Lantus i levemir,kod dece ispod 6 god. DA ili NE???

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

mmila napisao:
BoJJo napisao:.. sto me opet navodi na onaj televizijski intervju na RTS-u, sa onim doktorom, jos uvijek ne mogu da vjerujem da sam ono cuo od jednog naseg doktora. Samo cool! 8)
Ajde BAJO pliz, u 2-3 reči samo kazi sustinu toga sto je rekao, dok ne dodje klip, jako sam nestrpljiva, barem tu recenicu koja te je toliko iznenadila? Mada, ako covek radi u marketingu jednog od vodecih proizvodjaca insulina, odmah mi to nekako krivi sliku? Ne znam, mozda gresim?...
PS. upravo sam dosla sa kontrole od endokrinologa, i kao uvek sam deprimirana sta sve tamo cujem od onog silnog sveta.. Uf
Pozdravce
Verujem ti!! Zato se ja jako plashim kontrola ,jer pre kontrole uzasno se uznemirim a tek kad se vratim?Onaj kaze ovo,onaj ono .Pa da i nemash diabetes dobio bi ga :oops:
Ma BoJJo je chuo ono kul.Mora da je ovajreklamirao neshto od cheg ima dobru zaradu i rekao samo to upotrebljavajte i cool 8) .
Ili nagadjamo a BoJJo uziva da nas zeza zbog nashe radoznalosti.A meni shecerko ripi evo ode na 11.5 .Jes posle ruchka ali opet? :(
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Diabeta napisao:Moram da vas razočaram. Od klipa neće biti ništa, pošto je to bio jutarnji program i niko nema snimak. Ja nisam stigla da gledam, jer sam uveliko bila u prevozu ka gradu. A o Miljkovićki bolje da se ne izjašnjavam :D:

Smrc, pa onda nek BAJA kaze koju rec ako je raspolozen?
Diabeta napisao:Mmila, batali to što čuješ, molim te. Te priče po čekaonicama te samo izbedače, a ti vrlo dobro znaš kako i šta treba. Uzalud i ako im pričaš na hodniku, samo potrošiš brdo energije, a od rezulata ništa, najčešće opet teraju po starom... :-?
Skroz na skroz si u pravu; svaki put ista prica, i svaki put kazem sebi da cu pre cekati ispred zgrade i pojesti cokoladu od 300 grama, nego biti tamo i slusati sve ono... Ali ne, moram ja da kuvam corbu... Uz to, pustila sam nekoliko "kukatora" da idu pre mene, pa sam lepo preskocila i insulin i jelo, i dosla kuci sa rogovima, ne znam vidis li ih ti iz Bgd-a?.. :evil:
Ali ima i jedna lepa stvar, a to je moja dr, koja je (kao i uvek) bila raspolozena da odgovara na sva moja pitanja, pogotovo u vezi sporta, ma super je! PS pisala sam Ninoslavu, cekam odgovor, hvala ti puno jos jednom za adresu :D
Pozdravcek
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

mikalja napisao:Verujem ti!! Zato se ja jako plashim kontrola ,jer pre kontrole uzasno se uznemirim a tek kad se vratim?Onaj kaze ovo,onaj ono .Pa da i nemash diabetes dobio bi ga :oops:
Ma da, sledeci put cepove u usi i mirna Backa..
mikalja napisao:A meni shecerko ripi evo ode na 11.5 .Jes posle ruchka ali opet? :(
Ako nije proslo vise od 2 h posle jela, nije taako strasno. Nemoj da se sekiras. Zapamti samo sta si to copkala za rucak, pa sledeci put kad to budes jela - malko smanjis.
ljubim
tarzan1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 6:32 pm

Post od tarzan1 »

Ima li ko da koristi lantus. Interesuje me kako se odrazava na glikemiju, odnosno da li je bolji nivo secera sad ili sa humanim insulinima. Moje dete je na aktrapidu i insulatardu, i kao sto sam rekao vrednosti glikemije nisu sjajne (od 4 pa i do 20). Neki doktori tvrde da su HM insulini bolji od analoga, dok drugi tvrde da su analozi bolje, ali da ima problema oko recepata jer iste RZZO priznaje samo po ostrim kriterijuma.
Vremenom sticem utisak da je ovaj nas problem za zdravstvene ustanove (mislim globalno, na nekom svetskom nivou) dobar nacin da se uzmu pare od obicnog naroda, tj. dobar biznis.
O nasim lekarima ne znam ni da li da trosim vreme, rekao bih puno neznanja i sto je najgore nezainteresovanosti, cast pojedincima.
Svako misljenje , iskustvo i slicno dragoceno mi je.
Unapred hvala na odgovorima :( :evil: :P
Puno hvala na svim korisnim informacijama
tarzan1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 28, 2007 6:32 pm

Za kdanijelu

Post od tarzan1 »

Puno hvala
Puno hvala na svim korisnim informacijama
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

mmila napisao:
mikalja napisao:Verujem ti!! Zato se ja jako plashim kontrola ,jer pre kontrole uzasno se uznemirim a tek kad se vratim?Onaj kaze ovo,onaj ono .Pa da i nemash diabetes dobio bi ga :oops:
Ma da, sledeci put cepove u usi i mirna Backa..
mikalja napisao:A meni shecerko ripi evo ode na 11.5 .Jes posle ruchka ali opet? :(
Ako nije proslo vise od 2 h posle jela, nije taako strasno. Nemoj da se sekiras. Zapamti samo sta si to copkala za rucak, pa sledeci put kad to budes jela - malko smanjis.
ljubim
Ma proshlo je i vishe od 2h :( .Jesam samo kafu popila izmedju.A jela sam tunjevinu ,I to pola konzervice i 2virshle manje one.Posle toga izmerim on 3.6 :o .Nisam se ni uplashila nit uzela neshto tipa meda ili shta ?POGLEDAM APARAT stvarno :o 3.6 .Posle sat izmerim on 11.2 .Batalim i izadjem vani em mu vishe.Na nervnoj bazi bre .Juche mi cerki bio rodjendan terala sam se da ne razmisljam mnogo ali unutra vatra puca srce boli gushi, tuga udavi jbg :-? A BASH VODiM STROGO RACHUNA I O ISHRANI I O KRETANJU (AKTIVNOSTIMA FIZICHKIM) jedino nerviranje slabo mogu kontrolisati i to ono na oko bezazleno tj tugu .Ljubim te mmila srecko moj caos
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Skočio ti je zato što je pre toga bio 3.9, na ivici hipoglikemije, pa je jetra izlučila dodatnu količinu glikogena. Na kraju ti je sve to zajedno sa klopom namaklo cuker na 11. Ništa strašno.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Diabeta napisao:Skočio ti je zato što je pre toga bio 3.9, na ivici hipoglikemije, pa je jetra izlučila dodatnu količinu glikogena. Na kraju ti je sve to zajedno sa klopom namaklo cuker na 11. Ništa strašno.
Ma nije ! Nisam ja jela posle merenja kad mi je pokazalo 3.6 a ne 3.9.Ja sam doruchkovala i posle Bogami i 3h posle toga izmerila a on 11 i neshto.Nije mi bilo prijatno nikako.I reko nakon sat vremena daj da proverim OCHI SAM ISKOLACHILA on 3.6 . :o I nije mi ni loshe nit drhtim niishta .Ja pogledam u aparat :o stvarno on 3.6 :-? .Reko idem uzeti meda malo ili shecera da iskoristim guzvu.Ali nisam jer nije mi bilo potrebno .Ne drhtim super se osecam nishta.I nakon sat vremena JA DA PROVERIM on 11.2 pogledam :o
stvarno 11.2. A nisam nishta jela izmedju Batalim izadjem vani.I osecam se isto i sa 11 i sa 3.6 em li ga vishe.A bash proshlu nedelju sam jela celu nedelju ljak .Samo supice neke rizu bez hleba kupus kiseli (salatu i to bez ulja ) a on shkripi li shkripi :-? .Hodala ,radila ma? :oops: Juche mi bio detetu rodj a ona preko sveta ma koliko se ja trudila unutra tezina ona ,tuga se uvukla ,trup bol .Zato je meni danas drugi rodjendan .Na danashnji dan me spucala dva mozdana :wink: .Psiha je chudo.Zato dok ne mislim ni o chemu meni suuuuuper i osecam se super.Sad sam ushla u kucu .ZA sat dva idem opet vani , i uveche pogledam komediju neku ja se povratim odma :) .Mora se.Ljubim VAS sve caossss
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dobro. Jela - ne jela, desilo se isto što sam ti rekla. Još gore ako nisi jela na 3.6.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Diabeta napisao:Dobro. Jela - ne jela, desilo se isto što sam ti rekla. Još gore ako nisi jela na 3.6.
Ih jesi neka? :( ..Znam da je gore,ali sam se ponadala da cesh me pohvaliti kako nisam poletela da se nakrkam odma .A gledam u onaj med uh .Reko sad cu parchence leba sa medom .I gledam ,stoim ne drhtim nije mi loshe .Reko nishta nema :-? .TEk kad je bilo bash ono vreme za jelo uzela sam supu i piletinu (belo meso) salatu i posle jogurta za uzinu.I isto se osecam .Malo isprepadano ali klasika za mene (nishta novo) .Malopre sam merila i dobro je 7.4 nakon 2h posle jela .Izbola sam se ziva danas :-? .A i stomak me boli zureci u merach .Mika panika :P
Ali ebga koga su zmije ujedale i gushtera se plashi.Na saamu pomisao pasti drugom na ruke i na pleca uhhhhhhh nedaj Boze niiiikom :cry:
Ja kako se pridrzavam svega ?Ishrane, lekova ,fizichke, kondicije ?Ono bash bash sam disciplinovana skroz .Da mi neko moze meriti shecer a da ja ne znam da mi meri ,verujem da bi mi bio skoro uvek na nekoj granici normale.Zato ja kad znam da trebam meriti shecer ,momentalno me glava zaboli nervoza itd.A kao kad znam da ne treba(treba uvek) ali "ono kao" ja suuuper .Kao derishte neko :oops:
Bash imam fobiju od cukra :( .Dobro je imati maaaaalo ,ono da budesh savestan toliko ali bwe ovo uhhhh :oops: .Laq notj svima i lepo mi pavkajte idem pogledati komediju neku i spavanjac posle !Pozdravche
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

