Odredjivanje vrste insulina

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Svi vi koji ste sa nekih insulina presli na Lantus,da li se secate,koja je prva doza bila?Da li je bila ista kao i insulina dugodelujuceg koji ste pre toga upotrebljavali ili ne?
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

20J. I vecina je pocela tom dozom, koliko ja znam +Novorapid
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Ja trenutno primam 24J Insulatarda i dr.koji ce me prebaciti na Lantus(kada budem dobio OptiPen od nekoga jer mi socijalno nece dati) je rekao da pocnem sa istom dozom i Lantus.Kako vam se posle kretao,da li je morala da se poveca doza ili da se smanji mozda?Interesuje me ta kontrola.Sladjana,rekli ste da se doza Lantusa menja tek na tri dana.Interesuje me zasto je to tako?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Presao ja na Novorapid i Lantus.Za sada nije toliko lose:
11:00-7,6
13:00-5,9
16:00-2,8
19:00-13,3
21:30-5,8

6:30-11,3
Novorapid mi se cini ok ali Lantus mi nekako sa ovim penom nije nesto.Verovatno nisam navikao na to i jos uvek odredjujem koja ce mi doza lantusa biti jer mi je glik. jutros bila 11,3 a sinoc posle zadnjeg merenja sam pojeo dve narandze i malo cipsa.Ono sto mi jos ne deluje kako se kaze je dejstvo Novorapida.Nekako nema toliko brzo dejstvo kao sto sam mislio,ili gresim.Ocekivao sam da za sat vremena bude maksimum ali izgleda da kod mene stvarno ima onu toleranciju od 1 do 3 sata.Jos uvek se plasim kako cu sa lantusom da izregulisem nocnu glikemiju.Preko dana ako bas zagusti,imam ovaj brzi.Videcemo.

P.S.
Da li je neko imao reakcije(alergijske ili sl.) na analoge?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Jos ne mogu da odredim dozu lantusa.24 jed. i opet i je jutros bio povisen secer,a sinoc kad sam legao u krevet,bio je 7,2.(jutros 12,4).Da li neko moze da kaze koje doze lantusa prima i da li je stvarno moguce da se prima veca doza od prethodnog insulina?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Prvo - bocni se oko 3 nocu da vidis imas li hipoglikemije. To moze biti jedan od uzroka visokog secera ujutro
Drugo - Novorapid ima max. dejstvo (tj. pik) od 45 min. do 1.5 sata, a celokupno dejstvo mu je 3 - 3.5 sata. I to imas na sajtu diabeta net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

O tome ja i pisem.Evo danas sam rucao i sta se desilo:sat i po-dva posle rucka,secer mi je bio 4,6 a veceras oko 19h je bio 10,8.Znaci da Novorapid skine secer posle rucka ali izgleda da lantus nije dovoljan da taj secer odrzi u normali do sledeceg jela.Onda moram da povecam dozu lantusa ali mi se cini da nije mnogo da dajem 28-30 jedinica kada sam insulatard davao 24.Zato i pitam koje su doze lantusa koje dajete vi koji ga primate,cisto informativno.
Odgovori