Novi insulini

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jes, jes, penovi... Samo Lantus ima karpulu za Optipen, malko je drugaciji od Novopena, ali to je u sustini to :D Kod Lantusa je dobra stvar sto je to bistri insulin dugodelujuceg dejstva (24h), i rastvara se bez vecih zastoja u organizmu
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Znate šta mene zanima: od čega se zapravo mućkaju ovi insulini? Čula sam neku pričicu od koje se pomalo ježim - bakterijice i sl. zezalice :roll:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ajde ne preteruj :lol: Jesu bakterijice i ostale zezalice, ali to nema veze sa "onim" bakterijicama :lol: :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Ja sam čula da je u pitanju ... valjda se ovako piše :lol: ešehirija koli jer ona ima mogućnost otvaranja ćelijske membrane.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ma da, ali znas verovatno koja je sve to tehnologija i vrhunska sterilizacija :D
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Ipak je jezivo!!! Ali ako mi je od toga bolje onda će to biti jedna divna simbioza!!! :D :D :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pa sta, i penicilin dobijes kad ti se ubudja sir? Ili ne?? :lol: :lol: :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

:D :D :D U pravu si kao i uvek!!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jel te spopala ta simbioza ili sta? :lol: :lol: :lol:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Kada su počeli sa insulinom to je za mene bilo tako strašno najviše zbog toga jer mrrrrrrrrrrzim igle!!!! Ali kada sam videla koliko mi je bolje shvatila sam da je to ustvari mnogo bolja stvar od lekića npr. :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ima ljudi koji nikada nisu prevazisli strah od igle. Nije bre svako sposoban sebe da bode! O tome skoro niko ne razmislja, cak te spopadaju da si slabic i tome slicno, sto nije fer! :o
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Sva sreća pa su ove na penovima male inače ja iglom na špricu ne bih mogla da se ubodem ni mrtva! Kako bih ja bila loš narkoman!!! :)
Mićaž
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 08, 2004 9:43 am
Kontakt:

Post od Mićaž »

Ne bih ni ja ali sam morao da se bodem sa tim tupim iglama kada je bila kriza sa insulinima!!!!! :cry: :cry:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Veruj mi da bi ja u tom slučaju morala 4 puta dnevno da idem u dom zdravlja. Zaista ne bih mogla sebi da dam tako insulin jer imam neopisivu odbojnost prema tim iglama. Pa meni su i ove na penovim grozne ali ih nekako trpim :lol:
kolobara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 10, 2004 7:32 am

Post od kolobara »

zdravo;

otkrio sam da imam diabetes tip 1 prije godinu dana ( sada sam 29 ), uzimam Lantus i Novolog. Lantus je dugotrajni inzulin ( 24 sata ), poslije ubrzigavanja doseze maksimalno djelstvo nakon 3-5 sata i ostaje na toj koncentraciji za slijedecih 24 sata. prvenstveno je dizajniran da pokrije potrebe za inzulinom izmedju obroka.

Novolog pocinje da djeluje nakon 5-10 minuta i dostize maksimum nakon 1 sata i izlazi iz organizma nakon 3 sata. dizajniran je da pokrije obroke.

problem kod Lantusa je da mnogi ljudi trebaju vise Lantusa u vece nego tokom dana...( bio ritam se uspori u toku noci)...zato se preporucuje da se uzima dva puta dnevno za bolju kontrolu.

Lantus i Novolog za mene djeluju perfektno...moji nivoi secera su bolji cak i od zdravih ljudi...hemoglobinski secer mi je 5.2% ( za ne-diabeticare se krece izmedju 5-6% ). Hemoglobinski secer pokazuje prosijek secera za zadnjih 3 mjeseca...povecan secer u krvi se veze za hemoglobin...hemoglobin prenosi kisik u krvi...ako je vezan za secer nemoze da nosi kisik...i prema tome nastaju komplikacije u organizmu.

Fizicka aktivnost veoma pozitivno utice na efikasnost organizma da koristi inzulin u organizmu. Najbolji primjer je moj slucaj: 4 puta sedmicno teretana (dizanje tegova) je smanjilo moju potrebu za insulinom za 300%. Razlog je da organizam efikasnije koristi inzulin u toku fizicke aktivnosti.

Inzulin uzimam na osnovu kolicine karbohidrata u obrocima.
Odgovori