"Pametna" vaga konačno i u našim radnjama

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

"Pametna" vaga konačno i u našim radnjama

Post od Diabeta »

Od nedavno se u našim prodavnicama malih kućnih aparata može pronaći digitalna vaga - kalkulator. Ono što čini ovu vagu specifičnom je da na ekranu ispisuje nutritivne podatke (čak i ugljeno-hidratne jedinice!) za namirnicu koju merite. U svojoj bazi podataka ima preko 450 vrsta namirnica i odlično je pomagalo u svakodnevnoj računici. Košta oko 3.000 dinara, radi na baterije i veoma je modernog dizajna. Ne bih da reklamiram proizvođača, reći ću samo da nam je dobro poznat po beloj tehnici iz "dežele" :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
KIVI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 13, 2006 6:00 pm

Post od KIVI »

znas li neku prodavnicu gde je sigurno ima ?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja sam se "muvala" ovih dana po Novom Beogradu i Zemunu, ima je u robnim kucama...
KIVI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 13, 2006 6:00 pm

Post od KIVI »

HVALA TI PUNO
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nema na cemu.. Pisala sam im, da vidim da li su zainteresovani da nam u oktobru u udruzenju naprave prezentaciju vage. Cekam odgovor, ako ga dobijem - javljam :wink:
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

pametna vaga

Post od donkihot »

Mogli bi u septembru,za tri dana, na sastanku Drustva, da proverite koliko bi orijentaciono clanova bilo zainteresovano za kupovinu i posebno da li bi za clanove bili spremni na neki popust. Hvala
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Naravno, to mi i jeste jedna od ideja, samo kad se jave da li su uopšte zainteresovani. Još se nisu javili, a mi ćemo u petak već da obavimo "naše" :)
Simon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 11:15 pm

Post od Simon »

Verovatno mislite na vagu koju proizvodi Go..... Možda nije lepo ako kritikujem našu (to je slovenačku) firmu, ali vam ipak savetujem da još jednom razmislite prije no što nabavite ovu vagu. O razlozima za to mogu svi oni koji razume slovenački (probajte, nije teško!) pročitati ovde:
http:/www.diabetes-zveza.si/forum/index.php?showtopic=81&hl=
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala Simon. I ja sam primetila manjkavosti ove vage, jer su bukvalno za neke namirnice samo preveli nazive sa nemačkog ili engleskog, ali možda će ljudima ipak biti korisna. Na kraju, svi mogu pogledati uputstvo i vagu pre nego što je kupe. Ako se i naše udruženje pridruži vašem dopisu, možda uspemo da učinimo nešto da proizvođačučini nešto?? Ili je u ovom slučaju on samo uvoznik koji je stavio svoju nalepnicu...? :roll:
Simon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 11:15 pm

Post od Simon »

Gorenje je već reagiralo na pismo jednog slovenačkog diabetičara ali u smislu "proučit ćemo kako da otklonimo manjkavosti te se još više približimo željama naših potencijalnih kupaca". Dakle bla-bla-bla . . .
Ali nije ključni problem ove vage u smiješnim prevodima nego u tome što su podaci o UH za poedine namirnice pogrešni. A to može biti čak vrlo opasno za sve one koji broje UH te na osnovu toga injiciraju potrebnu količinu insulina.
Dakle ova vaga bit će upotrebljiva tek tada kada proizvodjač to ispravi i kada vagu nadgradi u smislu omogučavanja ručnog unošenja poedinih namirnica i njihovih nutritivnih vrednosti odnosno UH.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

To što ne možeš sam da unosiš podatke jeste mana. Međutim, još uvek nisam primetila velika odstupanja vezano za UH, nisam videla ni da je neko na vašem forumu detaljno dao spisak takvih namirnica. Naravno, još uvek je nisam potpuno proučila... ali bar da damo info ostalima koji razmišljaju o kupovini.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član

pametna vaga

Post od donkihot »

posto je to jedinstven proizvod onda navod mesta gde moze da se nadje nije nikakva reklama, posebno sto ja ovde navodim mesto na kome je moguce videti sta je to a ne kupiti.
Dakle vagu sam video u cetvrtak,28.09.06 kod Novog Merkatora na delu kucnih aparata.Kosta oko 3500 din, mozete otvoriti kutiju i pogledati sve sto vas interesuje.iz uputstva na srpskom. Sto sam video za kratko vreme,iz znatizelje,jer me kupovina ne interesuje, jeste da ona meri do 3 kg,da se namirnice ako se mecu,mogu ukucavati sifrom i kod vise stavljenih namirnica daje cetiri podatka,masti, ugljeni hidrati, proteini i ukupni holesterol/ne HDL i LDL/,znaci pojedinacno i kumulativno.U prilogu je dato sifara za 476 vrsta namirnica,i naravno da mi nije palo na pamet da gledam nazive.Ali uputstvo je na srpskom,engeleskom sigurno i na jos nekoliko jezika, pa cete odatle izvuci valjda zakljucak o kojoj se namirnici radi.Da li ima gresaka,u podacima, pa za 30-tak standardnih namirnica koje se svakodnevno upotrebljavaju mozete proveriti i u nekom drugom prirucniku za diabeticare jer svi imaju te tablice.Veliku tabelu imate u "Kuvaru za dijabeticare" koji se godinama prodavao na "dijabeti"od Mirjane Cvekic.Kao informacija ne reklamiram.
Diabetes kosta,ucenje o njemu takodje kao uostalom i sve u zivotu,pa ako pocinjete morate raditi i nalaziti sve sto je neophodno,bas vama,za uspesno lecenje.Srecno.
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Poz. svima!
Interesuje me je li neko nabavljao ovu vagu? Ako sam dobro razumela, vi ste ovde govorili o "gorenju"? Meni je vaga bas danas stigla iz Nemacke, marka "kessel" (nikad cula..). Na prvi pogled cini se vrlo zanimljivo, a i korisno - ukoliko i ova nema manjkavosti o kojima ste pricali. Inace, tamo je ima u slobodnoj prodaji samo u apotekama i kosta 70 eura, a ja sam je nabavila od nekog coveka - dobavljaca za 30. Daje sledece informacije: Kcal, Kj, prot, fat, carb, chol, Be, g/oz /WT, Clr /Mc. U memoriji ima 2771 namirnica, ali, na zalost, ja ne znam nemacki pa cu morati da se namucim sa prevodom. Ima li neko ovu vagu?
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Poz. svima!
Interesuje me je li neko nabavljao ovu vagu? Ako sam dobro razumela, vi ste ovde govorili o "gorenju"? Meni je vaga bas danas stigla iz Nemacke, marka "kessel" (nikad cula..). Na prvi pogled cini se vrlo zanimljivo, a i korisno - ukoliko i ova nema manjkavosti o kojima ste pricali. Inace, tamo je ima u slobodnoj prodaji samo u apotekama i kosta 70 eura, a ja sam je nabavila od nekog coveka - dobavljaca za 30. Daje sledece informacije: Kcal, Kj, prot, fat, carb, chol, Be, g/oz /WT, Clr /Mc. U memoriji ima 2771 namirnica, ali, na zalost, ja ne znam nemacki pa cu morati da se namucim sa prevodom. Ima li neko ovu vagu?
donkihot
Aktivan član
Aktivan član

vaga

Post od donkihot »

moja informacijaq je bila potpuna i mozete otici kod "Merkatora" i proveriti da li je jos ima.Informacija je kao sto vidite davno poslata.
Mislim da je kupovina te vage ipak preterivanje,jer nije dobro ni stalno se,svaki dan,baviti tako preciznim merenjima.Mnogo je ,obzirom da kod nas nema bas mnogo namirnica,nauciti osnovne kaloriske vrednosti i zatim merenjem secera i pojedinih namirnica videti efekat. Najvaznije je zapamtiti da u principu proteini i masti ne povecavaju secer a ugljeni higrati sto su prostiji to vise i brze povecavaju secer. Vecerajte nesto od ugljenih hidrata i izmerite ujutru zecer, posle sutradan vecerajte samo meso bez hleba pa ucinite isto,vide ce te efekat.
pozdrav
Odgovori