Opet birokratija,pametovanje ili?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Opet birokratija,pametovanje ili?
Dansa odem da uzmem recepte za insulin i kazu mi:primas toliko jedinica,to ti je za mesec toliko i mesecno mozes da dobijes samo 3 penkala.Ja iz zezanja kazem-a sta ce da rade,da otvore kutiju i da mi daju,a odgovor je bio-pa da,bas to.To me je prilicno iznerviralo jer to ne bi smelo da se radi,pa odgovorim da to nije ni bitno jer sam i ovako dolazio na 6 nedelja.E sestra mi rece da to vise nece moci nego moram mesecno da dolazim i da dobijam po 3 penkala.Uopste mi nije jasno sta je cilj ovoga?Da l ida se spreci neka zloupotreba?Kako kada ja ne zelim da uzimam 5 penkala mesecno nego onoliko koliko treba a to znaci da cu i redje dolaziti i praviti guzvu u Domu zdravlja.Da li zele bolju kontrolu pacijenata?Neka im posvete vise vremena.Da li je u pitanju nesto trece?Neka mi objasni neko ako zna a evo izvinjenja unapred s moje strane ako gresim
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Da, upravo to sto si rekao birokratija, pametovanje, i zapravo SKRTARLUK. I mene je na to upozorila moja endokrinolog, da ce od sada biti toga... To je kao da ti a apoteci izvade 4 andola iz onog najlona.. Znaci, od sada tvoj endokrinolog ti pise tacne doze, pa lekar opste prakse prilikom pisanja recepta za insulin sabere te doze, pa lepo stim odes u apoteku i tamo ti vade iz kutije pojedinacne penove. E sad, ako ti npr treba 3.5 pena mesecno, oni ce ga onda lepo polomiti na pola, i tako.. (ovo zadnje je sarkazam naravno). Sad ces, ono, da se treskas pred kraj meseca hoce li ti biti dosta. No coment..
Nikako da skontam sta oni misle da mi radimo sa tim insulinom!? Meni kad se naprave "zalihe" ne idem po sledeci recept (recept koji mi isleduje) dok ne potrosim ono sto imam. Ma ok, sledeci put idem ispod mosta da ga prodam, samo ne znam kome...I na kraju, nije higijenski. I nije u redu da se otvara kutija.
Nikako da skontam sta oni misle da mi radimo sa tim insulinom!? Meni kad se naprave "zalihe" ne idem po sledeci recept (recept koji mi isleduje) dok ne potrosim ono sto imam. Ma ok, sledeci put idem ispod mosta da ga prodam, samo ne znam kome...I na kraju, nije higijenski. I nije u redu da se otvara kutija.
-
- Aktivan član
Danas uzeo tri pena iz apoteke.Strasno.I oni samo da zakomplikuju-nasa posla.Zar ovako nece biti vise zloupotrebe a i,gledano statisticki,bicemo zemlja u kojoj se trose velike doze insulina da bise regulisao secer jer sada ce sigurno mnogi povecati dozu(bar na papiru) da bi dobili vise penova,tj.onolikop koliko im je trebalo stvarno do sada za odredjeni period.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Mi pisali ministru zdravlja još pre 3 nedelje - ćuti k'o zaliven
Dobili smo od Agencije za lekove i medicinska sredstva dopis da su insulini registrovani u pakovanju od 5 x 3 ml, sa svojom šifrom leka i obaveznim uputstvom za upotrebu. To izgleda nikom u Ministarsvu ili RZZO nije obavezujuće
Čitajte novine ovih dana, počela sam da prašim....

Dobili smo od Agencije za lekove i medicinska sredstva dopis da su insulini registrovani u pakovanju od 5 x 3 ml, sa svojom šifrom leka i obaveznim uputstvom za upotrebu. To izgleda nikom u Ministarsvu ili RZZO nije obavezujuće

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
A koe novine bwe?Necemo valjda sad uzimati svu shtampu da bi chitali tvoj chlanak u jednim od tih novina?Diabeta napisao:Mi pisali ministru zdravlja još pre 3 nedelje - ćuti k'o zaliven![]()
Dobili smo od Agencije za lekove i medicinska sredstva dopis da su insulini registrovani u pakovanju od 5 x 3 ml, sa svojom šifrom leka i obaveznim uputstvom za upotrebu. To izgleda nikom u Ministarsvu ili RZZO nije obavezujuće![]()