tarzan1 napisao:Ima li ko da koristi lantus. Interesuje me kako se odrazava na glikemiju, odnosno da li je bolji nivo secera sad ili sa humanim insulinima. Moje dete je na aktrapidu i insulatardu, i kao sto sam rekao vrednosti glikemije nisu sjajne (od 4 pa i do 20). Neki doktori tvrde da su HM insulini bolji od analoga, dok drugi tvrde da su analozi bolje, ali da ima problema oko recepata jer iste RZZO priznaje samo po ostrim kriterijuma.
Vremenom sticem utisak da je ovaj nas problem za zdravstvene ustanove (mislim globalno, na nekom svetskom nivou) dobar nacin da se uzmu pare od obicnog naroda, tj. dobar biznis.
O nasim lekarima ne znam ni da li da trosim vreme, rekao bih puno neznanja i sto je najgore nezainteresovanosti, cast pojedincima.
Svako misljenje , iskustvo i slicno dragoceno mi je.
Unapred hvala na odgovorima :( :evil: :P
Kao sto sam pisao, ja ga koristim mozda mjesec i po godisnje zajedno sa Humalogom, kada skinem pumpu preko godisnjih odmora (obicno na moru). Moj utisak je ispocetka bio los. No, ispostavilo se da nisam dozirao kako treba - sve dnevne doze insulatarda moras da zviznes odjednom.. i to ujutro ili uvece. No, na kraju je ispalo odlicno, secer mi je nekih dana bio stabilniji nego sa pumpom.
U svakom slucaju ce vam trebati par dana privikavanja i "stelovanja" ali mislim da se necete pokajati.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori