Odredjivanje vrste insulina
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Odredjivanje vrste insulina
Da li neko moze da mi kaze ko moze da mi promeni vrstu insulina ukoliko ima potrebe.Primam actrapid i insulatard a primetio sam da je Novorapid daleko bolji po vasim pricama.Da li to moze da se uradi i privatno kod nekog endokrinologa.Idem kod specijalista raznih na preglede ali kod endokrinologa slabo.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm
Vidim da ste zadovoljni sa lantusom.Zanima me da li ga neko koristi neki duzi period?Naime,moja cerka od 11 godinaje trenutno na inteziviranom tri puta actrapid,a pred spavanje insulatard.Novorap koristimo samo za ekstremno visoke secere,jer kao glavni insulin uopste joj nije odgovarao,bili su joj nenormalno visoki seceri. 

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 17, 2005 9:18 pm
dsara napisao:Vidim da ste zadovoljni sa lantusom.Zanima me da li ga neko koristi neki duzi period?Naime,moja cerka od 11 godinaje trenutno na inteziviranom tri puta actrapid,a pred spavanje insulatard.Novorap koristimo samo za ekstremno visoke secere,jer kao glavni insulin uopste joj nije odgovarao,bili su joj nenormalno visoki seceri.
Ja Lantus koristim vec vise od godinu dana i moja iskustva sa njim su odlicna.Jako je stabilan i zaista odrzava glikemiju u normali.
Od skoro sam i na NovoRapid-u,ali isto primecujem da mi nije bas idealan.

Veliki pozdrav!!!
-
- Aktivan član
U kom smislu nije bas idealan?Moze li malo blize objasnjenje o dejstvu i primeni i ponasanju iz nekog licnog iskustva?Interesuje me jer i ja planiram da predjem na novorapid,jer u objasnjenju stoji da deluje odmah i da obara secer vrlo brzo.Interesuje me i sta u onom periodu izmedju obroka a kada prodje dejstvo novorapida.Kako onda funkciju normalizacije preuzima lantus?
-
- Aktivan član
E da to nisam pitao:Sta ako izmedju obroka pozelim opet da jedem?Da li to znaci da moram opet da dajem novorapid ili lantus to moze da iskontrolise?U prvom slucaju znaci da se novorapid daje uvek kada se jede bez obzira na broj puta koliko jedes.Mislim da to jeste vise bockanja ali je realnije radu samog pankreasa.
Brzi uzimas manje vise kada ti treba. Isti princip kao i kod zdrave osobe - strpas u sebe cokoladu, pankreas izluci inzulin.
Tako isto i sa Novorapidom/Humalogom a time i pumpom i spricom - jedes, uzmes inzulin. Normalno, prilagodis dozu unesenoj kolicini jela, zdravlju i aktivnosti.
Nema potrebe da pratis neku semu ono, jeo sam sada pa ne smijem sledeca 3 sata, nego kad jedes jednostavno kompenziras inzulinom. Nikakva visa matematika.
Tako isto i sa Novorapidom/Humalogom a time i pumpom i spricom - jedes, uzmes inzulin. Normalno, prilagodis dozu unesenoj kolicini jela, zdravlju i aktivnosti.
Nema potrebe da pratis neku semu ono, jeo sam sada pa ne smijem sledeca 3 sata, nego kad jedes jednostavno kompenziras inzulinom. Nikakva visa matematika.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.