-
- Saradnik
- Kontakt:
Ovo je deo teksta koji je Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO, poslala svim filijalama u zemlji i koji je napravio čitacv haos:
"Takođe napominjemo da, pri izdavanju insulina apotekar je u obavezi da izdati broj karpula, bočica ili aplikatora sa karpulama (jednokratni pen), u delu recepta gde se upisuje količina izdatog leka, izrazi u odnosu na originalno pakovanje (na primer: ako je izdata jedna karpula iz originalnog pakovanja od 5 karpula, upisuje 0,2)."
Najbolje je što po ovome mogu i bočice da se "polove"
Šta, izvadiće mi onoliko jedinica koliko mi ne pripada??
Inače, zapretila je kaznama od 300.000 do milion dinara, ukoliko se neko od lekara "otme kontroli"....
Inače, ako ste na istoj terapiji godinu dana, moraju da vam daju količinu insulina za 60 dana, a to se opet ne poštuje (iako i to stoji u tom novom dopisu). Ne dajte da vas zafrkavaju...
"Takođe napominjemo da, pri izdavanju insulina apotekar je u obavezi da izdati broj karpula, bočica ili aplikatora sa karpulama (jednokratni pen), u delu recepta gde se upisuje količina izdatog leka, izrazi u odnosu na originalno pakovanje (na primer: ako je izdata jedna karpula iz originalnog pakovanja od 5 karpula, upisuje 0,2)."
Najbolje je što po ovome mogu i bočice da se "polove"

Inače, zapretila je kaznama od 300.000 do milion dinara, ukoliko se neko od lekara "otme kontroli"....

Inače, ako ste na istoj terapiji godinu dana, moraju da vam daju količinu insulina za 60 dana, a to se opet ne poštuje (iako i to stoji u tom novom dopisu). Ne dajte da vas zafrkavaju...

-
- Saradnik
- Kontakt:
Javiću mikalja, ne brini... Mislim da će prvi objaviti "Glas javnosti". Pitaj komšiluk koji kupuje, ili eventualno prelistaj na trafiKi, na internetu i sl... Na kraju, ja imam uvid uglavnom u sve vesti, pa će biti i na sajtu.mikalja napisao:A koe novine bwe?Necemo valjda sad uzimati svu shtampu da bi chitali tvoj chlanak u jednim od tih novina?Pa ljudi moji mislite malo i o novcu koi nemamo
Pozdrav
-
- Aktivan član
Diabeta,meni je i dalje nelogicno da se daje i na 60 dana,jer nekome to nece biti dve kutije od 5 penova vec kutija i dva pena ili sl.Neka lepo odrede na koliko se potrosi jedna kutija i na toliko da dolazi pacijent.A ovo sto si pomenula za sifru po kutiji pod kojom je zaveden lek tj.insulin,znaci da protivzakonito rade kada nam otvore kutiju i daju nam kao polovicnu,jer ce neko dobiti penkalo sa uputstvom a neko bez.Strasno
- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Pa sooper ako ce biti na tvom sajtuDiabeta napisao:Javiću mikalja, ne brini... Mislim da će prvi objaviti "Glas javnosti". Pitaj komšiluk koji kupuje, ili eventualno prelistaj na trafiKi, na internetu i sl... Na kraju, ja imam uvid uglavnom u sve vesti, pa će biti i na sajtu.mikalja napisao:A koe novine bwe?Necemo valjda sad uzimati svu shtampu da bi chitali tvoj chlanak u jednim od tih novina?Pa ljudi moji mislite malo i o novcu koi nemamo
Pozdrav

-
- Saradnik
- Kontakt:
Upravo tako! Pre par dana mi je pisala jedna majka kojoj su u apoteci dali samo dve karpule insulatarda za dete. Prvo joj je to bilo strašno, a onda kada je došla kući videla je da je na jednoj karpuli folija oštećena... Kakvi kreteni, nemam reči!Nikola11 napisao:Diabeta,meni je i dalje nelogicno da se daje i na 60 dana,jer nekome to nece biti dve kutije od 5 penova vec kutija i dva pena ili sl.Neka lepo odrede na koliko se potrosi jedna kutija i na toliko da dolazi pacijent.A ovo sto si pomenula za sifru po kutiji pod kojom je zaveden lek tj.insulin,znaci da protivzakonito rade kada nam otvore kutiju i daju nam kao polovicnu,jer ce neko dobiti penkalo sa uputstvom a neko bez.Strasno

-
- Saradnik
- Kontakt:
U današnjem "Danas"-u intervju sa Svetlanom Vukajlović, direktorkom RZZO, gde najavljuje moguće ukidanje uslova za penove:
Nova lista lekova krajem meseca
Hoće li se uskoro promeniti i proširiti pozitivna lista lekova?
- Nova lista se očekuje do kraja oktobra i ona će biti proširena i dopunjena. Komisija na tome upravo radi. Iz godine u godinu poboljšavamo stanje liste lekova i ona se u ovom momentu ne razlikuje od listi lekova zemalja u okruženju, a ni mnogo od lista evropskih zemalja. Od 2004. stalno smo poboljšavali standard pacijenata koji su oboleli od dijabeta, i mogu da najavim da se razmatra predlog da se ukine ograničenje "pen pomagala" ovim pacijentima.
http://www.danas.co.yu/20071002/hronika3.html#1
Nova lista lekova krajem meseca
Hoće li se uskoro promeniti i proširiti pozitivna lista lekova?
- Nova lista se očekuje do kraja oktobra i ona će biti proširena i dopunjena. Komisija na tome upravo radi. Iz godine u godinu poboljšavamo stanje liste lekova i ona se u ovom momentu ne razlikuje od listi lekova zemalja u okruženju, a ni mnogo od lista evropskih zemalja. Od 2004. stalno smo poboljšavali standard pacijenata koji su oboleli od dijabeta, i mogu da najavim da se razmatra predlog da se ukine ograničenje "pen pomagala" ovim pacijentima.
http://www.danas.co.yu/20071002/hronika3.html#1
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pisem svojim pacijentima samo cele kutije i ne pada mi na pamet da merim koliko ima ko jedinica. Danas sam pacijentu koji prima 28+0+26ij napisao cetiri kutije Mixtard 30 Novolet-a, a neko ko nema pametnija posla neka sabere koliko je njegovih 54 jedinica dnevno puta 60 dana, pa neka deli sa jedinicama u penkalu, pa neka mnozi sa pet, da dobije kurtije, i tako dalje i dalje... - ja nemam vremena za to, radije cu da ostavim medicinu i da idem na pijacu da prodajem banane i paradajz! Nisu blesavi hirurzi!!!
RZZZ je godinama samo komplikovao stvari, Ministarstvo isto, i mi smo dosli u potpuno neverovatnu situaciju u kojoj lekar u primarnoj zdravstvenoj zastiti maltene samo pise (razne recepte, naloge, upute, doznake, putne naloge, potvrde o pocetku bolovanja, evidencije...) - a od lecenja nema nista. Dovoljan je primer naloga za igle, nalog je po dimenzijama i izgledu maltene isti kao kad popunjavate obrasce za kredit za stan!?? Kome je uopste palo na pamet da prodaje penkala bez igala? Dajte ljudima besplatno igle. Makar tu jednu iglu uz jedan pen - mada je i to absurd svoje vrste!!! Ni manjeg "proizvoda", ni vece papirologije.
Pozdrav svima!
RZZZ je godinama samo komplikovao stvari, Ministarstvo isto, i mi smo dosli u potpuno neverovatnu situaciju u kojoj lekar u primarnoj zdravstvenoj zastiti maltene samo pise (razne recepte, naloge, upute, doznake, putne naloge, potvrde o pocetku bolovanja, evidencije...) - a od lecenja nema nista. Dovoljan je primer naloga za igle, nalog je po dimenzijama i izgledu maltene isti kao kad popunjavate obrasce za kredit za stan!?? Kome je uopste palo na pamet da prodaje penkala bez igala? Dajte ljudima besplatno igle. Makar tu jednu iglu uz jedan pen - mada je i to absurd svoje vrste!!! Ni manjeg "proizvoda", ni vece papirologije.
Pozdrav svima!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Saradnik
- Kontakt:
To je većinom mišljenje lekara po domovima zdravlja i u Beogradu. Jedino što se dešava da se nekim lekarima "tresu ruke" i stvarno broje jedinice i izdaju pojedinačne penove/karpule. O papirologiji da ne govorimo. Pre neki dan me je zvala starija žena koja prima penom jednom dnevno i ne daju joj iglice uopšte! Strašno....
Ova najava mogućeg ukidanja uslova za pen me raduje, ali sam načula da će to verovatno rezultirati i još strožim uslovima za analoge. Dakle, opet presipamo iz šupljeg u prazno, a onaj koji najviše strada je, naravno, oboleo čovek...
Živi bili pa videli u oktobru...
Ova najava mogućeg ukidanja uslova za pen me raduje, ali sam načula da će to verovatno rezultirati i još strožim uslovima za analoge. Dakle, opet presipamo iz šupljeg u prazno, a onaj koji najviše strada je, naravno, oboleo čovek...

Živi bili pa videli u oktobru...