagu, ispituje da li ovo, ili ono....( skoro ništa od toga nije bio slučaj kod mene) i daje mi recept za lek !!! Bez ikakvih testova,nekih ozbiljnijih nalaza....To je sve meni delovalo neozbiljno i nisam prihvatila.
Posle nekih dva meseca stroge dijete, ja ga skinem na normalu ( jutarnje merenje ) i odmah odem u dom zdravlja na onaj test kad se pije glukoza posle vadjenja krvi. bio je sasvim normalan.
Da li se ovako pacijnetu odredjuju lekovi za šećer?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Moram da se ponovo ubacim, ovo poslednje, da Vas salju na OGTT posle pronalaska normalne glikemije - nije mi jasno!? Odakle ikome ideja da je OGTT namenjen takvim kontrolama? Ukoliko zelite da pratite svoj secer (i imate iole pravilan ritam uzimanja obroka, spavanja, rada itd...) upotrebte 7 trakica na pametan nacin, uradite sebi profil glikemije po sledecoj shemi:

1. Dan - ujutru pre jela
2. Dan - 2 sata posle dorucka
3. Dan - pre rucka
4. Dan - 2 sata posle rucka
5. Dan - pre vecere
6. Dan - 2 sata posle vecere
7. Dan - oko ponoci ili cak i posle toga

Odnesite ovakav profil bilo kom lekaru koji se makar malo razume u dijabetes i on ce umeti da koriguje dozu leka, da Vam kaze imate li ili nemate dijabetes, da li se pravilno Hranite i ostalo. Nikakav OGTT u kontrolama dijabeticara nije potreban, niti koristan. On sluzi za druge stvari. Ja ovakav profil dajem svim novootkrivenim dijabetiocarima da mi donesu za 7 dana od propisivanja inicijane terapije, kako bi je na vreme korigovali. Bez toga nema pravog lecenja, ostalio je gatanje, "bacanje pasulja" i improvizacija....

Pozdrav i sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori