Lantus i levemir,kod dece ispod 6 god. DA ili NE???

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

slobakgj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 26, 2007 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Lantus i levemir,kod dece ispod 6 god. DA ili NE???

Post od slobakgj »

POzdrav svima!Mali ima 5 godina i na insulinu je 2 meseca.Prima actrapid i insulatard.Nivo secera nije dobro regulisan,tj varira.Posetili smo 3 doktora i postavili im pitanja u vezi lantusa.Svo troje su bili ljubazni i ljubazno nam dali 3 razlicita odgovora.Prva doktorka je rekla da lantus nije dovoljno ispitan i da je to razlog sto se ne daje deci ,jos uvek.Druga doktorka je rekla da ce ga propisati bez obzira na zakonsku regulativu, jer insulin koji mali upotrebljava ocigledno ne daju rezultate,a inace za lantus je rekla da je vrlo dobar.Treci doktor,koji inace na zidu drzi parolu "vreme je za lantus",nam je odgovorio da lantus kao svaki ravan insulin, pri infekciji,dijareji i drugim vandrednim situacijama galopirajuce vodi u hipoglikemiju,koja se zaustavlja infuzionim davanjem glukoze(naravno u bolnici),a kako deca tesko prepoznaju simptome hipoglikemije, on ne propisuje lantus dok deca ne udju u adolescenciju.Sad se mi ceskamo po glavi i mozgamo sta dalje.Dakle,LANTUS I LEVIMIR KOD DECE DA ILI NE????Zahvaljujem se unapred,svima koji odgovore na zadatu temu,takodje voleo bih da cujem i neko licno iskustvo
[email protected]
...
tata
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 11:34 pm

Post od tata »

Ja ima sina od 5 godina koji je na insulinu 4 godine. Mislim da je dva meseca kratak period da bi ste vi uspostavili kontrolu. Moje neko iskustvo je da se strogo treba pridržavati pravilne ishraneishrane. Pošto su nam deca istog uzrasta napisaću kako izgleda naša ishrana u toku jednog dana.
Doručak u 8.30 (30g crnog ili integralnog hleba šolja mleka ili jogurta uz to ide jedno jaje ili pašteta od tunjevini ili soje ili pileća prsa ili tunjevina ili sardina..)
Užina u 10.30 (80g voća i neki integralni keks 20g)
Ručak u 13 (30g hleba, 60g mesa i 200g povrća)
Užina u 16 (80g voća i neki integralni keks 20g)
Večera u 19 (isto kao za doručak bez mleka)
Užina u 21.30 (šolja jogurta ili mleka i neke žitarice musli, kornfleks ili integralni keks)
Bitno je da dete obroke dobija u isto vreme i tačnu količinu ako mu je malo dodati meso nikako hleb.
Ovo navodim kao primer svog deteta ne kažem da to tako mora.
Kada ste sredili ishranu onda se treba pozabaviti insulinom. Pošto ste novi u svemu ovome insulinski režim menjajte isključivo u dogovoru sa lekarom. U prvo vreme često merite šećer da vidite kada se javljaju te visoke vrednosti da bi znali kako da korigujete davanje i koliko puta u toku dana i koje količine. Neki aparati kao što su Akuček mogu davati i proseke dnevne, nedeljne mesečne grafikone...
Uvidom u te podatke lekar može da promeni insulin.
Mi smo pre godinu dana prešli sa actrapida koji je suviše sporo delovao na novorapid a insulatard koristimo i dalje.
Nisam direktno odgovorio na pitanje ali mislim da to niko ne može da kaže.
Kao što sam na početku napisao mislim da je dva meseca je malo vremena za regulisanje.
Pozdrav
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja sam presao sa Actrapida na Humalog (slicno Levemiru) i sa Insulatarda na Lantus, bez ikakvih priprema i posljedica. Jedini problem sam imao sa Lantusom ali sam primijetio da ako ga uzmem navece secer bude mnogo stabilniji u odnosu na situaciju ako ga uzmem ujutro. Doduse, ja sam odrasla osoba.

Ovo za neispitanost i slicno su, po mom misljenju, ciste gluposti. Cinjenica je samo da Lantus kosta vise.

Sto se Actrapida i Insulatarda tice to je vec "zastarila" tehnika, tj inzulini iz 80-ih.

Sto se Levemira tice, vjerovatno cete morati da uzimate vise doza posto mu je period efekta mnogo kraci od Actrapida ali to nije nista negativno. Sto vise doza, tj sto se inzulin bolje raspodijeli preko dana, to bolji efekat. I, ako nista, sa novim inzulinima necete morati da planirate rucak 2 sata unaprijed i slicno.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
tarzan1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 6:32 pm

Post od tarzan1 »

Ja sam takodje tata decaka od 5,5 godina koji je u ovom problemu evo vec tri meseca. Svaki savet bi mi dobrodosao kao i misljenje. Oko hrane smo vec mnogo naucili ali cini mi se da cest ima uslovno receno dva istovetna dana, u svako smisli (hrana, fizicka aktivnost, insulini), a da su rezultati drasticno razliciti.
Puno hvala na svim korisnim informacijama
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

Gospode Boze :( . Deeete od 5 godina a vec 4 godine na insulinu ???????Pa kad ovo prochitash i od kamena da si ?Pustio bi suzu :cry: Isto dete od 5 godina a vec 2 meseca na insulinu :( .Ostaje nam samo da se molimo Bogu i naaaaadamo da ce pronaci lek za tu dechicu bar ?Tek su postali a za nas starije kako,tako .Kako bude moralo nek bude.Ali ta dechica ?Molit ce mo se i nadati da ce iiiiiipak doci spas za njih ?S`verom za njihovo bolje sutra ,pozdravljam vas i zelim VAM laq i ugodnu notj :roll:
slobakgj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 26, 2007 7:51 pm
Kontakt:

Post od slobakgj »

Hvala na informacijama.
...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Ajde be mikalja, cemu panika.. koliko petogodisnjaka ima sa rakom, leukemijom i drugim bolestima gdje su sanse sa pobjedu neuporedivo losije. Ovako je barem moguce imati koliko toliko normalan zivot.. sto me opet navodi na onaj televizijski intervju na RTS-u, sa onim doktorom, jos uvijek ne mogu da vjerujem da sam ono cuo od jednog naseg doktora. Samo cool! 8)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

BoJJo napisao:Ja sam presao sa Actrapida na Humalog (slicno Levemiru)
Verujem da nije namerna greška, ali pišem zbog ljudi koji nisu upućeni. BoJJo nemoj molim te da mešaš imena insulina - ovde u zagradi treba da piše "slično Novorapidu".
BoJJo napisao:Sto se Levemira tice,
I ovde treba da stoji "što se Novorapida tiče"....

Pozdrav za nove tate i sigurna sam ćete ovde dobiti prave informacije. Ukratko, ako zanemarimo njegove nenamerne lapsuse, slažem se sa BoJJom.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

BoJJo napisao:Ajde be mikalja, cemu panika.. koliko petogodisnjaka ima sa rakom, leukemijom i drugim bolestima gdje su sanse sa pobjedu neuporedivo losije. Ovako je barem moguce imati koliko toliko normalan zivot.. sto me opet navodi na onaj televizijski intervju na RTS-u, sa onim doktorom, jos uvijek ne mogu da vjerujem da sam ono cuo od jednog naseg doktora. Samo cool! 8)
Ja sam bila krajnje ozbiljna kada sam ti rekla da taj doktor radi u marketingu Novo Nordiska :D A, oni kao firma generalno imaju stav da sa dijabetesom možeš sve što hoćeš, što je potpuno tačno.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Diabeta napisao:
BoJJo napisao:Ajde be mikalja, cemu panika.. koliko petogodisnjaka ima sa rakom, leukemijom i drugim bolestima gdje su sanse sa pobjedu neuporedivo losije. Ovako je barem moguce imati koliko toliko normalan zivot.. sto me opet navodi na onaj televizijski intervju na RTS-u, sa onim doktorom, jos uvijek ne mogu da vjerujem da sam ono cuo od jednog naseg doktora. Samo cool! 8)
Ja sam bila krajnje ozbiljna kada sam ti rekla da taj doktor radi u marketingu Novo Nordiska :D A, oni kao firma generalno imaju stav da sa dijabetesom možeš sve što hoćeš, što je potpuno tačno.
Ja se i dalje nadam da ces ti da povuces svoje konce kod Miljkovicke i da sredis klip tog intervjua tako da i ostali mogu da cuju o cemu je pricao. :wink:
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Za tarzana1...
To sto kazete da se desava da vrednosti glikemija budu potpuno razlicite i pored iste hrane, aktivnosti i insulina nije nista neobicno, pogotovu sto je vase dete verovatno jos uvek u remisiji, kada i sam pankreas jos uvek radi i proizvodi neku kolicinu insulina. Osim toga, na glikemiju uticu jos neki fatori, kao sto su vremenske prilike, rast deteta u odredjenom periodu, da li je dete potpuno zdravo (prehlade, viroze,...)...
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

BoJJo napisao:.. sto me opet navodi na onaj televizijski intervju na RTS-u, sa onim doktorom, jos uvijek ne mogu da vjerujem da sam ono cuo od jednog naseg doktora. Samo cool! 8)
Ajde BAJO pliz, u 2-3 reči samo kazi sustinu toga sto je rekao, dok ne dodje klip, jako sam nestrpljiva, barem tu recenicu koja te je toliko iznenadila? Mada, ako covek radi u marketingu jednog od vodecih proizvodjaca insulina, odmah mi to nekako krivi sliku? Ne znam, mozda gresim?...
PS. upravo sam dosla sa kontrole od endokrinologa, i kao uvek sam deprimirana sta sve tamo cujem od onog silnog sveta.. Uf
Pozdravce
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Moram da vas razočaram. Od klipa neće biti ništa, pošto je to bio jutarnji program i niko nema snimak. Ja nisam stigla da gledam, jer sam uveliko bila u prevozu ka gradu. A o Miljkovićki bolje da se ne izjašnjavam :D

Mmila, batali to što čuješ, molim te. Te priče po čekaonicama te samo izbedače, a ti vrlo dobro znaš kako i šta treba. Uzalud i ako im pričaš na hodniku, samo potrošiš brdo energije, a od rezulata ništa, najčešće opet teraju po starom... :-?
Poslednja izmena od Diabeta u Čet Nov 29, 2007 1:57 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

U pravu si !! Ali na trenutak bash znam da panichim ,nije mi to dobro ali ? :-?
Kakva sam takva sam ali imam kishobran :wink:
Pozdrav za sve :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Diabeta napisao:Moram da vas razočaram. Od klipa neće biti ništa, pošto je to bio jutarnji program i niko nema snimak. Ja nisam stigla da gledam, jer sam uveliko bila u prevozu ka gradu. A o Miljkovićki bolje da se ne izjašnjavam :D
Pa kad koristish traktor hoce to :wink: :)
Ma odmori malo :wink:
Odgovori