Lantus

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sad ce Levemir da krene za koji dan, koji je pakovan isto kao i Novorapid, a ima dejstva kao i Lantus i manje pece prilikom davanja (inace, pece zbog drugacije pH vrednosti insulina) :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Kako se prijavljujr za Levemir?Da li se samo trazi recept umesto Lantusa ili je potrebno nesto novo?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bice potreban nalog od endokrinologa da ti se prepisuje nova terapija, na osnovu koga ti dr opste prakse pise recept.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

A ako lekar nece da mi prepise levemir posto am na Lantusu tek od pocetka ove godine?Sta onda da radim?
P.S.A sto tebe nema ovako dugo?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

To sa lekarom jeste nezgodna stvar, ali ti imas pravo i na izbor terapije i na izbor lekara.
Nema me jer sam premorena, i nece me biti jos neko vreme, jer konacno idem 10 dana na more :wink:
Simon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 11:15 pm

Post od Simon »

Najprije se izvinjavam zbog lošeg srpskog jezika (moj maternji jezik je slovenački) no nadam se da ćemo se razumeti.
Možda će vas interesirati moje iskustvo s Levemirom. U početku ove godine sam prešao sa Lantusa na Levemir (na predlog moje diabetologinje) no rezultati nisu bili dobri. Levemir sam (kao i Lantus)injicirao jednom dnevno prije spavanja. Ujutro nije bilo bitne razlike, kao ni poslije obroka (dakle NovoRapid je delovao kao prije). Ali kod svih ostalih merenja (prije ručka, prije večere i prije spavanja) razina šećera bila je znatno viša nego kod upotrebe Lantusa (čak 3 do 4 mmol/l). Zbog toga sam se poslije mesec dana vratio na Lantus i od tada rezultati su opet dobri - poslednji izmereni HbA1c bio je 5.8%.
Za mene je dakle Lantus bolji (u smislu jednakomernosti delovanja u 24 časa). Mislim kako se kod Levemira češće javlja potreba po injiciranju dvaput dnevno te kako propuštanje obroka ima veći utecaj na razinu šećera nego kod Lantusa.
No istini za ljubav moram kazati kako su neki Levemirom vrlo zadovoljni. Pogotovo oni koji su na Levemir prešli sa Insulatarda. Ili oni koji imaju problema sa noćnim hipoglikemijama. A za neke je vrlo značajno i to da je Levemirov FlexPen "udobniji" od Lantusovog OptiPena.
Inače si možete nešto više o usporedbi izmedju Lanusa i Levemira pročitati na:
http://www.diabetes.org.uk/infocentre/i ... etemir.htm
http://medweb.bham.ac.uk/easdec/prevent ... snotes.htm
I naravno na sajtu Novo Nordiska. No, ne treba sve uzimati baš zdravo za gotovo . . .
Pozdrav iz Slovenije!
Simon
Novi član
Novi član

Post od Simon »

angelina01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am

Post od angelina01 »

Gocamama,

Kad se može početi koristiti Pen? Nama su rekli da su doze premale za Pen (ponekad samo 0,5j Actrapida)? Da li postoje za tako male doze?
Hvala
gocamama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm

Post od gocamama »

Nama su dali po izlasku iz bolnice spriceve (30 jedinica), koji su se meni ucinili neupotrebljivima za male doze (1 - 2 jedinice). priznajem, nisam ih ni probala. Dakle odmah smo poceli sa pen-om koji je Aventisov a zove se Autopen 24.

Jeste problem kad pozelis da das pola jedinice jer ovi penovi idu na 2 jedinice (za Lantus) tj jednu za Apidru. Posto su to jedini penovi koje smo koristili nisu mi rogobatni. Tacno je da Novo Nordiskovi penovi izgledaju kompaktnije, manje, dugotrajnije ali ih nisam probala. Takodje jedino NN penovi Demi I Junior dolaze sa podeocima na pola jedinice.

Velika razlika "na oko" kad na prazno strcnes jednu u poredjenju sa dve jedinice. Izgleda da su dve jedinice bar tri puta vece od one jedne.... zato bih rado da ima jedna i po.....

Bas me interesuje, kada su rekli vama da penovi mogu da pocni da se upotrebljavaju za decu? pretpostavljam kad predju odredjenu dozu?....

Za Sajmona: Interesujeme obzirom na tvoje iskustvo sa oba Lantusom i Levemirom, koji te je cinio gladnijim? Ovde kruze price da si od Lantusa stalno gladan a kao kod Levemira taj "side effect" nije uocen.
Simon
Novi član
Novi član

Post od Simon »

Nisam uočio razlike u osećaju gladi izmedju Lantusa i Levemira. Inače pokušavam da redovito jedem 4 do 5 puta dnevno, a pošto nemam problema sa kilažom (180cm/75kg) obroki su normalni. A mislim da je smisao NovoRapida baš u tome što možemo prilagoditi dozu "brzog" insulina hrani, a ne obrnuto.
A inače mislim da dilema Lantus ili Levemir nije ključna kad pričamo o insulinima. Više je to stvar prestiža (i novca, naravno) Aventisa i Novo Nordiska koji pokušavaju što bolje prodavati svoje proizvode. A to naravno rade preko "svojih" liječnika.
Više me čudi da je još mnogo dijabetičara koji uzimaju kombinaciju Insulatard-Actrapid. Ova kombinacija je pomalo "out of date" jer omogućava mnogo manju "slobodu" i mnogo je teže imati dobru kontrolu. A to je već druga tema...
angelina01
Novi član
Novi član

Post od angelina01 »

Gocamama,

Mi idemo na kontrolu kroz 10tak dana, pitat ću doktoricu za Penove, pa napišem.

Inače, ovdje prevladava sve od NovoNordiska. Uglavnom se oni reklamiraju.

Lantus i Levemir se koriste, ali ih u Hrvatskoj još ne prepisuju djeci do 6 god (u početku je bilo do 18). S obzirom da je sa Actrapidom i Insulatardom zaista teško postići dobru kontrolu, kao što piše Simon, nadam se da će se nešto promijeniti uskoro.
tvoky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am

Post od tvoky »

Nesto bas nisan razumela oko Lantusa i NovoRapida kao kombinacije,...jer ja uziman Actrapid i Insulatard i moram da jedem dorucak u8,rucak u 13.veceru u 18 pa plus uzine izmedju obroka i ona u 22,naravno sve na meru...iz vasih predjasnjih komentara mi se ucinilo da imate vise slobode bar u odabiru vremena obroka.Da li je to tacno ili sam samo pogresno razumela?Kako bi izglrdao dan sa Lantusom i Novorapidom,ako bi se drzala svih pravila?
angelina01
Novi član
Novi član

Post od angelina01 »

Mi smo isto na Actrapidu i Insulatardu. Insulin dajem između 8 i 8:30.
Ako smo dali u 8h, onda doručak u 8, užina u 10:30, ručak u 13, užina između 16 i 17, večera u 20h (prije večere insulin), obrok prije spavanja u 23h.

Ako smo dali u 08:30, onda sva navedena vremena + pola sata.
Simon
Novi član
Novi član

Post od Simon »

Actrapid je insulin kratkog delovanja koji počne da deluje 1/2 do 1 sat posle injiciranja, vrhunac postiže nakon 2 do 3 sata, a kraj posle 4 do 6 sata. A Insulatard je insulin srednje dugog delovanja i zato ga (po pravilu) injiciramo dvaput dnevno.
NovoRapid je insulin brzog delovanja koji počne delovati 5 do 10 minuta nakon injiciranja, vrhunac postiže nakon 1 sata, a kraj nakon 2 do 4 sata. A Lantus je insulin dugog delovanja kojeg (po pravilu) injiciramo samo jednom dnevno i vrlo ravnomerno deluje 24 sata.
Koje su prednosti kombinacije Lantus-NovoRapid?
1. Lantus injiciramo samo jednom u 24 sata.
2. NovoRapid ne treba da injiciramo 1/2 sata prije obroka već uz sam obrok ili odmah nakon obroka što je vrlo podesno u dva slučaja:
- kad ne znamo unapred koliko ćemo pojesti
- ako imamo pre obroka nisku razinu šećera pa najpre pojedemo obrok pa tek onda injiciramo NovoRapid te tako izbegnemo moguću hipoglikemiju
3. Sa NovoRapidom postižu se bolji rezultati pogotovo u slučaju uživanja hrane, bogate UH, kada treba da u vrlo kratkom vremenu ""pokrijemo" UH. U ovom slučaju Actrapid je obično "prespor" pa odmah nakon obroka šećer vrlo poraste.
4. NovoRapid u kombinaciji sa Lantusom vrlo je pogodan za dijabetičare koji se ne hrane redovito i omogućava ispuštanje obroka bez štetnih posledica. Istotako je vrlo podesan ako želimo da pojedemo obrok koji je bogatiji UH jer podešavamo količinu injiciranog NovoRapida hrani, a ne obrnuto.
5. No, uz upotrebu NovoRapida gotovo nužno je brojenje UH kako bi izbegli moguće hipoglikemije ili hiperglikemije.
gocamama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm

Post od gocamama »

poredeci sa Simon-ovoim opisom, kombinacija Lantus + Apidra (ovaj drugi kao brzodelujuci) izgleda veoma slicno kao i Lantus + Novorapid.

Apidra deluje skoro "instantno".....

Koristi li iko Apidru?
Odgovori