Pogled u buducnost za tip 1 - pumpa, prognoze, ...

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Kao prvo, Diabeta, knjiga je odlicna, kad god pomislim da sve znam, uvek pronadjem nesto novo...
Sto se "crnih" statistika vezanih za diabetes tice, ja to pokusavam sebi da osvetlim na sledeci nacin: Sve te statistike su radjene na osnovu dugogodisnjih (10 i vise godina) pracenja pacijenata sa diabetesom. Obzirom da se stalno izbacuju nove, poboljsane vrste insulina i ins. analoga, poboljsavaju uslovi za samokontrolu, sve bolja edukacija pacijenata sa diabetesom, sve to po meni ide u tom smeru da ne mora sve da bude tako crno. Gotovo sam sigurna u to da ako se ostvari dobra kontrola, sa HbAC1 manjim od 7%, nece biti nikakvih problema...
Sto se pumpe tice, nama je donela neverovatnu promenu, pre svega po pitanju komfora i kvaliteta zivota. Sto se HbAC1 tice, to ne mogu jos uvek da kazem zato sto smo tek 2-2,5 meseca na pumpi pa tek treba da proverimo, mada tu ja ne ocekujem vece promene jer je Dasi i pre pumpe HbAC1 bio ispod 7%. Danica se jako brzo navikla na pumpu, istina je da malo pecka kada se aplicira kanila, ali s druge strane kaze da sam ubod boli manje nego ubod iglice. Ona je vidno zadovoljnija, nema vise one preterane gladi kao ranije, moze komotno da se druzi sa drugarima iz skole a da pri tom ne zuri kuci jer je vreme obroka...
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

misur napisao:
Diabeta napisao: E, pa meni PHD kaže da ću za oko 12 godina ostati bez bubrega i očiju, kao i da ću za 6-8 godina doživeti srčani ili moždani udar :oops:
Tesko da tako nesto mozes zakljuciti...
Ovo sam poslao u PP, ali smatram i da ljudi koji prate forum treba da znaju...
Vec sam izrazio sumnju u brojke koje je Diabeta navela, pa sam i sam napravio dva profila na PHD-u. Oba odgovaraju zenskom dijabeticaru, tip 1, koji ima tridesetogodisnji staz...

Prvi profil je osoba sa 20kg viska, koja je pusac od svoje 16. godine, sa istoriom srcanih oboljenja u porodici i dijabetesom, HbA1C od 7%, gornjim pritiskom 180, koja jedva da se bavi fizickom aktivnoscu, ima srcanu anginu, retinopatiju koju je operisala laserom, albuminuriju (proteine u mokraci), probleme sa stopalima, ne pije nikakve dodatne lekove, osim insulina.
Verovatnoca da ta osoba dobije srcani udar je 84%, ali u narednih 30 godina!!! Ta verovatnoca prelazi 50% tek za 15 godina! Mozdani udar - verovatnoca od 63% da se javi u narednih 30 god., prelazi 50% tek nakon 25 god. od sad. Bubrezi - 44% za trideset godina, slepilo - 9,67% za 30 god., amputacija - verovatnoca od 11% u narednih 30 god.

Ponavljam, to su verovatnoce za osobu koja ima dijabetes vec 30 godina, za narednih 30 godina!

Drugi profil je osoba koja ima idealnu kilazu, sa istorijom kardiovaskularnih oboljenja u porodici, HbA1C od 6,5%, gornjim pritiskom 130, nepusacem, koja svakodnevno umereno vezba, ima proliferalnu retinopatiju i lasersku operaciju iza sebe, albuminuriju (proteine u mokraci), probleme sa stopalima, ne pije nikakve dodatne lekove (!), osim insulina i dnevnog aspirina u zadnjih 10 god.
Verovatnoce (da se komplikacija pojavi u narednih 30 godina!) za tu osobu su: srcani udar - 8%, mozdani udar - 4%, slepilo - 7,6%, amputacija - 11%! Jedino je verovatnoca stradanja bubrega (relativno) velika - 54%!

E sad, za holesterol i nivo proteina u mokraci, program je dodelio srednje vrednosti za osobu slicnih ostalih karakteristika, i tu moze biti da ima neke razlike (to verovatno objasnjava i neocekivanu, razliku u verovatnocama za oboljenje bubrega).

Diabeta, poenta ovog posta je da je svakako doslo do nekakve greske u interpretiranju podataka sa tvoje strane. Cak i da sam znao tacne vrednosti holesterola i proteina u urinu, cifre ne bi nikako mogle biti tako lose kao sto ti navodis. Takodje, zeleo sam i da korisnici foruma vide kako promene na koje covek moze uticati - pusenje, telesna tezina, holesterol, A1C, fizicka aktivnost, drasticno menjaju izglede za buducnost. Ovde konkretno, u slucaju osobe koja se vec 30 god. uspesno nosi sa svim izazovima.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ok, verovatno sam bila preplašena svim i svačim... a i izbombardovana svakojakim informacijama... Hvala na pojašnjenjima, sad mi je lakše.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

kdanijela napisao: Danica se jako brzo navikla na pumpu, istina je da malo pecka kada se aplicira kanila, ali s druge strane kaze da sam ubod boli manje nego ubod iglice. Ona je vidno zadovoljnija, nema vise one preterane gladi kao ranije, moze komotno da se druzi sa drugarima iz skole a da pri tom ne zuri kuci jer je vreme obroka...
To volim da čujem! :D Mnogo mi je drago za Dašu i želim da sva deca osete tu slobodu, kao što mogu da je imaju sa pumpom.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Radio i ja ove analize PHD i kad bi bilo ovako kako pise,mogu da kazem da bih bio zadovoljan za 30 godina. :lol:
Ali mislim da je to samo verovatnoca koja bas i nije za veliko verovanje.
Odgovori