Odredjivanje vrste insulina

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Odredjivanje vrste insulina

Post od Nikola11 »

Da li neko moze da mi kaze ko moze da mi promeni vrstu insulina ukoliko ima potrebe.Primam actrapid i insulatard a primetio sam da je Novorapid daleko bolji po vasim pricama.Da li to moze da se uradi i privatno kod nekog endokrinologa.Idem kod specijalista raznih na preglede ali kod endokrinologa slabo.
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Koliko ja znam insulin treba da menja endokrinolog. Najbolje je da ga posetiš i da se konsultuješ. Iako je Novorapid bolji za neke ljude ja lično nemam potrebu da menjam insuline - Actrapid i Insulatard jer odlično regulišem glikemoje i sa njima. :D
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ako primas Act i Ins, treba da predjes na Novorapid ili Humalog (ista stvar, razliciti proizvodjaci) umjesto zutog a na Lantus umjesto zelenog. Obratis se istom doktoru koji ti je propisao i one gore, pretpostavljam.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
dsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm

Post od dsara »

Vidim da ste zadovoljni sa lantusom.Zanima me da li ga neko koristi neki duzi period?Naime,moja cerka od 11 godinaje trenutno na inteziviranom tri puta actrapid,a pred spavanje insulatard.Novorap koristimo samo za ekstremno visoke secere,jer kao glavni insulin uopste joj nije odgovarao,bili su joj nenormalno visoki seceri. :roll:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Sto se brzog tice, probajte Humalog. Actrapidovo vrijeme je proslo posto reaguje i suvise sporo. Humalog je isti kao i Novorapid samo sto je dosao godinu i po ranije, te je isprobaniji.
Angel_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 17, 2005 9:18 pm

Post od Angel_bg »

dsara napisao:Vidim da ste zadovoljni sa lantusom.Zanima me da li ga neko koristi neki duzi period?Naime,moja cerka od 11 godinaje trenutno na inteziviranom tri puta actrapid,a pred spavanje insulatard.Novorap koristimo samo za ekstremno visoke secere,jer kao glavni insulin uopste joj nije odgovarao,bili su joj nenormalno visoki seceri. :roll:

Ja Lantus koristim vec vise od godinu dana i moja iskustva sa njim su odlicna.Jako je stabilan i zaista odrzava glikemiju u normali.
Od skoro sam i na NovoRapid-u,ali isto primecujem da mi nije bas idealan. :wink:

Veliki pozdrav!!!
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

U kom smislu nije bas idealan?Moze li malo blize objasnjenje o dejstvu i primeni i ponasanju iz nekog licnog iskustva?Interesuje me jer i ja planiram da predjem na novorapid,jer u objasnjenju stoji da deluje odmah i da obara secer vrlo brzo.Interesuje me i sta u onom periodu izmedju obroka a kada prodje dejstvo novorapida.Kako onda funkciju normalizacije preuzima lantus?
Angel_bg
Novi član
Novi član

Post od Angel_bg »

Meni je problem kod NovoRapida to sto jako brzo mi obori secer,tako da ponekad,kad slabije jedem imam epizode hipoglikemije.
Inace,istina je da on jako brzo deluje,ali i ima krace dejstvo od Actrapida
pa samim tim u tim prekidima dejstva stupa Lantus.

Izvinjavam se na kasnom odgovoru! :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Novorapid znaci vrati glikemiju na normalu a Lantus uspeva da odrzi takav secer svih 24 sata?
Angel_bg
Novi član
Novi član

Post od Angel_bg »

Upravo tako...
NovoRapid skine onaj visak nakon obroka,a Lantus odrzava glikemiju na zeljenoj normali! :wink:
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm

Post od ljica »

ja sam na novorapidu 3 puta dnevno a uvece insulatard. novorapid brzo obori secer tako da ja odmah moram da jedem, ali izbegavam da imam obrok do sledeceg primanja insilina i glikemija mi je solidna
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

E da to nisam pitao:Sta ako izmedju obroka pozelim opet da jedem?Da li to znaci da moram opet da dajem novorapid ili lantus to moze da iskontrolise?U prvom slucaju znaci da se novorapid daje uvek kada se jede bez obzira na broj puta koliko jedes.Mislim da to jeste vise bockanja ali je realnije radu samog pankreasa.
Angel_bg
Novi član
Novi član

Post od Angel_bg »

Moze Lantus da izdrzi taj medjuobrok bez problema,samo naravno...ne treba biti isuvise obilan.
U ostalom razmak izmedju 2 brzodelujuca insulina treba da bude bar 4 h. :wink:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Brzi uzimas manje vise kada ti treba. Isti princip kao i kod zdrave osobe - strpas u sebe cokoladu, pankreas izluci inzulin.
Tako isto i sa Novorapidom/Humalogom a time i pumpom i spricom - jedes, uzmes inzulin. Normalno, prilagodis dozu unesenoj kolicini jela, zdravlju i aktivnosti.
Nema potrebe da pratis neku semu ono, jeo sam sada pa ne smijem sledeca 3 sata, nego kad jedes jednostavno kompenziras inzulinom. Nikakva visa matematika.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Samo da dodam jednu interesantnu stvar... Pre jedno dva meseca sam razgovarala sa prof. Battelinom iz Slovenije i on me je podsetio na to da kod zdravog coveka pankreas luci insulin cim pomislis na obrok koji te ceka :wink:
Odgovori