Novi insulini

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Indijaner
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2004 1:44 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Novi insulini

Post od Indijaner »

Hoce li neko biti ljubazan da mi nesto kaze i pojasni o tim novim insulinima,lantus i Novorapid.Kakva je razlika izmedju njih i na primer Actrapida i Insulatarda?Kako deluje Lantus a kako Novorapid i zasto su kao sto pricete toliko bolji?Hvala unapred. 8)
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Na osnovu mojih saznanja - mada je dijabeta bolje obaveštena, novi insulini deluju istom brzinom kojom se podiže nivo šećera u krvi. Bilo bi mi mnogo lakše kada bi mogla da ti nacrtam grafikon ali pokušaj da zamisliš - ako bih ti crtele krivu za podizanje šećera u krvi ona bi bila špicasta (kao npr. obrnuto latinično slovo V) dok je kod "starih" insulina kriva obla. Kod novih insulina ona je takođe špicasta kao kod šećera u krvi pa oni zato mnogo bolje deluju na razgradnju i regulisanje šećera.
Nadam se da ovo objašnjenje može barem delimično da bude od koristi :D
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Imate sve insuline i njihova dejstva objasnjene na www.diabeta.net, pod "Insulin" :D Ako nije sve pojasnjeno, javite sta konkretno treba da se objasni :)
Indijaner
Novi član
Novi član

Post od Indijaner »

Sajt je veoma opsiran i za svaku je pohvalu. :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala, hvalaaaa!! :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

A biće još bolji ako ja savladam nove tehnike web developmenta kao što sam planirala :D :D :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Don't spoil the surprise! :lol:
Indijaner
Novi član
Novi član

Post od Indijaner »

Samo mi pojasni dali Lantus zamenjuje Insulatard?Dali je na recept u penkalama kao Novodirsk ili je u bocici?Moja terapija je 6+6+4 Actrapid i 4 Insulatard uvece.Imam ponekad nagle skokove do 14 posle obroka.Dali bi tu vecernju dozu mogao da zamenim lantusom i dali bi bilo efikasnije?Dali bi bilo pametno da sam trazim doktorki zamenu,da se nepravim pametan.Mislim valjda doktorka zna bolje nego ja? :(
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Super su ti doze!!!! :D :D :D Ja sam do nedavno bila na 4+4+4 i uveče 6 ali opet sam morala da povećam doze. Što se tiče razlike ja nisam sigurna ali nemoj se ustezati da tražiš nove insuline od endokrinologa. Iz ličnog iskustva znam da je mnogo bolje biti dosadan kada su oni u pitanju a i neće ti zameriti. :) Kod kog si endokrinologa i u kojoj se ustanovi kontrolišeš? - mislim ako nije tajna 8)
Indijaner
Novi član
Novi član

Post od Indijaner »

Lecim se pri Zemunskoj bolnici.Vodim se na lecenju kod DR Jelene Tice.Ona je odlican endokrinolog.Ona je dobro regulisala doze mome ocu a trudi se i meni.Zato nebi zeleo da se pravim nesto pametan,posto mi jos uvek trazi dobru dozu. :wink:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Ja bih trebala da se porodim u Zemunskoj bolnici obzirom da i nisam oduševljena lekarima u Višegradskoj. Što se tiče šećera ja idem na Institut za endokrinologiju u krugu Kliničkog centra i mogu vam reći da su im odlični lekari! :)
I moje doze se stalno menjaju ali to je zbog trudnoće. Stabilizovaću se tek posle porođaja.
Indijaner
Novi član
Novi član

Post od Indijaner »

Mary koje ti insuline koristis?
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Još uvek Actrapid i Insulatard. Nadam se da ću ih uskoro zameniti za nove insuline - bolje rečeno posle porođaja jer mi je dijabetolog rekao da se još ne daju trudnicama. U kojim ste domovima zdravlja i kako kod vas funkcioniše komunikacija sa dijabetologom? Ja sam veoma zadovoljna jer moj dijabetolog jako puno pažnje posvećuje mladim dijabetičarima. :D
Indijaner
Novi član
Novi član

Post od Indijaner »

A reci mi dali znas,dali se lantus dobija u karpulama ili u penkali kao act..i insulat.
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Mislim da se i ovi novi insulini dobijaju u penovima. Kada sam ležala u bolnici, u maju ove godine, samnom je u sobi bila žena koja ih je tada kupovala i ako se ne varam definitivno su u pitanju penovi. :)
Odgovori