Lantus

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Lantus

Post od Nikola11 »

Interesje me sledece:Kada dajem Lantus,nema posle da se oseti na tom mestu kao tvrdje tkivo i izbocina dok mi je sa Insulatardom to bila ne bas retka pojava.Da li se ovo jos nekom desavalo ili ne?
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm

Post od ljica »

Ja sam jos uvek na insulatardu, a cula sam da je lantus mnogo bolji i da drzi 24h. Moze li neko ko je presao sa insulatarda na lantus da mi kaze da li su mu glikemije sada bolje regulisane? i koje su prednosti lantusa? koristim insulatard uvece a danju novorapid
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Evo ti mog kratkog iskustva od pre 3-4 nedelje(tada sam presao na lantus i novorapid).Lantus das jednom u 24h i kada mu nadjes pravu dozu(koja ti odrzava glikemiju na normali),ako ne jedes nista,ne moras da dajes novorapid jer ti je secer kontrolisan lantusom.Ovo pricam jer postoje osobe koje daju samo lantus i vrlo malo novorapida pre jela(zato i jedu malo) a razlog je da se ne ugoje-to su osobe zenskog pola glavnom.Ja koristim jos uvek 26jedinica lantusa,ali mi je lekar rekao da cu tu dozu smanjiti posle 6 nedelja kada lantus i organizam ostvare idealan kontakt,tj.dejstvo lantusa postane pravo.Lantus nema pikove,tj.period jakog dejstva pa samim tim kod osoba kod kojih pankreas jos luci odredjene kolicine insulina,cuva te rezerve insulina za razliku od insulatarda i drugih.Lantus kazu,moze da izdrzi i neki manji obrok,ali ja jos nisam to pokusao jer sam na pocetku,a i volim da jedem ko covek.Kazu da je doza insulina koja je primana ranije,smanjena za pola upotrebom lantusa i novorapida.Videcemo!
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm

Post od ljica »

hvala puno na savetu, posavetovacu se sa doktorom oko prelaska na lantus
Angel_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 17, 2005 9:18 pm

Post od Angel_bg »

Iz mog licnogiskustva sa Lantusom,a koristim ga vise od godinu dana,ja sam zaista prezadovoljna njime.
Juce sam izasla iz bolnice i dok sam tamo lezala nekih nedelju dana su me drzali na Insulatardu i Actrapidu i glikemije su mi bile katastrofalne.Kada su me vratili na Lantus sve se sredilo i sada startujem sa glikemijom od oko 6 mmol/l.
Imam i mnogo veci izbor hrane jer on stvarno dugo drzi i ne remeti me niucemu.
Moja iskustva su odlicna!!! :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Sto se tice penkala za Lantus,interesuje me da li je rok trajanja dve godine od dana pocetka koriscenja ili od dana proizvodnje?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mislim da je od pocetka koriscenja, ali nisam sigurna. Najbolje da pozoves Sanofi-Aventis i da ih pitas.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Profil, na svakoj olovci pise koliki joj je rok trajanja. Kada jednom pocnes da ga koristis (stavis iglu na njega) treba da se potrosi u roku od 3 mjeseca. To vazi za sve inzuline.

Inace i ja zadnjih 7 dana koristim Humalog/Lantus posto sam htio da ga testiram prije godisnjeg - prije sam imao Insulatard. Odlicna stvar! Drzi secer isto efektivno kao i bazalna doza pumpe. Osim toga uzimam 6 jedinica manje Lantusa (26) u odnosu na Insulatard (2x16).
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Ovde u Srbiji koristimo opti pen za karpule Lantusa tako da na njima nema datuma roka trajanja.Inace,ime mi je Nikola,nadam se da ce mi admin uskoro promeniti nick.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Nije mi srpski bas up-to-date u zadnje vrijeme ali te "karpule" jesu li to one kao patrone? Koliko se sjecam rok trajanja je pisao i na njima, tj ranije, od novonordiska.. inace, ima li ikakav datum na pakovanju od tih karpula?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Nisi razumeo.Penkalo za te patrone(na kojima pise rok trajanja) je digitalno i radi na baterije koje se ne mogu menjati.Rok trajanja tog penkala je okvirno 2 godine pa sam zato postavio ono pitanje.Znaci penkalo je elektronsko a ne kao NovoNordisk,mehanicko.Nadam se da sam pojasnio.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Aaaa... sada mi je jasno sta pitas i nemam pojma koliki mu je rok trajanja :)

Si probao da posaljes e-mail proizvodjacu preko njihovog domaceg sajta?
halle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 12:39 am

Post od halle »

Ehhh, taj Lantus...jeste da je super, ali kad dodje vreme da ga primim place mi se. :cry: Stvarno je bezveze ono penkalo, i mislim da bi napokon trebalo da se pojavi neko koje ce se ubrizgavati malo bezbolnije. Novorapid nije nikakav problem, postalo je bas cista rutina, brzo i efikasno, ali Lantus-penkalo me bas uzasava.
Ali, dobro...sta bi pa bez njega?! :wink:
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
gocamama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm

Post od gocamama »

Kakvo je tacno penkalo, molim te opisi.

Ja upotrebljavam Autopen 24, na mom trogodisnjem sinu. To je mehanicko penkalo tj okrenes podeljak na vrhu na odredjeni broj jedinica, bocnes se i pritisnes "okidac". Bas me interesuje u kom trenutku boli i da li je do igle ili penkala. Posto ne dajem sebi ne znam.

Mi doduse koristimo jako male doze (max 4) pa je mozda fora u tome.

Koliko cesto menjate iglice?
halle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 12:39 am

Post od halle »

Pa verovatno je fora u tome, jer ja primam 22 jedinice i sigurno da je osecaj drugaciji...i da, verovatno je takodje i do penkala, jer primas sve odjednom, tj. nije kao kod Novorapida, vec na principu sprica.
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
Odgovori