neverovatan problem
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
neverovatan problem
Ima vec oko sedmicu dana da ne mogu nikako kontrolisati secer kao do sada. Jutros mi je secer bio 10.7 pre obroka. Uzeo sam samo 38 gr UH i primio 7 i.j. Za ove UH bi mi trebalo oko 3 i.j. Ove preostale 4 i.j. su trebale poprilicno da obore secer, na nulu, medjutim secer mi je spao posle 6 sati samo za 3.4. Ispada da 1 i.j. obara secer samo za 1. Tako sam isto izracunao i juce i pomislio da mozda nije pokvaren insulin. Uzeo sam sasvim nove penove iz druge serije i evo ponovo isto. Takodje nisam prehladjen, barem nemam nikakve simptome. Jedino sto ne mogu da spavam od neke napetosti koju osecam u predelu stomaka, kao neka nelagoda, nespokojstvo, neizvesnost, neodredjenost. Da li neko ima ikakvu ideju, savet, iskustvo? Inace, ranije 1 i.j. bi secer snizavala za oko 2.5. Ovako mi izgleda da moram primati duple doze. Uzasno... Hvala unapred.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: neverovatan problem
Sigurno te nešto muči, odnosno tvoj organizam. Nekada šećeri podivljaju unapred i ne znam zašto, a posle par dana se razbolim. Ne kažem da je to slučaj kod tebe, ali možda ovo sa stomakom ima veze... ili ćeš tek otkriti sa čim je imalo veze. Kako god bilo, ovo stanje ti je sigurno privremeno, drži cuker pod kontrolom koliko god možeš. Ako se bolovi u stomaku nastave, idi kod lekara.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Sada je vec bolje iako jos uvek imam nelagodnost tako da ce mi ovo verovatno ostati nerazjasnjeno.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Možda je bio buđaaaav lebaaac za večeru?

Ne. Sinoc sam, iako tako ne radim vec je bila 'vanredna situacija', uzeo oko 150 gr. kikirikija, sto je 27 UH i jednu DIET cokoladu sa fruktozom (kazu cokolada smiruje) sto je 50 UH i dve banane oko recimo 32 UH i uzeo sam 7 i.j. Pre toga secer je bio 3.1 ali ujutro sam se iznenadio 15.4. Taman sam pomislio da je sve proslo. A prema danas, kao i prema juce, racunam da mi trebaju na 7 i.j. dodatne 4. Da li stvarno budjav leb ima vise UH ili je to bila sala?
-
- Saradnik
- Kontakt:
To je bila šala na konto legendarne pesme "Buđav lebac" grupe SARS. Ako nisi, obavezno je poslušaj 

Aha, SARS sala.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Potpuno je normalno da ti posle 3 šećer ode na 15. Što veći hipo, to veći šećer kasnije, tako da moraš da daš korekciju i za hipo. To je tzv. "rebound" efekat, odnosno organizam ti se sam brani od hipo cedeći glikogen iz jetre.elco napisao:Pre toga secer je bio 3.1 ali ujutro sam se iznenadio 15.4. Taman sam pomislio da je sve proslo.
Problem traje jos uvek (sigurno 2 meseca) s tim da mi se danas jos vise pogorsalo. Jutros je secer trebao biti normalan prema dosadasnjem racunanju 1 i.j. za 9 u.h., ali bio je 16.1. Uzeo sam 12 i.j. i oko 30 u.h. i posle 6 sati secer je 21. Da li neko ima slicna iskustva i savet?
uzeo oko 150 gr. kikirikija, sto je 27 UH i jednu DIET cokoladu sa fruktozom (kazu cokolada smiruje) sto je 50 UH i dve banane oko recimo 32 UH i uzeo sam 7 i.j. Pre toga secer je bio 3.1 ali ujutro sam se iznenadio 15.4.
ako sam dobro razumeo Ti si na šećer 3.1mmola uzeo 7ij novorapida
i nije ti palo na pamet da ćeš posle 15 - 30 min da udješ u minus
jer si već bio na ivici hipo . Drugo 1 ij novorapida može da ti obori
šećer za 2.5mmola ako dižeš tegove a u mirovanju budi sretan
ako možeš da računaš 1ij za 1mmol i treće mislim da ti je problem
levemir fixno 10 + 10 ja sam se vratio na insulatard u dve doze
koji prilagodjavam novorapidu jer mi je bio isuviše ravan ovako igraš jo-jo i to što veće doze novorapida sve veći skokovi i padovi šuka
ako sam dobro razumeo Ti si na šećer 3.1mmola uzeo 7ij novorapida
jer si već bio na ivici hipo . Drugo 1 ij novorapida može da ti obori
ako možeš da računaš 1ij za 1mmol i treće mislim da ti je problem
koji prilagodjavam novorapidu jer mi je bio isuviše ravan ovako igraš jo-jo i to što veće doze novorapida sve veći skokovi i padovi šuka
Da, ali kad se isto ponavlja vise od 2 meseca bez hipo problema... Npr. danas kao i obicno uzeo sam oko 30 gr u.h., secer bio oko 10, i 10 i.j. da bi posle 6 sati secer bio 18 kao da nisam primio insulin uopste. Juce sam uzeo isto kao i danas i secer na iste u.h. bio visi samo za 2 mmol/l.boralepi napisao:ako sam dobro razumeo Ti si na šećer 3.1mmola uzeo 7ij novorapida
jer si već bio na ivici hipo .
Kod mene je tako funkcionisalo pre ovog problema bez dizanja tegova.boralepi napisao:Drugo 1 ij novorapida može da ti obori
ako možeš da računaš 1ij za 1mmol
Nejasno mi je to tvoje 'prilagodjivanje'. Presao sam na Levemir jer ima prednosti i zbog preporuke od lekara. Da budem jasniji ova terapija sa insulin-u.h. je dobro funkcionisala od pocetka godine i onda neobicno iznenada se poremetilo i jos traje. Da li je to rezistencija i koji test treba da se uradi da se to utvrdi?boralepi napisao:i treće mislim da ti je problem
[quote="elco"][quote="
Zdravo elco ! kako ja smatram ovo su uobičajeni problemi a ne neverovatni !!!
Ovde fali najvažniji aspekt – potrošnja ! Džabe vrtimo insulin dok se ne zadišeš I oznojiš nema ni potrošnje. Sigurno si bio pokretljiviji ranije ?
Ono što ti pokušavaš Je da skineš šećer insulinom I to za jedan dan. Imaš šuk 3.1mmola daš 7j novorapida Šuk 16.1 daš 12j , šuk 10 daš 10j I svaki put izazoveš brz pad šećera koji ne prepoznaš kao hipo jer ti se ne uključi adrenalin. Postoji još jedan antagonista insulinu to je hormon Glukogen koji luče alfa ćelije pankreasa I izgleda da su one osetljive na brze promene tj Padove glikoze plus ako nemaš dobru podlogu sa bazalnim eto ti belaja. Insulin ti ulazi u sintezu Enzima koji deponuju glikozu što u jetru ali I po celom telu . Ja do sada nisam pronašao Ništa drugo što bi pakovalo glikozu a I što bi? kada se telo uglavnom muči da razgradi Te silne ugljenike u uh, mastima , I proteinima raznim enzimima , Elem kako
Dobro skidati šećer I zadržati ga u normali ? je pitanje od milion dolara, mislim da odgovor
Nije samo u insulinu voleo bih I ja da čujem nešto novo ali oni koji to postižu verovatno
I ne prate ovaj forum. Ja sve češće koristim insulatard jer njegova glavna mana može
Da postane najveća vrlina tj da može brzo da se potroši I da mnogo više učestvuje u
Kretanju od levemira te jutarnju dozu prilagodim planiranim aktivnostima od 8 – 14j što
Više kretanja sve manje doze , a novorapid uz jelo od 4j do 6j . pokušaj možda da ti
Doze levemira budu nejednake a da novorapid uzmeš usred jela ili neposredno posle
A umesto korekcija odradi neke vežbe. pozdrav
Zdravo elco ! kako ja smatram ovo su uobičajeni problemi a ne neverovatni !!!
Ovde fali najvažniji aspekt – potrošnja ! Džabe vrtimo insulin dok se ne zadišeš I oznojiš nema ni potrošnje. Sigurno si bio pokretljiviji ranije ?
Ono što ti pokušavaš Je da skineš šećer insulinom I to za jedan dan. Imaš šuk 3.1mmola daš 7j novorapida Šuk 16.1 daš 12j , šuk 10 daš 10j I svaki put izazoveš brz pad šećera koji ne prepoznaš kao hipo jer ti se ne uključi adrenalin. Postoji još jedan antagonista insulinu to je hormon Glukogen koji luče alfa ćelije pankreasa I izgleda da su one osetljive na brze promene tj Padove glikoze plus ako nemaš dobru podlogu sa bazalnim eto ti belaja. Insulin ti ulazi u sintezu Enzima koji deponuju glikozu što u jetru ali I po celom telu . Ja do sada nisam pronašao Ništa drugo što bi pakovalo glikozu a I što bi? kada se telo uglavnom muči da razgradi Te silne ugljenike u uh, mastima , I proteinima raznim enzimima , Elem kako
Dobro skidati šećer I zadržati ga u normali ? je pitanje od milion dolara, mislim da odgovor
Nije samo u insulinu voleo bih I ja da čujem nešto novo ali oni koji to postižu verovatno
I ne prate ovaj forum. Ja sve češće koristim insulatard jer njegova glavna mana može
Da postane najveća vrlina tj da može brzo da se potroši I da mnogo više učestvuje u
Kretanju od levemira te jutarnju dozu prilagodim planiranim aktivnostima od 8 – 14j što
Više kretanja sve manje doze , a novorapid uz jelo od 4j do 6j . pokušaj možda da ti
Doze levemira budu nejednake a da novorapid uzmeš usred jela ili neposredno posle
A umesto korekcija odradi neke vežbe. pozdrav
Ne bih se slozio. Kao sto sam napisao secer je kontrolisan metodom insulin - ugljeni hidrati - fiz. aktivnost i to sasvim efikasno i barem 4 meseca u tom periodu moja pokretnost ili fizicka aktivnost je bila indenticna kao sada. Secer sinoc je bio 21. Primio sam 14 novorapida da bih ga spustio na bilo kakvu normalu i secer je ujutro bio 17. Ne samo to umesto 10 i.j. levemira primio sam 19 sinoc. Jutros samo samo primio 12 i.j. i preskocio obrok. Sad cekam da vidim kakav ce secer biti.boralepi napisao:Zdravo elco ! kako ja smatram ovo su uobičajeni problemi a ne neverovatni !!!
Ponovo se ne slazem. Procitaj "Moj dzepni pankreas". Sve moze lepo da se sredi znajuci koliko u.h. se uzima, koliko fizicka aktivnost se upraznjuje i koliko se insulina uzima. Sve je uzajamno povezano i objasnjeno i nije nikakva mistika. Neuobicajene stvari se desavaju ako nastupi prehlada, stres, ili ovo kod mene cemu ne znam tacan uzrok.boralepi napisao:Elem kako
I ne prate ovaj forum.
Secer je bio posle 4 1/2 sata 2.9. Uh, pomislio sam da uopste ne deluje.
Ćuj ćito, ja šeto sa njom po terazijama pa jopet truba , elco di ćeš bre da krkaš toliki novorapid a ti lepiboro, di mi pronadje još jedan hormon sad ću lepo u krevet pa da nemogu da spavam !!! ja sam lepo postavio temu bazalni insulini još onomad al djaba , nego ti zvezdice , stelice , golubice, guknider ti nama jesu li I tvoji bolusi po 10j , 14j ili su veći ,ha, ,he ho !!, da se tako duhovito izrazim kao neki ?
I kako ti skidaš I održavaš šuk pa će čika lepibora da ti da bonu + milion dolara, malo li je?
Ovi u upustvu za novorapid I levemir kažu 2:1 za bolus ali njiha niko ne ćuje pa ni ja ,
A ti elco ja otojč izmerih dve oljuštene banane kad ono 270 gr da je lebac I to obični pa nemere da bude 30gr uh + 150gr kikiriki + šokolat, a di je Ostalo? I dobro si I prošao!! a sad sve više, pa di može to tako? Da li kod dm1 stradaju I te
Alfa ćelije ili ostanu pa rade ovu bruku ? Al pošto se komunizam uči u fabrikama , brajko
Moj !!! sad cajgere u šake pa na čokolade I banane ! vozdra raja do opet !!!
I kako ti skidaš I održavaš šuk pa će čika lepibora da ti da bonu + milion dolara, malo li je?
Ovi u upustvu za novorapid I levemir kažu 2:1 za bolus ali njiha niko ne ćuje pa ni ja ,
A ti elco ja otojč izmerih dve oljuštene banane kad ono 270 gr da je lebac I to obični pa nemere da bude 30gr uh + 150gr kikiriki + šokolat, a di je Ostalo? I dobro si I prošao!! a sad sve više, pa di može to tako? Da li kod dm1 stradaju I te
Alfa ćelije ili ostanu pa rade ovu bruku ? Al pošto se komunizam uči u fabrikama , brajko
Moj !!! sad cajgere u šake pa na čokolade I banane ! vozdra raja do opet !!!
lepo mi je majka govorila " stupid is who stupid does !!!